ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Όλες οι γεύσεις και τα μυστικά της Σίφνου

Όλες οι γεύσεις και τα μυστικά της Σίφνου Facebook Twitter
0
Όλες οι γεύσεις και τα μυστικά της Σίφνου Facebook Twitter
Η πανέμορφη εκκλησία του Ταξιάρχη και Ευαγγελισμού.

Γαλήνια και άγρια, ρομαντική και μυστηριώδης, νοσταλγική και αρχοντική αυτά και άλλα τόσα επίθετα θα ταίριαζαν δίπλα στην ομορφιά της Σίφνου. Τόπος μαγικός που όταν τον ανακαλύψεις δένεσαι αιώνια μαζί του. Μυρωδιές, εικόνες, απέραντο γαλάζιο, ασημένιοι βράχοι, ξερολιθιές σαν ζωνάρια «τρέχουν» στη γη, ξωκλήσια με μπλε τρούλους, διάσπαρτες ασκητικές θεμωνιές, λευκά κρινάκια της άμμου, μοναχικοί ορμίσκοι, θυμάρια, καπαριές που κρέμονται στα βράχια, πήλινα τσουκάλια, κανάτια, ρεβιθάδα, μποστάνια, νοικοκυροσύνη, αρχοντιά, φιλόξενοι άνθρωποι.... Όλα στην αγκαλιά του Αιγαίου.


Το νησί της Σίφνου και φέτος για ένατη χρονιά αγκάλιασε την γαστρονομία των Κυκλάδων σε ένα γαστρονομικό πανηγύρι. Ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων στο νησί του Τσελεμεντέ. Μια γιορτή στην παραδοσιακή γαστρονομία, στα προϊόντα και το πολιτισμό των Κυκλάδων με οικοδεσπότες τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Σίφνου και τους τοπικούς φορείς και συλλόγους. Γευστικό ταξίδι πρόσφεραν τα νησιά που συμμετείχαν: Αμοργός, Άνδρος, Ίος, Κέα, Κίμωλος, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σέριφος, Σίκινος, Σύρος, Σχοινούσα, Φολέγανδρος και φιλοξενούμενο νησί από τα Δωδεκάνησα η Ρόδος. Στην πλατεία του Αρτεμώνα έγινε το νόστιμο αντάμωμα με παραδοσιακές μαγειρικές, τοπικά προϊόντα, κρασιά, σούμα και τραγούδια νησιώτικα.

Η αρχοντιά του Αρτεμώνα είναι συγκλονιστική. Μαγευτικά τα σοκάκια με τα αρχοντόσπιτα σφιχταγκαλισμένα με εκκλησιές και κήπους που ευωδιάζουν γιασεμί. 


Στο Φάρο πάνω στο μόλο οι Σιφνιές νοικοκυρές μαγειρεύουν τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού τους και τρατάρουν τους επισκέπτες. Η ευωδιά από τους ρεβιθοκεφτέδες μπλέκει με το θαλασσινό αγέρι και σε τραβάει μαγικά από την μύτη. Τραπέζια στρωμένα με πιατέλες που φιγουράρει η καπαροσαλάτα πάνω σε φετούλες φρέσκου ψωμιού και δίπλα το τηγάνι που βγαίνουν τσιτσιριστοί οι χρυσαφένιοι ρεβιθοκεφτέδες. Η κυρία Κατερίνα Ζαμπέλη από τα Εξάμπελα με μαεστρία πλάθει τους ρεβιθοκεφτέδες που μοσχοβολούν και μοιράζεται μαζί μας την τέχνης της. «Ακολουθώ την ίδια συνταγή που έμαθε η γιαγιά στην μητέρα μου και πέρασε σε εμένα». Λέει με την απλότητα της παραδοσιακής μαγείρισσας και συνεχίζει « θα σου πω την συνταγή να τους φτιάξεις. Μουλιάζεις από βραδύς μισό κιλό ρεβίθια. Την άλλη μέρα τα στραγγίζεις. Κόβεις μισό κρεμμύδι και καθαρίζεις δύο μικρές πατάτες. Αλέθεις τα ρεβίθια, τις πατάτες και προσθέτεις 2 κουταλιές αλεύρι για να μην τους τρομάξεις, 1 ποτηράκι κρασί κόκκινο, 1 ποτηράκι ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και μπόλικο δυόσμο και μαντζουράνα. Πλάθεις σε μικρά μπαλάκια και το μυστικό για να γίνουν τραγανοί είναι να τους τηγανίσεις σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο».


