ΡΩΤΑ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ: Tι κάνει κάποιος όταν τον βρίζουν στο Facebook;

ΡΩΤΑ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ: Tι κάνει κάποιος όταν τον βρίζουν στο Facebook; Facebook Twitter
1

1.

Πριν δυο μέρες απαντήσαμε σε μια ερώτηση για αλλαγή επωνύμου (εδώ) – κάποιος μας έστειλε follow-up question:

Αν ένα άτομο επιθυμεί όχι να αλλάξει πλήρως αλλά να προσθέσει στο επίθετό του (που είναι το επίθετο του πατέρα του) το επίθετο της μητέρας του, η διαδικασία είναι η ίδια; Και οι λόγοι που αποδέχεται τότε το Υπουργείο Εσωτερικών δεν είναι ευρύτεροι;

Παναγιώτης

Αγαπητέ Παναγιώτη,

Αυτό που προβλέπεται στο νόμο είναι η προσθήκη επωνύμου σε παιδιά αγνώστων γονέων ή η προσθήκη του επωνύμου του πατέρα στα παιδιά που γεννήθηκαν εκτός γάμου των γονέων τους (και άρα έχουν το επώνυμο της μητέρας). Κάποιος που γεννήθηκε εντός γάμου των γονέων του και έχει το επώνυμο του πατέρα του, εάν θέλει να προσθέσει το όνομα της μητέρας του πρέπει (σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες) να ακολουθήσει τη διαδικασία που αναφέραμε στην προηγούμενη απάντησή μας και να επικαλεστεί κάποιο σοβαρό λόγο.

_____________

2.

Καλημέρα,
Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να μεταβιβάσω αυτοκίνητο το οποίο δεν έχει ακόμη εξοφληθεί. Χρωστώ κάποιες δόσεις στην τράπεζα και είναι εκπρόθεσμες. Είναι εφικτό;
Ευχαριστώ πολύ!

Κλειώ

Αγαπητή Κλειώ,

Η απάντηση διαφοροποιείται ανάλογα με το εάν η αγοραπωλησία του αυτοκινήτου από εσένα έγινε «με παρακράτηση κυριότητας» ή όχι. Εάν δεν υπάρχει παρακράτηση κυριότητας σαφώς και μπορείς να το πουλήσεις νόμιμα. Σε κάθε περίπτωση, συνήθως στις περιπτώσεις αυτές κάνουμε το εξής: αυτός που αγοράζει από εσένα κάνει αυτό που λέμε «αναδοχή χρέους», δηλ. εξοφλεί αυτός την τράπεζα και σου δίνει τη διαφορά. Έτσι είναι όλα τακτοποιημένα.

_____________

3.

Τι γίνεται Χρήστο με όλες αυτές τις βρισιές ή απειλές στο ΦΒ στα μέιλ ή και στα γραπτά μηνύματα του κινητού που προσβάλλουν την προσωπικότητα ή την τιμή ή ακόμα και την σεξουαλική φύση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάποια δίκη ή μηνυτήριο αναφορά και με ποιο τρόπο?? Αν ο"παθών" τα κοινοποιήσει όπως βλέπω τακτικά στο ΦΒ μαζί με τα στοιχεία του "αποστολέα" έχει κάποιες επιπτώσεις ή κυρώσεις??? Screpta manent άλλωστε!!

Βασίλης

Αγαπητέ Βασίλη,

Σχετικά με το πρώτο ερώτημά σου: Σαφέστατα και όλες αυτές οι επικοινωνίες (mail, sms, inbox στο facebook) μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υποβολή έγκλησης για εξύβριση ή απειλή (ανάλογα με το περιεχόμενο). Το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως δεν είναι να αποδειχθεί η εξύβριση (το ότι εστάλη το mail) αλλά να ταυτοποιηθεί ο δράστης (ποιος έστειλε το mail). Μπορείς βέβαια να προσφύγεις στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αλλά επειδή σε πολλές περιπτώσεις εμπλέκονται και πάροχοι εγκατεστημένοι στην αλλοδαπή ανακύπτουν ζητήματα δικαστικής συνδρομής, προστασίας απορρήτου (ειδικά στις ΗΠΑ) κλπ.

