Το κάστρο της Disneyland έγινε στάχτες. Η Σταχτοπούτα είναι νεκρή. Σε ένα παγκάκι γλάροι επιτίθενται σε έναν συνταξιούχο και κάπου πιο δίπλα τα αλογάκια ενός καρουζέλ στριφογυρίζουν μέχρι να γίνουν... λαζάνια.

 

Όχι δεν πρόκειται για νοσηρό εφιάλτη, αλλά για το νέο αποκύημα του μυαλού του τρομερού Banksy, που αποφάσισε να μαζέψει σε ένα μέρος όλα αυτά που απασχολούν την κοινή γνώμη ειδομένα από την εναλλακτική ματιά του.

 

Ο χώρος, οι πινακίδες του οποίου θυμίζουν πολύ την Disneyland είναι γεμάτος με υπονοούμενα που παραπέμπουν στη Δυτική κουλτούρα, τα μέσα ενημέρωσης, τον καπιταλισμό και την ακραία επίδειξη πλούτου.

 

Το Dismaland ή αλλιώς "Πάρκο της Σύγχυσης" είναι το νέο θεματικό πάρκο στο Bristol της Βρετανίας, παρωδία τέτοιου είδους πάρκων, που δημιουργήθηκε χάρη σε μια πρωτοβουλία του Βρετανού καλλιτέχνη δρόμου που έγινε γνωστός για τις ειρωνικές τοιχογραφίες του σε αναπάντεχα σημεία, κι αυτοαποκαλείται "Το πιο απογοητευτικό νέο αξιοθέατο της Βρετανίας".

 

Ο ίδιος ο Banksy ανέφερε ότι το σόου αυτό είναι "κάπως διαφορετικό" επειδή η τέχνη του δρόμου με την οποία έγινε διάσημος σε όλον τον κόσμο έχει γίνει "τόσο καθησυχαστικά λευκή, μεσοαστική και χωρίς γυναίκες, όπως και οποιοδήποτε άλλο καλλιτεχνικό κίνημα".

 

 

 

Οι επισκέπτες του "πάρκου" που στήθηκε σε μια εγκαταλειμμένη πισίνα μπορούν να φωτογραφηθούν με φόντο το καμένο κάστρο τύπου Disneyland ή με τη νεκρή Σταχτοπούτα, η οποία σκοτώθηκε σε τροχαίο με την άμαξά της. Την ίδια ώρα, κατσούφηδες υπάλληλοι κυκλοφορούν στο χώρο κρατώντας μπαλόνια με τη φράση "Είμαι ηλίθιος".

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Banksy διαβεβαίωσε ότι δεν ήθελε "να πλήξει τον Ντίσνεϊ" και για αυτό "απαγόρευσε οποιαδήποτε απεικόνιση του Μίκι Μάους στον χώρο". "Είναι μια έκθεση των καλύτερων σύγχρονων καλλιτεχνών που ξέρω, εκτός από εκείνους τους δύο που απέρριψαν την πρότασή μου", σημείωσε.

 

Ο χώρος, οι πινακίδες του οποίου θυμίζουν πολύ την Disneyland είναι γεμάτος με υπονοούμενα που παραπέμπουν στη Δυτική κουλτούρα, τα μέσα ενημέρωσης, τον καπιταλισμό και την ακραία επίδειξη πλούτου. Έτσι, ένας συνταξιούχος περιστοιχίζεται από γλάρους —αναφορά στον πανικό των μέσων ενημέρωσης για το πόσο επιθετικά έχουν γίνει φέτος τα πουλιά.

 

 

 

Και κάπου αλλού τα αλογάκια του λούνα-παρκ πρόκειται να... μαγειρευτούν και να γίνουν λαζάνια, κάτι που παραπέμπει στο πρόσφατο διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου σε έτοιμα γεύματα που πωλούνταν στα σουπερμάρκετ.

 

Στην Dismaland εκτός από έργα του Banksy, φιλοξενούνται επίσης δουλειές από 50 ακόμα καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Damien Hirst, Bill Barminski, Caitlin Cherry, Polly Morgan, Josh Keyes, Mike Ross, David Shrigley, Bäst, και Espo.

 

Η Dismaland θα ανοίξει για τους ντόπιους την Παρασκευή και για τους υπόλοιπους επισκέπτες το Σάββατο, ενώ θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Το εισιτήριο στοιχίζει μόνο 3 λίρες.


 

 

 

 

 


 


 

 

 


 


 


  

Δείτε μια μικρή ξενάγηση στο βίντεο: