Απεργία την Πρωτομαγιά

Sintali: Η start-up που ενδιαφέρεται για τα πράσινα κτίρια

Sintali: Η start-up που ενδιαφέρεται για τα πράσινα κτίρια, όχι μόνο για το κέρδος Facebook Twitter
Γεννημένη στο Λονδίνο, μεγαλωμένη στην Ελλάδα, και με σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες, η νεαρή start-upper αυτοπροσδιορίζεται ως ένα «συνονθύλευμα πολιτισμών».
0

Η ιδέα της Ελένης Πολυχρονιάδου και του συνεργάτη της να ακολουθήσουν το μονοπάτι μιας νεοφυούς επιχείρησης και να ιδρύσουν τη Sintali ξεκίνησε από έναν σπάνιο συλλογισμό: την επιθυμία τους να φτιάξουν μια start-up που στην καρδιά της δεν θα είχε μόνο το κέρδος αλλά και τον αντίκτυπο.

«Στις αρχές του 2020 εργαζόμασταν σε μια συμβουλευτική εταιρεία βιωσιμότητας που ανέπτυσσε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα πιστοποίησης πράσινων κτιρίων», εξηγεί η 30χρονη επιχειρηματίας που μένει στο Λονδίνο. «Φτάσαμε ωστόσο σε ένα σημείο καμπής, όπου η επιχείρηση στην οποία δουλεύαμε εξαγοράστηκε και έστρεψε αλλού την προσοχή της. Ήταν μία από εκείνες τις στιγμές της ζωής που σε καλούν να πάρεις μια απόφαση γι' αυτό που πραγματικά πιστεύεις», συμπληρώνει. 

«Η αλήθεια είναι πως μέχρι τότε δεν είχα σκεφτεί ποτέ το ενδεχόμενο να ιδρύσω μια εταιρεία. Είμαι το είδος του ανθρώπου που αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στη δουλειά του, και υπέθετα ότι μια δική μου start-up θα με κατάπινε ολόκληρη, το φοβόμουν αρκετά. Αλλά με την παρότρυνση του συνιδρυτή μου αποφασίσαμε από κοινού πως άξιζε να το τολμήσουμε. Υπάρχει τεράστιο μέλλον στα πράσινα κτίρια, και είναι ελάχιστοι οι φορείς που πιστοποιούν με σωστό και αξιοκρατικό τρόπο τη μετάβαση σε αυτά. Μα πάνω απ’ όλα σκεφτήκαμε πως άξιζε να δοκιμαστούμε στην εξής πρόκληση: θα μπορούσαμε άραγε να δημιουργήσουμε μια κερδοσκοπική εταιρεία που να έχει τον αντίκτυπο και τη βιωσιμότητα στον πυρήνα της, που να είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις οι οποίες ίσως δεν έβγαζαν πάντα νόημα από τη σκοπιά της κερδοφορίας, αλλά έβγαζαν από τη σκοπιά της ηθικής;».

Ένα κτίριο που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια είναι πολύ πιο ελκυστικό για εκείνον που θα το χρησιμοποιήσει γιατί οι λογαριασμοί του θα είναι χαμηλότεροι. Γι’ αυτό και πολλοί πελάτες μας χρησιμοποιούν την πιστοποίησή μας για να επιβεβαιώσουν και να επικυρώσουν την προσέγγισή τους.

Η σκέψη της Ελένης να ακολουθήσει τον δρόμο του λεγόμενου impact entrepreneurship ήταν αρκετά ελκυστική και ταυτόχρονα τη διευκόλυνε το γεγονός πως, σε αντίθεση με μια τυπική start-up, η προσπάθειά της δεν θα ξεκινούσε από το μηδέν αλλά θα λειτουργούσε ως spin-off μιας πρωτοβουλίας στην οποία είχε ήδη δουλέψει. Έτσι, την 1η Σεπτεμβρίου του 2020 έκανε το μεγάλο άλμα και έστησε τη Sintali.