Δοκιμάζουμε τους λιμπιστικούς ρεβιθοκεφτέδες που είναι τραγανοί και στην καρδιά τους αποκαλύπτουν ωραία απαλή υφή. Η ευωδιά και η γεύση τους σε συνεπαίρνει και σε δένει με την γη του νησιού. Η κυρία Μαρία από δίπλα ετοιμάζει καπαροσαλάτα και απλώνει τελετουργικά πάνω στις φρεσκοκομμένες φέτες ψωμιού μικρές κουταλιές και προσφέρει φιλόξενα όπως θα έκανε και στο σπίτι της. Με την πρώτη μπουκιά ανακαλύπτεις την μαγική τέχνη της ντόπιας νοικοκυράς που έχει μάθει να στήνει το τσουκάλι με ότι απλό βγάζει ο τόπος. Γεύση από τον αδιάκοπτο ήλιο και τον αλατισμένο αέρα που θρέφει την κάπαρη. Η μαεστρία για να γίνει πετυχημένη η καπαροσαλάτα είναι να ξαρμυρίσεις την κάπαρη σε παγωμένο νερό αφήνοντας την από βραδύς στο ψυγείο. Θα χρειαστείς 1 φλιτζάνι κάπαρη. Τρία κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες που θα φοβερίσεις στο τηγάνι με λάδι και στη συνέχεια θα προσθέσεις ¾ του φλιτζανιού ξύδι και ¼ του φλιτζανιού γλυκό κρασί. Στην τελευταία βράση θα μπει η κάπαρη και αφήνεις να μαγειρευτεί μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τόσο απλά, τόσο νόστιμα.


Εκεί, πάνω στο μόλο του Φάρου με την θάλασσα να λαμπυρίζει βρίσκεται το εστιατόριο Φλάρος (22840-28.956) του σεφ Ηλία Αναστασιάδη που τιμάει στην κουζίνα τις παραδοσιακές κυκλαδίτικες συνταγές. Χταποδοκεφτέδες, ωραιότατα καλαμαράκια τηγανισμένα σε ελαιόλαδο με μια ιδέα σκόρδο και βασιλικό που απογειώνει τη γεύση τους και ψάρια που μόλις βγάλουν τα δίχτυα.


Στο Βαθύ ένα μικρό χωριό πάνω στην αγκαλιά του όρμου με τα πράσινα νερά ο Νίκος Φρατζέσκαρος είναι ο εμπνευστής της παραδοσιακής ταβέρνας Το Τσικάλι (2284071150) δίπλα από την δισυπόστατη του 1606 πανέμορφη εκκλησία του Ταξιάρχη και Ευαγγελισμού. Πάνω στην άμμο απλώνονται τα τραπεζάκια του κάτω από τα αλμυρίκια που χαρίζουν την δροσιά τους , σε ένα χαλαρό σκηνικό περασμένων δεκαετιών. Ο Νίκος στην κουζίνα από το 1983 μαγειρεύει με πάθος τις σιφνέικες συνταγές όπως του τις δίδαξε η μητέρα του. Στο πλευρό του βρίσκονται η γυναίκα του Φλώρα και οι δύο γιοί του Γιώργος και Δημήτρης. «Τα υλικά που χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου είναι όλα από το κτήμα μας. Παράγουμε τυριά και είναι δικά μας το κατσικάκι, και το χοιρινό » λέει ο Νίκος ανακατεύοντας με αγάπη το φαγητό στο τσουκάλι που σιγομαγειρεύεται στην φωτιά. Δοκιμάσαμε από τα χέρια του εξαιρετικούς τυροκεφτέδες πλασμένους με μανούρα, μυζήθρα και φέτα –δικής του παραγωγής- τραγανούς και με πλούσια ισορροπημένη γεύση. Τιμήσαμε το κατσικάκι που μαγειρεύει υπομονετικά με λιαστό κρασί και άνηθο που κάθε μπουκιά σε στέλνει στα ουράνια. Μελωμένο και νόστιμο ήρθε και το ριγανάτο κουνέλι που η ευωδιά της ρίγανης έσπαγε τα ρουθούνια. Ο Νίκος είναι ένας μάγειρας που δεν εφησυχάζεται «Βάζω στόχο. Κυνηγώ τη σκιά μου μια ζωή» λέει στοχαστικά όταν παινεύουμε τη μαγειρική του.

