ADVERTORIAL

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Νέστωρ» της Μεσσηνίας είναι ένα ιστορικό οινοποιείο της Πελοποννήσου που ιδρύθηκε το 1954. Είναι ένα εκ των μεγαλύτερων σε έκταση στα Βαλκάνια, με δυναμικό παραγωγής, οινοποίησης και αποθήκευσης 10.000 τόνων κρασιού(!). Επιπλέον, το terroir της περιοχής ενισχύει την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας σταφυλιού και κατ’ επέκταση κρασιού. Αυτή η περίπτωση οινοποιείου με εκπληκτικές προοπτικές ενέπνευσε οινοποιητικά τον Σπύρο Λαφαζάνη της γνωστής οινοποιίας με έδρα τις Αρχαίες Κλεωνές της Νεμέας και τον παρακίνησε να δώσει μια νέα προοπτική στο μέλλον του Νέστορα. 

Μετά τη σύμπραξη που πραγματοποιήθηκε το 2015 με τον αγροτικό συνεταιρισμό, η επιλεκτική οινοποίηση πρωταγωνιστεί και μια έμπειρη ομάδα οινολόγων και ειδικών που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση οδηγεί το οινοποιείο «Νέστωρ» στη νέα εποχή. Η Αθηνά Λαφαζάνη, οινοποιός νέας γενιάς, μας μιλά για το εγχείρημα αυτό, τα κρασιά της Μεσσηνίας και τις βραβευμένες ετικέτες του Νέστορα.

—  Μιλήστε μας για την ιστορία της οικογένειας Λαφαζάνη στην οινοποίηση και για τη δική σας πορεία στον χώρο.
Η Οινοποιία Λαφαζάνη μετράει αισίως 77 χρόνια οινοποίησης, με τον Βασίλη Λαφαζάνη να εκδίδει την πρώτη οινοποιητική άδεια το 1946 στη Μαγούλα Αττικής. Ο γιος του Σπύρος Λαφαζάνης συνέχισε δυναμικά την παράδοση, καθώς εισέβαλε στον χώρο με εκπαιδευτικό υπόβαθρο και τεχνογνωσία για πρώτη φορά το 1985 και έκανε το επόμενο βήμα μεταφέροντας και εγκαθιδρύοντας το 1993 το οινοποιείο στη ζώνη ΠΟΠ της Νεμέας. Έχοντας δημιουργήσει ήδη και ένα αποστακτήριο, συμφώνησε το 2014 στη σύμπραξη με τον Νέστορα και τελικά το 2015 το οινοποιείο εξαγοράστηκε από την οικογένεια. Το 2016 έκανε την εμφάνισή της και η τρίτη οινοποιητική γενιά της οικογένειας, με την Αθηνά Λαφαζάνη στη διεύθυνση του Εμπορικού Τμήματος και τον Βασίλη Λαφαζάνη στην αμπελουργία και στην οινολογία. Το 2019 ο Σπύρος Λαφαζάνης αγόρασε το οινοποιείο «Πατραϊκή» του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Αχαΐας, δημιουργώντας πλέον τον Όμιλο Σπύρου Λαφαζάνη. Η εναλλαγή περιοχών σημαίνει αυτόματα και την ενασχόληση με περισσότερες ποικιλίες σταφυλιών απ’ όλη την Πελοπόννησο, προσθέτοντας έτσι φρέσκα προϊόντα στη φαρέτρα.

 

Η προηγούμενη γενιά από εμάς αδιαμφισβήτητα μόχθησε, ίδρωσε και κέρδισε με το σπαθί της όσα κατάφερε. Η εμπειρία αυτή μάς είναι αναγκαία και πολύτιμη. Παρ’ όλα αυτά, ζώντας σε μια εποχή που τρέχει ασταμάτητα, η εμπειρία –χρήσιμη πάντα για να μη χαθούν όσα έχουν αποκτηθεί– έχει ανάγκη από φρέσκους παρατηρητές ώστε να μείνει προσηλωμένη σε αυτό που κάνει καλύτερα.


 

