Mary Quant, η γυναίκα που έβαλε τη Βρετανική μόδα στον παγκόσμιο χάρτη έγινε Dame

Mary Quant, η γυναίκα που έβαλε τη Βρετανική μόδα στον παγκόσμιο χάρτη έγινε Dame Facebook Twitter
0

Απολαύστε αυτό που είστε. Πιστέψτε στον αισθήσεις σας και ακολουθήστε τη διαίσθησή σας. Ξεχάστε να μιμείστε τους άλλους. Ξεχάστε τους κανόνες. Ξεχάστε την "κοινή λογική".

Mέρι Κουάντ

Mary Quant, η γυναίκα που έβαλε τη Βρετανική μόδα στον παγκόσμιο χάρτη έγινε Dame Facebook Twitter

 

Η Μπάρμπαρα Μέρι Κουάντ εδώ και λίγες μέρες είναι η Dame Mary Quant. H βασίλισσα Ελισάβετ βράβευσε την 80χρονη σχεδιάστρια για τη συμβολή της στην βρετανική και παγκόσμια μόδα. Φαίνεται απίστευτο ότι η Μέρι Κουάντ, που το όνομά της είναι συνδεδεμένο με ό,τι πιο νεανικό προτάθηκε από σχεδιαστή, ό,τι πιο αντικομφορμιστικό, πειραματικό  και επαναστατικό είναι 80 ετών.

 

Mary Quant, η γυναίκα που έβαλε τη Βρετανική μόδα στον παγκόσμιο χάρτη έγινε Dame Facebook Twitter
Μέρι Κουάντ και Βιντάλ Σασούν. Ο θρίαμβος του κοντού καρέ.

Η μικρή μαργαρίτα –το λόγκο του οίκου της-  συνδέθηκε με την σεξουαλική επανάσταση, την μίνι φούστα, τα hot pants, τη φοβερή δεκαετία του 60, τα πολύχρωμα καλσόν, τα έντονα μάτια σε στιλ Λολίτα, τα αδιάβροχα από PVC, το νεανικό μποέμ που ανέδιδε  γκλάμουρ και ροκ μουσική.

Με το μοναδικό προσωπικό της στιλ, το κοντοκουρεμένο μαλλί και την αστείρευτη νεότητά της ήταν η γυναίκα που  προέτρεψε τους νέους να ντύνονται για να ευχαριστήσουν τους εαυτούς τους και για την αντιμετώπιση της μόδας ως ένα παιχνίδι. «Κάποιοι άνθρωποι», έγραψε η διάσημη δημοσιογράφος μόδας Ερνεστίν Κάρτερ,  «είναι γεννημένοι στη σωστή στιγμή,  στο σωστό μέρος και με το σωστό ταλέντο. Στην μόδα του 20 αιώνα υπάρχουν τρεις: Ο Ντιορ, η Σανέλ και η Μέρι Κουάντ».

Η Μέρι Κουάντ γεννήθηκε στο Λονδίνο τον Φεβρουάριο του 1934. Σπούδασε εικονογράφηση στο Goldsmiths College. Μαθήτευσε σε σε ένα ατελιέ καπέλων και το 1953, συνάντησε τον μελλοντικό άντρα και συνέταιρό της Αλεξάντερ Πλάνκετ Γκριν, με τον οποίο έμεινε παντρεμένη μέχρι τον θάνατό του, το 1990. Η Κουάντ και ο Πλάνκετ συνεργάζονται με τον φωτογράφο Αρτσι Μακ Νέαρ και ανοίγουν το πρώτο μαγαζί της Μέρι Κουάντ το διάσημο BAZAAR  στην Κίνγκς Ρόουντ το 1955. Σε δυο χρόνια ανοίγουν το επόμενο μαγαζί που αυτή τη φορά σχεδίασε ο Τέρενς Κόνραν.