«Ο στόχος μας ήταν να παρέχουμε μια πιστοποίηση βιωσιμότητας, μια ποσοτική προσέγγιση στα οικολογικά οικοδομήματα, να λειτουργήσουμε ως “η φωνή της αλήθειας”, ώστε όταν κάποιος υποστηρίζει πως είναι βιώσιμος και έχει πράσινα κτίρια να μπορούμε να ερχόμαστε, να μετράμε και να το επιβεβαιώνουμε με αντικειμενικά κριτήρια», αναφέρει η Ελένη. «Δεν αργήσαμε να βρούμε έναν πολύτιμο συνεργάτη στην προσπάθειά μας, την Παγκόσμια Τράπεζα, και να συμμετάσχουμε μαζί της σε ένα πρόγραμμα πράσινης ανάπτυξης που ονομάζεται “Edge”, το οποίο ποσοτικοποιεί το διοξείδιο του άνθρακα που παράγει ένα κτίριο». 

Οι συνεργασίες με φορείς ανά τον κόσμο αποδείχθηκαν μια εξαιρετικά αποτελεσματική στρατηγική για τη Sintali, και σύντομα η μικρή της ομάδα καταπιάστηκε με την πιστοποίηση δεκάδων χιλιάδων πράσινων κτιρίων σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

«Μεγαλώσαμε τρομερά γρήγορα και αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε 80 χώρες, κάτι που είναι εκπληκτικό και συνάμα ένας μικρός πονοκέφαλος στη διαχείριση», αναφέρει γελώντας η Ελένη. «Μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίου οικονομικού έτους, πιστοποιήσαμε πάνω από 63.000 κατοικίες και αρκετές χιλιάδες ακίνητα, ενώ αυξήσαμε και τα μέλη της ομάδας μας. Και αυτό ενώ παραμένουμε μια εξ ολοκλήρου αυτοχρηματοδοτούμενη start-up, επειδή ακόμα φοβόμαστε να προσεγγίσουμε τον κόσμο των επενδυτών, για να αποφύγουμε την πίεση για το κυνήγι της κερδοφορίας», συμπληρώνει. «Το κέρδος είναι φυσικά πολύ σημαντικό, αλλά θέλουμε να διατηρήσουμε τον αντίκτυπο και την ηθική στην πιστοποίηση».

Sintali: Η start-up που ενδιαφέρεται για τα πράσινα κτίρια, όχι μόνο για το κέρδος Facebook Twitter
Η σκέψη της Ελένης να ακολουθήσει τον δρόμο του λεγόμενου impact entrepreneurship ήταν αρκετά ελκυστική και ταυτόχρονα τη διευκόλυνε το γεγονός πως, σε αντίθεση με μια τυπική start-up, η προσπάθειά της δεν θα ξεκινούσε από το μηδέν αλλά θα λειτουργούσε ως spin-off μιας πρωτοβουλίας στην οποία είχε ήδη δουλέψει.

Ο δρόμος μιας νεοφυούς εταιρείας που κυνηγάει τον αντίκτυπο περισσότερο από το χρήμα είναι ήδη δύσκολος και μοναχικός, και σαν να μην έφταναν αυτά η Sintali είχε να αντιμετωπίσει και την πρόκληση της πανδημίας. Παραδόξως, χάρη στην προσαρμοστικότητα της ομάδας της start-up, ο εγκλεισμός λειτούργησε ως επιταχυντής στην εξάπλωση των δράσεών της ανά την υφήλιο.

«Ήμασταν τυχεροί γιατί μέσω των συνεργασιών μας οι πιστοποιήσεις μας μπορούσαν να πραγματοποιηθούν παγκοσμίως, επομένως ακολουθήσαμε τα κύματα της πανδημίας, ώστε να μετακινούμε την εστίασή μας εκεί που άνοιγαν οι αγορές. Όταν, για παράδειγμα, η Ασία ήταν ανοιχτή, η Ευρώπη ήταν κλειστή, όταν η Ευρώπη ήταν ανοιχτή, έκλεινε η Λατινική Αμερική. Έτσι αναπτύξαμε την παρουσία μας σε όλο τον κόσμο, και επειδή η υπηρεσία μας προσαρμόζεται σε κάθε είδος κτιρίου, μπορέσαμε να κινηθούμε ανάλογα με το πού βρισκόταν η εστίαση σε κάθε χώρα», εξηγεί η Ελένη. «Μα κυρίως, επειδή η πανδημία μας περιόρισε όλους στα σπίτια μας, οι άνθρωποι άρχισαν να συνειδητοποιούν τον μεγάλο ρόλο που παίζουν τα κτίρια στη ζωή μας. Σταδιακά, λοιπόν, συνειδητοποιήσαμε την ανάγκη για τα πράσινα κτίρια και τη μετάβασή μας σε αυτά», προσθέτει.

