Έτσι κάνουν όλες
Έτσι κάνουν όλες

  

Το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την καλλιτεχνική περίοδο 2014-15 έχει πανελλήνιες αλλά και παγκόσμιες πρεμιέρες, αναβιώσεις αριστουργημάτων, συνεργασίες με ξένα θέατρα, αλλά και νέες παραγωγές όπερας και μπαλέτου που θα προκαλέσουν συζητήσεις.

 

Το στίγμα της νέας καλλιτεχνικής περιόδου δίνουν:

- η πρώτη πανελλήνια πλήρης σκηνική παρουσίαση του "απόλυτου έργου τέχνης"- της θρυλικής όπερας του  Ρίχαρντ Βάγκνερ Τριστάνος και Ιζόλδη σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου τον Ιανουάριο του 2015,

- η νέα όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη Η φόνισσα σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη σε παγκόσμια πρώτη τον ερχόμενο Νοέμβριο,

- η νέα παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Το χαμόγελο της Τζοκόντας σε μουσική του "μεγάλου ερωτικού" Μάνου Χατζιδάκι τον Μάρτιο του 2015 και

- η παρουσίαση της όπερας του Λέος Γιάνατσεκ Η πονηρή αλεπουδίτσα σε συνεργασία με την Κρατική Όπερα της Ουαλίας και την Όπερα της Σκωτίας.

 Η σεζόν ξεκινά με την όπερα Έτσι κάνουν όλες, ένα από τα κορυφαία κωμικά έργα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ σε νέα παραγωγή σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη και σκηνοθεσία Ροδούλας Γαϊτάνου, η οποία εντυπωσίασε με την περσινή της Σταχτοπούτα.

 Τον Δεκέμβριο έχουμε την αναβίωση της θρυλικής Μποέμ του Τζάκομο Πουτσίνι σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού με την διαχρονική σκηνοθεσία της Λίνας Βερτμύλλερ, ενώ η δεύτερη αναβίωση της χρονιάς είναι η δημοφιλέστατη Τραβιάτα του Τζουζέππε Βέρντι σε μουσική διεύθυνση Ματτέο Μπελτράμι με την υψηλού επιπέδου κλασική σκηνοθεσία του Νίκου Σ. Πετρόπουλου.

 Το Μπαλέτο της ΕΛΣ, εκτός από το Χαμόγελο της Τζοκόντας θα παρουσιάσει τον Καρυοθραύστη, μια παραγωγή που "σπάει ταμεία" κάθε φορά που παρουσιάζεται, καθώς και την Σταχτοπούτα του Γιόχαν Στράους του νεοτέρου σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη και χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα.

Τέλος, για πρώτη φορά παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Θέατρο Ολύμπια, η "σκανδαλώδης" οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη Θέλω να δω τον Πάπα! σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη του θεάτρου Βασίλη Παπαβασιλείου.

 

Η Φόνισσα
Η Φόνισσα

 

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2014-15 έχει ως εξής:

 

ΟΠΕΡΑ

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

Έτσι κάνουν όλες

 

Μουσική διεύθυνση Mίλτος Λογιάδης - Ζαν Κριστόφ Σαρρόν
Σκηνοθεσία Ροδούλα Γαϊτάνου

Σκηνικά - κοστούμια Γιώργος Σουγλίδης
Φωτισμοί Σάιμον Κόρντερ
Διεύθυνση χορωδίας Aγαθάγγελος Γεωργακάτος

 

Θέατρο Ολύμπια

Νέα παραγωγή

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ξενικά τη νέα καλλιτεχνική περίοδο με ένα από τα δημοφιλέστερα κωμικά έργα του ρεπερτορίου, την όπερα Έτσι κάνουν όλες. Πρόκειται για την τρίτη και τελευταία συνεργασία του Μότσαρτ με τον Λορέντσο ντα Πόντε, μετά τους Γάμους του Φίγκαρο και τον Ντον Τζοβάννι. Το κείμενο είναι γεμάτο ανατροπές και απρόσμενες καταστάσεις, που προκύπτουν όταν δύο ερωτευμένοι νεαροί αποφασίζουν να δοκιμάσουν την πίστη των αγαπημένων τους.  Η παρτιτούρα του Μότσαρτ είναι γεμάτη από γνωστές άριες και έξυπνα, σβέλτα σύνολα.

Στους βασικούς ρόλους οι: Μυρτώ Παπαθανασίου, Μαρία Μητσοπούλου, Σοφία Κυανίδου, Ειρήνη Καράγιαννη, Άρτεμις Μπόγρη, Μαίρη-Έλεν Νέζη, Διονύσης Σούρμπης, Χάρης Ανδριανός, Νίκος Κοτενίδης, Αντώνης Κορωναίος, Βασίλης Καβάγιας, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Βασιλική Καραγιάννη,Ελπινίκη Ζερβού, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Δημήτρης Κασιούμης, Πέτρος Μαγουλάς.

Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ

  

ΟΠΕΡΑ

Γιώργος Κουμεντάκης

Η φόνισσα

Ποιητικό κείμενο Γιάννης Σβώλος (βασισμένο στο ομώνυμο αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη)

 

Μουσική διεύθυνση Βασίλης Χριστόπουλος
Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Ευκλείδης

Σκηνικά Πέτρος Τουλούδης
Κοστούμια Πέτρος Τουλούδης - Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί Βινίτσιο Κέλι
Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Διεύθυνση παιδικής χορωδίας Μάτα Κατσούλη

Αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι στηρίζει την ελληνική δημιουργία η Εθνική Λυρική Σκηνή ανέθεσε τη σύνθεση μίας νέας όπερας στον Γιώργο Κουμεντάκη, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες με σαφές, διακριτό προσωπικό στίγμα, ο οποίος στο πλαίσιο μιας σύγχρονης μουσικής γλώσσας αξιοποιεί με γόνιμο τρόπο στοιχεία της ελληνικής δημοτικής παράδοσης. Είναι ακριβώς αυτή η πτυχή της μουσικής του Κουμεντάκη, που ταιριάζει ιδανικά στη Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, την αριστουργηματική αυτή νουβέλα της νεοελληνικής λογοτεχνίας στην οποία βασίζεται η νέα όπερα. 

Στους βασικούς ρόλους οι: Ειρήνη Τσιρακίδου, Τζούλια Σουγλάκου, Έλενα Κελεσίδη, Μαρίνα Φιδέλη, Τάσος Αποστόλου, Γεωργία Ηλιοπούλου, Νίκη Χαζιράκη, Ζένια Αρτζέντη.

Πολυφωνικό Σύνολο Ειρήνη Δερέμπεη,  Μαρία Μελαχροινού, Μάρθα Μαυροειδή, Μαρία Κώττη.

Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ

 

Καρυοθραύστης
Καρυοθραύστης

 

 

ΟΠΕΡΑ

Τζάκομο Πουτσίνι

Μποέμ

Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός

Σκηνοθεσία Λίνα Βερτμύλλερ

Αναβίωση σκηνοθεσίας Κατερίνα Πετσατώδη
Σκηνικά - κοστούμια: Eνρίκο Γιομπ
Φωτισμοί θ.α.
Διεύθυνση χορωδίας Aγαθάγγελος Γεωργακάτος
Διεύθυνση παιδικής χορωδίας Μάτα Κατσούλη 

Η Εθνική Λυρική Σκηνή επιστρέφει σε μία από τις παλαιότερες παραγωγές της που αγαπήθηκαν από το κοινό, τη δημοφιλή Μποέμ του Πουτσίνι στη εκδοχή της από τη διάσημη Ιταλίδα σκηνοθέτρια Λίνα Βερτμύλλερ. Εικόνες που μοιάζουν βγαλμένες από νοσταλγικές καρτ-ποστάλ γεμάτες χρώμα, με σκηνικά και κοστούμια εμπνευσμένα από το Παρίσι του Τουλούζ-Λωτρέκ, θα ζωντανέψουν και πάλι στο Θέατρο Ολύμπια. Η υπόθεση αφορά τον έρωτα ανάμεσα στον ποιητή Ροντόλφο και στη ράφτρα Μιμή με φόντο το παγωμένο Χριστουγεννιάτικο Παρίσι, από τη στιγμή που συναντιούνται έως το θάνατο της κοπέλας από φυματίωση.

 

Στους βασικούς ρόλους οι: Λουτσάνο Γκάντσι, Γιάννης Χριστόπουλος, Τσέλια Κοστέα, Άννα Στυλιανάκη, Διονύσης Σούρμπης, Κύρος Πατσαλίδης, Άκης Λαλούσης, Ζαφείρης Κουτελιέρης, Τάσος Αποστόλου, Πέτρος Μαγουλάς, Μαρία Μητσοπούλου, Βασιλική Καραγιάννη, Κάτια Πάσχου.

 

Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία και μέλη της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής.

 

 

ΟΠΕΡΑ

Ρίχαρντ Βάγκνερ

Τριστάνος και Ιζόλδη

Μουσική διεύθυνση Μύρων Μιχαηλίδης

Σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια Γιάννης Κόκκος

Καλλιτεχνική συνεργάτιδα, δραματουργία Αν Μπλανκάρ
Φωτισμοί Μίκαελ Μπάουερ
Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμια μουσικής φιλολογίας, η όπερα Τριστάνος και Ιζόλδη του Βάγκνερ, θα παρουσιαστεί για πρώτη αφορά στην Ελλάδα πλήρως σκηνοθετημένο σε κλειστό χώρο και μάλιστα από ελληνικές μουσικές δυνάμεις, την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού Μύρωνα Μιχαηλίδη. Πρόκειται για ένα κορυφαίο αριστούργημα της μουσικής του Ρομαντισμού, έργο πυρετώδους συναισθηματικής φόρτισης, που με τις καινοτομίες του στην αρμονία, άλλαξε την πορεία της μουσικής.

Στους βασικούς ρόλους οι: Τόρστεν Κερλ, Αν Πέτερσεν, Καταρίνα Νταλάυμαν, Ράινχαρτ Χάγκεν, Κρίστοφερ Άιρμιτερ.

Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ

 

ΟΠΕΡΑ

Λέος Γιάνατσεκ

Η πονηρή αλεπουδίτσα

Μία νέα παραγωγή της ΕΛΣ από την Εθνική Όπερα της Ουαλίας και την Όπερα της Σκωτίας

Μουσική διεύθυνση Γιάροσλαβ Κύσλινκ - θ.α.

Σκηνοθεσία Ντέιβιντ Πάουντνυ

Σκηνικά - Κοστούμια Μαρία Μπγαίρνσον
Φωτισμοί Νικ Τσέλτον

Χορογραφία Στιούαρτ Χοπς

Αναβίωση σκηνοθεσίας και χορογραφίας Ελαίην Τάυερ Χωλ
Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Διεύθυνση παιδικής χορωδίας Μάτα Κατσούλη 

Η πονηρή αλεπουδίτσα είναι η πρώτη όπερα του σπουδαίου Τσέχου συνθέτη Λέος Γιάνατσεκ, που προστίθεται στο δραματολόγιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Είναι επίσης η πρώτη φορά, που το συγκεκριμένο έργο θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα σε κλειστό θέατρο. Πρόκειται για έναν ύμνο στον κύκλο της ζωής, δοσμένο με τρυφερότητα, χιούμορ και πραγματισμό, ένα αλληγορικό έργο με ονειρική μουσική, το οποίο ο Γιάνατσεκ συνέθεσε στο τέλος της δημιουργικής του πορείας. Πρόκειται για μια νέα παραγωγή της ΕΛΣ, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε από την Εθνική Όπερα της Ουαλίας και την Όπερα της Σκωτίας.

Στους βασικούς ρόλους οι: Ράνταλ Τζέικομπς, Πέτρος Σαλάτας, Μίνα Πολυχρόνου, Τζίνα Φωτεινοπούλου, Έλενα Κελεσίδη, Τζίνα Πούλου.

Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής

  

ΟΠΕΡΑ

Τζουζέππε Βέρντι

Τραβιάτα

Μουσική διεύθυνση Ματτέο Μπελτράμι- θ.α.

Σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια Νίκος Σ. Πετρόπουλος
Φωτισμοί θ.α.
Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος 

H Εθνική Λυρική Σκηνή ολοκληρώνει τη χειμερινή περίοδο στο Θέατρο Ολύμπια με τη δημοφιλέστατη Τραβιάτα του Βέρντι, την τραγική ιστορία της «κυρίας με τις καμέλιες» που θα παρουσιαστεί στην κλασική σκηνοθεσία του Νίκου Σ. Πετρόπουλου. Πασίγνωστες άριες και ντουέτα ντύνουν μία από τις πιο αγαπητές ιστορίες μεγάλου έρωτα, ματαιωμένου από τις κοινωνικές συμβάσεις. Η όπερα περιγράφει τον έρωτα μιας εταίρας με γόνο καλής οικογένειας του Παρισιού. Η σχέση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου, το ζευγάρι χωρίζει και ξανασυναντιέται λίγο πριν το θάνατο της κοπέλας.

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου της όπερας.

Στους βασικούς ρόλους οι: Μυρτώ Παπαθανασίου, Φραντσέσκα Ντότο, Δημήτρης Πλατανιάς, Διονύσης Σούρμπης, Αντώνης Κορωναίος, Γιάννης Χριστόπουλος.

 

Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία και μέλη του Μπαλέτου της ΕΛΣ

  

ΟΠΕΡΕΤΑ

Θεόφραστος Σακελλαρίδης

Θέλω να δω τον Πάπα!

Μουσική διεύθυνση Ανδρέας Τσελίκας - θ.α.

Σκηνοθεσία Βασίλης Παπαβασιλείου

Σκηνικά - κοστούμια Γιώργος Ζιάκας
Φωτισμοί θ.α.
Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε πέρσι κατά τη συντετμημένη παρουσίασή της στο φουαγέ, η άλλοτε δημοφιλέστατη οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη επιστρέφει αυτή τη φορά στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Ολύμπια. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που το έργο παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία τα τελευταία χρόνια, με τα ανεβάσματα της Κρητικοπούλας και της Χαλιμάς έχει αποδείξει έμπρακτα τη συστηματική στήριξη της στην ελληνική οπερέτα.

Το Θέλω να δω τον Πάπα! είναι ένα από τα έργα σύγχρονης αστικής θεματολογίας του Σακελλαρίδη, στα οποία υποσκάπτονται τα θεμέλια της αστικής ζωής και ασκείται βιτριολική κριτική στο θεσμό της οικογένειας. Ακολουθώντας, βεβαίως, τα πρότυπα του είδους, ο συνθέτης (με την ιδιότητα μάλιστα και του λιμπρετίστα στα περισσότερα από τα έργα αυτής της θεματικής) επιδεικνύει ιδιαίτερη μουσικοθεατρική επινοητικότητα στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων που δυναμιτίζουν τις σταθερές της οικογενειακής ζωής.

Στους βασικούς ρόλους οι: Έλενα Κελεσίδη, Μαρία Κόκκα, Δημήτρης Πακσόγλου, Νίκος Στεφάνου, Γεωργία Ηλιοπούλου, Δέσποινα Σκαρλάτου.

Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία της ΕΛΣ

 

Ερωτευμένος Σοπέν
Ερωτευμένος Σοπέν

 

 

ΜΠΑΛΕΤΟ

Γιαννίκ Μποκέν / Φρεντερίκ Σοπέν

Ερωτευμένος Σοπέν

Χορογραφία Γιαννίκ Μποκέν

Σκηνικά - κοστούμια - φωτισμοί Ρενάτο Τζανέλλα
Πιάνο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης

Μετά τις τέσσερις sold out παραστάσεις του Μαΐου στο υπέροχο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, ο Ερωτευμένος Σοπέν του Γιαννίκ Μποκέν με το Μπαλέτο της ΕΛΣ, επιστρέφει στον τόπο του ...εγκλήματος. Η ονειρική χορογραφία του Μποκέν πάνω στην ρομαντική μουσική του Σοπέν, την οποία ερμηνεύει συνταρακτικά ο διακεκριμένος πιανίστας Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης, συγκίνησε και αγαπήθηκε από το πολυπληθές κοινό. Έτσι, η παραγωγή του Μπαλέτου της Λυρικής επαναλαμβάνεται για τέσσερις παραστάσεις τον Οκτώβριο, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την συνεχιζόμενη συνεργασία Λυρικής και Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, η οποία μας επιφυλάσσει και άλλες ενδιαφέρουσες παραγωγές στο άμεσο μέλλον.

 

Στους πρώτους ρόλους οι: Μαρία Κουσουνή, Βαγγέλης Μπίκος, Ευρυδίκη Ισαακίδου, Ντανίλο Ζέκα, Θανάσης Σολωμός, Ίγκορ Σιάτζκο. Με τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της ΕΛΣ

 

Μποέμ (από την παράσταση του 2002)
Μποέμ (από την παράσταση του 2002)

 

 

ΜΠΑΛΕΤΟ

Ρενάτο Τζανέλλα / Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι

Ο Καρυοθραύστης

Μουσική διεύθυνση Γιώργος Βράνος - Ζωή Τσόκανου

Χορογραφία - φωτισμοί Ρενάτο Τζανέλλα

Σκηνικά - κοστούμια Κρίστοφ Κρέμερ
Διεύθυνση παιδικής χορωδίας Μάτα Κατσούλη 

Η "ομορφότερη ιστορία των Χριστουγέννων" επιστρέφει μέσα στην περίοδο των γιορτών στο Θέατρο Ολύμπια και θα είναι για μια ακόμη χρονιά το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο για μικρούς και μεγάλους. Η διάσημη μουσική του Τσαϊκόφσκι με τη συναισθηματική δύναμη και τη θεατρικότητα που την χαρακτηρίζει, η ονειρική χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα και τα σκηνικά - κοστούμια που έχουν έρθει από την Κρατική Όπερας της Βιέννης, μεταφέρουν το κοινό στον κόσμο του παραμυθιού. Στην εξαιρετικά επιτυχημένη παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ, η χορογραφία εστιάζει στο όνειρο της Κλάρας, που αποδεικνύεται μια δραματική διαδικασία ενηλικίωσης μέσα από την αγάπη και τον φόβο. Στον Καρυοθραύστη αναδεικνύονται οι εξαιρετικές δυνατότητες των διαπρεπών χορευτών του Μπαλέτου της ΕΛΣ, ενώ μαγική είναι η συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ.

Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Παιδική Χορωδία, οι Α’ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de Ballet της ΕΛΣ

 

 

ΜΠΑΛΕΤΟ

Μάνος Χατζιδάκις

Το χαμόγελο της Τζοκόντας

Μουσική διεύθυνση θ.α.

Χορογραφία θ.α.

Σκηνικά - κοστούμια θ.α.
Ένα από τα μεγάλα highlights του φετινού προγράμματος και μια πολύ μεγάλη πρόκληση για την Εθνική Λυρική Σκηνή. Για πρώτη φορά το Μπαλέτο της ΕΛΣ θα ερμηνεύσει χορογραφία πάνω σε έργα του κορυφαίου μας  Μάνου Χατζιδάκι, μεταξύ των οποίων και το εμβληματικό έργο της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, το συγκλονιστικό Χαμόγελο της Τζοκόντας. Οι βασικοί συντελεστές της παραγωγής θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της παραγωγής θα έχει ο Γιώργος Χατζιδάκις.

Συμμετέχουν η Ορχήστρα, οι Α’ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de Ballet της ΕΛΣ

 

  

ΜΠΑΛΕΤΟ

Γιόχαν Στράους ο νεότερος

Η Σταχτοπούτα

Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης

Χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα

Σκηνικά - κοστούμια θ.α.
Φωτισμοί θ.α.

