Oι Ταλιμπάν απαγορεύουν το ξύρισμα

Maryya Kalesnikava Facebook Twitter
Χθες 27 Σεπτεμβρίου, απενεμήθη στη Λευκορωσίδα ακτιβίστρια, Maryya Kalesnikava, το ετήσιο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βάκλαβ Χάβελ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ως αναγνώριση της «εξαίρετης» δράσης της για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο αυταρχικό καθεστώς Λουκασένκο. Το βραβείο παρέλαβε η αδελφή της, δεδομένου ότι η Kalesnikava βρίσκεται στη φυλακή εκτίοντας ποινή φυλάκισης 11 ετών.
0

ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΕΙ;

Μεταξύ των προϋποθέσεων για συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ (ΦΕΚ 4406/Β/24-9-2021) είναι οι φοιτητές «να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test)».

Συνεπώς, ανεμβολίαστος φοιτητής με αρνητικό τεστ μπορεί να παρακολουθήσει το μάθημα σε μικρού εξαερισμού αίθουσα ή αμφιθέατρο με πληρότητα 100%, δηλαδή σε πρακτικά μηδαμινή φυσική απόσταση από τους παρακαθήμενους συμφοιτητές του. Είναι γνωστό ότι παρατεταμένη γειτνίαση, ακόμη και με μάσκες, ευνοεί τη μόλυνση.

Παράλληλα, ορίζεται ότι «τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (φοιτητικά εστιατόρια, κυλικεία κλπ) που βρίσκονται εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. λειτουργούν σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα και τους ειδικότερους όρους λειτουργίας που ισχύουν στον τομέα της εστίασης». 

Συνεπώς, ο ανεμβολίαστος φοιτητής με αρνητικό τεστ μπορεί μεν να πάρει τον καφέ ή το φαγητό του, αλλά δεν μπορεί να παραμείνει εντός του κυλικείου ή του εστιατορίου, δηλαδή πρακτικά στον ίδιο χώρο του πανεπιστημίου με συμφοιτητές του που πριν από λίγο καθόταν δίπλα-δίπλα στο αμφιθέατρο.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτό και παρόμοια μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν. Οι υπερ-ρυθμίσεις εύκολα γράφονται στο χαρτί, αλλά σπανίως εφαρμόζονται. Αν τα πράγματα πάνε καλά, ξέρουμε ποιοι θα διεκδικήσουν τη δόξα. Αλλά αν, ο μη γένοιτο, υπάρξει μεγάλη διασπορά του ιού, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος.  

• • •

Η ΚΙΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ

Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επιδιώξει να περιορίσει τις αμβλώσεις για «μη ιατρικούς λόγους».

Καμιά εξήγηση δεν δόθηκε για το τι σημαίνει η φράση.

Επί δεκαετίες, οι αμβλώσεις επιτρέπονταν ελεύθερα στην Κίνα. Στο πλαίσιο της πολιτικής τού ενός τέκνου, μάλιστα, οι γυναίκες αναγκάζονταν να προσαρμοστούν στην απαίτηση του κράτους να μειωθεί ο πληθυσμός, με ό,τι τραυματικό συνεπαγόταν αυτός ο εξαναγκασμός.

Η Κίνα εγκατέλειψε την πολιτική τού ενός τέκνου το 2015, διότι είχε γίνει εμφανής η γήρανση του πληθυσμού, αλλά η πτωτική τάση των γεννήσεων συνεχίστηκε κυρίως για οικονομικούς λόγους. Το 2020 οι γεννήσεις έπεσαν κατά δύο σχεδόν εκατομμύρια, από τα 11,8 σε 10 εκατομμύρια.

Άπαντες περιμένουν τις κυβερνητικές διευκρινήσεις, αλλά κάποιοι ήδη φοβούνται ότι «η Κίνα γίνεται Τέξας», αναφερόμενοι στην πρόσφατη απαγόρευση των αμβλώσεων στην αμερικανική πολιτεία.    

