Ολυμπία Οδός: Η καινοτομία στην υπηρεσία της βιώσιμης ανάπτυξης

Ολυμπία Οδός: Η καινοτομία στην υπηρεσία της βιώσιμης ανάπτυξης Facebook Twitter
Με υπευθυνότητα και σεβασμό προς το περιβάλλον και την προσπάθειά σου, και στόχο την ενεργειακή ουδετερότητα έως το 2025, η Ολυμπία Οδός καινοτομεί, αλλάζοντας τα δεδομένα στη βιώσιμη κινητικότητα.
0

Φροντίζεις να ανακυκλώνεις. Δεν αφήνεις το νερό να τρέχει όταν πλένεις τα δόντια σου. Αποφεύγεις τις πτήσεις, όποτε μπορείς. Έχεις διαλέξει το αυτοκίνητό σου με βασικό κριτήριο την κατανάλωση και είσαι έτοιμος για το επόμενο οδικό σου ταξίδι, γνωρίζοντας πως έχεις κάνει ό,τι μπορείς για να γίνουν οι διαδρομές σου όσο πιο πράσινες γίνεται. Έχεις σκεφτεί όμως ποτέ πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να κάνει η διαδρομή που θα επιλέξεις;

Με υπευθυνότητα και σεβασμό προς το περιβάλλον και την προσπάθειά σου, και στόχο την ενεργειακή ουδετερότητα έως το 2025, η Ολυμπία Οδός καινοτομεί, αλλάζοντας τα δεδομένα στη βιώσιμη κινητικότητα. Μέσα από ένα πολυεπίπεδο πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης που διέπει το εύρος των λειτουργιών της έχει καταφέρει ήδη να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στην Κακιά Σκάλα κατά 60% και στην Περιμετρική Πατρών κατά 80%. Το ανθρακικό της αποτύπωμα παράλληλα έχει μειωθεί κατά 60%, με 4.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα να μην καταλήγουν πλέον στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο.

Η πρώτη καινοτομία που έκανε την Ολυμπία Οδό να ξεχωρίσει ήταν η εφαρμογή του συστήματος χιλιομετρικών χρεώσεων HYBRID. Το σύστημα, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη χώρα, βελτιώνει την οδηγική εμπειρία και συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων. Έπειτα, ήδη από το 2018 τα συμβατικά φωτιστικά σε 17 σήραγγες του αυτοκινητόδρομου αντικαταστάθηκαν με νέα φώτα τεχνολογίας LED, ενώ το 2021 πραγματοποιήθηκε και μέτρηση του ανθρακικού αποτυπώματος της οδού, ώστε ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός των επόμενων χρόνων να γίνει βάσει δεδομένων.

Ολυμπία Οδός: Η καινοτομία στην υπηρεσία της βιώσιμης ανάπτυξης Facebook Twitter
Με το βλέμμα στραμμένο σε ένα μέλλον πιο βιώσιμο για τις οδικές μεταφορές, η Ολυμπία Οδός συνεχίζει να καινοτομεί, υιοθετώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, και να επενδύει σε έργα προστιθέμενης αξίας, όχι μονάχα για τον άνθρωπο και την κοινωνία, αλλά και για τον ίδιο τον πλανήτη μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από την εντυπωσιακή μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και του αποτυπώματος του άνθρακα, η ηλεκτρική ενέργεια που η Ολυμπία Οδός καταναλώνει προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές. Μάλιστα, επόμενος στόχος είναι να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πάρκα κατά μήκος της Οδού, ώστε ο αυτοκινητόδρομος να καταστεί ως έναν βαθμό και ενεργειακά ανεξάρτητος. Ταυτόχρονα, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η επόμενη φάση της αντικατάστασης των συμβατικών φωτιστικών με LED στα ανοιχτά τμήματα του αυτοκινητόδρομου. Υιοθετώντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της, η Ολυμπία Οδός έχει αναπτύξει και υλοποιεί πιλοτικά από το 2019 το πρόγραμμα Smart Tunnel, βάζοντας το Ιnternet of Τhings στην υπηρεσία διαχείρισης του αυτοκινητόδρομου. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί αισθητήρες για να συλλέξει δεδομένα ώστε να εξοπλίσει τις σήραγγες αλλά και τις περιβαλλοντικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες στο εσωτερικό τους, τις οποίες έπειτα διαβιβάζει στο cloud. Από εκεί προκύπτουν αναλυτικές αξιολογήσεις για τη συντήρηση του εξοπλισμού, τη θερμοκρασία, την υγρασία ή την ποιότητα του αέρα.

