Ρήγματα στο Πατριαρχείο της Μόσχας

lepen putin Facebook Twitter
Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Μαρίν Λεπέν τύπωσε 1,2 εκατομμύρια αντίτυπα ενός 8σελιδου πολυτελούς φυλλαδίου για την προεκλογική της καμπάνια, στο οποίο υπήρχε αυτή η φωτογραφία της με τον Πούτιν, και μετά την εισβολή τα έστειλε για πολτοποίηση, σύμφωνα με τη Libération.
0

ΡΗΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησαν πάνω από 200 Ρώσοι κληρικοί, οι οποίοι με χθεσινή ανοικτή επιστολή ζητούν άμεσο τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην επιστολή, που δεν την υπογράφει ο Πατριάρχης Κύριλλος, γράφουν ότι «σέβονται την ελευθερία κάθε προσώπου που δόθηκε σε αυτόν ή σε αυτήν από τον Θεό» και προσθέτουν ότι ο λαός της Ουκρανίας «θα πρέπει να κάνει τις επιλογές του μόνος του, όχι υπό την απειλή όπλων και δίχως πίεση είτε από τη Δύση είτε από την Ανατολή».

Η ανοικτή επίθεση προς τον Πούτιν τελειώνει απειλητικά: «Υπενθυμίζουμε ότι το αίμα του Χριστού που χύθηκε από τον Σωτήρα για τη ζωή του κόσμου θα ληφθεί στον εορτασμό της Κοινωνίας από εκείνους που δίνουν δολοφονικές εντολές, όχι ως ζωή, αλλά ως αιώνιος πόνος».

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ζητάει από τον Πατριάρχη Κύριλλο να καλέσει τους Ρώσους ηγέτες να σταματήσουν τις εχθροπραξίες. 

Το χάσμα ανάμεσα στον Πατριάρχη Κύριλλο και στους Ουκρανούς επισκόπους του δείχνει να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Χθες, ο Ουκρανός Μητροπολίτης Ευλόγιος ζήτησε από τους κληρικούς της επισκοπής του να μη μνημονεύουν τον Πατριάρχη Κύριλλο, εξαιτίας της απροθυμίας του να αντιδράσει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Πηγή: RFE/RL, The Times of Israel

kyrill putin Facebook Twitter
Τα τελευταία χρόνια η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και ο επικεφαλής της, Πατριάρχης Κύριλλος, υποστήριζαν πλήρως τις πολιτικές του Πούτιν.

• • •

ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μετά τη ΒΡ, τη νορβηγική Equinor και τη Shell, η αμερικανική Exxon ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Ρωσία: «Ξεκινούμε τη διαδικασία διακοπής των λειτουργιών και αναπτύσσουμε τα βήματα εξόδου από την κοινοπραξία Sakhalin-1 LNG». Τα περιουσιακά στοιχεία της Exxon στη Ρωσία είναι πάνω από 4 δισ. δολάρια.

Σημειωτέον, ότι τελευταίος επικεφαλής της Exxon και πρώτος υπουργός Εξωτερικών επί Τραμπ, Ρεξ Τίλερσον, παρασημοφορήθηκε από τον Πούτιν για τις υπηρεσίες του στη Ρωσία.

Παράλληλα, ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος, ΕΝΙ, συνιδιοκτήτης με την Gazprom του αγωγού Blue Stream που μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία, ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει την πώληση του μεριδίου του. Παρομοίως, ο αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος αερίου της Gazprom.

Τέλος, ο ιαπωνικός όμιλος Sakhalin Oil and Gas Development (SODECO), που συμμετέχει με 30% στην κοινοπραξία Sakhalin-1 LNG, εξετάζει την απόφαση της Exxon και θα αποφασίσει μελλοντικά.

Τα πλήγματα στον ρωσικό τομέα της ενέργειας διαδέχονται το ένα το άλλο. Πώς θα αναδιοργανωθεί, και πόσο χρόνο θα πάρει είναι άγνωστο. Είναι, όμως, ζωτικής σημασίας για τη χώρα και την ευημερία των πολιτών της. 

exxon Facebook Twitter
Η αμερικανική Exxon ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Ρωσία.

• • •

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΚΟΒΟ

Βίντεο από τον βομβαρδισμό του Χάρκοβου στο οποίο έχουν ήδη εισέλθει ρωσικές δυνάμεις.

Ρωσική ρουκέτα έπληξε χθες το πρωί το κτήριο της περιφερειακής διοίκησης.

Σήμερα το πρωί, ρουκέτα έπληξε κτήριο της αστυνομίας.

• • •

Η ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΒΛΕΠΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ;

Φαίνεται πως η Ρωσία έχει αποκτήσει αρκετές προσβάσεις στη Λατινική Αμερική. Η ενίσχυση της θέσης της στηρίχθηκε και στις μεγάλες ποσότητες εμβολίων Sputnik V με τις οποίες προμήθευσε διάφορες χώρες. Η τάση αυτή επαληθεύεται και στην περίπτωση της εισβολής στην Ουκρανία.

Όπως αναμένετο, η Βενεζουέλα τάχθηκε ξεκάθαρα στο πλευρό της Μόσχας, όπως και η Νικαράγουα και η Κούβα. 

Η Βραζιλία του Μπολσονάρο αρνήθηκε να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, τηρεί ουδέτερη στάση και δεν πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις. Παρομοίως, η Αργεντινή δεν υπέγραψε τη δήλωση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών που καταδίκαζε την εισβολή, όπως και η Βολιβία της οποίας ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι εγγύηση ασφάλειας, αλλά απειλή για τη διεθνή ασφάλεια». 

Το Μεξικό, επίσης, είπε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις κυρώσεις «διότι οφείλουμε να διατηρήσουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου».

Απεναντίας, ο νέος πρόεδρος της Χιλής, Γκάμπριελ Μπόριτς, καταδίκασε απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας και τον πόλεμο που ξεκίνησε, και φυσικά η χώρα του υπέγραψε τη δήλωση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

Πηγή: AS/COA

• • •

ΚΙΕΒΟ ή ΚΙΊΒΟ; 

Οι Ουκρανοί δεν θέλουν τίποτα ρωσικό, και προπαντός η πρωτεύουσά τους να προφέρεται και να γράφεται με το ρωσικό της όνομα «Κίεβο» (Kiev).

Επιμένουν και έχουν οργανώσει μεγάλη καμπάνια (στο Twitter υπάρχει το hashtag, #KyivNotKiev) να γράφεται και να προφέρεται με το ουκρανικό της όνομα «Κιίβο» (Kyiv) — γράφω «Κιίβο» με κάθε επιφύλαξη.

Το «Κίεβο» έρχεται από παλιά και επικράτησε διεθνώς επί Σοβιετικής Ένωσης. Στο πλαίσιο της «απο-ρωσοποίησης», οι Ουκρανοί άρχισαν να χρησιμοποιούν το «Κιίβο», και να θεωρούν τη χρήση του ένδειξη σεβασμού στην εθνική τους ταυτότητα. 

• • •

Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ

Η 59η Μπιενάλε της Βενετίας θα εγκαινιαστεί στις 23 Απριλίου, αλλά μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία προέκυψαν προβλήματα.

Οι οργανωτές του ουκρανικού περιπτέρου ανακοίνωσαν ότι είναι αναγκασμένοι να σταματήσουν τις προετοιμασίες, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα τους και των μεγάλων δυσκολιών να εργαστούν και να ταξιδέψουν. Το περίπτερο θα παρουσίαζε των 3 τετραγωνικών μέτρων έργο του Ουκρανού, Πάβλο Μακόφ, «Η πηγή της εξάντλησης» (1995). 

Ο 63χρονος Μαρκόφ δήλωσε στο Artnet News ότι θα παραμείνει στο Χάρκοβο: «Δεν φεύγω από το σπίτι μου, παρότι δεν πολεμώ πραγματικά, και δεν ξέρω πώς να το κάνω... Η Ρωσία δεν θα σταματήσει (να πολεμά) έτσι ξαφνικά. Αλλά το ίδιο και ‘μεις».  

Όσον αφορά το ρωσικό περίπτερο θα παραμείνει κλειστό. Ο επιμελητής, Raimundas Malašauskas, και δύο καλλιτέχνες, οι Alexandra Sukhareva και Kirill Savchenkov, ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται, διότι «δεν υπάρχει χώρος για την τέχνη, όταν πολίτες πεθαίνουν από τους πυραύλους, όταν Ουκρανοί πολίτες κρύβονται σε καταφύγια, όταν Ρώσοι διαδηλωτές εξαναγκάζονται να σιωπήσουν». 

Πηγή: Ocula, Artnews, Connaissance des Arts

Η πηγή της εξάντλησης Facebook Twitter
Πάβλο Μακόφ, «Η πηγή της εξάντλησης», 1995.

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