Στα ποντίκια η ανθρωπιά

Facebook Twitter
0

 Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

  

        

Τα γενναιόδωρα χάμστερς κατά την διάρκεια των δύο εβδομάδων του πειράματος απαρνιόταν κατ’επανάληψη τον αγαπημένο τους μεζέ που είναι η σοκολάτα, για να απελευθερώσουν το καθένα τον φίλο του ποντικάκι που το πείραμα το είχε παγιδεύσει στο διπλανό κλουβί. Μετά απ' αυτό μοιραζόταν  την σοκολάτα τους.

Τέτοιου βαθμού "υπερπροσφορά" για τους ανθρώπους είναι τουλάχιστον αγαθός ρομαντισμός. 

Η ποντικίσια αλληλεγγύη όμως, το αίσθημα προστασίας προς το συμπόντικο, η γενναιόδωρή τους φροντίδα και ο αλτρουισμός, τα αναγάγουν σε αξίες προερχόμενες απο το αρχέγονο ένστικτο της φύσης, και όχι ανθρώπινες, όπως η Κοινωνιολογία των ανθρώπων έχει ισχυριστεί. 

 

Τα ποντίκια έχουν αποδείξει σε σειρά παλαιότερων ερευνών ότι έχουν έντονη την ιδιότητα της συναίσθησης. Παθαίνουν κατάθλιψη όταν βρίσκονται μαζί με άλλα καταθλιπτικά ποντικάκια. Εκδηλώνουν συμπτώματα πόνου όταν βρίσκονται δίπλα σε άλλο ποντικάκι που πονάει.

Έτσι στο συγκεκριμένο πείραμα τα ποντίκια για να απελευθερώσουν το παγιδευμένο συμποντικάκι τους πέρασαν στην αρχή κι αυτά την αγωνία της παγίδας συμπάσχοντας μαζί τον φίλο τους. 

  • Είχαν το εμπόδιο της πόρτας της παγίδας, που στην προσπάθειά τους να την ανοίξουν, κινδύνευαν κι αυτά να παγιδευτούν ή να τραυματιστούν.
  • Είχαν επίσης την επιλογή να μην ασχοληθουν με τίποτε από τα παραπάνω, κι αντίθετα ν’ απολαμβάνουν την ελευθερία τους βλέποντας τον συμπόντικο να υποφέρει, ενώ θα το 'ριχναν στις λιχουδιές που το πείραμα τους επεφύλασσε ως εναλλακτική .

Και όμως .

Είτε το κλουβί ήταν τέτοιο που θα μπορούσαν να παίζουν στον ίδιο χώρο μαζί μετά, είτε το κλουβί με την παγίδα είχε άλλο διαχωριστικό, και δεν μπορούσαν να είναι σε ενιαίο χώρο μετά, οι ήρωες παρέμειναν ήρωες. Δεν έτρωγαν τίποτε μέχρι να ολοκληρώσουν την επιχείρηση σωτηρίας του συμπόντικου, και ως περίσσεια φροντίδα, τον τάιζαν με την σοκολάτα τους μετά.

Το πείραμα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, και κατέληξε στο ότι η αλληλοβοήθεια και η συμπόνοια είναι στοιχεία όχι επίκτητα της κάθε προσωπικότητας, αλλά στοιχεία κληρονομικά στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους .

Μήπως είναι από εκείνα που, κι αν τα κληρονομήσαμε, εκφυλίζονται ως ιδιότητες κατα την εξέλιξη του είδους .... 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