Λίγοι γνωρίζουν ότι στο τέλος της ζωής του ο Γιόχαν Στράους ο νεότερος, ο γνωστός μας «βασιλιάς του βαλς», συνέθεσε και μουσική για ένα μπαλέτο. Καθώς ο συνθέτης πέθανε το 1899 δεν πρόλαβε να δει την πρεμιέρα του έργου το 1901. Το 1999 ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ  Ρενάτο Τζανέλλα χορογράφησε το έργο αυτό για το περίφημο Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, ενώ το 2013 παρουσιάστηκε στο Θέατρο Κολόν της Αργεντινής. Αυτή η χορογραφία, ειδικά επεξεργασμένη για το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα παρουσιαστεί φέτος την άνοιξη στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Συμμετέχουν η Ορχήστρα, οι Α’ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de Ballet της ΕΛΣ

 

 

 

ΟΠΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Νίκος Κυπουργός

Προσοχή! Ο πρίγκιπας λερώνει

Μουσική διεύθυνση Γιώργος Αραβίδης - Χρύσανθος Αλισάφης

Σκηνοθεσία - Ποιητικό κείμενο Θωμάς Μοσχόπουλος

Σκηνικά Ευαγγελία Θεριανού

Κοστούμια Κλαιρ Μπρέισουελ

Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος

Κινησιολογία Ξένια Θεμελή

Μία από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές και εισπρακτικές επιτυχίες της περασμένης καλλιτεχνικής περιόδου, δεν θα μπορούσε να μην επαναληφθεί αφού οι λίστες αναμονής για τις παραστάσεις είχαν φθάσει στα όρια του μύθου! Η όπερα και.. για παιδιά του Νίκου Κυπουργού σε ποιητικό κείμενο και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου είναι ένα ανατρεπτικό παραμύθι όπου όλα είναι λίγο «πειραγμένα» και τίποτα δεν «είναι» όπως «φαίνεται» στην  αρχή. Η ιστορία βασίζεται στο διάσημο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Ο πρίγκιπας χοιροβοσκός και μιλάει για έναν πρίγκιπα ο οποίος ντύνεται χοιροβοσκός για να κερδίσει την καρδιά της αλαζονικής πριγκίπισσας.

Στην πρεμιέρα της παράστασης θα κυκλοφορήσει και η ηχογράφηση του έργου σε πολυτελή έκδοση από την "Μικρή Άρκτο" και την ΕΛΣ.

Στους βασικούς ρόλους οι: Νίκος Στεφάνου, Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος, Ιωάννης Κάβουρας, Μαριάννα Μανσόλα, Μαρία Μαυρομμάτη, Βάσια Ζαχαροπούλου.

 

Συμμετέχει η Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής της ΕΛΣ

 

Προσοχή! ο πρίγκιπας λερώνει
Προσοχή! ο πρίγκιπας λερώνει

 

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΕ 2014-2015

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει για μία ακόμη περίοδο τον επιτυχημένο κύκλο εκδηλώσεων Απογεύματα στο φουαγέ, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό της να παρακολουθήσει συναυλίες υψηλού επιπέδου λίγη ώρα πριν από την έναρξη των κυριακάτικων παραστάσεων του θεάτρου. Ξεκινώντας από την όπερα και την οπερέτα και φτάνοντας ως τη μουσική δωματίου και τα μικρά σύνολα, ο κύκλος αυτός εκδηλώσεων ανοίγεται σε μια μεγάλη γκάμα μουσικών ιδιωμάτων και ειδών, με τη συνδρομή σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών.

Από φέτος, οι συναυλίες θα πραγματοποιούνται την πρώτη και την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, όπως πάντα στις 18:00 στο φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια.

 

26 Οκτώβριου 2014

Εναρκτήριο Γκαλά Όπερας με πρωταγωνιστές της ΕΛΣ

Για την έναρξη των εκδηλώσεων του κύκλου «Απογεύματα στο φουαγέ», η ΕΛΣ προτείνει ένα γκαλά όπερας με αποσπάσματα έργων σημαντικών συνθετών και τη συμμετοχή σπουδαίων τραγουδιστών που συμμετέχουν στις φετινές παραγωγές του θεάτρου.

Συμμετέχουν: Ειρήνη Τσιρακίδου (μεσόφωνος), Γιάννης Χριστόπουλος (τενόρος), Χάρης Ανδριανός (βαρύτονος) και Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος).

 

2 Νοεμβρίου 2014

Έργα για βιολί και πιάνο – Γιάννης Γεωργιάδης, Νεφέλη Μούσουρα

Ο βιολιστής Γιάννης Γεωργιάδης και η ανερχόμενη πιανίστρια Νεφέλη Μούσουρα παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με δύο απαιτητικά έργα του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου: τη Σονάτα για βιολί και πιάνο op.18 (1887-1888) του Ρίχαρντ Στράους και  τη Σονάτα για βιολί και πιάνο (1886) του Σεζάρ Φρανκ.

