Η προοπτική του ΚΙΝΑΛ

Η προοπτική του ΚΙΝΑΛ Facebook Twitter
Σε απόστημα οδοντοστοιχίας ενός Νεάντερνταλ εντοπίστηκαν ίχνη φλοιού ιτιάς, o οποίος κατά πάσα πιθανότητα του παρείχε το σαλικυλικό οξύ (ενεργό συστατικό της ασπιρίνης) που τον ανακούφιζε από τον πόνο του. Φωτ.: Institut Royal des Sciences Naturelles de Belgique
0

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για «Το Βήμα της Κυριακής» είναι πολλαπλώς ενδιαφέρουσα.

Για πρώτη φορά, η ΝΔ καταγράφει μονοψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, χάνοντας 3 ποσοστιαίες μονάδες, και ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει επίσης 2 μονάδες.

Απεναντίας, το ΚΙΝΑΛ ανακάμπτει κατά 1,3%, φθάνοντας στο 9,8% από 8,5%.

Το σχεδόν διψήφιο ποσοστό του ΚΙΝΑΛ οφείλεται πιθανόν στη συγκίνηση που προκάλεσε ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά, και στο ενδιαφέρον για την εκλογή προέδρου που προκάλεσε κυρίως η υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου μετά από αυτό το θλιβερό συμβάν.

Ωστόσο, αυτές οι ερμηνείες είναι μάλλον ανεπαρκείς. Αν βασιστούμε στη δημοσκόπηση, είναι εμφανής η δυσφορία τόσο για την εν γένει διαχείριση της κυβέρνησης όσο και για την αναποτελεσματικότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με άλλα λόγια, το μείζον είναι η διάχυτη αίσθηση ότι το πολιτικό σύστημα είναι αποτελματωμένο, και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια δυναμική στον κεντρώο/κεντροαριστερό χώρο που θα δώσει νέα προοπτική στο πολιτικό σύστημα.

Αν θέλει να μη μιζεριάζει, το ΚΙΝΑΛ πρέπει τα βελτιώσει τα εκλογικά του ποσοστά. Ο μόνος που μπορεί να απευθυνθεί στο εθνικό ακροατήριο είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Και μόνο το εθνικό ακροατήριο, και όχι το στενό ή το πρώην ευρύ περιβάλλον, μπορεί να δώσει σήμερα μεγάλους αριθμούς.

Ο Γ. Παπανδρέου, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός, κινδυνεύει με ταπείνωση ακόμη κι αν εκλεγεί, διότι όλα δείχνουν ότι η διαφορά με τον δεύτερο θα είναι μικρή, και πάντως δεν πρόκειται να καταγάγει θρίαμβο: λίαν αρνητικό ξεκίνημα που δεν οδηγεί πουθενά. Ο Ν. Ανδρουλάκης μπορεί πιθανόν να αυξήσει κατά τι τα ποσοστά, αλλά είναι αδύνατον να προκαλέσει θεαματική άνοδο στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές και με το οξύμωρο ότι θα απουσιάζει από τις αυξανόμενης έντασης διαμάχες στη Βουλή· κοντολογίς το ΚΙΝΑΛ θα είναι πρακτικά ακέφαλο κόμμα.

Φυσικά, η εκλογή του Α. Λοβέρδου είναι μεν αναγκαία, αλλά όχι και ικανή συνθήκη για αισθητή ανάκαμψη του ΚΙΝΑΛ. Το αν θα τα καταφέρει, θα εξαρτηθεί από την ικανότητά του μετά την εκλογή του να δομήσει σύγχρονο, τεκμηριωμένο, αποτελεσματικό πολιτικό λόγο.

Πάντως, θεωρώ εντελώς στείρα κάθε συζήτηση για το τι θα γίνει την επομένη των εκλογών. Αυτό θα εξαρτηθεί από τους συσχετισμούς, την ελληνική και διεθνή συγκυρία, και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίζει η χώρα. Ένας στοιχειωδώς υπεύθυνος ηγέτης θα προσμετρήσει όλα αυτά, και θα αποφασίσει βάσει του τι επιτάσσει το συμφέρον της χώρας. Όλα τα άλλα είναι ασκήσεις επί χάρτου, και για να περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας.

loverdos Facebook Twitter
Ο μόνος που μπορεί να απευθυνθεί στο εθνικό ακροατήριο είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Φωτ.: Eurokinissi

• • •

ΒΕΒΗΛΩΤΗΣ ΤΑΦΩΝ

Οργισμένες απαντήσεις έδωσαν επιζώντες, συγγενείς των θυμάτων και πολιτικές προσωπικότητες στις στις κατηγορίες του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ εναντίον του τέως προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, κατά την επίσκεψή του στο Μπατακλάν το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, στην έκτη επέτειο της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης. 

«Γνώριζε [ο Ολάντ] ότι θα υπήρχαν τρομοκράτες, και δεν προστάτεψε τους Γάλλους και πήρε την εγκληματική απόφαση να αφήσει ανοιχτά τα σύνορα», είπε ο Ζεμούρ.

Σε ανακοίνωσή της, η «Ένωση Θυμάτων Ζωής του Παρισιού», χαρακτηρίζει τον Ζεμούρ ως «βεβηλωτή τάφων», ο οποίος «βρώμισε μια μέρα μνημοσύνων αφιερωμένων στα θύματα... και κατέστρεψε τη μνήμη των 90 προσώπων που δολοφονήθηκαν στο Μπατακλάν». Παράλληλα, καταγγέλλει μια «εργαλειοποίηση πολιτευτών» που μπορεί να καταστρέψει την «ηρεμία» τής υπό εξέλιξη δίκης για τις επιθέσεις.

«Είναι πολιτική δειλία να χρησιμοποιούνται αυτά τα θύματα. Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται ψευδείς πληροφορίες, αστήρικτες και άδικες, για να ξαναζωντανέψει αυτός ο πόνος», δήλωσε η δικηγόρος Samia Maktouf, που εκπροσωπεί σαράντα άτομα στη δίκη.

Ο Φρανσουά Ολάντ αντέδρασε έντονα εναντίον αυτών των «αστήρικτων, αναξιοπρεπών και επαίσχυντων δηλώσεων», θυμίζοντας ότι οι τρομοκράτες ήρθαν από το Βέλγιο, ήταν Βέλγοι ή Γάλλοι, καθώς και τα μέτρα που είχαν ληφθεί για τον «έλεγχο των αφίξεων από το εξωτερικό» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν ο πρώην πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία Μισέλ Μπαρνιέ, Ξαβιέ Μπερτράντ και Βαλερί Πεκρές, και άλλοι.

Η στάση του Ζεμούρ είναι μάλλον ευεξήγητη. Πρόκειται για κλασική αντίδραση ακροδεξιού που, βλέποντας να οπισθοχωρεί δημοσκοπικά, οξύνει τη ρητορεία του, μετατρέπεται σε πτωματοφάγο, και βγάζει από τα αζήτητα των «πόλεμο των πολιτισμών» μήπως και ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις.  

Πηγή: Le Monde, The Times of Israel

bataclan Facebook Twitter
Ο ακροδεξιός, δυνητικός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, Ερίκ Ζεμούρ, «βεβήλωσε» την επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπατακλάν του Παρισιού. Φωτ.: AP

• • •

ΔΥΟ ΓΛΥΠΤΑ ΣΤΡΙΤ ΑΡΤ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ο Γάλλος στριτ άρτιστ, James Colomina, εγκατέστησε δύο γλυπτά στο Βερολίνο στις 8 Νοεμβρίου, παραμονή της επετείου της πτώσης του Τείχους του Αίσχους.

Το πρώτο, με τίτλο Μάντι — το πιο συχνό όνομα στην Ανατολική Γερμανία πριν από την πτώση του Τείχους — παρουσιάζει ένα κορίτσι γύρω στα επτά με το αρκουδάκι της, που προσπαθεί να περάσει πάνω από τον τοίχο της East Side Gallery, ένα τμήμα του τοίχους μήκους 1,3 χιλιομέτρων.

Το δεύτερο, επίσης στο κέντρο του Βερολίνου, παρουσιάζει ένα αγόρι που φορά μάσκα στην κορυφή ενός πυλώνα του μετρό, μπροστά από το Urban Nation Museum of Urban Contemporary Art.

Πηγή: Connaissance des Arts

Η προοπτική του ΚΙΝΑΛ Facebook Twitter
James Colomina, «Μάντι», Βερολίνο, 2021. Φωτ.: Olivier Bac.
Η προοπτική του ΚΙΝΑΛ Facebook Twitter
James Colomina, «Παιδί με μάσκα», Βερολίνο, 2021. Φωτ.: Olivier Bac.

• • •

ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Είναι ένα από τα περίεργα των μαθηματικών.

Παλίνδρομος είναι ένας αριθμός που είναι ίδιος είτε τον διαβάζουμε από τα αριστερά προς τα δεξιά είτε από τα δεξιά προς τα αριστερά.

Ένας παλίνδρομος αριθμός με άρτιο (ζυγό) αριθμό ψηφίων διαιρείται ακριβώς με το 11.

79355397 / 11 = 7214127

αλλά όχι ο αριθμός 7935397 (7935397 / 11 = 721399,7), διότι δεν έχει άρτιο αριθμό ψηφίων.

• • •

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Θεέ μου, δώσε μας τη χάρη
να αποδεχτούμε με γαλήνη
τα πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν,
το θάρρος να αλλάξουμε τα πράγματα 
που θα μπορούσαν να αλλάξουν,
και τη σοφία να διακρίνουμε
τα μεν από τα δε.

— Reinhold Niebuhr, The Serenity Prayer, 1943

[O Reinhold Niebuhr (1892–1971) υπήρξε σπουδαίος Αμερικανός προτεστάντης θεολόγος. Η Serenity Prayer αποδίδεται εσφαλμένα σε διαφόρους, μεταξύ των οποίων και στον Μάρκο Αυρήλιο]


 

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί μαλώνει η κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκκλησία

Β. Σιούτη / Γιατί μαλώνει η κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκκλησία

Τελικά ένα θέμα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί με διακριτικότητα για να πειστούν οι άνθρωποι που ακολουθούν την Εκκλησία να εμβολιάζονται και να κάνουν τεστ, μετατράπηκε σε ματς ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