Το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της Κίνας

Γιβραλτάρ Facebook Twitter
Το Γιβραλτάρ είναι η πρώτη χώρα που εμβολίασε με μία τουλάχιστον δόση όλους τους ενήλικες, ενώ τα 2/3 εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις.
0

ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΓΗΠΕΔΩΝ

Όταν μαθεύτηκαν, από τον ίδιο μάλιστα, τα περίφημα βαπτίσια του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, πολλοί άσκησαν έντονη κριτική. Σαφείς αιχμές κατά του υπουργού άφησε μάλιστα και ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Αθηναγόρας.

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε στην κατηγορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να χάσουμε την ανθρωπιά μας και δεν θα γίνουμε γουρούνια επειδή θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κυλιστούμε στη λάσπη».

Το επιχείρημα αυτό το έκαναν σημαία διάφοροι. Στα επιχειρήματα αν ακολουθήθηκε κανονική διαδικασία, αν υπήρξαν παραβάσεις, και κυρίως γιατί έπρεπε σώνει και καλά ο υπουργός να είναι ο νονός, οι απαντήσεις κινούνταν επιθετικά στο νεφέλωμα του «είστε αναίσθητοι», δεν έχετε «ανθρωπισμό», και άλλα παρόμοια.

Χθες ο υπουργός δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1: «Μπορεί και να έχω κάνει και λάθος στο θέμα της βάπτισης, αλλά δεν είναι δυνατόν να με κατηγορούν για πλαστογράφηση του συγκεκριμένου εγγράφου... το να μου ασκήσει κάποιος κριτική για το αν έπρεπε να δεχθώ να είμαι νονός στη συγκεκριμένη βάπτιση, είναι μια θεμιτή κριτική και πιθανόν και να μην έπρεπε».

Τώρα που ο κ. Γεωργιάδης αναγνωρίζει πως «πιθανόν και να μην έπρεπε» (μια κομψή αυτοκριτική) να είναι νονός, φαντάζομαι ότι οι θερμοί υπερασπιστές του «ανθρωπισμού», του «ήθους» και της «ανθρωπιάς» θα αναλογιστούν ότι ο φανατισμός οδηγεί στην αυτογελοιοποίηση. Άλλωστε, ο φανατισμός λένε κάνει κακό ακόμη και στα γήπεδα. 

βάπτιση Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

• • •

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ

Μετά τις εκατέρωθεν διόλου κομψές δηλώσεις, φαίνεται ότι ο πρώτος κύκλος των αντιπαραθέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Κρεμλίνου έκλεισε. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, επιβεβαίωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν μετανιώνει που χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, «φονιά», στη δε πρόσκληση του Ρώσου ηγέτη για δημόσια συζήτηση, ο Λευκός Οίκος απάντησε ξερά ότι ο πρόεδρος είναι «πολύ απασχολημένος».

Είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις των χωρών. Το βέβαιο προς το παρόν είναι ότι επανήλθαν στο σημείο που τις άφησε ο πρώην πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, πολύ μακριά από το φλερτ του Ντ. Τραμπ προς τον Πούτιν. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του Τραμπ στον διάσημο πολιτικό σχολιαστή Bill O’Reilly όταν αποκάλεσε τον Πούτιν «φονιά»: «Πιστεύετε ότι η χώρα μας είναι τόσο αθώα;».

Εν πάση περιπτώσει, κρίνοντας από τα σχόλια στα κοινωνικά μέσα, οι τραμπικοί μάλλον βρίσκονται σε σύγχυση. Το μόνο που έχουν να πουν είναι ότι ο «αδύναμος» Μπάιντεν δεν τολμάει να αντιπαρατεθεί στο κάλεσμα του Πούτιν για συζήτηση. Εμφανώς αμήχανη αντίδραση απέναντι στη στάση ενός προέδρου που δηλώνει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «θα πληρώσει ένα τίμημα» για τον κυβερνο-πόλεμο που εξαπέλυσε κατά της αμερικανικής δημοκρατίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και 2020. 

• • •

ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Δικαστήριο στην Κίνα αποφάσισε ότι ο πρώην εργοδότης μιας γυναίκας, την οποία απέλυσε επειδή έκανε χρήση της άδειας μητρότητας επί τρίμηνο, να της καταβάλλει τους μισθούς και αποζημίωση. 

Η κινεζική νομοθεσία προβλέπει 98 μέρες άδεια μητρότητας, τις οποίες οι περιφέρειες μπορούν να αυξήσουν κατά το δοκούν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The South China Morning Post, η απόφαση στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι αρχές θεωρούν επείγουσα την αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης. Το δημογραφικό πρόβλημα ήρθε στην πρώτη γραμμή, όταν πέρυσι διαπιστώθηκε μείωση κατά 15% των γεννήσεων. Οι 10 εκατομμύρια γεννήσεις μπορούν να συγκριθούν μόνο με εκείνες του 1961, όταν η Κίνα δοκιμαζόταν από τον μεγάλο λιμό. 