 

Τριστάνος και Ιζόλδη (μακέτα του Γιάννη Κόκκου)
Τριστάνος και Ιζόλδη (μακέτα του Γιάννη Κόκκου)

 

30 Νοεμβρίου 2014

Αφιέρωμα στον Γιάννη Κωνσταντινίδη (1903-1984) – Έργα για φωνή και πιάνο

Φέτος συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από το θάνατο του Γιάννη Κωνσταντινίδη, ο οποίος υπήρξε κατ’ εξοχήν συνθέτης φωνητικής μουσικής, τόσο στη σοβαρή όσο και στην ελαφρά όψη του δημιουργικού του έργου, το οποίο υπέγραφε ως «Κώστας Γιαννίδης». Η συναυλία, η οποία είναι αφιερωμένη στα τραγούδια του για φωνή και πιάνο, περιλαμβάνει μια επιλογή από τους κύκλους Τραγούδια της προσμονής (1924-1980) σε ποίηση του Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, Τραγούδια της αγάπης (1930-1931) και Τραγούδια του ελληνικού λαού (1937-1947), βασισμένα σε δημώδη ποίηση.

Συμμετέχουν: Μίνα Πολυχρόνου (υψίφωνος), Κάρολος Ζουγανέλης (πιάνο).

  

7 Δεκεμβρίου 2014

Ατραπός -  Έργα για όμποε και πιάνο της περιόδου 1935-1939

Τα έργα του προγράμματος της συναυλίας συνδέονται μεταξύ τους ως προς την περίοδο κατά την οποία δημιουργήθηκαν (1935-1939), αλλά και ως «στοιχειωμένα τεκμήρια» μουσικών ατραπών εν μέσω μιας ολοένα και πιο ζοφερής περιόδου πολιτικών και πολιτιστικών εντάσεων: της περιόδου που οδηγεί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Σονάτα του Χίντεμιτ αντικατοπτρίζει την εσωτερίκευση και την τεχνική απάθεια, πριν και κατά τη διάρκεια της αποδημίας του από την ναζιστική Γερμανία. Η Σουίτα του Πάβελ Χάας είναι μια ευφυής διαμαρτυρία ενάντια στην προσάρτηση της Τσεχοσλοβακίας, έργο που συνέθεσε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο Σκαλκώτας γράφει το Κοντσερτίνο του σε συνθήκες καλλιτεχνικής απομόνωσης στην παραπαίουσα πατρίδα του. Ο Μπρίττεν συνέθεσε το TemporalVariations το 1936, σε μια εποχή που το ημερολόγιό του καταγράφουν μεγάλη αγωνία για τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο. Τα έργα αυτά παρουσιάζουν μεγάλες μουσικές και καλλιτεχνικές προκλήσεις για τους εκτελεστές και συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ανθολογία του ρεπερτορίου του όμποε στον 20ο αιώνα.

Συμμετέχουν:  Σπύρος Κοντός (όμποε), Λητώ Θώμου (πιάνο).

 

28 Δεκεμβρίου 2014

Ελληνικές και ιταλικές καντσονέτες του Μεσοπολέμου

Μία συναυλία γεμάτη απ' τα τραγούδια και την ξεχασμένη ατμόσφαιρα των πρώτων χρόνων του ραδιοφώνου, όπως το γνώρισαν οι Αθηναίοι. Ένα ραδιόφωνο που μετέδιδε τα ωραιότερα τραγούδια, στοχεύοντας στην καρδιά του ακροατή μ' έναν πιο ανθρώπινο τρόπο προσέγγισης της καθημερινότητας και των ανθρώπινων σχέσεων.  Στην συναυλία ακούγονται τραγούδια των Γούναρη, Σουγιούλ, Γιαννίδη, Αττίκ, Χαιρόπουλου, αλλά και ιταλικές καντσονέτες που αγαπήθηκαν εξίσου από το ελληνικό κοινό.

Συμμετέχουν: Χαράλαμπος Βελισσάριος (τενόρος), Δαυίδ Ναχμίας (πιάνο).

 

4 Ιανουαρίου 2015

Νίκος Χατζηαποστόλου, Η πρώτη αγάπη (1929)

Η Πρώτη αγάπη ανήκει στη μειοψηφία των έργων του ρεπερτορίου της οπερέτας που δεν χαρακτηρίζεται από την επικράτηση του στοιχείου της φάρσας και ιδίως των περιπλοκών που προκύπτουν από τη συζυγική απιστία, αλλά από την αναπόληση μιας ρομαντικής αγάπης. Το έργο, ένα από τα πιο αγαπημένα του περίφημου συνθέτη Νίκου Χατζηαποστόλου, παρουσιάζει μια ιστορία αγάπης κατά τη νεότητα των πρωταγωνιστών και μία εικοσαετία μετά.

 

25 Ιανουαρίου 2015

Τραγούδια από τη Σλοβενία και τη Σλοβακία

Μια διαφορετική βραδιά με έργα φωνητικής μουσικής δύο λιγότερο γνωστών μουσικών παραδόσεων από χώρες με σημαντική μουσική ζωή. Παρουσιάζονται έργα σημαντικών συνθετών από τη Σλοβενία και τη Σλοβακία (Schneider, Suchoň, Iršai, Lajovic, Pavčič, κ.α.) σε ιδιώματα που ποικίλλουν και εκτείνονται από τις εθνικές σχολές, ως τις αποκλειστικά κεντροευρωπαϊκές τάσεις.