 

Mary Quant, η γυναίκα που έβαλε τη Βρετανική μόδα στον παγκόσμιο χάρτη έγινε Dame Facebook Twitter
Η Τουίγκι με Μέρι Κουάντ στα εξώφυλλα της Βογκ

 

Mary Quant, η γυναίκα που έβαλε τη Βρετανική μόδα στον παγκόσμιο χάρτη έγινε Dame Facebook Twitter
Twiggy, Mary Quant, Pattie Boyd, Jane Asher, Jean Shrimpton, The Beatles, Pete Townshend των The Who, η βρετανική σκηνή του 60

 

Τι είχαν αυτές οι τολμηρές, ελκυστικές και προβοκατόρικες για την εποχή τους βιτρίνες; Πλαστικούς, μικρούς, λευκούς  γιακάδες που έκαναν τα φορέματα να λάμπουν, φωτεινά χρώματα στις κάλτσες, σε χρώματα ελεκτρίκ για να ταιριάζουν με τα πουλόβερ, αντρικές ζακέτες μακριές σαν φορέματα και «τρελές» πυτζάμες. Η Κουάντ ήταν η πρώτη σχεδιάστρια που σχεδίαζε ρούχα για νέους. Η επιτυχία της ήταν τεράστια και από την πρώτη στιγμή.

 

Η μίνι φούστα είναι ένα από τα πιο καθοριστικά ρούχα όχι μόνο της δεκαετίας του 60 αλλά και της ιστορίας της μόδας. Μπορεί ο Αντρέ Κουρέζ ήδη να έχει ανεβάσει το ύψος του ποδόγυρου αλλά τα ρούχα της Κουάντ, κατεβάζουν την  μόδα στο δρόμο. Η φούστα της θεωρείται πρακτική και απελευθερωτική, που επιτρέπει στις γυναίκες τη δυνατότητα να τρέξει για ένα λεωφορείο. 

Η Μέρι Κουάντ κάποτε δήλωσε ότι: «Ήταν τα κορίτσια  της Κινγκς Ρόουντ που εφηύραν το μίνι. Αυτές ήταν η έμπνευσή μου. Έφτιαχνα εύκολα, νεανικά, απλά ρούχα, στα οποία θα μπορούσε να κινηθεί ο πελάτης μου, να τρέξει ή να πηδήξει. Και όσο περνούσε ο καιρός όλοι ζητούσαν κάτι πιο κοντό».

 


Tο 1965, αρχίζει να λανσάρει καλλυντικά. Η Βασίλισσα Ελισάβετ  την τιμά με τον τίτλο του Αξιωματούχου του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για την μίνι φούστα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, Η Κουάντ λανσάρει τα δημοφιλή Ηot Pants, και γίνεται fashion icon. Την δεκαετία του 1970 αρχίζει να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της σχεδιάζοντας υφάσματα και είδη για το σπίτι. Τα καταστήματα και τα προϊόντα της κατακτούν την Αμερική και την Ιαπωνία. Το 1988, η Κουάντ  σχεδίασε το εσωτερικό του Mini Cooper με μαύρα και λευκά ριγέ καθίσματα, ζώνες ασφαλείας κόκκινες και στο τιμόνι, την μαργαρίτα-υπογραφή της Κουάντ, όπως και το καπό. Δύο χιλιάδες αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 15 Ιουνίου 1988 και μια σειρά κυκλοφόρησε στις αγορές του εξωτερικού. Η μεγαλύτερη επιτυχία της στο εξωτερικό ήταν το άνοιγμα στην αγορά της Ιαπωνίας, όπου ακόμα και σήμερα τα καλλυντικά της είναι ιδιαίτερα δημοφιλή.

Η Μέρι Κουάντ, Η Βίβιαν Γουέστγουντ, ο Αλεξάντερ Μακ Κουίν, ο Κρίστιαν Μπέιλι και ο Χουσεΐν Σαλαγιάν συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πέντε σπουδαιότερους Βρετανούς σχεδιαστές. Η συνεισφορά της Κουάντ στη μόδα ήταν ότι έφερε τη Βρετανία στο προσκήνιο για πρώτη φορά, χωρίς να κάνει υψηλή ραπτική, αλλά μόδα μαζικής παραγωγής. «Η μόδα», έλεγε πάντα, «είναι εργαλείο για να ανταγωνιστείς τη ζωή έξω από το σπίτι».