Με αυτό τον τρόπο μπορούν να εντοπιστούν και να επιλυθούν προβλήματα πριν γίνουν αντιληπτά από το ανθρώπινο μάτι. Το Smart Tunnel, το οποίο αναμένεται να επεκταθεί σε 4 ακόμη σήραγγες, βελτιώνει την ασφάλεια των χρηστών και των εργαζομένων στην Οδό. Παράλληλα, αναβαθμίζει το επίπεδο εξυπηρέτησης, εξοικονομώντας πόρους και εξασφαλίζοντας ότι ο εξοπλισμός των σηράγγων συντηρείται σωστότερα και δεν θα χρειαστεί αντικατάσταση πριν κλείσει τον πραγματικό κύκλο ζωής του. Με το βλέμμα στραμμένο σε ένα μέλλον πιο βιώσιμο για τις οδικές μεταφορές, η Ολυμπία Οδός συνεχίζει να καινοτομεί, υιοθετώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, και να επενδύει σε έργα προστιθέμενης αξίας, όχι μονάχα για τον άνθρωπο και την κοινωνία, αλλά και για τον ίδιο τον πλανήτη μας. Με στόχο την ενεργειακή ουδετερότητα έως το 2025, το μοντέλο του πράσινου αυτού αυτοκινητόδρομου μάς υπενθυμίζει πως η βιώσιμη ανάπτυξη, όπως άλλωστε και η προστασία του περιβάλλοντος, δεν αφορά μόνο τις εταιρείες αλλά μας συμφέρει όλους. 

Good Living
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το Πασχαλινό Αυγό της ΑΒ Βασιλόπουλος η χαρά των παιδιών γίνεται προσφορά

Good Living / Με τα «Πασχαλινά Αβγά» της ΑΒ Βασιλόπουλος η χαρά των παιδιών γίνεται προσφορά

Φέτος, συμβάλλουμε έμπρακτα στην ενίσχυση του έργου του «Χαμόγελου του Παιδιού», συνεισφέροντας 0,30€ με κάθε αγορά Πασχαλινού Αβγού και η ΑΒ Βασιλόπουλος διπλασιάζει το συνολικό ποσό.
THE LIFO TEAM
Το επόμενο υγιεινό γεύμα σου βρίσκεται σε ένα feelgood παστέλ μπουκάλι

Good Living / Το επόμενο υγιεινό γεύμα σου βρίσκεται σε ένα feelgood προϊόν από την ΟΛΥΜΠΟΣ

Αν προσπαθείς να συνδυάσεις busy καθημερινότητα και ισορροπημένη διατροφή, το ρόφημα DRINK EAT ΟΛΥΜΠΟΣ σου το κάνει εύκολο, με ενέργεια, θρεπτικά συστατικά και πλούσια γεύση σε πρακτική συσκευασία.
THE LIFO TEAM
Ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων προς επιχορήγηση για οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών

Good Living / Ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων προς επιχορήγηση για οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών

€2,5 εκ. για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας στην Ελλάδα και την Κύπρο μέσω του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος VOICES, με συγχρηματοδότη και συντονιστή το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
THE LIFO TEAM
Campeón Gaming: Όταν ο χώρος εργασίας γίνεται εμπειρία – ένα νέο κεφάλαιο στην καρδιά της Αθήνας

Good Living / Τα νέα γραφεία της Campeón Gaming επαναπροσδιορίζουν την εμπειρία εργασίας

Στην Πλατεία Κοτζιά, σε ένα κτίριο που κάποτε λειτουργούσε με μια εντελώς διαφορετική λογική, η Campeόn Gaming σε συνεργασία με την Archi4m, δημιούργησαν έναν χώρο υψηλής αισθητικής που αποπνέει δημιουργικότητα και καινοτομία.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Το 3×3 Schools powered by ΔΕΗ επιστρέφει για τέταρτη χρονιά

Good Living / Το 3×3 Schools powered by ΔΕΗ επιστρέφει για τέταρτη χρονιά

ΔΕΗ και Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) ταξιδεύουν σε είκοσι πόλεις στην Ελλάδα, δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές να γνωρίσουν το 3x3, το ολυμπιακό άθλημα που ξεκίνησε από τις γειτονιές του κόσμου.
THE LIFO TEAM
dfgh

Good Living / Το OPEN HOUSE Athens επιστρέφει: Μια μοναδική εμπειρία εξερεύνησης της αρχιτεκτονικής της Αθήνας

Δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι – ιστορικά και σύγχρονα κτίρια, κατοικίες, γραφεία, ξενοδοχεία και πολιτιστικές εγκαταστάσεις – ανοίγουν τις πόρτες τους, προσφέροντας δωρεάν ξεναγήσεις.
THE LIFO TEAM