—  Ποια είναι η δυναμική του οινοποιείου σήμερα;
Ο Νέστωρ διαθέτει 10.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων και υπόγεια κελάρια έκτασης 3.000 τ.μ. Προσφέρει τη δυνατότητα επεξεργασίας και αποθήκευσης 10.000 τόνων οίνου. Το ημερήσιο ρεκόρ παραλαβής του είναι 680 τόνοι. Το σκηνικό όμως έχει αλλάξει! Πλέον οι τόσο μεγάλες, σχεδόν βιομηχανικές παραγωγές έχουν δώσει τη θέση τους στην επιλεκτική οινοποίηση, στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και στην αναβάθμιση της ποιότητας του τελικού προϊόντος. Στις εγκαταστάσεις του «Νέστορα» υπάρχει και το μικρό οινοποιείο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μελέτη και αξιολόγηση της δυναμικής των διαφόρων ποικιλιών και των ποιοτήτων. Το οινοποιείο διαθέτει τέσσερις σταφυλοδόχους, οι οποίες διοχετεύουν στα πιεστήρια την πρώτη ύλη με τη βαρύτητα, στοιχείο που αποτελεί ποιοτικό πλεονέκτημα, μια και δεν καταπονείται ο σταφυλοπολτός. Τα πιεστήρια που διαθέτει είναι πνευματικά αλλά και συνεχούς λειτουργίας. Στην γραμμή παραγωγής υπάρχουν 10 οινοποιητές των 70 τόνων καθώς και δεξαμενές σε διάταξη ομάδων υποπολλαπλάσιας χωρητικότητας για τις διαφορετικές ποικιλίες. Το οινοποιείο στα κελάρια του διαθέτει και δρύινα βαρέλια των 220 λίτρων για την παλαίωση των κρασιών. Χαρακτηριστικά είναι και τα πήλινα πιθάρια, αντίγραφα αυτά των κελαριών του αρχαίου βασιλιά Νέστορα. Στα πιθάρια αυτά και με τις πληροφορίες που έχουν διασωθεί φτιάχνεται κρασί από τις ίδιες ποικιλίες με τις ίδιες διαδικασίες που εφάρμοζαν στο αρχαίο ανάκτορο. Μια σύγχρονη μονάδα εμφιάλωσης και συσκευασίας καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του οινοποιείου, ενώ σε έναν μεγάλο χώρο αποθήκευσης φυλάσσονται τα κιβώτια με τις φιάλες πριν φτάσουν στον καταναλωτή.

Οινοποιείο Νέστωρ: Η οικογένεια Λαφαζάνη έδωσε νέα πνοή σε ένα ιστορικό οινοποιείο, αναδεικνύοντας τον οινικό πλούτο της Μεσσηνίας.
Φωτο: Γιάννης Στάθης

—  Ποιες είναι οι ποικιλίες που μας δίνει η γη της Μεσσηνίας;
Οι κυριότερες οινοποιήσιμες ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα στη γύρω περιοχή είναι ξένες και εξαιρετικής απόδοσης: Chardonnay, Ugni Blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Grenache Rouge, Tempranillo και, φυσικά, ο «πολύτιμος λίθος» της περιοχής, η τοπική ποικιλία Φιλέρι.

—  Ανάμεσα στις φιάλες του Νέστορα υπάρχουν κάποιες που ξεχωρίζετε;
Κάθε φιάλη κρασιού είναι το «παιδί» κάποιου οινοποιού εκεί έξω. Είναι δύσκολο για έναν «γονέα»-δημιουργό να ξεχωρίσει τα παιδιά του. Παρ’ όλα αυτά, είναι σκόπιμο να γίνει μια αναφορά στην πολλά υποσχόμενη ποικιλία Φιλέρι. Στο οινοποιείο έχουμε την ομώνυμη σειρά κρασιών που σήμερα αποτελείται από δύο κωδικούς: Φιλέρι Λευκό και Φιλέρι Ροζέ. Αγαπάμε αυτές τις ετικέτες γιατί κάθε χρόνο μάς γεμίζουν εκπλήξεις και μας γεννούν νέες ιδέες. Είναι μια ποικιλία «άτακτη» που σε προκαλεί να μην τη δαμάσεις, γιατί όσο πηγαίνεις με τα νερά της, τόσο περισσότερα ανακαλύπτεις για τον χαρακτήρα της.

—  Εκπροσωπείτε τη νέα γενιά της οινοποίησης. Σε τι θεωρείτε ότι διαφέρει αυτή η γενιά και τι είναι αυτό που θέλετε να προσφέρετε στον χώρο;
Η προηγούμενη γενιά από εμάς αδιαμφισβήτητα μόχθησε, ίδρωσε και κέρδισε με το σπαθί της όσα κατάφερε. Η εμπειρία αυτή μάς είναι αναγκαία και πολύτιμη. Παρ’ όλα αυτά, ζώντας σε μια εποχή που τρέχει ασταμάτητα, η εμπειρία –χρήσιμη πάντα για να μη χαθούν όσα έχουν αποκτηθεί– έχει ανάγκη από φρέσκους παρατηρητές ώστε να μείνει προσηλωμένη σε αυτό που κάνει καλύτερα. Πιστεύω ότι η νέα γενιά τολμάει να πειραματιστεί περισσότερο, βγαίνει έξω από τα καλούπια και τσαλακώνεται ευκολότερα. Αυτό είναι το επίτευγμα της προηγούμενης οινοποιητικής γενιάς: μας πρόσφερε το επιτυχημένο προϊόν έτοιμο και μας έδωσε τον χώρο να δοκιμάσουμε, να αποτύχουμε και να επιτύχουμε μέχρι να αποκτήσουμε κι εμείς το δικό μας, ανανεωμένο, επιτυχημένο προϊόν και, γιατί όχι, να το παραδώσουμε κι εμείς στους επόμενους. 