Μια βασική πρόκληση στον τομέα της πιστοποίησης των πράσινων κτιρίων βρισκόταν εξαρχής στα κίνητρα των πιθανών πελατών της Sintali. Άλλωστε, ακόμα και αν οι επιχειρήσεις θεωρούν την πράσινη μετάβαση των κτιρίων ένα ηθικά σωστό βήμα, ελάχιστοι είναι εκείνοι που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν επιπλέον γι' αυτό. Ευτυχώς, σύμφωνα με την Ελένη, δειλά-δειλά δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις που κάνουν τα πράσινα κτίρια μια ολοένα και πιο δελεαστική επένδυση.

«Από τη μια, υπάρχει μεγάλη ώθηση από τον τραπεζικό τομέα για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, και έτσι οι τράπεζες δανείζουν χρήματα με προνομιακά επιτόκια στους πελάτες που επιδιώκουν να ολοκληρώσουν πράσινα έργα. Έπειτα, υπάρχουν οι κυβερνήσεις και οι δήμοι, που προσφέρουν άμεσα κίνητρα. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι οικοδόμοι μπορούν να χτίσουν σε 10% μεγαλύτερη έκταση εάν διαθέτουν πρώτα πιστοποίηση πράσινης δόμησης. Έτσι και εμείς από την πλευρά της Sintali μιλάμε με όλους τους παίκτες ώστε να τους ενημερώνουμε συνεχώς για τις νέες τάσεις και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες της αγοράς που θα επιτρέψουν την “άνθηση” των πράσινων κτιρίων».

Sintali: Η start-up που ενδιαφέρεται για τα πράσινα κτίρια, όχι μόνο για το κέρδος Facebook Twitter
Οι συνεργασίες με φορείς ανά τον κόσμο αποδείχθηκαν μια εξαιρετικά αποτελεσματική στρατηγική για τη Sintali, και σύντομα η μικρή της ομάδα καταπιάστηκε με την πιστοποίηση δεκάδων χιλιάδων πράσινων κτιρίων σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

«Υπάρχουν, βέβαια, και πολλές διορατικές εταιρείες που σχεδιάζουν από μόνες τους πράσινα κτίρια, ακριβώς επειδή είναι καλύτερο για όλους», συμπληρώνει η Ελένη. «Ένα κτίριο που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια είναι πολύ πιο ελκυστικό για εκείνον που θα το χρησιμοποιήσει γιατί οι λογαριασμοί του θα είναι χαμηλότεροι. Γι’ αυτό και πολλοί πελάτες μας χρησιμοποιούν την πιστοποίησή μας για να επιβεβαιώσουν και να επικυρώσουν την προσέγγισή τους. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, πως έχουμε δεσμευτεί να μηδενίσουμε τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Επομένως, η ανάγκη δεν είναι μόνο περιβαλλοντική, αλλά οικονομική και υπαρξιακή».

Γεννημένη στο Λονδίνο, μεγαλωμένη στην Ελλάδα, και με σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες, η νεαρή start-upper αυτοπροσδιορίζεται ως ένα «συνονθύλευμα πολιτισμών», ωστόσο παραμένει βέβαιη πως η χώρα μας την ακολουθεί σε κάθε βήμα του επιχειρηματικού της ταξιδιού. «Νιώθω τρομερά δεμένη με την Ελλάδα και ελπίζω να επιστρέψω το συντομότερο δυνατό, ώστε να έχω τη βάση μου εκεί», αναφέρει.

«Νομίζω πως η στενή σχέση που έχουν οι Έλληνες με το φυσικό περιβάλλον έχει επηρεάσει τρομερά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζω τη βιωσιμότητα. Έπειτα, η Sintali δραστηριοποιείται έντονα και στην Ελλάδα. Έχουμε πιστοποιήσει 229 πράσινα έργα στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου κτιρίου με μηδενική εκπομπή άνθρακα, που ανήκει στη Lidl Hellas και δείχνει τον δρόμο προς το βιώσιμο μέλλον. Ξέρεις, συγκινούμαι όταν βλέπω πόσο αξιοσημείωτη είναι η αλλαγή στην Ελλάδα την τελευταία διετία στο κομμάτι της βιωσιμότητας. Έχουμε το Ελληνικό, τη Λάμδα, παρατηρούμε πρωτοφανή ζήτηση για τα πράσινα κτίρια και δεκάδες εταιρείες που κάνουν ουσιαστικά πράγματα για την προώθηση της βιωσιμότητας», συμπληρώνει. 

«Στόχος μας είναι να βεβαιωθούμε πως το να χτίσει και να πιστοποιήσει κανείς πράσινα κτίρια είναι μια εύκολη και προσβάσιμη διαδικασία, ώστε να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να τα υιοθετήσουν. Η αειφορία δεν είναι ένα αγαθό πολυτελείας, δεν πρέπει να χρειάζεσαι τρία πτυχία για να την καταλάβεις. Υπάρχει μια συγκεκριμένη λίστα 50 παρεμβάσεων που μπορεί να κάνει κανείς σε ένα κτίριο για να το “πρασινίσει” και η Sintali προσπαθεί να δείξει πως είναι μια μετάβαση εφικτή σε κάθε κλίμακα, φέρνοντας την ευελιξία στη διαδικασία της πιστοποίησης».

Sintali: Η start-up που ενδιαφέρεται για τα πράσινα κτίρια, όχι μόνο για το κέρδος Facebook Twitter
Υπάρχει μια συγκεκριμένη λίστα 50 παρεμβάσεων που μπορεί να κάνει κανείς σε ένα κτίριο για να το “πρασινίσει” και η Sintali προσπαθεί να δείξει πως είναι μια μετάβαση εφικτή σε κάθε κλίμακα, φέρνοντας την ευελιξία στη διαδικασία της πιστοποίησης».

Ίσως ο πιο κομβικός παράγοντας της επιτυχίας της Sintali, σύμφωνα με την Ελένη Πολυχρονιάδου, είναι οι χαώδεις διαφορές μεταξύ των δύο συνιδρυτών της. Η Ελένη προέρχεται από τον χώρο της χάραξης περιβαλλοντικής πολιτικής, τη βιωσιμότητα και το εμπόριο και, όπως αναφέρει στη LiFO, «μπήκα στον κόσμο του επιχειρείν διατηρώντας την ιδιότητα του ακτιβιστή του κλίματος».

Ο συνεργάτης της, Τόμας, έχει ένα καθαρά τεχνικό υπόβαθρο, έχοντας εργαστεί για πάνω από 20 χρόνια στη δημιουργία προτύπων για τα πράσινα κτίρια και τον σχεδιασμό συστημάτων επαλήθευσης. «Κάπως δουλεύει αυτό», εξηγεί η Ελένη.

«Οι διαφορές μας συνδυάζονται και μας επιτρέπουν να οραματιζόμαστε ένα μέλλον το οποίο δεν θα μπορούσαμε να το οραματιστούμε μεμονωμένα, και να εφεύρουμε μια υπηρεσία που είναι πιο ενδιαφέρουσα και πιο πολύτιμη για τους δυνητικούς πελάτες ακριβώς επειδή ακολουθεί δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για την επίλυση του ίδιου προβλήματος. Νιώθω τυχερή γιατί το να έχεις τους σωστούς ανθρώπους γύρω σου είναι απολύτως απαραίτητο για μια start-up», σημειώνει με ένα χαμόγελο ευγνωμοσύνης. «Χωρίς καλή ομάδα, κινδυνεύεις να χάσεις το μυαλό σου». 

«Η επιχειρηματικότητα είναι, τελικά, ένα εξαιρετικό μέρος για να βρίσκεται κανείς σήμερα, γιατί οι άνθρωποι αναζητούν νέους τρόπους που αλλάζουν το πώς ζούμε προς το καλύτερο», καταλήγει η Ελένη. Το επιχειρείν είναι ένα τρομερά δύσκολο άλμα, γεμάτο εξάντληση και θυσίες. Αλλά όταν βλέπω το έργο της Sintali να συμβάλλει θετικά σε έναν τομέα που θα επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη, βρίσκω την ενέργεια που απαιτείται για να συνεχίσω τη δουλειά μου».

