Μην αφήνετε φωτογραφίες σας σε ξένους υπολογιστές!

Μην αφήνετε φωτογραφίες σας σε ξένους υπολογιστές! Facebook Twitter
Eικονογράφηση: Dreyk the Pirate/ LIFO
4

 

1.

Φιλε Χρήστο, με βασανίζει κάτι. Κάποτε συγκατοίκησα με έναν γνωστό μου στο εξωτερικό για λίγο καιρό. Πριν φύγω από το σπίτι του, ξέχασα να πάρω ένα φαηλ δικό μου από τον υπολογιστή του με φωτογραφίες μου αυστηρά προσωπικές. Δυστυχώς το είδε και όταν του ζήτησα να μου τις στείλει δέχτηκε αλλά δεν τις έλαβα ποτέ. Σε επόμενες παροτρύνσεις μου με απέφυγε. Σκέπτομαι κάποια στιγμή να πάω στη χώρα του και να τον βρω (διαφορετική χώρα από εκείνη που μέναμε παρέα). Αν τυχόν αρνηθεί τι μπορώ να κάνω; Χίλια ευχαριστώ.

Ανώνυμη

Αγαπητή Ανώνυμη,

Στην περίπτωσή σου και με βάση τα πραγματικά περιστατικά που περιγράφεις δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής ούτε το ελληνικό ποινικό δίκαιο ούτε ο ν. 2472/1997 περί προσωπικών δεδομένων. Εφαρμοστέο θα είναι το δίκαιο της χώρας όπου μένατε παρέα (εκεί όπου δημιουργήθηκε το αρχείο και πέρασε στην κατοχή του) καθώς και το δίκαιο της χώρας όπου αυτός μένει τώρα (εκεί όπου θα λαμβάνει χώρα η πιθανή άρνησή του να σου το παραδώσει).

Εάν όλα αυτά είχαν συμβεί στην Ελλάδα θα μπορούσες θεωρητικώς να τον υποχρεώσεις να σου επιστρέψει το ηλεκτρονικό αρχείο χωρίς να κρατήσει αντίγραφο. Στην πράξη είναι αρκετά δύσκολο να διαπιστωθεί αν όντως κράτησε ή όχι αντίγραφο (π.χ. σε ένα USB το οποίο έχει κρύψει κάπου). Πάντως, δεν θα μπορούσε να το κοινοποιήσει ή χρησιμοποιήσει διότι τότε θα υπήρχε ποινική και αστική ευθύνη του.

_____________

2.

Έκτακτη η στήλη. Η ερώτηση είναι η εξής. Είμαι φοιτήτρια. Απεργεί ο διοικητικός, ο καθηγητής, κλείνει τη σχολή η σύγκλητος επειδή την τσούζει η αξιοκρατία και η αξιολόγηση, το κομματόσκυλο ο φοιτητής βάζει λουκέτο όποτε του καπνίσει κι εγώ μένω χωρίς εκπαίδευση. Αυτοί δικαιοδοτούνται να μου διαλύουν τη ψυχοσύνθεση μου και να μη σέβονται τη φοιτητική μου ιδιότητα και να μου απαγορεύουν το δικαίωμα των σπουδών μου εγώ δε δικαιοδοτούμαι να τους κλείσω στη στενή για όλα αυτά? Εμένα και την οικογένεια ποιος με προστατεύει από αυτόν τον παραλογισμό;
Ευχαριστώ.

Ε.

Πότε μία απεργία κρίνεται παράνομη και καταχρηστική;
Έχω στο μυαλό μου την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, καθότι φοιτητής, η οποία ακύρωσε στην ουσία την επαναληπτική εξεταστική Σεπτεμβρίου και οδηγεί στο να μην έχουν γίνει μαθήματα εδώ και 8 βδομάδες.
Ενόσω δεν υπάρχει φως για αναστολή των απεργιών στον ορίζοντα, πόσο πιθανό θεωρείς να πετύχει μια νομική διαδικασία εκ μέρους φοιτητών γι' άρση της απεργίας;

Παναγιώτης

Αγαπητοί Ε. και Παναγιώτη,

Ήδη, μετά από αίτηση του Υπουργείο Παιδείας, το αρμόδιο δικαστήριο κήρυξε παράνομη και καταχρηστική την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια. Επίσης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν παραβιάζεται η δικαστική απόφαση, ήτοι εάν συνεχίζεται η απεργία. Η μη συμμόρφωση με τη διαταγή του δικαστηρίου τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους (η … «στενή» που ονειρεύεται η Ε.).

Σε κάθε περίπτωση, πέραν της απεργίας, το «κλείσιμο» (με κατάληψη ή άλλο τρόπο) της σχολής δεν είναι νόμιμο. Στη δικαιοσύνη μπορεί να προσφύγει σχετικώς η διοίκηση του ιδρύματος.

_____________

3.

Καλησπέρα κύριε Γραμματίδη,
ήθελα να σας ρωτήσω το εξής, είμαι 24 ετών και από το Μάιο του 2012 στην ίδια εταιρεία και μισθό 658 ευρώ μικτά. Έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό από ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι νόμιμος αυτός ο μισθός? Δεν δικαιούμαι καμία νόμιμη αύξηση εφόσον δουλεύω ήδη 1 χρόνο εκεί? Ευχαριστώ πολύ!

Χριστίνα

Αγαπητή Χριστίνα

Με την επιφύλαξη των όσων μπορεί να ορίζονται στην κλαδική ή άλλη συλλογική σύμβαση που να σε αφορά, δεν υπάρχει υποχρέωση του εργοδότη να σου δώσει παραπάνω χρήματα επειδή έχεις πτυχίο και μεταπτυχιακό (αυτά μόνο στο Δημόσιο). Επίσης με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο βασικός μισθός είναι 510.95 Ευρώ μικτά, οπότε τα χρήματα που παίρνεις είναι νόμιμα. Σχετικά με την αύξηση λόγω προϋπηρεσίας, αυτή ούτως ή άλλως δεν υφίσταται αφού οι αυξήσεις αυτές έχουν «παγώσει» από το Φεβρουάριο του 2002.

_____________

4.

Καλησπέρα! Υπάρχει νομικό πρόβλημα με την διαφορετική σειρά των ονομάτων; Κάποιος που λ.χ. είναι στην ταυτότητα «Γεώργιος Ιωάννης Παπαδόπουλος» και σε επίσημο έγγραφο έχει δηλώσει από λάθος «Ιωάννης Γεώργιος Παπαδόπουλος» μπορεί να υποστεί νομικές κυρώσεις; Και αν ναι, ποια διαδικασία ακολουθείται για την αλλαγή σειράς των ονομάτων στην ταυτότητα;
Ευχαριστώ πολύ!

 

Αγαπητή/-έ,

Δεν υπάρχει καμία κύρωση αν δηλώσεις οπουδήποτε τα δύο κύρια ονόματά σου με διαφορετική σειρά. Η ταυτοπροσωπία προκύπτει και δεν υπάρχει ζήτημα.

_____________

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.

4

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Μια διόρθωση μόνο: η απεργία των διοικητικών κρίθηκε παράνομη αλλά όχι καταχρηστική όπως αναφέρεται. Αυτό συνεπάγεται, απ' ότι διάβασα, ότι οι απεργοί έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την απεργία με τα ίδια αιτήματα.