Ο Γιώργος Καμπάδαης μεταμορφώνεται σε Super Boy

Ο Γιώργος Καμπάδαης μεταμορφώνεται σε Super Boy Facebook Twitter
Φωτ.: Elizabeth Rovit
0

Ο Γιώργος Καμπάδαης μεταμορφώνεται σε Super Boy Facebook Twitter
Φωτ.: Elizabeth Rovit

Η Miranda Turner είναι μια έφηβη με πολλές σκοτούρες. Έχει αναλάβει την θέση της νεκρής αδερφής της ως σουπερηρωίδα μιας ανήσυχης πόλης, χωρίς ωστόσο να κατέχει υπερδυνάμεις. Πηδά αδέξια από κτίριο σε κτίριο, ακούει την φλυαρία του φαντάσματος της αδερφής της στο όπου και αν πάει και τα βάζει με τους πιο εντυπωσιακούς κακούς που έχεις συναντήσει ποτέ σε κόμικς, τους αδερφούς Blockheads που για όπλο έχουν εκατομμύρια τουβλάκια lego που εκτοξεύουν εναντίον της. Αυτή είναι συνοπτικά η διπλή ζωή της Miranda Turner και αυτή είναι η καθημερινή ρουτίνα του Γιώργου Καμπάδαη, εμπνευστή και σχεδιαστή του κόμικ: να σχεδιάζει χιλιάδες χρωματιστά κομμάτια lego, φαντάσματα και τιμωρούς με μάσκες ζέμπρας. Μα υπάρχει καλύτερο;

Ο Γιώργος είναι τριάντα χρονών και τα τελευταία τρία χρόνια που άρχισε να ασχολείται συστηματικά με την δημιουργία κόμικς δεν έχει σταματήσει να σχεδιάζει τις πιο τρελές ιστορίες φαντασίας. Ανάμεσα στις δημιουργίες του θα βρει κανείς ένα τεύχος του Vampire Diaries της DC, διάφορα φανζίν, την αυτοέκδοση Micro, στην οποία η βασική ηρωίδα είναι εμπνευσμένη από την κοπέλα του, αλλά και το The double life of Miranda Turner, που προέκυψε ως συνεργασία του Γιώργου με τον Jamie S. Rich και την monkeybrain comics. Όπως μας εξηγεί ο ίδιος από τότε που θυμάται τον εαυτό του στο σχολείο, έφτιαχνε κόμικς. «Θυμάμαι πώς από μικρός έφτιαχνα κόμικς και τα έδινα στους συμμαθητές μου στο σχολείο. Τότε διάβαζα μικι μάους και με είχε ενθουσιάσει πάρα πολύ. Με θυμάμαι να το δείχνω στη μάνα μου και να λέω πως ‘αυτό θέλω να κάνω’, φυσικά δεν ήξερα τότε πώς λεγόταν. Αργότερα, όταν τέλειωσα το σχολείο σκέφτηκα να μπω στην Καλών Τεχνών, ο πατέρας μου όμως ήταν αρνητικός με αυτό. Ήθελε να βρω μια ‘αληθινή δουλειά’. Έτσι κατέληξα να σπουδάζω πληροφορική. Ακόμη και τότε, όμως, δεν σταμάτησα να φτιάχνω κόμικς. Εκείνη την εποχή ήταν μικρά φανζίν που έβγαζα κάθε μήνα με έναν φίλο, ήταν κάτι πολύ ερασιτεχνικό. Το βγάζαμε φωτοτυπία και το μοιράζαμε στα τοπικά κομιξάδικα. Τελικά το 2012, όταν ξαφνικά έμεινα άνεργος, αποφάσισα ότι ήταν η στιγμή να κυνηγήσω περισσότερο τα κόμικς, ως δουλειά. Άρχισα να δημοσιεύω δουλειές μου στο blog μου, ξεκίνησα συνομιλίες με ξένους δημιουργούς και σιγά-σιγά ήρθαν οι πρώτες δουλειές. Όταν ανακοίνωσα στους γονείς μου ότι αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κόμικς εκείνοι το πήραν πολύ καλά. Ειδικά ο πατέρας μου με εξέπληξε».