Συμμετέχουν: Zηνοβία-Μαρία Ζαφειριάδου (υψίφωνος), Μπαρούνκα Πράιζινγκερ (μεσόφωνος).

 

31 Ιανουαρίου 2015

Αφιέρωμα στον Ρίχαρντ Βάγκνερ - Νίκος Λαάρης, πιάνο

Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ υπήρξε μία τεράστια πηγή έμπνευσης για ομότεχνούς του, που επηρεάστηκαν άμεσα ή έμμεσα, θετικά ή αρνητικά, από το εκρηκτικό έργο του. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο σπουδαίος Ούγγρος συνθέτης, φίλος και πεθερός του Βάγκνερ, Φραντς Λιστ, ο οποίος αφιέρωσε πολλές από τις περίφημες παραφράσεις του σε αποσπάσματα έργων του Γερμανού συνθέτη. Στη συναυλία αυτή που διεξάγεται πριν από την παράσταση του Τριστάνου από την ΕΛΣ ακούγονται έργα των δύο συνθετών, που συνθέτουν ένα αναστοχαστικό αφιέρωμα στο έργο του Βάγκνερ, σε επιμέλεια του διακεκριμένου πιανίστα Νίκου Λαάρη.

 

1 Φεβρουαρίου 2015

Τζουζέππε Βέρντι, Στιφέλιο (1850)

Ο Στιφέλιο ανήκει στις σπανιότερα παρουσιαζόμενες όπερες του Βέρντι. Ήταν κυρίως η υπόθεση του έργου εκείνη, η οποία προσέκρουσε στη λογοκρισία της εποχής, καθώς αφηγείται την ιστορία της άπιστης συζύγου ενός ιερέα, ο οποίος στο τέλος τη συγχωρεί. Ωστόσο, η όπερα ανήκει στην ίδια εποχή με τον Ριγολέττο και διαθέτει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία η παρουσίασή της στο φουαγέ, φιλοδοξεί να αναδείξει.

 

22 Φεβρουαρίου 2015

Ιωάννης Κομνηνός, Κική-Κοκό (1928)

Μία ανέλπιστη κληρονομιά κινητοποιεί τη φάρσα που επινόησε ο Σπύρος Ποταμιάνος και της οποίας την μουσική έγραψε ο Ιωάννης Κομνηνός, μία από τις σημαντικές, αλλά ξεχασμένες σήμερα, μορφές της ελληνικής οπερέτας.

 

1 Μαρτίου 2015

Θεόφραστος Σακελλαρίδης, Η Δαιμονισμένη (1919)

Ένα χρόνο μετά την τεράστια επιτυχία του Βαφτιστικού, ο Σακελλαρίδης συνθέτει μία ακόμη επιτυχημένη οπερέτα σε δικό του λιμπρέτο. Η Δαιμονισμένη εξιστορεί τις περιπέτειες ενός προικοθήρα γόη και τα ευφάνταστα εμπόδια που βάζει η «δαιμονισμένη» από την εγκατάλειψή της φιλενάδα του Λούλα, για να εμποδίσει το γάμο συμφέροντος που εκείνος ετοιμάζει. Στο τέλος, ο συμβατικός γάμος θριαμβεύει...

 

29 Μαρτίου 2015

Σύνολο ξύλινων πνευστών της Φιλαρμονικής Σκριπερού Κέρκυρας

Μία από τις παλιότερες Φιλαρμονικές της Κέρκυρας, αυτή του Σκριπερού που ιδρύθηκε το 1909, επισκέπτεται το φουαγέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για να ερμηνεύσει έργα σημαντικών Επτανήσιων συνθετών, όπως οι Σαμάρας, Λαμπελέτ, Λαυράγκας, Μάντζαρος, Γκρεκ, κ.α., σε μεταγραφές για σύνολο ξύλινων πνευστών.

Μουσική διεύθυνση: Σπυρίδων Ρουβάς

  

5 Απριλίου 2015

Πείραμα 278

278 είναι το σύνολο των χορδών της ανθρώπινης φωνής, της άρπας και του πιάνου. Μια λυρική φωνή που πειραματίζεται, μια άρπα στην πρίζα με distortion (παραμόρφωση) κι εφέ, ένα πιάνο που χρησιμοποιεί τις χορδές του όσο και τα πλήκτρα του. Μία διαφορετική ηχητική προσέγγιση των τριών αυτών οργάνων στην προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα κοινό ηχοτοπίο πάνω σε συνθέσεις από τον Μότσαρτ και τον Ντεμπυσσύ μέχρι την  Μπγιορκ και τον Ράιχ.

Συμμετέχουν: Μαρία Κόκκα (υψίφωνος), Μαρία-Χριστίνα Παπαδοπούλου (άρπα), Θάλεια- Μαρί Παπαδοπούλου (πιάνο).

