Πρώτη ύλη… για καλό καλοκαίρι

Πρώτη ύλη… για καλό καλοκαίρι Facebook Twitter
0
ADVERTORIAL

Ο κύριος Μίλτος έκανε πάντα χειρωνακτική δουλειά. Τα χέρια του μόνο έφτιαχναν, διόρθωναν, ομόρφαιναν. Πριν μερικά χρόνια, το έξι ήρθε μπροστά από τον αριθμό της ηλικίας του σαν φωτεινός σηματοδότης. Ήρθε η ώρα για κάτι άλλο. Βγαίνοντας στη σύνταξη, αποφάσισε να περνά τα καλοκαίρια του στο εξοχικό, λίγο έξω από την Αθήνα.  Το πάθος του ήταν πάντα η δημιουργία, ένας ρετρό designer της απλής ζωής, όπως θα έλεγε ο γιος του περήφανα. Γι’ αυτό και δεν ζήλεψε ποτέ τίποτα περισσότερο από έναν καλοφτιαγμένο κήπο. Μια καθημερινότητα κοντά στη γη και τη μυρωδιά της. Μόνος τα τελευταία χρόνια, ο ίδιος έχει το γιο του παρέα συχνή και ανεκτίμητη. Νοιάξιμο οικογενειακό, από την ψυχή. Ο Σπύρος, εργαζόμενος στα Lidl -σχεδόν για 25 χρόνια-, διατηρεί το δικό του νοικοκυριό δυο λεπτά μακριά από το πατρικό του. Γεγονός αρκετά σπάνιο για τα αθηναϊκά δεδομένα. Στην Αργυρούπολη, οι πόρτες τους είναι κοντά και τα κλειδιά του πατρικού πάντα στην τσέπη του Σπύρου.

Πρώτη ύλη… για καλό καλοκαίρι Facebook Twitter

Φουλάρει το ψυγείο του πατέρα του με φρέσκα φρούτα και λαχανικά για ενέργεια και μακροζωία. Αλλά και έμπνευση, όπως θα αποδείξει η ιστορία. Τα προϊόντα Ελλήνων παραγωγών από κάθε γωνιά της χώρας είναι εκείνα που φέρνουν έναν περίσσιο ενθουσιασμό. «Έλα γιε! Έχω στρώσει τσιπουράκι με καλό μεζέ. Ξινομυζήθρα από την Κρήτη και ψαράκι από το Αιγαίο. Σίμωσε!», λέει στο τηλέφωνο βροντόφωνος και ευτυχισμένος. Δεν έχει καλύτερο από τον αυτοσχέδιο μεζέ με τα «απλά κι ωραία». Μ’ αυτή τη φράση του αρέσει να περιγράφει τις λιγοστές και άλλοτε δυσεύρετες, ξεκούραστες μέρες. Τώρα, όμως, τα δεδομένα είναι αλλιώς. Η προσαρμογή στη νέα κανονικότητα του «συνταξιούχου» ήρθε αργά και σταθερά. Οι προηγούμενοι μήνες στο αστικό σπίτι έφεραν, όπως ήταν αναμενόμενο, ένα αναπόφευκτο διάλειμμα. Απαραίτητο, αλλά και αρκετό. Το ξεμύτισμα του καλοκαιριού με τον Μάη να παίζει κρυφτό με τον ήλιο ήρθε αγκαζέ με την απόφαση. «Μικρέ, φύγαμε για θάλασσα!». Ο παππούς Μίλτος φορτώνει εξοπλισμό και αγαπημένο εγγονό στην πίσω θέση με προορισμό το εξοχικό.

Οι σακούλες γεμάτες ως πάνω, στοιβάζονται στο πορτμπαγκάζ με όλα τα απαραίτητα. Πρώτο, σοβαρό άνοιγμα του εξοχικού μετά από μια καλή καθαριότητα που έχει προηγηθεί. Το παρκέ μυρίζει λεβάντα και ο μαρμάρινος νεροχύτης της κουζίνας αστράφτει, παρά τα χρόνια και τις μαγειρικές που έχουν περάσει από πάνω του. «Παππού, πεινάω!». Η φωνή του εγγονού αντηχεί από την κρεβατοκάμαρα με τα παιχνίδια. Κι ο παππούς τρέχει αλαφιασμένος να δημιουργήσει κάτι στο φτερό. Το σκαλιστό πιατάκι γεμίζει με τέσσερα-πέντε κρητικά ντακάκια. Παξιμάδι κρίθινο, φέτα και μια ολόφρεσκη ντομάτα βγαίνουν από τις Lidl πάνινες τσάντες και συνθέτουν το παραδοσιακό, νησιώτικο αριστούργημα. Η πρώτη μπουκιά φέρνει μειδίαμα χαράς, από εκείνα τα απολαυστικά της παιδικής ηλικίας. «Μμμμ!», δηλώνει λακωνικός και ευχαριστημένος ο εγγονός. Δίπλα στην ψάθινη καρέκλα της αυλής, το χώμα νωπό και φρέσκο φαίνεται να ζητά επίμονα την αναζωογόνησή του. Ο κύριος Μίλτος παρατηρεί το πιάτο του μικρού να αδειάζει, αφήνοντας μονάχα λίγο από το ζουμί και τα σποράκια της ζουμερής ντομάτας. Η ιδέα βρίσκει συμμάχους της καρδιά και χέρια που δε βλέπουν την ώρα να δημιουργήσουν. Ο ίδιος καταπιάνεται στον κήπο με τη βοήθεια του εγγονού για ώρες. Το σούρουπο τους βρίσκει σκονισμένους και χορτάτους. Έχουν μεσολαβήσει γεύματα θαλασσινά που αδημονούν για τον επίσημο ερχομό του καλοκαιριού.

Και η ευχή έχει πιάσει. «Καλό καλοκαίρι, παππού!», αναφωνεί ο εγγονός τινάζοντας από τη βερμούδα του τις λάσπες. Οι δυο τους μένουν χαμογελαστοί και δημιουργικά γεμάτοι να κοιτούν με καμάρι τη νέο-φυτεμένη ντοματιά. Κι αύριο ακολουθούν κι άλλες φυτεύσεις με παρέα διαλεχτή… από τις δικές τους ρίζες. Ο Σπύρος θα κάνει join στην προσπάθεια προσφέροντας τις πολύτιμες γνώσεις του ως λάτρης και υπεύθυνος της μαναβικής σε δουλειά και σπίτι. Και το αποτέλεσμα θα ανταμείψει και τους τρεις με τον καλύτερο τρόπο. Καλλιέργειες ερασιτεχνικές με πρώτη ύλη την οικογένεια. Σίγουρη επιτυχία και δοκιμασμένη!

Good Living
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Iστορία μιας γεύσης, ιστορία μιας πόλης: Πώς ο Σπυρίδων Παυλίδης έφερε τη σοκολάτα στην Αθήνα

Good Living / Iστορία μιας γεύσης, ιστορία μιας πόλης: Πώς ο Παυλίδης έφερε τη σοκολάτα στην Αθήνα

Από το πρώτο κατάστημα στην Αιόλου στο εργοστάσιο στην Πειραιώς που υπάρχει μέχρι σήμερα, η Υγείας Παυλίδη δεν είναι απλώς η πρώτη σοκολάτα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Είναι η γεύση που νιώθουμε ότι γνωρίζουμε από πάντα.
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Πόσο καλά γνωρίζεις τη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη;

Good Living / Πόσο καλά γνωρίζεις τη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη;

Είναι από τις γεύσεις που έχουν χαρακτηρίσει τα παιδικά μας χρόνια για γενιές και γενιές. Μπορούμε να την ξεχωρίσουμε ανάμεσα σε δεκάδες άλλες σοκολάτες, να αναγνωρίσουμε τη χαρακτηριστική της συσκευασία από μακριά, σε οποιοδήποτε ράφι. Τη γνωρίζουμε, όμως, πραγματικά; Κάνε το quiz και δες πόσα ξέρεις (ή πόσα σου θυμίζει) για την αγαπημένη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη.
THE LIFO TEAM
Το Internet όπως θα έπρεπε να είναι: γρήγορο, άμεσο, για όλους

Good Living / Το Internet όπως θα έπρεπε να είναι: γρήγορο, άμεσο, για όλους

To Nova 5G Home Internet είναι η επόμενη γενιά οικιακής σύνδεσης που φέρνει το 5G μέσα στο σπίτι & την επιχείρησή σου, με ταχύτητες που φτάνουν έως 500 Mbps, χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει οπτική ίνα στην περιοχή σου
THE LIFO TEAM
O Πύργος Πειραιά άνοιξε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά για το κοινό του Open House Athens

Good Living / O Πύργος Πειραιά άνοιξε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά για το κοινό του Open House Athens

Οι επισκέπτες γνώρισαν την ιστορία του, τις αρχιτεκτονικές καινοτομίες και τις πρωτοποριακές βιοκλιματικές λύσεις που τον καθιστούν έναν σύγχρονο, βιώσιμο ουρανοξύστη διεθνών προδιαγραφών.
THE LIFO TEAM
Πώς αντιμετωπίζονται τα μυελοειδή νεοπλάσματα του θυρεοειδούς αδένα

Good Living / Πώς αντιμετωπίζονται τα μυελοειδή νεοπλάσματα του θυρεοειδούς αδένα

Η αντιμετώπιση του μυελοειδούς καρκινώματος είναι μια πρόκληση για τον ενδοκρινολόγο και τον χειρουργό και προϋποθέτει την αγαστή συνεργασία τους για το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ Θ. ΒΑΜΒΑΚΙΔΗΣ
Με το Πασχαλινό Αυγό της ΑΒ Βασιλόπουλος η χαρά των παιδιών γίνεται προσφορά

Good Living / Με τα «Πασχαλινά Αβγά» της ΑΒ Βασιλόπουλος η χαρά των παιδιών γίνεται προσφορά

Φέτος, συμβάλλουμε έμπρακτα στην ενίσχυση του έργου του «Χαμόγελου του Παιδιού», συνεισφέροντας 0,30€ με κάθε αγορά Πασχαλινού Αβγού και η ΑΒ Βασιλόπουλος διπλασιάζει το συνολικό ποσό.
THE LIFO TEAM
Το επόμενο υγιεινό γεύμα σου βρίσκεται σε ένα feelgood παστέλ μπουκάλι

Good Living / Το επόμενο υγιεινό γεύμα σου βρίσκεται σε ένα feelgood προϊόν από την ΟΛΥΜΠΟΣ

Αν προσπαθείς να συνδυάσεις busy καθημερινότητα και ισορροπημένη διατροφή, το ρόφημα DRINK EAT ΟΛΥΜΠΟΣ σου το κάνει εύκολο, με ενέργεια, θρεπτικά συστατικά και πλούσια γεύση σε πρακτική συσκευασία.
THE LIFO TEAM
Ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων προς επιχορήγηση για οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών

Good Living / Ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων προς επιχορήγηση για οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών

€2,5 εκ. για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας στην Ελλάδα και την Κύπρο μέσω του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος VOICES, με συγχρηματοδότη και συντονιστή το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
THE LIFO TEAM
Campeón Gaming: Όταν ο χώρος εργασίας γίνεται εμπειρία – ένα νέο κεφάλαιο στην καρδιά της Αθήνας

Good Living / Τα νέα γραφεία της Campeón Gaming επαναπροσδιορίζουν την εμπειρία εργασίας

Στην Πλατεία Κοτζιά, σε ένα κτίριο που κάποτε λειτουργούσε με μια εντελώς διαφορετική λογική, η Campeόn Gaming σε συνεργασία με την Archi4m, δημιούργησαν έναν χώρο υψηλής αισθητικής που αποπνέει δημιουργικότητα και καινοτομία.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