Σχετικά με το δεύτερο ερώτημά σου: η κοινοποίηση ή δημοσιοποίηση ενός προσωπικού μηνύματος χωρίς τη συναίνεση του άλλου μέρους γεννά ένα νομικό ζήτημα. Το ασφαλές και το σίγουρο είναι να τα «κοινοποιήσεις» στις αρμόδιες διωκτικές αρχές. Η δημοσιοποίηση στο facebook με τα στοιχεία του αποστολέα θα μπορούσε να δημιουργήσει τη βάση για να στραφεί κι αυτός εναντίον σου με την κατηγορία της απλής δυσφήμησης (στην απλή δυσφήμηση τιμωρείται το να δημοσιοποιείς κάτι που μπορεί να βλάψει την υπόληψη κάποιου άλλου έστω κι αν είναι αληθές).

_____________

4.

Είναι νόμιμο να φτιάξει κανείς ελληνικούς υπότιτλους για ελληνική ταινία ή ελληνική σειρά προς χρήση π.χ. των κουφών ή όσων μαθαίνουν ελληνικά και να τους ανεβάσει στο Διαδίκτυο;
Είναι νόμιμο να φτιάξει κανείς ελληνικούς υπότιτλους για μια ξενόγλωσση ταινία ή σειρά και να τους ανεβάσει στο Διαδίκτυο;
Ευχαριστώ.

ein Steppenwolf

 

Αγαπητέ Λύκε της Στέπας,

Σχετικά με το πρώτο ερώτημά σου: Σύμφωνα με το νόμο επιτρέπεται η αναπαραγωγή ενός προηγουμένως νομίμως δημοσιευμένου έργου (τέτοια είναι και ο υποτιτλισμός ταινίας) αν πραγματοποιείται (α) σε ειδικές μορφές αποκλειστικά προς όφελος ατόμων που πάσχουν από ελαττωματική ή εξασθενημένη όραση που δεν δύναται να διορθωθεί με χρήση διορθωτικών φακών σε έναν τέτοιο βαθμό που θα ήταν ικανοποιητικός για διάβασμα, για τους κωφούς ή κωφάλαλους και γενικότερα για τα άτομα που λόγω μιας αναπηρίας δεν έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν ένα τυπωμένο κείμενο με συμβατικό τρόπο ή να αντιληφθούν το περιεχόμενο ενός έργου με τη χρήση των φυσικών αισθήσεων τους, (β) αποκλειστικά για χρήσεις που συνδέονται άμεσα με την αναπηρία και δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα, (γ) εφ’ όσον η αναπαραγωγή γίνεται από εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή από μη κερδοσκοπικό οργανισμό ή σωματείο ή ένωση ή άλλος συναφή φορέα, που έχει ως βασική αποστολή του την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σχετικά με την επιμόρφωση και την εκπαίδευση ή τη διευκόλυνση της επιμόρφωσης και της εκπαίδευσης τυφλών ή κωφών/κωφαλάλων. Τέλος αυτή η διαδικασία δεν εφαρμόζεται για έργα, τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα στο εμπόριο σε μορφή ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες τυφλών ή κωφαλάλων (αν δηλαδή το DVD της ταινίας έχει ελληνικούς υπότιτλους «for the hearing impaired » απαγορεύεται να γίνει υποτιτλισμός από άλλον ακόμη και με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά).

Σχετικά με το δεύτερο ερώτημά σου: Η μετάφραση έργου αποτελεί "παράγωγο έργο" (τέτοιο είναι και οι υπότιτλοι ξένης ταινίας), για το οποίο πρέπει να υπάρχει η άδεια του δικαιούχου του πρωτότυπου έργου. Ο ερασιτεχνικός χαρακτήρας και η μη εμπορική αξιοποίηση του παράγωγου έργου (των υποτίτλων) δεν συνιστά απαλλακτικό επιχείρημα. Οπότε, ναι είναι παράνομο να φτιάχνεις τέτοιους υπότιτλους και να τους ανεβάσεις στο διαδίκτυο. Ίσως θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι είναι νόμιμη η δημιουργία υποτίτλων για προσωπική χρήση (χωρίς να τις ανεβάσεις στο διαδίκτυο ή να τις στείλεις σε κανέναν άλλον) με βάση τις διατάξεις για τις επιτρεπόμενες περιπτώσεις αναπαραγωγής έργων για ιδιωτική χρήση.

_____________

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ)

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.

1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια