Απεργία την Πρωτομαγιά

Ο ταλαντούχος κύριος Coti K.

Ο ταλαντούχος κύριος Coti K. Facebook Twitter
0

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ/ ΦΩΤΟ: FREDDIE F.

Ο ταλαντούχος κύριος Coti K. Facebook Twitter

Το «The Man from Managra» είναι η νέα δουλειά του Coti K., ένα lo-fi άλμπουμ με τραγούδια φτιαγμένα μόνο με μπάσο και μια φωνή που δεν έχει τον συνηθισμένο ηλεκτρονικό χαρακτήρα των προηγούμενων. Είναι επίσης ένα άλμπουμ βαθιά προσωπικό και ιδιαίτερο, με εξώφυλλο που θυμίζει τον Γέρο και τη θάλασσα του Χέμινγουεϊ και υπαρξιακά τραγούδια για το νόημα της ζωής. Ένα υπέροχο άλμπουμ μέσα στην απλότητά του.

Τον βρίσκουμε στον Φλοίσβο. Απέναντί μας βλέπουμε θάλασσα, το ιδανικό τοπίο για να μας μιλήσει για τα τραγούδια του. «Γράφτηκε ολόκληρο στην Τήνο και ήμουν τελείως μόνος μου. Το έγραψα σε τρία sessions. Ούτε καν σκεφτόμουν τι θα γράψω. Κάπως ξύπνησα ένα πρωί, βγήκε το πρώτο κομμάτι, μετά βγήκαν 3-4 και σκέφτηκα "τι έπαθα και γράφω τραγούδια;". Μου άρεσε και ξαναγύρισα στην Τήνο μετά από δυο βδομάδες κι έγραψα άλλα τόσα και πήγα και τρίτη φορά κι έγραψα παραπάνω από όσο χρειαζόταν. Μερικές φορές σε πιάνει πανικός δημιουργίας. Το κόνσεπτ βγήκε από μόνο του. Ήμουν σε μια ψυχαναλυτική φάση και είχα ανάγκη από κάτι τέτοιο, οπότε όλα τα τραγούδια έχουν μια ανάλογη αυτοψυχαναλυτική διάθεση. Από κει και πέρα, προέκυψε και αυτό το λανθάνον ναυτικό στοιχείο. Τον τίτλο "Man from Managra" τον έχω στο μυαλό μου εδώ και 15 χρόνια. Το Managra είναι ένα φανταστικό νησί. Στο site του άλμπουμ γράφω ένα αστείο κείμενο για τον άνθρωπο από τη Managra: έχει έρθει από ένα νησί κάπου στη Μεσόγειο που έχει χαθεί σε μια έκρηξη ηφαιστείου. Αυτό το νησί είναι, για μένα, κατά κάποιον τρόπο η Τήνος, αλλά μπορεί να είναι και κάποιο άλλο. Κάπως κόλλησε με αυτή την κιτς ζωγραφιά με τον γέρο και την πίπα που έχω βάλει στο εξώφυλλο.

Γράφω εδώ και αιώνες instrumental, ηλεκτρονικά πράγματα. Καλά είναι, με ενδιαφέρουν ακόμα, αλλά η εμπειρία δεν συγκρίνεται με το να γράφεις ένα τραγούδι. Συμβαίνει να ακούσεις ένα instrumental και να συνταράξει το είναι σου, αλλά είναι πολύ πιο σπάνιο απ' ό,τι όταν ακούς ένα τραγούδι. Επίσης, ήθελα το άλμπουμ είναι να μην είναι καθόλου σύγχρονο. Το φανταζόμουν να είναι λίγο άχρονο για μένα, να μην είναι του τώρα. Νομίζω ότι έχει κάποια στοιχεία folk. Για μένα είναι κάτι σαν cityfolk, παρόλο που δεν γράφτηκε στην πόλη.

