ΠΙΣΩ ΜΑΣ;

Πριν από λίγες μέρες, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, δήλωσε «Η κατάσταση βελτιώνεται στη χώρα μας. Εδώ και δέκα μέρες, διαπιστώνουμε πραγματική πτώση της κυκλοφορίας του ιού», και εκτίμησε ότι το τρίτο κύμα της covid-19 φαίνεται πως είναι «πίσω μας».

 

Χθες στη Γαλλία, ξεπεράστηκε το (ψυχολογικό) όριο των 6.000 ασθενών σε ΜΕΘ. Αυτό είχε να συμβεί από τον Απρίλιο του 2020.

 

Χθες επίσης, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πανεθνικό ολικό lockdown έως τις 17 Μαΐου στην Τουρκία. 

 

Ουδείς αμφισβητεί ότι οι κυβερνώντες πρέπει να μεταδίδουν αισιοδοξία στους πολίτες. Όπως και ουδείς αμφισβητεί ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, η αισιοδοξία μπορεί να εξαχνωθεί σύντομα και πλήρως. Αυτά ισχύουν για κάθε κυβέρνηση, άρα και τη δική μας. 

 

• • •

 

ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

Στο εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό, «Valeurs actuelles», δημοσιεύτηκε, στις 21 Απριλίου, επιστολή «μιας εικοσάδας στρατηγών, μιας εκατοντάδας υψηλόβαθμων στρατιωτικών και περισσότερων από μια χιλιάδα άλλων στρατιωτικών», οι οποίοι δίχως να το πολυκρύβουν απειλούν ότι μια μέρα ο στρατός θα παρέμβει για «μια ριψοκίνδυνη αποστολή προστασίας των πολιτισμικών αξιών μας». 

 

Η επιστολή των συνταξιούχων στρατιωτικών στο ακροδεξιών τάσεων περιοδικό, που απευθύνεται σε όλη την ηγεσία της χώρας, επικαλείται όλα τα κλασικά θέματα και τις θεωρίες συνωμοσίας της ακροδεξιάς. Η Μαρίν Λεπέν έσπευσε να την επικροτήσει, και τους κάλεσε να προσχωρήσουν στον αγώνα της.

 

Από την άλλη, η υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, δήλωσε πως πρόκειται για «ευθεία προσβολή χιλιάδων στρατιωτικών» και θα «πέσουν τιμωρίες», αν μεταξύ των υπογραψάντων βρίσκονται εν ενεργεία στρατιωτικοί.

 

Η κίνηση αυτή των στρατιωτικών εγγράφεται στην προεκλογική εκστρατεία για την προεδρική εκλογή του 2022, που ήδη άρχισε και προβλέπεται να είναι από τις πιο σκληρές.

 

Παραφράζοντας ελαφρά τον Σαρλ ντε Γκωλ θα έλεγα, πάντως, ότι «Μερικές φορές, οι στρατιωτικοί, υπερβάλλοντας τη σχετική αδυναμία της ευφυίας, αποφεύγουν να τη χρησιμοποιήσουν». 

 

Πηγή: Valeurs Actuelles, Franceinfo

 

Φλοράνς Παρλί
Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

 

• • •

 

Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΩΝ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΩΝ

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είχε στις τάξεις του συντηρητικούς μεν πολιτικούς, αλλά σοβαρούς. Εδώ και χρόνια, όμως, πάει από το κακό στο χειρότερο.

 

Την περασμένη βδομάδα, ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε το πρόγραμμά του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μίλησε για θέσεις εργασίας καθαρής ενέργειας, για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άλλα πολλά, αλλά δεν είπε απολύτως τίποτα για την κατανάλωση κρέατος.

 

Πώς αντέδρασαν Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και τα δεξιά μέσα ενημέρωσης; Το μοτίβο τους ήταν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να περιορίσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος κατά 90% μέχρι το 2030 και την κατά κεφαλήν σε 4 πάουντς ετησίως.

 

Παράδειγμα η βουλευτής Lauren Boebert που αναρωτιέται γιατί μπερδεύεται στην κουζίνα της ο Μπάιντεν.

