25th hour project: Για αυτούς που θέλουν να γράφουν

25th hour project: Για αυτούς που θέλουν να γράφουν Facebook Twitter
O εμπνευστής του πρότζεκτ Γιώργος Ιατρίδης
0


 

"Η μέρα, ένα ατέλειωτο post-it. Κίτρινα, κόκκινα, μπλε χαρτάκια παντού· κι όχι μόνον αυτά. Το κινητό που θα χτυπήσει, η τηλεόραση που θα φωνάξει, το like που θα έρθει, το «γεια σου» που θα συμβεί. «Συμβεί» ― ωραίο ρήμα, το έχουν αποθεώσει και οι λακανικοί. Συμβάν. Συμβαίνον. Όλα συμβαίνουν. Εμείς συμβαίνουμε, εμάς μας συμβαίνουν. Ατέλειωτη βιομηχανία υπενθυμίσεων και συμβάντων. Παντού παραινέσεις και γεγονότα. Σοφές συμβουλές. Διδασκαλία εκείνων που γνωρίζουν. Η αφόρητη ύπαρξη της εμπειρίας. Ο φόρτος τού «ξέρω». Του αδιανόητου «σ' τα 'λεγα εγώ». Χαρτάκια με αριθμήσεις, χάρτινοι αριθμοί ενός ανώφελου μετρήματος. Να μετρηθούμε. Να αριθμήσουμε. Να ζυγίσουμε. Να θυμηθούμε. Υπάρχουμε για να θυμόμαστε. Η δικτατορία της μνήμης. Η δικτατορία της επιφάνειας, όσων επιπλέουν. Να θυμηθείς να ζήσεις, να μάθεις να επιβιώνεις."

 

Το παραπάνω απόσπασμα ανήκει στον Δημήτρη Αθηνάκη και μπορείτε να το βρείτε, όπως και άλλα 133 κείμενα διαφόρων φερέλπιδων, συγγραφέων και μη, στην πλατφόρμα "25th hour project". Μια ανοιχτή λογοτεχνική πύλη για όσους έχουν λογοτεχνική κλίση, ακόμη κι αν είναι αδιαμόρφωτη. Κείμενα, μικρά διηγήματα μέχρι 1500 λέξεις, ακόμη και Tweets 140 χαρακτήρων, φιλοξενούνται στο νέο αυτό εγχείρημα, υπό το άγρυπνο μάτι του εμπνευστή Γιώργου Ιατρίδη. Επαγγελματίας συγγραφέας είναι ο ερασιτέχνης που δεν τα παράτησε, έχει πει ο Richard Bach και το γνωμικό του είναι ένας καλός λόγος για να πιάσεις ξανά το πληκτρολόγιο.

 

Ο Γιώργος Ιατρίδης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988.  Ασχολείται με τα περισσότερα είδη λογοτεχνίας, και ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία. Αρθρογραφεί στον ηλεκτρονικό Τύπο, κυρίως όμως στο δικό του blog. Τέλη του 2014 θα κυκλοφορήσει το πρώτο του βιβλίο. Μας μίλησε για το πρότζεκτ του.

Επαγγελματίας συγγραφέας είναι ο ερασιτέχνης που δεν τα παράτησε

 

Πότε ξεκίνησε το πρότζεκτ της 25ης ώρας και πού οφείλεται ο τίτλος του;

Το προτζέκτ ξεκίνησε 15 Μαΐου, άνοιξα εγώ τον χορό των συμμετοχών και από τότε δεν έχουν πάψει να αναρτώνται συμμετοχές κάθε μέρα. Ο τίτλος ήταν καθαρά γέννημα της φαντασίας μου, ήθελα μια θεματολογία που να μην έχει "παιχτεί" στους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και επίσης ήθελα μια έννοια, όπου ο κάθε ένας να την μεταφράζει με τον δικό του τρόπο.

