Ποιος θα το πίστευε ότι μια σειρά με λευκά, unisex t-shirts που έχουν τυπωμένες πάνω τους αγγλικές λέξεις, γραμμένες στο κυριλλικό αλφάβητο, θα είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία. Τι πιστεύεις ότι τα έκανε τόσο δημοφιλή;

Θεωρώ ότι η επιτυχία οφείλεται στο ότι δεν είναι απλά λευκά t-shirts με logo αλλά δημιουργήθηκαν βάσει μικρών αυτοτελών ιστοριών που συμπληρώνουν κάθε συλλογή.

 

— Ποιο είναι το σκεπτικό σου πίσω από το πρότζεκτ «Hard Clo»;

Πρόκειται για ένα κράμα γραμμάτων, γλώσσας και πολιτισμών. Παίρνοντας αφορμή από το κυριλλικό αλφάβητο, προσπαθώ να αποτυπώσω έναν νέο κόσμο, ξεκινώντας από τη γλώσσα του. Η διαμόρφωση μιας γλώσσας, η οποία φαντάζει τόσο κοντά στη ρωσική και στην ελληνική, όμως στην πραγματικότητα απέχει και από τις δύο. Είναι φράσεις στα αγγλικά, αναγραμματισμένες στο κυριλλικό αλφάβητο.

 

— Ποιες είναι οι νέες λέξεις που έχεις τυπώσει στα t-shirts της νέας σου συλλογής;

ГАГАРНИ (GAGARIN), АРМСТРОИГ (ARMSTRONG), МООИ (MOON), АПОЛЛО 13 (APOLLO 13), АСТРОИАУТ (ASTRONAUT), ИАСА (NASA), СПАСЭ (SPACE), АЛУЭИ (ALIEN), ЕХПЛОРЭ (EXPLORE), ЭАРТИ (EARTH).

 

Tο Διάστημα μπορεί να μας είναι άγνωστο, αλλά έχει μια ιστορία να πει, μια ιστορία που μπορεί να ειπωθεί με πολλούς τρόπους. Ιστορίες γράφονται, αλλά μπορούμε να τις ξαναγράψουμε διαφορετικά.

 

— Να υποθέσω ότι η έμπνευσή σου έρχεται από το Διάστημα;

Ναι, ακριβώς. Ξεκινώ από τον Yuri Gagarin, τον πρώτο άνθρωπο που ταξίδεψε στο Διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, τον Neil Armstrong, τον πρώτο άνθρωπο που περπάτησε στη σελήνη και τη διαρκή διαμάχη μεταξύ της Ρωσίας και της Αμερικής σχετικά με το ποιος θα καταφέρει να κατακτήσει πρώτος το Διάστημα. Η νέα συλλογή SS19 «Houston, we have a problem» περιγράφει αυτόν τον συνεχή ανταγωνισμό, βάζοντας στο επίκεντρο τους δύο πρωταγωνιστές του.

 

— Τι θέλεις να πεις με αυτό;

Πως το Διάστημα μπορεί να μας είναι άγνωστο, αλλά έχει μια ιστορία να πει, μια ιστορία που μπορεί να ειπωθεί με πολλούς τρόπους. Ιστορίες γράφονται, αλλά μπορούμε να τις ξαναγράψουμε διαφορετικά. Οι λέξεις-φράσεις που αποτυπώνονται στη συλλογή διηγούνται τη δική τους ιστορία με έναν διαφορετικό τρόπο.

 

— Έχεις σπουδάσει σχέδιο μόδας και έχεις εργαστεί ως στυλίστας για Έλληνες σχεδιαστές. Υπάρχει κάτι άλλο που δεν ξέρω για σένα;

Το πρώτο μου πτυχίο ήταν Ανακαίνιση και αποκατάσταση κτιρίων, στην Πάτρα, και, παρ' ότι δεν ασχολήθηκα με αυτό, είναι ένα κομμάτι μου που το κουβαλάω και με επηρεάζει.

 

O Γιώργος Μεσημέρης εμπνεύστηκε τη νέα συλλογή των Hard Clo από το Διάστημα και τον Γιούρι Γκαγκάριν
Αν και το στυλ μου αλλάζει κατά καιρούς, σε αυτή την φάση συνδυάζω το streetwear με το tailoring στους ίδιους τόνους χρώματος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

— Πώς θα χαρακτήριζες το προσωπικό σου στυλ;

Το βασικότερο στοιχείο νομίζω ότι είναι ο μινιμαλισμός, γι' αυτό και αγαπώ τις απλές γραμμές, όπως και το μαύρο χρώμα. Αν και το στυλ μου αλλάζει κατά καιρούς, σε αυτή την φάση συνδυάζω το streetwear με το tailoring στους ίδιους τόνους χρώματος.

 

— Πες μου ένα στυλιστικό ατόπημα που βλέπεις συχνά και σε εκνευρίζει.

Τα κλάμερ.

 

— Τι φοράς σήμερα και πόσο κοστίζει;

Φοράω t-shirt από τη νέα μου συλλογή (70 ευρώ), βερμούδα Jacquemus (310 ευρώ) και παπούτσια Puma (120 ευρώ).

 

— Πού πηγαίνεις τώρα;

Στο showroom του HardClo, εκεί όπου περνάω τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

 

hardclo.com