Πηγή: Quartz, The Guardian

μωρά Facebook Twitter
Η Κίνα θα περιορίσει τις αμβλώσεις για «μη ιατρικούς λόγους».

• • •

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί σχολιαστές, ένας βασικός παράγοντας της μέτριας επίδοσης του ακροδεξιού κόμματος AfD στις γερμανικές εκλογές ήταν η απουσία από την προεκλογική του εκστρατεία των κεντρικών θεμάτων του στις εκλογές του 2017 (Ισλάμ, μετανάστευση). Το AfD είχε κεφαλαιοποιήσει την ανησυχία των πολιτών μετά το μεγάλο προσφυγικό κύμα του 2015.

Φέτος, μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, προσπάθησε ματαίως να εκμεταλλευτεί τους φόβους για νέο μεγάλο προσφυγικό κύμα, το οποίο όμως δεν υπήρξε. Εκ των πραγμάτων, αναγκάστηκε να εστιαστεί σε άλλα θέματα (υπεράσπιση των ελευθεριών εναντίον των υγειονομικών περιορισμών, υπεράσπιση των αυτοκινητιστών) δίχως επιτυχία.

Οι συνθήκες βεβαίως διαφέρουν, αλλά η αποτυχία του AfD μπορεί να διδάξει σε δικούς μας πολιτικούς ότι με το ζόρι δεν μπορούν να επιβάλλουν το προσφυγικό ως μείζον θέμα στην πολιτική ατζέντα τού κόμματός τους.    

• • •

ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΟ ΞΥΡΙΣΜΑ

Στην επαρχία Χέλμαντ του νοτίου Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν το ξύρισμα και το ψαλίδισμα των γενειάδων.

Σύμφωνα με τη διαταγή των αρχών, η απαγόρευση ευθυγραμμίζεται με τη Σαρία (Ισλαμικό νόμο) και όποιος δεν συμμορφωθεί θα τιμωρείται.

Στο διάστημα 1996 έως 2001 που οι Ταλιμπάν κυβερνούσαν, είχαν απαγορευτεί στυλ κόμμωσης της μόδας και είχε επιβληθεί η γενειάδα. Ωστόσο, την επόμενη εικοσαετία πολλοί Αφγανοί επέλεγαν την κόμμωση του γούστου τους.

Το μέλλον τους επαγγέλματος του κουρέα είναι αβέβαιο, διότι και επικίνδυνο είναι και οικονομικά μη αποδοτικό, αφού οι πελάτες θα επισκέπτονται τα κουρεία αραιά και πού.

Πηγή: Alarabiya News, AP

ξύρισμα Facebook Twitter
Υπαίθριος κουρέας στο Αφγανιστάν ψαλιδίζει τη γενειάδα Αφγανού στην Καμπούλ το 2017.

• • •

ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΧΟΚΟΥΣΑΪ 

Ευρύτερα γνωστός από «Το Μεγάλο Κύμα» («Το Κύμα έξω από την Καναγκάουα»), ο Κατσουσίκα Χοκουσάι (1760 - 1849) θεωρείται παγκοσμίως ένας από τους σημαντικότερους Ιάπωνες καλλιτέχνες.

Από 30 Σεπτεμβρίου έως 30 Ιανουαρίου, επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου θα μπορούν να θαυμάσουν 103 σχέδια του στην έκθεση Hokusai: The Great Picture Book of Everything, τα οποία εμφανίστηκαν σε δημοπρασία το 1948, ξεχάστηκαν έκτοτε, και επανεμφανίστηκαν το 2019. 

Τα σχέδια είχαν γίνει μεταξύ 1820 και 1840, προορίζονταν για μια εγκυκλοπαίδεια με τίτλο The Great Picture Book of Everything που ουδέποτε εκτυπώθηκε, και διατηρήθηκαν άθικτα επειδή δεν χρησιμοποιήθηκαν. 

Πηγή: The British Museum, Open Culture 

Κατσουσίκα Χοκουσάι Facebook Twitter

Κατσουσίκα Χοκουσάι Facebook Twitter

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