Θέματα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπόθεση της γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου: Την σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι

Αληθινά εγκλήματα / Τη σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι: Η γυναικοκτονία της Ανθής Λινάρδου

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της άγριας γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου που αναστάτωσε, τον Ιανουάριο του 2016, τη μικρή κοινωνία του Βελβεντού Κοζάνης.
THE LIFO TEAM
Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ρώτα με ό,τι θες / Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ένιωσε να την παραβιάζουν τα media με αφορμή τη συνεργασία της με τον Manu Chao; Ποιος θα είναι ο ρόλος της στη νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη; Η ηθοποιός Κλέλια Ρένεση απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης

Ζούμε, ρε! / Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης

Με αφορμή την πρώτη διαθέσιμη γονιδιακή θεραπεία στην Eλλάδα για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης, λόγω της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας ή της συγγενούς αμαύρωσης του Leber, η Xρυσέλλα λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος, συζητούν με τη μοριακή γενετίστρια, εξειδικευμένη στην οφθαλμική γενετική, Δρ Σμαράγδα Καμακάρη.
THE LIFO TEAM
Υπόθεση Σορίν Ματέι: Το τραγικό χρονικό του μακελειού της οδού Νιόβης

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Σορίν Ματέι: Το χρονικό του μακελειού της οδού Νιόβης

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας Γκινάκη, που ένα φθινοπωρινό απόγευμα του 1998 ήρθε αντιμέτωπη, μέσα στο σπίτι της, με έναν αδίστακτο δραπέτη, το Σορίν Ματέι, ο οποίος εισέβαλε με μια χειροβομβίδα για να ξεφύγει από το μπλόκο των αστυνομικών.
THE LIFO TEAM
«Αφεσμός»: Ένα κείμενο του Γιάννη Πολιτάκη

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Αφεσμός»: Ένα κείμενο του Ελευσίνιου Γιάννη Πολιτάκη

Γεννημένος στην Ελευσίνα, ερασιτέχνης μελισσοκόμος, λογιστής, σφραγιδοποιός, πρώην ναυτικός και εργαζόμενος στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, ο Γιάννης Πολιτάκης έγραψε αυτό το κείμενο στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Oι ανήλικοι bullies κι φαύλος κύκλος της ζωής τους

Radio Lifo / Oι ανήλικοι bullies κι ο φαύλος κύκλος της ζωής τους

Στο ηχητικό ντοκιμαντέρ της Κωνσταντίνας Βούλγαρη, η Γεωργία Βαλωμένου, αρχιτεκτόνισσα, εκπαιδευτικός σε ΕΠΑΛ και μητέρα, η Κατερίνα Σπυροπούλου, χορεύτρια, μουσειολόγος (στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά) και μητέρα, και ο Τάσος Μπρεκουλάκης, δημοσιογράφος και διευθυντής της έντυπης LiFO εξηγούν και αναλύουν τις αιτίες που πυροδοτούν την έκρηξη βίας στα σημερινά παιδιά.
THE LIFO TEAM
Δανάη, τελικά είσαι nepo baby;

Ρώτα με ό,τι θες / Δανάη, τελικά είσαι nepo baby;

Αντιμετώπισε bullying στο σχολείο; Την πλήγωσε η τελευταία μιντιακή μπόρα που εκτονώθηκε πάνω της; Νιώθει ότι έχει φέρει ρηξικέλευθες αλλαγές στην ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα; Ποιο είναι το moto της ζωής της; Η Δανάη Μπάρκα απαντά στις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Πώς μπορεί ένας εργασιακός χώρος να γίνει πιο φιλόξενος για άτομα με νευροδιαφορετικότητα;

Ζούμε, ρε! / Πώς μπορεί ένας εργασιακός χώρος να γίνει πιο φιλόξενος για άτομα με νευροδιαφορετικότητα;

Θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να διασφαλιστεί ότι τα ιδιαίτερα ταλέντα των νευροδιαφορετικών ατόμων θα αναπτυχθούν σωστά σε μια επιχείρηση; Ο πρώην πολεμικός ανταποκριτής, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και Diversity Atlas EU Cultural Ambassador Μάριος Χατζηδαμιανός εξηγεί στη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους οι νευροδιαφορετικοί.
THE LIFO TEAM
Yπόθεση Καββαδία: H πρώτη καταδίκη για ανθρωποκτονία στα δικαστικά χρονικά χωρίς να έχει βρεθεί πτώμα

Αληθινά εγκλήματα / H πρώτη καταδίκη για γυναικοκτονία στα δικαστικά χρονικά χωρίς να έχει βρεθεί πτώμα

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση των δύο γυναικοκτονιών από τον εστιάτορα από την Κέρκυρα Σπύρο Καββαδία, ο οποίος πέρασε 22 χρόνια στη φυλακή επειδή δολοφόνησε τις δύο γυναίκες της ζωής του.
THE LIFO TEAM