Ο Γιώργος Καμπάδαης μεταμορφώνεται σε Super Boy Facebook Twitter

Αν παρατηρήσεις τις δουλειές του Γιώργου θα διαπιστώσεις ότι μοιάζει να έχουν κρατήσει εκείνη την κατρουνίστικη γραμμή από τα κλασικά εικονογραφημένα. Ο ίδιος το αναγνωρίζει και θεωρεί ότι είναι και το στοιχείο που τον έχει καθιερώσει σχετικά γρήγορα. «Η αλήθεια είναι ότι δεν προσπαθώ να αντιγράψω κάποιο συγκεκριμένο στιλ, κάνω τα δικά μου πράγματα. Κάποιοι βρίσκουν ομοιότητες με τα cartoons, όπως το Animated Batman, του Bruce Timm, που είναι από τους αγαπημένους μου δημιουργούς και σίγουρα με έχουν επηρεάσει. Άλλοι μου έχουν πει ότι θυμίζει Alex Toth. Γενικά, τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση, μεγάλες εκδοτικές όπως η Marvel να πειραματίζονται με μια διαφορετικά στιλ σκίτσου. Παλιότερα συναντούσες αποκλειστικά ρεαλιστικό σκίτσο στα κόμικς μα τα τελευταία χρόνια μπορείς να βρεις κόμικς με πολύ ιδιαίτερο σκίτσο». Όταν τον ρωτώ για τη Marvel για την οποία θα θελε τόσο να δουλέψει, μου εξηγεί «η Marvel δεν είναι εύκολα προσβάσιμη, αν και ξέρω δημιουργούς από εκεί. Στην Marvel δεν χτυπάς εσύ την πόρτα, έρχεται εκείνη και σε βρίσκει».

Κάποιοι βρίσκουν ομοιότητες με τα cartoons, όπως το Animated Batman, του Bruce Timm, που είναι από τους αγαπημένους μου δημιουργούς και σίγουρα με έχουν επηρεάσει. Άλλοι μου έχουν πει ότι θυμίζει Alex Toth. Γενικά, τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση, μεγάλες εκδοτικές όπως η Marvel να πειραματίζονται με μια διαφορετικά στιλ σκίτσου

Ο Γιώργος Καμπάδαης μεταμορφώνεται σε Super Boy Facebook Twitter

Συζητώντας για το διεθνές φεστιβάλ κόμικς της Αθήνας, ο Γιώργος μου εκμυστηρεύτηκε το κόλπο για το πιο γρήγορο και εύκολο cosplay: να ντύνεται Super Boy, με ένα μαύρο μπλουζάκι με το σήμα του σούπερμαν και ένα τζιν. Γρήγορα η κουβέντα μας μεταφέρθηκε στον κόσμο των κόμικς στην Ελλάδα και την δημοσιότητα που έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια. «Τις εποχές που ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα κόμικς, δεν ήταν τόσο δημοφιλή. Το ‘9’ βοήθησε στο να γίνουν πιο mainstream. Οι ταινίες και οι σειρές με σουπερήρωες έδωσαν κίνητρο στον κόσμο να διαβάσει πιο πολύ κόμικς. Μιλάμε βέβαια για μικρές ηλικίες. Δεν ξεκινάς να διαβάζεις κόμικς ως ενήλικας αν δεν διάβαζες μικρός».

Στον τοίχο του σπιτιού του Γιώργου υπάρχει ένας πίνακας με μαρκαδόρο στον οποίο γράφει το πρόγραμμά του, τις σελίδες που πρέπει  να ολοκληρώσει, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα σουπερμάρκετ. Το να φτιάχνει πρόγραμμα, όπως μας εξομολογείται, είναι μια από τις μεγαλύτερες καθημερινές χαρές που μπορεί να έχει. «Μου δίνει ενθουσιασμό το να κάνω πρόγραμμα για επόμενες μέρες. Μπορεί να μην το τηρήσω, αλλά μου αρέσει να το φτιάχνω, νιώθω πως μπαίνω σε τάξη». Άραγε, τον ρωτώ, πώς είναι η καθημερινότητα ενός κομίστα; «Σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολη όσο πολλοί μπορεί να φαντάζονται. Το κόμικς είναι κάτι που το δουλεύεις 24 ώρες το 24ωρο. Έχουν υπάρξει μέρες που δουλεύω μια σελίδα από το πρωί μέχρι το βράδυ και δεν μου βγαίνει, υπάρχουν άλλες μέρες που βγάζω τρεις σελίδες έτσι απλά. Στην δουλειά αυτή υπάρχει άγχος να προλάβεις τις προθεσμίες σου, βρίσκεσαι σε διαρκή επικοινωνία με ανθρώπους και προσπαθείς να προωθείς τον εαυτό σου και να δείξεις την δουλειά σου. Πάντως εμένα μου αρέσει να περνώ τις μέρες μου ζωγραφίζοντας, όσο απαιτητικό και αν είναι και είμαι αποφασισμένος να το κάνω μέχρι το τέλος».

