ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΙΡΕΣΕΙΣ

Το κείμενο του Γραφείου επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς για τον Μίκη Θεοδωράκη μόνο παλαιοντολόγοι μπορούν μάλλον να το κρίνουν.

 

Ωστόσο, μου προκάλεσε εντύπωση αυτό: «Δεν υπήρξε συνεπής πολέμιος της Εκκλησίας, διότι δεν υπήρξε ποτέ συνεπής μαρξιστής […] Γι’ αυτό και ο μακαριστός Μίκης εθεωρείτο ως «αιρετικός» από την αριστερά, η οποία μόνον μετά το θάνατό του τον ‘θυμήθηκε’ για να τον τιμήσει!».

 

Άμεσο συμπέρασμα είναι ότι αν θέλετε να είστε συνεπής πολέμιος της Εκκλησίας και συνεπής αριστερός, πρέπει να είστε συνεπής μαρξιστής. Ειδάλλως, τα μεν μαρξιστικά αιρετικά σας θα τα αναλάβει η αριστερά, τα δε υπόλοιπα το Γραφείο Αιρέσεων. 

 

• • •

 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Σε άρθρο που δημοσίευσε στο κυριακάτικο φύλλο της Wall Street Journal, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ζήτησε επιτακτικά από το Κογκρέσο να αυξήσει το πλαφόν του χρέους (το ισχύον είναι 28,4 τρισεκατομμύρια δολάρια), ειδάλλως θα προκληθεί «ιστορική χρηματοπιστωτική κρίση». 

 

Σε μερικές μέρες, γράφει, εκατομμύρια Αμερικανοί δεν θα έχουν ρευστά, 50 σχεδόν εκατομμύρια Αμερικανών δεν θα πάρουν την επιταγή της σύνταξής τους και οι στρατιώτες δεν θα πληρωθούν.

 

Θύμισε επίσης ότι επί Ομπάμα, το 2011, το πολιτικό αδιέξοδο στο Κογκρέσο οδήγησε τη Standard and Poor’s να αποσύρει την αξιολόγηση ΑΑΑ του χρέους, προκαλώντας σοκ στις αγορές. 

 

• • •

 

«ΧΟΝΤΡΟ ΔΟΥΛΕΜΑ» ΣΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ

Νέες αποκαλύψεις δηλητηριάζουν έτι περαιτέρω τις τεταμένες σχέσεις της Γαλλίας με την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

 

Χθες 22 Σεπτεμβρίου, ο εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, Ερβέ Γκρανζάν, έγραψε σε τουίτ ότι, ανήμερα με την αναγγελία της αμυντικής συμφωνίας AUKUS και της ακύρωσης της συμφωνίας για τα υποβρύχια, οι Αυστραλοί έγραψαν στη Γαλλία ότι «ήταν ικανοποιημένοι από τις εφικτές επιδόσεις των υποβρυχίων και από την εκτέλεση του προγράμματος». 

 

Και πρόσθεσε: «Με απλά λόγια: Εμπρός να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση της συμφωνίας».

 

Σε ακόμη πιο απλά λόγια, αυτό λέγεται «χοντρό δούλεμα», για το οποίο έχουν δίκιο να εξοργίζονται οι Γάλλοι.  

 

• • •

 

«ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΜΕ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΟ»

Έστω κι αν το είπε αστειευόμενος, έχει τη βαρύτητά του.

 

Σε συνάντησή του με το τάγμα των Ιησουιτών της Σλβακίας, ο Πάπας Φραγκίσκος, όταν ρωτήθηκε για την υγεία του, απάντησε: «Είμαι ακόμη ζωντανός. Μολονότι κάποιοι θα με ήθελαν νεκρό». Ο Πάπας υπεβλήθη σε εγχείριση του παχέος εντέρου και παρέμεινε 11 μέρες στην κλινική.

 

«Γνωρίζω ότι υπήρξαν ακόμη και συναντήσεις μεταξύ ιεραρχών που σκέπτονταν ότι ο Πάπας ήταν σε πιο κρίσιμη κατάσταση από αυτή που έλεγαν... προετοίμαζαν το κογκλάβιο (για να εκλέξουν νέο Πάπα)».

 

Τα τελευταία χρόνια, ο Πάπας βρίσκεται στο στόχαστρο Αμερικανών συντηρητικών, εξαιτίας των θέσεων του σε κοινωνικά ζητήματα, από τις ανισότητες και τους πρόσφυγες μέχρι τους ομοφυλόφιλους και την κλιματική αλλαγή.  

 

Πηγή: Reuters

 

Πάπας Φραγκίσκος
«Κάποιοι θα με ήθελαν νεκρό» είπε αστειευόμενος ο Πάπας Φραγκίσκος πριν από μερικές μέρες κατά την επίσκεψή του στη Σλοβακία.

 

• • •

 

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΚΟΝΚΟΥΡ

Άσχημα ξεκίνησε η περίοδος των λογοτεχνικών βραβείων στη Γαλλία.

 

Το Βραβείο Γκονκούρ είναι το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας. Η βραχεία λίστα του περιλαμβάνει δεκάξι τίτλους από τα 520 βιβλία της φετινής παραγωγής, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται το πρώτο μυθιστόρημα του φιλοσόφου Φρανσουά Νουντελμάν, Les enfants de Cadillac

 

Ο Νουντελμάν είναι σύντροφος της συγγραφέως Καμίλ Λωρέν, η οποία είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του βραβείου. Στο σκάνδαλο που ξέσπασε απάντησε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Γκονκούρ με το επιχείρημα ότι στους λογοτεχνικούς κύκλους λίγο-πολύ όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, και μια ερωτική σχέση δεν αποτελεί λόγο τιμωρίας ενός καλού βιβλίου.

 

Παρά ταύτα, οι αντιδράσεις πολλαπλασιάστηκαν, διότι η Καμίλ Λωρέν δημοσίευσε, στη Le Monde της 17ης Σεπτεμβρίου, «σπάνιας βιαιότητας» βιβλιοκριτική για το βιβλίο της Αν Μπερέστ, La carte postale, το οποίο επίσης συμπεριλαμβάνεται στη βραχεία λίστα.

 

Τα δύο βιβλία αναφέρονται στο Ολοκαύτωμα. Ωστόσο, το μεν βιβλίο της Μπερέστ συνοδεύτηκε από διθυραμβικά σχόλια, ενώ του Νουντελμάν πέρασε μάλλον απαρατήρητο.

 

Αν η πρόθεση της Λωρέν ήταν να εξαφανίσει τον ανταγωνισμό, τα κατάφερε: οι πιθανότητες να πάρει το Γκονκούρ ο σύντροφός της σχεδόν εκμηδενίστηκαν. Πάντως, θα πρέπει να της πιστωθεί ότι κράτησε ζωντανή την παράδοση ότι δεν νοείται λογοτεχνικό βραβείο δίχως μικρό ή μεγάλο σκάνδαλο. 

 

Πηγή: France Inter, L’OBS

 

Καμίλ Λωρέν
Η συγγραφέας Καμίλ Λωρέν, πηγή του σκανδάλου στο φετινό Βραβείο Γκονκούρ.   

 

• • •

 

Η ΣΟΦΙΑ ΛΟΡΕΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΤΑΙ

Εκπληκτική φωτογραφία μιας ντίβας που συμπλήρωσε τα 87 της χρόνια προχθές (γεννήθηκε το 1936).

 

Η Σοφία Λόρεν φωτογραφίζεται από τον Ρίτσαρντ Άβεντον (1923 – 2004), που τους φωτογραφίζει ο διάσημος παπαράτσι Tazio Secchiaroli (1925 – 1998).

 

Σοφία Λόρεν και Ρίτσαρντ Άβεντον
Tazio Secchiaroli, Σοφία Λόρεν και Ρίτσαρντ Άβεντον, Ρώμη, 1966.