 

Τραβιάτα (από την παράσταση του 2010)
Τραβιάτα (από την παράσταση του 2010)

 

26 Απριλίου 2015

Διονύσιος Λαυράγκας, Ο Φακανάπας (1935)

Το χρέος της ελληνικής λυρικής τέχνης προς τον Διονύσιο Λαυράγκα (186 -1941) – ιδρυτή του Γ’ Ελληνικού Μελοδράματος, προδρόμου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – του έχει ανταποδοθεί στο ελάχιστο. Τα έργα του, όπως και των περισσοτέρων Ελλήνων ομοτέχνων του, σπάνια βρίσκουν το δρόμο της σκηνής. Ο Φακανάπας δε γνώρισε παρά μόνο μία παράσταση στην ΕΛΣ, τον Δεκέμβριο του 1950, μετά το θάνατο του συνθέτη. Η συναυλιακή παρουσίαση της κωμικής αυτής οπερέτας φιλοδοξεί να ξαναφέρει σε επαφή το κοινό με το ξεχασμένο αυτό έργο.

 

3 Μαΐου 2015

Τζοακίνο Ροσσίνι, Η πλάνη με το αίσιο τέλος (1812)

Ο Τζοακίνο Ροσσίνι υπήρξε ένα από τα πιο πηγαία ταλέντα της ιστορίας της όπερας, καθώς απέκτησε από νεαρή ηλικία διεθνή φήμη κατακτώντας ένα προσωπικό ύφος, που συνδύαζε την ιταλική θέρμη και τη γερμανική αυστηρότητα στη δομή. Η Πλάνη με το αίσιο τέλος (L’ inganno felice) είναι μια μονόπρακτη όπερα σε λιμπρέτο του Τζουζέππε Μαρία Φόππα, με περιπετειώδη κωμική πλοκή. Στη συναυλιακή παρουσίαση της όπερας συμμετέχουν οι καλλιτέχνες της ΕΛΣ Αντώνης Κορωναίος (τενόρος), Βασιλική Καραγιάννη (υψίφωνος), Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος), Δημήτρης Κασιούμης (βαθύφωνος)και Πέτρος Μαγουλάς (βαθύφωνος).

 

17 Μαΐου 2015                 

Κουαρτέτο Αιμίλιος Ριάδης

Ένα από τα πιο δυναμικά ανερχόμενα κουαρτέτα που αποτελείται από σημαντικούς μουσικούς της νεώτερης γενιάς, έρχεται από τη Θεσσαλονίκη στο φουαγέ της ΕΛΣ για να ερμηνεύσει ένα απαιτητικό πρόγραμμα του 20ού αιώνα με έργα Σκαλκώτα, Σνίτκε και Σοστακόβιτς. Το κουαρτέτο απαρτίζεται από τους Ανδρέα Παπανικολάου (βιολί), Γεώργιο Κουγιουμτζόγλου (βιολί), Αλεξάνδρα Βόλτση (βιόλα), Λίλα Μανώλα (βιολοντσέλο).

  

ΟΠΕΡΑ ΚΑΙ ΜΟΔΑ

Il sogno - 21 Μαΐου 2015

Η Όπερα συναντά τη Μόδα για τρίτη σεζόν στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Ο τίτλος της φετινής παραγωγής που βασίζεται σε μια ιδέα της δημοσιογράφου Ίσμας Τουλάτου η οποία έχει και την γενική επιμέλεια είναι Il sogno (Τo όνειρο). Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο πολυτάλαντος Κωνσταντίνος Ρήγος, ενώ φετινή καλεσμένη θα είναι η μεγάλη κυρία της ελληνικής μόδας, η Λουκία. Την μουσική επιμέλεια έχει για μια ακόμη φορά ο Δημήτρης Γιάκας και συμμετέχουν Μονωδοί αλλά και σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ.

 

ΡΕΣΙΤΑΛ

Αφιέρωμα στην Τερέσα Στράτας - 28 Μαΐου 2014 / Θέατρο Ολύμπια

Με την συνεργασία της Πρεσβείας του Καναδά

Η ΕΛΣ πραγματοποιεί μεγάλο αφιέρωμα προς τιμήν της θρυλικής Τερέσα Στράτας, της Ελληνοκαναδέζας υψιφώνου -κατά κόσμον Στρατάκη- η οποία έχει διαγράψει τεράστια παγκόσμια καριέρα στην όπερα με ρεκόρ εμφανίσεων στην Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί με την πολύτιμη συνεργασία της Πρεσβείας του Καναδά. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες αλλά και τα Ιδρύματα με τα οποία συνεργαζόμαστε για το αφιέρωμα θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

ΡΕΣΙΤΑΛ

Άρης Αργύρης / Θέατρο Ολύμπια

Με σπουδαία καριέρα ήδη στο ενεργητικό του, ο Άρης Αργύρης διαγράφει θεαματική πορεία στα μεγαλύτερα λυρική θέατρα του κόσμου, ενώ συνεργάζεται με σπουδαίες ορχήστρες και μαέστρους. Επιστρέφει στην Λυρική μετά το Γκαλά Μαρία Κάλλας για ένα προσωπικό του ρεσιτάλ με πιάνο. Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα.

 

H πονηρή αλεπουδίτσα
H πονηρή αλεπουδίτσα