 

Τι σε έκανε να στραφείς σε ένα ανοιχτό λογοτεχνικό πρότζεκτ; Τι ακριβώς είναι η "25η ώρα";

Αρχικά η αγάπη μου για την λογοτεχνία. Δεύτερον ήθελα να φτιάξω μια online βιβλιοθήκη, όπου θα μπορούμε ελεύθερα και δωρεάν και διαβάζουμε τα κείμενα του άλλου. Όπως γράφω στην δικιά μου εκδοχή για την "25η ώρα", η 25η ώρα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ώρα έξω από την ρουτίνα, έξω από τα καλούπια και τα πρότυπα, έξω από τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις. Έξω από οτιδήποτε μας βαραίνει. Εξήντα λεπτά, χωρίς ο χρόνος να μετράει για εμάς. Εξήντα λεπτά γεμάτα γέλιο, εξήντα λεπτά γεμάτα έρωτα. Εκεί όπου οι νόμοι της φύσης καταργούνται κι οι σεληνιακοί κύκλοι παύουν να υπάρχουν. Εκεί όπου οι άνθρωποι ξεχνάνε τι θα πει ρολόι, κι αντί για χτύπους ρολογιού, μετράνε το χρόνο με τους χτύπους της καρδιάς!

 

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν; Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί;

Το εγχείρημα αυτό είναι ανοιχτό προς όλους, είτε κάποιος είναι καταξιωμένος συγγραφέας, είτε κάποιος θέλει να κάνει την πρώτη του δημοσίευση στο διαδίκτυο, είτε κάποιος θέλει απλά να εκφραστεί. Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι πως όλα τα κείμενα πρέπει να έχουν τον ίδιο τίτλο, τον τίτλο της 25ης ώρας, και φυσικά το κείμενο να έχει μια σχέση με αυτή την παράξενη και υπερφυσική έννοια. Η φόρμα του κειμένου είναι τελείως ελεύθερη.

Πόσα κείμενα έχουν ανέβει στην πλατφόρμα; Έχεις ξεχωρίσει ανθρώπους που είναι πιο προικισμένοι από άλλους;

Μέχρι στιγμής έχουν ανέβει 134 κείμενα. Έχω ξεχωρίσει πολλές δυνατές πέννες. Kαι επίσης να πω κάτι, μιας και ζητάω κι ένα μικρό βιογραφικό μαζί με το κείμενο, πως πίσω από τα πιο μικρά κι αθώα βιογραφικά, κρύβονται οι καλύτερες συμμετοχές.

 

Ποιος είναι ο στόχος της 25ης ώρας;

Η διάδοση της ανοιχτής λογοτεχνίας και παράλληλα να δοθεί βήμα σε νέες φωνές να ακουστούν προς τα έξω.

Πόσο θα διαρκέσει το πρότζεκτ και ποια είναι τα σχέδια σου σε περίπτωση που γιγαντωθεί;
Ιδανικός και ονειρικός σκοπός είναι να διαρκέσει για έναν ολόκληρο χρόνο, παραπάνω νομίζω πως θα κουράσει. Επίσης, υπάρχουν σκέψεις μετά το τέλος του πρότζεκτ να δημιουργηθεί ένα ebook με όλες τις συμμετοχές. Οπότε για αυτό το λόγο είναι δύσκολο να διαρκέσει παραπάνω.

25th Hour project

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παύλος Σιδηρόπουλος - Εν Κατακλείδι», ένα graphic novel για τη ζωή του πρόωρα χαμένου δημιουργού

Βιβλίο / Παύλος Σιδηρόπουλος: Ένα graphic novel για τη ζωή του «πρίγκιπα της ροκ»

Ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου και ο Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης, που εργάστηκαν στο σενάριο και στο σχέδιο του «Παύλος Σιδηρόπουλος - Εν Κατακλείδι», εξηγούν πώς προσέγγισαν τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία αυτής της σύνθετης προσωπικότητας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ευτυχώς για μας, η Τζένη Μαστοράκη αγαπούσε από μικρή τις ιστορίες που τη φόβιζαν/ «Κι όλα τα κακά σκορπά…»: Ένα ξεχασμένο, αριστουργηματικό πεζό της Τζένης Μαστοράκη

Βιβλίο / Ένα ξεχασμένο, αριστουργηματικό πεζό της Τζένης Μαστοράκη κυκλοφορεί ξανά

Ένα σπουδαίο, αλλά σχετικά άγνωστο έργο της κορυφαίας ποιήτριας και μεταφράστριας κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε αυτόνομη έκδοση από την Άγρα, δύο χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Titus Milech: «Όταν κατάλαβα, μου ήταν αδύνατο να συνεχίσω να μιλάω Γερμανικά»

Titus Milech / O Γερμανός ψυχίατρος που νιώθει βαθιά απαξίωση για τη χώρα του

Ο Titus Milech μιλάει για τη βαθιά απαξίωση που νιώθει για τη χώρα στην οποία γεννήθηκε λόγω των εγκλημάτων του ναζισμού και εξηγεί γιατί του είναι αδύνατον ακόμα και να χρησιμοποιεί τη μητρική του γλώσσα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Άλμπερτ Σπέερ, «ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Φύρερ»

Βιβλίο / Άλμπερτ Σπέερ, «ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Φύρερ»

Ένα νέο βιβλίο εξερευνά την γοητεία που ασκούσε στον Χίτλερ ο αγαπημένος του αρχιτέκτονας και τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος ο Σπέερ «ξέπλυνε» τη συμμετοχή του στον όλεθρο και εμφανίστηκε ως «ο καλός Ναζί»
THE LIFO TEAM
Ερίκ Βιγιάρ: Ο συγγραφέας που μίλησε τη γλώσσα των φτωχών και των κατατρεγμένων

Βιβλίο / Ερίκ Βιγιάρ: Ο συγγραφέας που μίλησε τη γλώσσα των φτωχών και των κατατρεγμένων

Το νέο βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα που κυκλοφορεί στα ελληνικά, «Οι ορφανοί - Μια ιστορία του Μπίλι δε Κιντ», επιβεβαιώνει τον λόγο που το ελληνικό αναγνωστικό κοινό τον προτιμά: αφηγείται πραγματικά γεγονότα με την ευαισθησία του λογοτέχνη και δεν φοβάται να προασπιστεί με τις λέξεις του τους αφανείς και τους ανυπεράσπιστους.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Όταν η αγάπη δεν έχει γλώσσα

Φωτογραφία / Father and Son: Φωτογραφίζοντας μια σιωπηλή σχέση

Στο φωτογραφικό πρότζεκτ «Father and Son» του Βάλερι Ποστάροβ, μια απλή χειρονομία, το κράτημα του χεριού, μετατρέπεται σε πράξη επανασύνδεσης, φωτίζοντας τη σιωπηλή, συχνά ανείπωτη σχέση ανάμεσα σε πατέρες και γιους μέσα από διαφορετικές κουλτούρες και γενιές.
M. HULOT
Ντιπές Τσακραμπάρτι: «Μόνο οι τεχνοκράτες έχουν συγκεκριμένα σχέδια για την κλιματική αλλαγή»

Βιβλίο / Ντιπές Τσακραμπάρτι: «Δεν θα επιβιώσουμε αν συνεχίσουμε να ψεκάζουμε με αεροζόλ»

Μπορεί το όνομα του Ντιπές Τσακραμπάρτι να μην είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα, όμως ο ινδικής καταγωγής συγγραφέας του δοκιμίου «Κλιματική αλλαγή και ιστορία: Τέσσερις θέσεις» θεωρείται από τους κορυφαίους σύγχρονους στοχαστές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θα σώσουν η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και η Ντούα Λίπα την αγορά του βιβλίου;

Βιβλίο / Μπορεί η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ να σώσει την αγορά του βιβλίου;

Αυξάνονται οι λέσχες ανάγνωσης που καθιερώνουν οι διάσημοι μπαίνοντας σε κριτικές επιτροπές και αναλαμβάνοντας τον ρόλο του κριτικού. Και παρά τις αντιρρήσεις, αυτοί έχουν φέρει ξανά το βιβλίο στην πρώτη γραμμή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