ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τι σόι άνθρωποι είναι αυτοί στα Χανιά;

Tour Triangle Facebook Twitter
Ξεκίνησε η ανέγερση του τρίτου ψηλότερου κτιρίου του Παρισιού, του λεγόμενου Tour Triangle. Ύψους 180 μέτρων, 42 ορόφων και προϋπολογισμού 660 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2026. Ο τριγωνικός ουρανοξύστης, σε σχέδια των Ελβετών αρχιτεκτόνων Herzog & de Meuron (εξ ου το ειρωνικό «γυάλινη Toblerone»), έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε αξιωματούχους και πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα.
0

ΤΙ ΣΟΪ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ;

Όσα διαβάζουμε για το ιδιωτικό γηροκομείο των Χανίων είναι φρικώδη: Καταγγελίες για άθλιες συνθήκες διαβίωσης, δεκάδες θάνατοι ηλικιωμένων, ύποπτες μεταβιβάσεις περιουσιών ή ακινήτων φιλοξενουμένων σε άτομα που σχετίζονται με το γηροκομείο.

Ακούμε ότι τάιζαν αποφάγια και ισχυρά κατασταλτικά τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους, η ποσότητα καθημερινής τροφής ήταν ελάχιστη και οι συνθήκες υγιεινής επιεικώς απαράδεκτες.

Ζούμε στη χώρα που καυχιέται για τους στενούς οικογενειακούς δεσμούς. Δεν χρειάζεται, όμως, να στρουθοκαμηλίζουμε. Οι συνθήκες ζωής έχουν αλλάξει, και η φροντίδα των ηλικιωμένων δεν είναι εύκολη για τους νεότερους. Ούτε μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με ηθικοπλαστικές ρητορείες.

Ωστόσο, υπάρχει απόσταση ανάμεσα στο «δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα» με τους γερόντους στο σπίτι, και στο «θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας» που, όχι σπάνια, βαθμηδόν οδηγεί σε πλήρη αποξένωση.  

Αν αποδειχτούν αληθινά όσα καταγγέλλονται, πρέπει να ταρακουνηθούμε και η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της. Τι σόι άνθρωποι μπορούν να εκμεταλλεύονται με τέτοια ωμότητα ανήμπορους ανθρώπους; Όσο για τους νεότερους, με κάποιο τρόπο πρέπει να τους θυμίσουμε ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων είναι απόδειξη πολιτισμού και ανθρωπιάς. Δεν ξέρω πώς, αλλά ξέρω πως καθίσταται ολοένα πιο αναγκαίο στη χώρα με τους «στενούς οικογενειακούς δεσμούς».

• • •

Ο ΜΟΝΤΑΝΙΕ ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΝΟΜΠΕΛΙΤΙΔΑ

Πέθανε ο Γάλλος ιολόγος, Λικ Μοντανιέ (1932 – 2022), ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ιατρικής (2008) για τη συνεισφορά του στην ανακάλυψη, το 1983, του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) που προκαλεί το AIDS.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι πρόκειται για κορυφαίο επιστήμονα. Το αποδεικνύουν το επιστημονικό του έργο, οι ευρεσιτεχνίες του, η επιστημονική του διαδρομή, και τα πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.

Ωστόσο, υπάρχει και ένας δεύτερος Μοντανιέ. Μετά το 2000, ο Γάλλος ερευνητής άρχισε να διατυπώνει απόψεις τουλάχιστον «περίεργες». Υποστήριξε τη θεωρία της «μνήμης του νερού», η οποία δήθεν εξηγούσε της αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής, την τηλεμεταφορά του DNA δίχως την παραμικρή απόδειξη, και διαβεβαίωνε ότι ο αυτισμός θεραπεύεται με αντιβιοτικά και το AIDS με ορισμένο διαιτολόγιο.

Οι θέσεις του αυτές άρχισαν να τον περιθωροποιούν στην επιστημονική κοινότητα. Αλλά ο επιστημονικός του θάνατος επήλθε το 2017 όταν τοποθετήθηκε εναντίον των εμβολίων — «Τα παιδιατρικά εμβόλια ευθύνονται για τον ξαφνικό θάνατο των βρεφών»· ή ότι το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β συνδέεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Δεκάδες πανεπιστημιακοί θα καταγγείλλουν την «αξιολύπητη εκτροπή» του και θα ζητήσουν να του επιβληθούν ποινές.

Στην πανδημία του κορωνοϊού θα αναδειχτεί σε ήρωα των αντιεμβολιαστών. Την Άνοιξη του 2020 θα πει ότι ο κορωνοϊός «βγήκε από κινεζικό εργαστήριο με το DNA του HIV», δηλαδή με σχεδιασμένη εργαστηριακή επεξεργασία του ιού τού AIDS, και μόλις πριν έναν μήνα ότι «οι ανεμβολίαστοι είναι οι φύλακες της ανθρωπότητας».

Δεν είναι πρωτοφανής περίπτωση. Το φαινόμενο νομπελίστες να υποστηρίζουν εξωφρενικές ιδέες έχει ονομαστεί «νομπελίτιδα» (nobelitis) ή «η ασθένεια του Νόμπελ». Αρκετοί νομπελίστες έχουν διατυπώσει μετά τη βράβευσή τους αντιεπιστημονικές, αποκρυφιστικές και παραφυσικές απόψεις. Επί παραδείγματι, ο Λάινους Πόλινγκ (Νόμπελ Χημείας, 1954) έλεγε ότι κάποιοι καρκίνοι θεραπεύονται με τη βιταμίνη C· και ο Τζέιμς Γουάτσον (Νόμπελ Ιατρικής, 1962) ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην έκθεση στον ήλιο και τη λίμπιντο, η οποία εξηγεί και την εικόνα του «λατίνου εραστή».

Λικ Μοντανιέ Facebook Twitter
Ο Γάλλος νομπελίστας (2008), Λικ Μοντανιέ, υποστήριξε σωρεία αντιεπιστημονικών απόψεων και αναδείχθηκε σε ήρωα των αντιεμβολιαστών.

• • •

ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ

Επί δύο αιώνες, αρχαιολόγοι και περιηγητές έψαχναν μάταια την πόλη Θήβασα, ανάμεσά τους και η μυθική ταξιδιώτισσα Γερτρούδη Μπελ.

Ό,τι δεν κατάφεραν αυτοί, το πέτυχε ο Πολωνός, Ρόμπερτ Ροκίκι, το 2021. Ο Ροκίκι εργάζεται στην πρεσβεία της Πολωνίας στην Άγκυρα και είναι ερασιτέχνης αρχαιολόγος. Ο ίδιος εξομολογήθηκε ότι βρήκε την πόλη τυχαία στο πλαίσιο του αγαπημένου του τουρισμού, στον οποίο «ακολουθεί την ιστορία»  ψάχνοντας ιστορικές τοποθεσίες.

Κατά τον Ρωμαίο συγγραφέα και γεωγράφο Πλίνιο, η Θήβασα βρισκόταν στην οροσειρά του Ταύρου και ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Λυκαονίας. Η πόλη και το φρούριό της απέκτησε στρατηγική σημασία στις αραβο-βυζαντινές συγκρούσεις. Το 793 είχε ερειπωθεί μετά την κατάληψή της από τους Άραβες, το 805 ο Νικηφόρος Α΄ κατασκεύασε ή επισκεύασε οχυρωματικά έργα, και το 806 την κατέλαβε και την κατέστρεψε ο Άραβας χαλίφης Χαρούν αλ Ρασίντ.

Ρόμπερτ Ροκίκι Facebook Twitter
Ο Πολωνός διπλωμάτης και ερασιτέχνης αρχαιολόγος, Ρόμπερτ Ροκίκι, που ανακάλυψε την πόλη Θήβασα και το κάστρο της.

• • •

ΚΑΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Έχουμε κατακλυστεί από απόψεις για τη φοβερή πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης και των ρομπότ, που θα οδηγήσει στην εξαφάνιση αμέτρητων θέσεων εργασίας.

Το νέο βιβλίο των καθηγητών του ΜΙΤ, David Autor, David Mindell και Elisabeth Reynolds, «The Work of the Future: Building Better Jobs in an Age of Intelligent Machines», που κυκλοφόρησε πριν από δύο βδομάδες, μας καλεί να δούμε από διαφορετική σκοπιά την τεχνολογική εξέλιξη και τις επιπτώσεις της στην εργασία. Απόρροια ενός ομώνυμου, πολυετούς ερευνητικού προγράμματος του ΜΙΤ με επικεφαλής τους τρεις καθηγητές, το βιβλίο υποστηρίζει ότι οι δημόσιες πολιτικές είναι πολύ σημαντικότερες από την τεχνολογία όσον αφορά τη διαμόρφωση της αγοράς εργασίας, ιδίως των εργαζομένων με λίγες δεξιότητες.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί τόσοι πολλοί εργαζόμενοι ωφελήθηκαν τόσο λίγο στις πολλές δεκαετίες οικονομικής ανάπτυξης. Το βιβλίο δείχνει ότι η τεχνολογία δεν είναι ούτε το πρόβλημα ούτε η λύση του, επισημαίνει ο David Mindell: «Μπορούμε να έχουμε καλύτερες δουλειές, αν δημιουργήσουμε θεσμούς που αξιοποιούν την τεχνολογική καινοτομία και υποστηρίζουν επίσης τους εργαζόμενους διαμέσου των μεγάλων κύκλων του τεχνολογικού μετασχηματισμού».

«Η αυξανόμενη παραγωγικότητα της εργασίας δεν μεταφράστηκε σε ευρεία αύξηση των εισοδημάτων, επειδή οι θεσμοί και πολιτικές της αγοράς παραμελήθηκαν», συμπεραίνουν, και συνεπώς η «βελτίωση της ποιότητας των θέσεων εργασίας απαιτεί καινοτομίες στους θεσμούς της αγοράς εργασίας».

Αυτή η τάση μπορεί να αναστραφεί αν, για παράδειγμα, αυξηθεί ο ομοσπονδιακός κατώτερος μισθός και υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την ικανότητα των εργαζομένων να οργανώνονται και να αντιπροσωπεύονται συλλογικά.

Καλό το σπεκουλάρισμα με τις νέες τεχνολογίες, αλλά δέκα φορές καλύτερη η προσγειωμένη προοπτική που ανοίγει το «The Work of the Future». 

Πηγή: Forbes, Foreign Affairs, MIT Task Force on the Work of the Future 

• • •

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Βίλα Ρομάνα ντελ Καζάλε, Σικελία Facebook Twitter
Το φημισμένο μωσαϊκό των Ρωμαιών με «μπικίνι» που αθλούνται, Βίλα Ρομάνα ντελ Καζάλε, Σικελία.
Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