Φέτος, το 2015,  ο οίκος της κλείνει 60 χρόνια. Η νέα της συλλογή λέγεται be active. Αυτό ήταν το μήνυμά της στην ιστοσελίδα της: «... Τα προϊόντα μας θέλουμε να οδηγούν τους ανθρώπους σε έναν εναλλακτικό τρόπο σκέψης. Αναρωτιόμαστε συνεχώς: «Γιατί πρέπει να είμαστε έτσι;» Πιστεύω ότι η μόδα μας επιτρέπει να ανανεώνουμε διαρκώς τον εαυτό μας. Είναι το αλατοπίπερο της ζωής, κάτι που πρέπει να απολαμβάνουμε. Η μάρκα Μary Quant θα συνεχίσει να έχει ενθουσιασμό για την αλλαγή των καιρών και να τη μεταδίδει στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο».

Η Μέρι Κουάντ σήμερα ζει στο Σάρεϊ. Έχει ένα γιό και τρία εγγόνια.

Mary Quant, η γυναίκα που έβαλε τη Βρετανική μόδα στον παγκόσμιο χάρτη έγινε Dame Facebook Twitter
Μέρι Κουάντ στιλ.
Mary Quant, η γυναίκα που έβαλε τη Βρετανική μόδα στον παγκόσμιο χάρτη έγινε Dame Facebook Twitter
Εξω από την Bazaar Boutique, Kings Road 1967
Mary Quant, η γυναίκα που έβαλε τη Βρετανική μόδα στον παγκόσμιο χάρτη έγινε Dame Facebook Twitter
Διαδήλωση για το μίνι στη Γερμανία
Mary Quant, η γυναίκα που έβαλε τη Βρετανική μόδα στον παγκόσμιο χάρτη έγινε Dame Facebook Twitter
Η βιτρίνα της Κουάντ στην Kings Road από τον Τέρενς Κόνραν
Mary Quant, η γυναίκα που έβαλε τη Βρετανική μόδα στον παγκόσμιο χάρτη έγινε Dame Facebook Twitter
Μέρι Κουάντ και Μίνι Κούπερ
Μόδα & Στυλ
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρίσι, ανδρικές συλλογές, Άνοιξη/Καλοκαίρι 2026: Σορτς και see through 

Μόδα & Στυλ / Πιτζάμες, διαφάνειες, κοντά σορτς: Το Παρίσι δείχνει τον δρόμο για τον άνδρα του 2026

Πέντε σχεδιαστές με διαφορετική ματιά για τον νέο άντρα σχεδίασαν τη φιγούρα του για το ερχόμενο καλοκαίρι με παστέλ αλλά και έντονους τόνους, με τολμηρές duffle bags και μια διάχυτη θηλυκότητα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

Μόδα & Στυλ / Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

H πρώτη επαφή του Jonathan Anderson −χαρισματικού ανανεωτή της Loewe και εν δυνάμει σωτήρα του Dior− με την premiere league της μόδας έγινε την Πέμπτη, και χαρακτηρίστηκε από τους πάντες ως «ιστορική», ως αρχή ενός νέου ελπιδοφόρου κεφαλαίου στην παγκόσμια μόδα. Είναι όντως έτσι; 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Μόδα & Στυλ / Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Με το γνωστό περιπαικτικό του χιούμορ, ο Demna (Gvasalia) αποχαιρετά τον κόσμο που δημιούργησε για τον οίκο Balenciaga, παραδίδοντας στην ιστορία της μόδας μια έκθεση-αρχείο με τις πιο χαρακτηριστικές και διχαστικές δημιουργίες του.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η νοσταλγία του καλοκαιριού

Μόδα & Στυλ / Jacquemus: Ο μοντερνιστής με καρδιά μικρού παιδιού, έφερε τη μόδα του στην Ελλάδα