Ο ταλαντούχος κύριος Coti K. Facebook Twitter

Είμαι μπασίστας από τη δεκαετία του '80 και βάλε. Χάλια βέβαια, αλλά δεν έχει σημασία. Αυτό ήταν το όργανό μου. Έκανα πειράματα με ένα μπάσο και του άλλαξα τα φώτα, άλλαξα το κούρδισμα στις χορδές, γεγονός που μου επέτρεπε να παίζω συγχορδίες, και από σύμπτωση τελείωσε όταν άρχισα να γράφω τα κομμάτια. Είχα την ανάγκη να τα κάνω όλο μόνος μου. Ήρθα, βέβαια, και σε επαφή με μια εταιρεία που δεν ενδιαφερόταν, αλλά σκέφτηκα "καλύτερα". Πριν από μια εβδομάδα πήγαινα με μια τσάντα στα δισκάδικα των Εξαρχείων και ρώταγα: "Έχω βγάλει έναν δίσκο, σας ενδιαφέρει;".

Νομίζω ότι υπάρχει ακόμα αρκετό underground. Βέβαια, υπάρχει και πολύ ποζεριά και χιπστεριά, που είναι χαζές και ηλίθιες, αλλά αυτές είναι εποχές χιπστεράδικες. Τη δεκαετία του '80, στην οποία έχω μεγαλώσει, αν έβλεπες κάποιον με μοϊκάνα, ήξερες ότι ακούει GBH, τώρα ακούει Πλούταρχο κι έχει μοϊκάνα. Εκεί υπάρχει μεγάλη σύγχυση κι εκεί μάλλον φαίνεται η ηλικία μου. Είμαι 48. Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό το πράγμα. Πέρα από αυτό, νομίζω ότι ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του όσο καλύτερα μπορεί, δεν με απασχολεί κάτι άλλο.

Με επηρέασε η κρίση, επειδή είμαι από αυτούς που ζουν από τη μουσική. Κάνω μουσική για θέατρο, για κινηματογράφο. Έχει μειωθεί η δουλειά μου στο ένα τέταρτο, μη σου πω και ακόμα περισσότερο. Για μένα, όμως, ήταν μια ευκαιρία να αφιερωθώ στη μουσική πιο πολύ, στην προσωπική μου μουσική. Το 2013 συγκεντρώθηκα σε αυτό που ήθελα να κάνω. Εντάξει, αν δεν είχα να φάω, θα ανησυχούσα λίγο παραπάνω. Δεν έχω φτάσει σε σημείο που να μην έχω να φάω. Το ρύζι είναι και φτηνό.

Ο ταλαντούχος κύριος Coti K. Facebook Twitter

Έχω ένα σπίτι στην Τήνο και περνάω αρκετό καιρό εκεί πέρα και τον χειμώνα. Είναι το μέρος όπου ησυχάζω. Μένω σε ένα χωριό που έχει τρομερή θέα. Είναι σχεδόν πάνω στη θάλασσα. Κάθε μέρα ξυπνάς και αναρωτιέσαι τι καιρό θα κάνει. Είναι ένα πολύ έντονο γεωλογικά μέρος και, κατ' επέκταση, έντονη είναι και η ψυχολογία που σου δημιουργεί. Είχα μια συζήτηση για το μεταφυσικό της Τήνου. Δεν πιστεύω στη θρησκεία καθόλου, αλλά πιστεύω στη μεταφυσική που σου μεταδίδει ένα τοπίο. Δηλαδή, όταν είσαι σε ένα βουνό και κοιτά κάτω, παθαίνεις την πλάκα σου και νιώθεις την ύπαρξη ενός υπέρτατου όντος, αλλά δεν είναι αναγκαστικά ένας κύριος με ένα μούσι πάνω από ένα σύννεφο. Νιώθεις, όμως, το μεγαλείο του τι είμαστε όλοι μαζί ως φύση.

Πλέον βαριέμαι να πηγαίνω οπουδήποτε και να ακούω δυνατά μουσική. Κάποτε είχα πει ότι η μουσική θα έπρεπε να απαγορευτεί. Θα ήταν τέλειο! Θα μαζευόμασταν όλοι στα υπόγεια και θα ακούγαμε κρυφά μουσική».

www.themanfrommanagra.com/

http://themanfrommanagra.bandcamp.com/

Μουσική
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM