Πως άλλαξε η ζωή των ασθενών μετά από χειρουργείο κύστης κόκκυγος την τελευταία δεκαετία

Πώς το χειρουργείο κύστης κόκκυγος με laser άλλαξε τη ζωή των ασθενών την τελευταία δεκαετία

Ο εξειδικευμένος χειρουργός Δημήτρης Κανέλλος, εξηγεί όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε.

 

Του Δρ. Δημήτρη Κανέλλου

 

Η κύστη κόκκυγος, αντιμετωπίζεται κυρίως από χειρουργούς εξειδικευμένους στην πάθηση αυτή. Οι χειρουργοί πρωκτολόγοι εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια πολύ πιο ανώδυνες και πιο εύκολες ως προς την ανάρρωση για τον ασθενή θεραπευτικές μεθόδους.

 

Παλαιότερα εφαρμοζόταν μόνο η κλασσική αφαίρεση κύστης κόκκυγος με μια αρκετά μεγάλη πληγή, χρονοβόρα επούλωση και σχετική δυσκολία για τον ασθενή που οφειλόταν στους μετεγχειρητικούς περιορισμούς στη δραστηριότητά του.

 

Τώρα, υφίσταται μια εναλλακτική λύση, το λεγόμενο laser κύστης κόκκυγος ή αλλιώς ενδοσκοπική θεραπεία της κύστης κόκκυγος. Η τεχνική FiLaC / SiLaT σημαίνει την καυτηρίαση της κύστης κόκκυγος με laser χωρίς να είναι απαραίτητη η αφαίρεση (εκτομή) της βλάβης.

 

Πιο συγκεκριμένα η διαδικασία έχει ως εξής: Υπό τοπική αναισθησία, διανοίγεται αρχικά μια μικρή πληγή μεγέθους ενός εκατοστού περίπου. Μέσω του ανοίγματος αυτού διαγιγνώσκεται με ειδικά εργαλεία η έκταση των συριγγίων που εξορμώνται από την κύστη κόκκυγος. Ακολουθεί καθαρισμός εσωτερικά της κύστης και των συριγγίων από τρίχες που συνήθως υπάρχουν εντός αυτών, αλλά και από φλεγμονώδεις ιστούς. Αφού απολυμανθεί και ολόκληρο το εσωτερικό αυτό δίκτυο, καυτηριάζονται η κύστη και τα συρίγγια εσωτερικά με το laser μέσω του μικρού πάλι ανοίγματος που δημιουργήθηκε αρχικά στο δέρμα.

 

Η μετέπειτα διαδικασία είναι εύκολη, καθώς επώδυνες αλλαγές δεν απαιτούνται (αρκεί η τοποθέτηση 1-2 γαζών επί του τραύματος), ενώ το κάθισμα και όλες οι συνηθισμένες δραστηριότητες επιτρέπονται και ο πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Συνήθως ο ασθενής δε ζητά καν παυσίπονα, ενώ ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική περίπου μισή ώρα μετά την επέμβαση.

 

Η ενδοσκοπική επέμβαση κύστης κόκκυγος με laser εφαρμόζεται σε κύστεις κόκκυγος χωρίς οξεία φλεγμονή, καθώς και σε κύστεις που τα συρίγγιά τους δεν έχουν υπερβολικά μεγάλη εξάπλωση, αναφέρει ο Δημήτριος Κανέλλος χειρουργός στο διαβαλκανικό με εξειδίκευση στις παθήσεις πρωκτού.

 

Στις πιο βαριές περιπτώσεις, συνεχίζει να ενδείκνυται η αφαίρεση της κύστης κόκκυγος. Την τελική εκτίμηση και την επιλογή της χειρουργικής τεχνικής ασφαλώς την κάνει ο ιατρός, προς όφελος του ασθενούς.

 

Η κύστη κόκκυγιος είναι μία πάθηση ιδιαίτερα συχνή σε νέους άντρες. Ένας στους δύο έχει κύστη κόκκυγος σε νεαρή ηλικία, η οποία οφείλεται στην τριχοφυία της περιοχής. Η κύστη κόκκυγος είναι δυνατό να εξελίσσεται αθόρυβα και να μην το γνωρίζει ο ασθενής, είναι όμως δυνατό να εμφανίσει θορυβώδη εικόνα με επώδυνο απόστημα, έξοδο υγρών ή και πυρετό σε προχωρημένη κατάσταση.