Η ανησυχία ότι η Κίνα μετατρέπεται γρήγορα σε «χώρα γερόντων» είναι έκδηλη στην κινεζική ηγεσία. Σύμφωνα με μελέτες αυτό αναμένεται να συμβεί το 2022, ενώ από το 2027 εκτιμάται ότι ο πληθυσμός θα αρχίσει να μειώνεται, αν δεν υπάρξει αντιστροφή της τάσης. 

Πηγή: South China Morning Post

china baby Facebook Twitter
Η Κίνα αντιμετωπίζει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα.

• • •

ΑΣΤΙΚΟ ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ

Με 9 εκατομμύρια κατοίκους, η Πόλη του Μεξικού είναι η πολυπληθέστερη πόλη στη Βόρεια Αμερική. Εκτός των άλλων, η πόλη είναι γνωστή, όπως και γενικότερα η Νότια Αμερική, για την παροιμιώδη κυκλοφοριακή συμφόρησή της, που οφείλεται στην άναρχη ανάπτυξη, στην εκρηκτική αύξηση των οχημάτων και στην κακή κυκλοφοριακή αγωγή των οδηγών. 

mexico city Facebook Twitter
Η Πόλη του Μεξικού.

Την Πέμπτη 4 Μαρτίου, εγκαινιάστηκε η πρώτη αστική γραμμή τελεφερίκ, μήκους 1,07 χιλιομέτρων, που θα εξυπηρετεί κατοίκους των φτωχών περιχώρων που βρίσκονται στις πλαγιές των λόφων, τον δε Ιούνιο προβλέπεται ότι η γραμμή αυτή θα έχει μήκος 9,2 χιλιόμετρα. Μέχρι σήμερα, η κυκλοφορία γίνεται με βανάκια, κάθε δε άλλη λύση αποκλείστηκε και λόγω των μεγάλων κλίσεων (της τάξεως του 15%).

Η Πόλη του Μεξικού δεν είναι η πρώτη στην Λατινική Αμερική που υιοθετεί τη λύση του αστικού τελεφερίκ. Έχουν προηγηθεί η πόλη Μεντελίν της Κολομβίας, το Ρίο ντε Τζανέιρο και άλλες.

mexico teleferik Facebook Twitter
Το αστικό τελεφερίκ στην Πόλη του Μεξικού.

• • •

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Επιστήμονες διατείνονται ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε πριν από 13,77± 0,059 δισεκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με ορισμένους μεσαιωνικούς υπολογισμούς, η 18η Μαρτίου (!) ήταν η πρώτη μέρα της Δημιουργίας. 

«Αυτόν τον μήνα ο παντοδύναμος Θεός δημιούργησε όλη την Πλάση, ορατή και αόρατη. Και είπεν ο Θεός· γενηθήτω φως· και εγένετο φως. Αυτή η μέρα ήταν η 18η Μαρτίου» (Byrhtferth, Enchiridion, 1011).

god creates world Facebook Twitter
Ο Θεός δημιουργεί τον κόσμο (BL Royal 1 E VII, f. 1v, 11ος αιώνας, Καντέρμπουρυ).

• • •

ΤΑ ΒΑΠΤΙΣΙΑ ΤΟΥ (ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ) ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ

Στις 19 Μαρτίου 1812 ψηφίστηκε το Ισπανικό Σύνταγμα, ένα από τα πιο φιλελεύθερα της εποχής. Το Σύνταγμα μπορεί να μην άντεξε — καταργήθηκε το 1814, όταν ο Φερδινάρδος Γ΄ επανήλθε στον θρόνο — αλλά οι διεργασίες αυτές υπήρξαν τα βαπτίσια του πολιτικού φιλελευθερισμού.

Η αρχική σημασία του liberal που ήταν «γενναιόδωρος» δεσπόζει σε όλον τον 18ο αιώνα. Ο Θερβάντες, λόγου χάριν, τιτλοφορεί «El amante liberal» μία από τις «Υποδειγματικές Νουβέλες» του, η οποία σωστά μεταφράστηκε «Νουβέλα του γενναιόδωρου εραστή».

Με την πολιτική έννοια του όρου, το liberal εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1810, στη σύγκληση του Ισπανικού Κοινοβουλίου στο Καντίζ για τη θέσπιση του πρώτου συντάγματος της χώρας με θερμούς υποστηρικτές τους «φιλελεύθερους».

Από την Ισπανία ο όρος πέρασε στη Γαλλία, και από εκεί σε όλον τον κόσμο. Το 1830 υπάρχουν και «φιλελεύθερες» απόψεις, και «φιλελεύθεροι» που τις ενστερνίζονται. 

Έκτοτε, οι ασάφειες δεν θα περιοριστούν, μάλλον θα αυξάνονται με τη χρήση ή την αποφυγή της χρήσης του όρου — όποιος θέλει μονοσήμαντες έννοιες, ας ασχοληθεί με τα μαθηματικά.

spain 1810 Facebook Twitter
Η πρώτη συντακτική συνέλευση στο Καντίζ της Ισπανίας το 1810.

• • •

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

british museum statue Facebook Twitter
Φωτογραφία, περίπου του 1857, του Roger Fenton, πρώτου επίσημου φωτογράφου του Βρετανικού Μουσείου.
Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