Ο Γιώργος Καμπάδαης μεταμορφώνεται σε Super Boy Facebook Twitter

Τον ρωτώ κατά πόσο και με ποιον τρόπο νοιώθει να εξελίσσεται μέσα από αυτή την δουλειά και την καθημερινή τριβή με το σχέδιο. «Τις προάλλες διάβαζα μια συνέντευξη του Joe Madureira που είναι από τους μεγάλους καλλιτέχνες του είδους και έλεγε ότι δεν μπορείς να πεις ποτέ ότι τα έμαθες όλα σε αυτή τη δουλειά. Και πράγματι εγώ συνεχώς ανακαλύπτω νέα πράγματα. Δοκιμάζω μικρά κόλπα για το πώς να τελειώνω πιο εύκολα την δουλειά μου, παίζω με τις πόζες, τα μελάνια, τις σκιές. Πριν ένα χρόνο, για παράδειγμα, φοβόμουν να βάζω χοντρές μαύρες σκιές. Πλέον τις χρησιμοποιώ συνέχεια. Επίσης παλιότερα σκίτσαρα σε χαρτί Α3 με μολύβι, έκανα την δουλειά χειροποίητα. Αυτός ο τρόπος δημιουργίας είναι πολύ όμορφος αλλά χρονοβόρος. Φαντάσου ότι τύχαινε κάποιες φορές να ζωγραφίζω μια σελίδα ολόκληρη και επειδή δεν μου άρεσε το τελευταίο καρέ, έσκιζα ολόκληρη την σελίδα. Πλέον δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια χρόνου, οπότε δουλεύω αποκλειστικά στον υπολογιστή με ταμπλέτα. Κάποια στιγμή, πάντως, θέλω να επιστρέψω στο σκίτσο στο χαρτί».

Ο Γιώργος Καμπάδαης μεταμορφώνεται σε Super Boy Facebook Twitter
Ο Γιώργος Καμπάδαης μεταμορφώνεται σε Super Boy Facebook Twitter

Ο Γιώργος Καμπάδαης μεταμορφώνεται σε Super Boy Facebook Twitter
Ο Γιώργος Καμπάδαης μεταμορφώνεται σε Super Boy Facebook Twitter
 

Στα σχέδια του Γιώργου για το μέλλον είναι να ολοκληρώσει τον κύκλο της Miranda Turner, που ολοκληρώνεται στα εννιά τεύχη και να ξεκινήσει νέα πρότζεκτ εικονογράφησης. Όπως ο ίδιος λέει, η μεγαλύτερη ευτυχία είναι να συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει και να μπορεί να ζει μέσα από τη δουλειά του, χωρίς σούπερ δυνάμεις.

http://gkambadais.tumblr.com/

Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Design / Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Από τις συναυλίες της Μπιγιονσέ, του Weeknd, της Αντέλ της Μάιλι Σάιρους και των U2, το σετ του Super Bowl, τις επιδείξεις του Yves Saint Laurent και της Louis Vuitton, μέχρι τα σκηνικά της όπερας και των σύγχρονων θεατρικών παραστάσεων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα. Γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τech & Science / Αφού οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα, γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ίσως σταθούν η αφορμή για να διορθωθεί αυτό το λάθος: όσα αποκαλύπτονται για την εμμονή στον ανδρικό σχεδιασμό απο τα Οργανισμό Οικονομικού Συντονισμού και Ανάπτυξης
NEWSROOM
Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου

Design / Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου για το Αρχείο Καβάφη

H Εύα Μανιδάκη και ο Θανάσης Δεμίρης, που ανέλαβαν την ανακαίνιση, την αρχιτεκτονική μελέτη και την επιμέλεια του χώρου όπου φιλοξενείται το Αρχείο, καθώς και της Οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, μας ξεναγούν στην οδό Φρυνίχου και μας περιγράφουν τη διαδικασία πίσω από το δύσκολο εγχείρημα της δημιουργίας ενός χώρου που θα φιλοξενεί το καβαφικό σύμπαν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Design / Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Το σπίτι της Κατερίνας Τερζοπούλου είναι σαν να το βρέχει το κύμα. Η Κατερίνα έχει καθρέφτη πάνω στην τζαμαρία γιατί θεωρεί ότι αν κοιτάς πρώτα τη θάλασσα και μετά τον εαυτό σου δείχνεις καλύτερη.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