 

Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι μετά από επέμβαση κύστης κόκκυγος, είτε ενδοσκοπική είτε ριζική, ο ασθενής θα πρέπει να επισκέπτεται συχνά τον ιατρό. Ο πρωκτολόγος θα εκτιμά την εξέλιξη της επούλωσης του τραύματος και θα ξυρίζει τακτικά την πέριξ περιοχή, ώστε να αποφύγει κανείς την υποτροπή της νόσου. Για τον ίδιο λόγο, αφού ολοκληρωθεί η ανάρρωση, ο ασθενής θα πρέπει να κάνει τακτικά εφ΄ όρου ζωής αποτρίχωση με laser στην περιοχή. Σε αντίθετη περίπτωση, οι τρίχες είναι δυνατό και πάλι να εισχωρήσουν στο δέρμα και η κύστη κόκκυγος να επανεμφανιστεί. Συνεπώς, δεν είναι μόνο η επέμβαση σημαντική, αλλά και η μετέπειτα περιποίηση και παρακολούθηση.

 

Το θεραπευτικό laser δεν εφαρμόζεται μόνο για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγος, αλλά και σε άλλες παθήσεις του πρωκτού, όπως είναι οι αιμορροϊδες, τα περιεδρικά συρίγγια κλπ, πάντα με γνώμονα την ευκολότερη ανάρρωση και την πρόκληση του μικρότερου δυνατού τραύματος. Στο laser περιεδρικού συριγγίου η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτήν για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγος, ενώ στην περίπτωση των αιμορροϊδων έχει κάποιες διαφορές και ονομάζεται αιμορροϊδοπλαστική με laser (τεχνική LHP).

 

Την τελευταία εικοσαετία έχουν σημειωθεί άλματα στην μετεγχειρητική ανάρρωση των ασθενών με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Η τεχνολογία έχει προσφέρει τα εργαλεία και την κάμερα που χρησιμοποιούνται σε λαπαροσκοπικές επεμβάσεις κοιλίας, αλλά και τις σύγχρονες μορφές ενέργειας, όπως το laser και οι υπέρηχοι. Το αποτέλεσμα είναι, είτε πρόκειται για επεμβάσεις κοιλίας είτε πρόκειται για επεμβάσεις πρωκτού, τα χειρουργεία να είναι πιο ανώδυνα και αναίμακτα, χωρίς να είναι χειρότερα σε αποτελεσματικότητα.

 

Μία συχνή πάθηση που χειρουργείται λαπαροσκοπικά, μέσω δηλαδή μικρών τραυμάτων του κοιλιακού τοιχώματος είναι η κήλη. Η κήλη αποκαθίσταται πλέον λαπαροσκοπικά, με μεγάλο επίσης πλεονέκτημα στη μετεγχειρητική ανάρρωση και πόνο, ενώ μειώνεται η πιθανότητα επιπλοκών και το αποτέλεσμα είναι πιο ανθεκτικό. Μειώνεται δηλαδή η πιθανότητα επανεμφάνισης της κήλης, καθώς ο χειρουργός μέσω της λαπαροσκόπησης τοποθετεί το πλέγμα εσωτερικά του χάσματος. Ένας χειρουργός κήλης στη Θεσσαλονίκη έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις μεθόδους αυτές σε όλες τις μεγάλες κλινικές της πόλης, ενώ η παραμονή του ασθενούς στην κλινική είναι συνήθως μία βραδιά.

 

Συμπερασματικά, η θεραπεία της κύστης κόκκυγος με laser αποτελεί μια επανάσταση με τη βοήθεια της τεχνολογίας προς όφελος του ασθενούς, ο οποίος μπορεί να επιστρέψει μετεγχειρητικά άμεσα στις δραστηριότητές του, κάτι που στο παρελθόν ήταν ανέφικτο. Μια επώδυνη πάθηση έχει πλέον μια ανώδυνη λύση.

 

 

Επιμέλεια:Αλεξία Σβώλου

 

Δημήτρης Κανέλλος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Δημήτρης Κανέλλος

Χειρουργός - Θεσσαλονίκη

Ειδικευμένος στο Βερολίνο

Διδάκτωρ Α.Π.Θ.

www.kanellos.gr

 

 

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