Όλες οι γεύσεις και τα μυστικά της Σίφνου Facebook Twitter
Το Τσικάλι στο Βαθύ.


Η αρχοντιά του Αρτεμώνα είναι συγκλονιστική. Μαγευτικά τα σοκάκια με τα αρχοντόσπιτα σφιχταγκαλισμένα με εκκλησιές και κήπους που ευωδιάζουν γιασεμί. Στην βόλτα σου θα ανακαλύψεις το μεζεδοπωλείο Μωσαϊκό (22840-33562) σε ένα γοητευτικό παραδοσιακό χώρο. Η αυλή του ξεχειλίζει από κόσμο. Μεζεδάκια νόστιμα που θα συνοδεύσεις με τσίπουρο ή με το ντόπιο κρασί που εμφιαλώνει ο οινοπαραγωγός Δημήτρης Βότσαρης συνοδεία κάποιες βραδιές με ζωντανή μουσική.


Η γλυκιά μυρωδιά του ροδόνερου θα σε οδηγήσει μαγικά στην αυλή του ζαχαροπλαστείου Θεοδώρου (22840-31370). Μόλις διαβείς το κατώφλι του σε αγκαλιάζει η αύρα από το 1933 τότε που η οικογένεια ξεκίνησε να φτιάχνει τα παραδοσιακά γλυκά. Σαν ζαχαρωμένο παραμύθι. Στο εργαστήριο η κυρία Κατίνα μαζί με τον γιό της Βασιλόδημο και την εγγονή της στο πλευρό της ζυμώνει με τέχνη και αγάπη τα αμυγδαλωτά. Τρείς γενιές στα γλυκά βήματα της παράδοσης. Μια αγάπη για τα αμυγδαλωτά «που με κρατάει ζωντανή και ευτυχισμένη» λέει η κυρία Κατίνα και ένα λαμπερό φως ακτινοβολεί στο πρόσωπο της. Το αμυγδαλωτό από τα χεράκια της μοσχοβολάει ροδόνερο. Κλείνεις τα μάτια και αφήνεις την γλυκιά μπουκιά με την απαλή σχεδόν μεταξένια υφή να σε στείλει στον παιδικό παραμυθένιο κόσμο σου. Ο χώρος, αυθεντική σάλα σιφνέικου σπιτιού, με αντίκες ντουλάπια σε παστέλ γκρι σιέλ απόχρωση που φιγουράρουν αμυγδαλωτά, παστέλια, μπουρέκια με γέμιση αμύγδαλο, κουραμπιέδες, «υποβρύχιο» βανίλια τριαντάφυλλο, χαλβαδόπιτες και παστέλια κομμένα σε ρόμβους με μέλι ντόπιο και σουσάμι καβουρντισμένο τυλιγμένα στο χέρι. Τα θέλεις όλα. Αφήνομαι στην γοητεία της κυρίας Κατίνας και στα μειλίχια λόγια της να με ταξιδέψει στον κόσμο των γλυκών της. «Τα αμυγδαλωτά θέλουν απαλό πλάσιμο» μου λέει και την παρατηρώ πως αγκαλιάζει την ζύμη με τα δάχτυλα της σαν να κεντάει φίνα δαντέλα. Ένα κιλό λευκά αμύγδαλα και λίγα πικραμύγδαλα αλεσμένα βράζουν σε σιγανή φωτιά με λιγότερο από 1 κιλό ζάχαρη, 2 φλιτζάνια νερό και ξύσμα λεμονιού για 20 λεπτά μέχρι να δέσει το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις κρυώσει πλάθονται σε μακρόστενο σχήμα αφού έχουμε ραντίσει τα χέρια μας με ανθόνερο.