Αυτό που επιδιώκουμε είναι να διατηρήσουμε όσα η οικογένεια Λαφαζάνη έχει καταφέρει έως σήμερα, να εκπληρώσουμε τους στόχους και τις φιλοδοξίες μας και όλα αυτά πάντα με γνώμονα την ποιότητα και το μεράκι. 

Οινοποιείο Νέστωρ: Η οικογένεια Λαφαζάνη έδωσε νέα πνοή σε ένα ιστορικό οινοποιείο, αναδεικνύοντας τον οινικό πλούτο της Μεσσηνίας.
Φωτο: Γιάννης Στάθης

—  Τι μπορεί να δει κάποιος που θα επισκεφτεί το Οινοποιείο Νέστωρ;
Το οινοποιείο, στεγαζόμενο βόρεια του Κόλπου του Ναυαρίνου, έχει θέα όλο τον όρμο, απ’ όπου άνοιγαν οι θαλάσσιοι δρόμοι διακίνησης σταφίδας και κρασιού όλης της Πελοποννήσου στην Ευρώπη. Βρίσκεται σε ένα από τα πιο εύφορα εδάφη της νοτιοδυτικής Μεσσηνίας, στον Πύργο Τριφυλίας, και περιβάλλεται από αμπελώνες και ελαιώνες. Απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το ανάκτορο του βασιλιά Νέστορα, σε μια περιοχή ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας για τη Μεσσηνία. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το Οινοποιείο του Νέστορα για να θαυμάσει την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, τα άριστα διατηρημένα μηχανήματά του και τους ιδιαίτερους χώρους του που, μιμούμενοι το παλάτι του βασιλιά Νέστορα, εκπέμπουν μια ιστορική πολυτέλεια γεμάτη από ιδιαίτερους χρωματισμούς και παραδοσιακές τεχνικές ανάδειξης ήχου, διατήρησης θερμοκρασίας, φύλαξης. Εξίσου αξιόλογες είναι και οι τεράστιες εκτάσεις των στεγασμένων και μη χώρων του. Φυσικά, από την επίσκεψη στο οινοποιείο δεν θα μπορούσε να λείψει η γευσιγνωσία στην εξοχική ηρεμία της περιοχής υπό τις επεξηγήσεις του εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού. 

—  Πόση σημασία έχει ο οινοτουρισμός για την περιοχή της Μεσσηνίας;
Ο οινοτουρισμός είναι υψίστης ιστορικής, επικοινωνιακής και οικονομικής σημασίας για κάθε οινοπαραγωγική περιοχή. Μολονότι στη Μεσσηνία δεν θα βρει κανείς πολλά οινοποιεία να επισκεφθεί, αξίζει να κάνει ένα πέρασμα από τον Νέστορα, να ακούσει και να δει την ιστορία του και μετά να γευματίσει σε κάποιο από τα πολύ ενημερωμένα εστιατόρια της περιοχής, απολαμβάνοντας τοπικό κρασί, αφού οι ντόπιοι αγαπούν, σέβονται και στηρίζουν ιδιαιτέρως το τοπικό προϊόν. Κάθε επίσκεψη σε ένα οινοποιείο δίνει τη χαρά στον οινοπαραγωγό να μοιραστεί τη δουλειά του και να γνωστοποιήσει στον καταναλωτή τη διαδικασία παραγωγής κρασιού από το έδαφος έως το ποτήρι του!

Οινοποιείο Νέστωρ: Η οικογένεια Λαφαζάνη έδωσε νέα πνοή σε ένα ιστορικό οινοποιείο, αναδεικνύοντας τον οινικό πλούτο της Μεσσηνίας.
Φωτο: Γιάννης Στάθης
Οινοποιείο Νέστωρ: Η οικογένεια Λαφαζάνη έδωσε νέα πνοή σε ένα ιστορικό οινοποιείο, αναδεικνύοντας τον οινικό πλούτο της Μεσσηνίας.
Φωτο: Γιάννης Στάθης

ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΚΡΑΣΙΩΝ ΤΟΥ «ΝΕΣΤΟΡΑ» ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΦΕΤΟΣ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΕΝΑΣ ΠΡΟΣ ΕΝΑΝ, 
Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ. 

FILERI ROSE 
(Vintage 2021)
SILVER medal at the International Wine and Spirits Competition 2022 (90 points)

PYLOS CABERNET SAUVIGNON (Vintage 2019)
SILVER medal at the International Wine and Spirits Competition 2022
SILVER medal at London Wine Competition 2022
BRONZE medal at DECANTER World Wine Competition 2022

PYLOS MERLOT
(Vintage 2018)
SILVER medal at the International Wine and Spirits Competition 2022 (90 points)

AVARINO WHITE
(Vintage 2021)
SILVER medal at London Wine Competition 2022

AVARINO ROSE
(Vintage 2021)
SILVER medal at London Wine Competition 2022

AVARINO RED
(Vintage 2021)
SILVER medal at London Wine Competition 2022

AVARINO TSIPOURO
SILVER medal at Thessaloniki International Spirits Competition 2022

www.nestorwines.gr
Facebook
Instagram