Με το ολοκαίνουριο κατάστημά του στο Nammos Beach της Μυκόνου, τον χαιρετίζουμε, αναγνωρίζοντάς τον ως βασιλιά της καλοκαιρινής ανεμελιάς σε κάθε σικ προορισμό στη Μεσόγειο.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Το ήθος της χειρονομίας

Μόδα & Στυλ / Η νέα καμπάνια της Bottega Veneta και το ήθος της χειρονομίας

Καλλιτέχνες και τεχνίτες μπλέκουν τα χέρια τους για χάρη του οίκου, δημιουργώντας ένα εγχειρίδιο χειρονομιών γεμάτο εσωτερικότητα, χορογραφημένο από τη Λενιώ Κακλέα, που μιλά στη LiFO από το Παρίσι.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
ΕΠΕΞ Σοφία Κοκοσαλάκη: Η Κρήτη μέσα της (or Greek Drama)

Μόδα & Στυλ / Η Σοφία Κοκοσαλάκη που πορεύτηκε χωρίς logos, εντυπωσιασμούς και εύκολο marketing

Το ανεξάρτητο κορίτσι της μόδας από την Κρήτη, που δημιούργησε το δικό της Grecian chic στυλ, με αναφορές στην ελληνική ιστορία, τη λαϊκή παράδοση και τον μινωικό πολιτισμό, άφησε πίσω της μια διαχρονική κληρονομιά που αξίζει να γιορτάζεται.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Μόδα & Στυλ / H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Η Soraya Oronti είναι μια σχεδιάστρια 25 ετών που κατάγεται από τη Λεμεσό της Κύπρου. Μένει σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη, αλλά έχει αλλού το ατελιέ της. Εμπνέεται από την αισθητική και το ήθος των Iannis Xenakis, Hussein Chalayan και HR Giger. Σπούδασε στο Λονδίνο και ήταν από τους βασικούς διοργανωτές του pop-up φεστιβάλ εγχώριας μόδας και τέχνης SOLACE. Μέσα από τις σουέντ μαύρες μπότες πυγμαχίας φοράει νέον πρασινο-πορτοκαλί κάλτσες.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΙΤΗ
75’ με τη Lysa Cooper

Μόδα & Στυλ / «Αν ζούσαν άνθρωποι σαν τον Basquiat, δεν θα υπήρχε όλη αυτή η μετριότητα»

Προσωπική φίλη του Jean-Michel Basquiat και θρυλική στυλίστρια, η Lysa Cooper, σε μια συνέντευξη-χείμαρρο στη LIFO, περιγράφει την εποχή όπου η τέχνη δεν κυνηγούσε νούμερα, αναγγέλλει την επικράτηση της ασημαντότητας, κατακεραυνώνει τον Τραμπ και παραδέχεται πως η ίδια απλώς ήταν εκεί «όταν συνέβαιναν όλα, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή».
M. HULOT
Σεμνά και ταπεινά

Μόδα & Στυλ / Κάννες: Σεμνά και ταπεινά στο κόκκινο χαλί

Ένα φεστιβάλ που χρωστά τη φήμη του στις σκανδαλιστικές εμφανίσεις υπό τον ήλιο σχεδόν όσο και στην καλλιτεχνική τόλμη του, βιώνει φέτος μια κρίση αισθητικής ταυτότητας με την τελευταίας στιγμής απαγόρευση «γυμνών και υπερβολικών σε όγκο εμφανίσεων».
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ντομάτες υψηλής ραπτικής, viral ποτά και high fashion ψωμιά: Το φαγητό είναι το νέο trend

Μόδα & Στυλ / Ντομάτες υψηλής ραπτικής, viral ποτά και high fashion ψωμιά: Το φαγητό είναι το νέο trend

Λεμόνια, κεράσια και ζαχαρωτά μεταμορφώνονται από την υψηλή μόδα σε ρούχα και αξεσουάρ, εδώδιμες ύλες πρωταγωνιστούν σε καμπάνιες και επίσημα δείπνα των luxury brands, ενώ χυμοί και πίκλες αναβαθμίζονται σε σύμβολα κοινωνικής υπεροχής. 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