Η ομορφιά της Απολλωνίας για όποιον έχει περπατήσει στα σοκάκια της δεν χρειάζεται συστάσεις. Θα αφεθείς στην νησιώτικη γοητεία της πίνοντας τον καφέ σου στο καλντερίμι που βρίσκονται τα τραπεζάκια του καφενείου «ο Δρακάκης» που είναι κομμάτι της ιστορίας του νησιού, τόπος συνάντησης ανθρώπων των τεχνών.

Όλες οι γεύσεις και τα μυστικά της Σίφνου Facebook Twitter
Fish bar Ω3


Στο Πλατύ Γιαλό θα κάνεις την βουτιά σου στην θάλασσα που αστραποβολά και με την αλμύρα στα χείλη θα πάρεις θέση στα ψηλά σκαμπό του Fish bar Ω3 (22840-72014) Το μενού σε ταξιδεύει στο βυθό με πιάτα λιμπιστικά. Στην κουζίνα ο Γιώργος Σαμοίλης ,με σπουδές μοριακής βιολογίας, έχει καταφέρει την αγάπη του για την μαγειρική να την μεταδίδει και στα πιάτα του. Υπάρχει άποψη και τεχνική. Το ανακαλύπτεις στο ζεστό μπισκότο μανούρας με καπνιστή ρέγγα αλειμμένο ελαφρά με πελτέ ντομάτας και ρίγανη. Το σεβίτσε φαγκρί με πινελιές πέστο κόλιανδρου, κρεμμύδι και σος πικάντικη συναγωνίζεται σε αληθινή νοστιμιά το τιραντίτο μαγιάτικου με ελαιόλαδο εσπεριδοειδών. Πληθωρική γεύση αποκάλυπτε το κριθαράκι καραβίδας μαγειρεμένο με ούζο και μια ιδέα κρόκο Κοζάνης. Το μενού υποστηρίζει μια καλή λίστα κρασιών και η επιλογή γίνεται παιχνίδι με την βοήθεια του οινοχόου Δημήτρη Δημητρίου. Εύγε στην ομάδα.


Λίγο πριν τον Πλατύ Γιαλό αξίζει ένα πέρασμα από το μικρό και τόσο γοητευτικό ακρωτήρι που είναι σκαρφαλωμένο στα βράχια του το μοναστήρι της Χρυσοπηγής από το 17ο αιώνα. Το ηλιοβασίλεμα εκεί είναι μαγικό.


Η χαρά που προσφέρει το νησί θα μεγιστοποιηθεί με την βόλτα στο Κάστρο με τις λότζιες και τις θολωτές στοές. Στα πόδια του Κάστρου, στο λιμανάκι Σεράλια -ήταν το λιμάνι της αρχαίας πρωτεύουσας της Σίφνου- θα κατέβεις τα ...99 σκαλοπάτια για να γευθείς στην ψαροταβέρνα του Σηφάκη (22840 31070) τα θαλασσινά παπουτσάκια που μαγειρεύει η κυρία Εφη μόλις βγουν από το φούρνο ή ότι φρέσκο ψάρι έχει βγάλει το καΐκι τους.

Όλες οι γεύσεις και τα μυστικά της Σίφνου Facebook Twitter
Ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων στο νησί του Τσελεμεντέ. Φωτο: Βαγγέλης Ρασσιάς
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