 

 

Αυτή η συστηματική διαστρέβλωση απόψεων και διασπορά ψευδών ειδήσεων δικαιολογεί και τη βαθμολογία, που μια άτυπη ομάδα εκλεγμένων βουλευτών και πρώην σημαντικών στελεχών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος δημοσιοποίησε πρόσφατα. Από τους 211 εκλεγμένους στη Βουλή των Αντιπροσώπων , 128 πήραν ένα F (τον κατώτερο βαθμό) και μόλις 9 ένα Α ή Α πλην. Από τους 50 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές 8 πήραν F και 7 ένα Α. Τούτων δοθέντων, είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό το αν και πώς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θα μπορούσε να βρει τον χαμένο του εαυτό. 

 

• • •

 

ΚΟΛΕΤ

Είδα την ταινία «Colette» του Αμερικανού σκηνοθέτη Anthony Giacchino και της Γαλλίδας δημοσιογράφου Alice Doyardest, που τιμήθηκε φέτος με το Όσκαρ του καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

 

Η 92-χρονη Κολέτ Μαρίν-Κατρίν, μέλος η ίδια και όλη η οικογένειά της τής Γαλλικής Αντίστασης κατά των Ναζί, είχε ορκιστεί να μην πατήσει το πόδι της στη Γερμανία, τη χώρα στην οποία έχασε τη ζωή του ο 17-χρονος αδελφός της Ζαν-Πιέρ. Επιπλέον, ανέκαθεν θεωρούσε «μακάβριο» τον τουρισμό στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 

Τελικά, πείστηκε να επισκεφθεί το γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Mittelbau-Dora, όπου πέθανε ο αδελφός της, συνοδευόμενη από τη Λούσι, μια φοιτήτρια της Ιστορίας που προετοίμαζε τη διατριβή της και ενδιαφερόταν για την πορεία του Ζαν-Πιέρ.

 

Το ενδιαφέρον και συγκινητικό ντοκιμαντέρ συνοψίζει η σκηνή του δακτυλιδιού. Η Κολέτ βγάζει το δακτυλίδι που είχε κατασκευάσει ο αδελφός της και το χαρίζει στη Λούσι: «Θα το κρατήσεις τα επόμενα 100 χρόνια, και θα το θυμάσαι». Όπως λέει ο Anthony Giacchino: «Η Κολέτ θέλει να ξεχάσει το παρελθόν για να επιζήσει και να προχωρήσει. Η Λούσι θέλει να θυμάται το παρελθόν για να προχωρήσει και να επιζήσει».

 

COLETTE
Η Κολέτ χαρίζει το δακτυλίδι στη Λούσι στο βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Colette».

 

• • •

 

Ο ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 

Το 2012, επιστήμονες της ΙΒΜ κατασκεύασαν ένα πλήρη τρισδιάστατο χάρτη του πλανήτη, διαστάσεων 22x11 μικρόμετρα. Ένα μικρόμετρο, μm, ισούται με ένα εκατομμυριοστό τού μέτρου ή με ένα χιλιοστό τού χιλιοστού. Στον χάρτη, 1.000 μέτρα υψόμετρο αντιστοιχούν χοντρικά σε 8 νανόμετρα, nm — ένα νανόμετρο ισούται με ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου.

 

Με αυτές τις διαστάσεις, 1.000 χάρτες χωρούν σε έναν κόκκο αλατιού.    

 

Πηγή: National Geographic

 

SMALLEST MAP
Ο μικρότερος χάρτης του κόσμου (Φωτογραφία: IBM Research – Zurich).

 

• • •

 

Η ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΠΕΙΝΟΥ

Χθες ήταν η επέτειος του θανάτου του Φλαμανδού ζωγράφου, Ρομπέρ Καμπέν (1378/9 - 26 Απριλίου 1444).

 

Είτε δικός του είτε κάποιου ακολούθου του (οι γνώμες διίστανται), ο πίνακας «Η Παναγία στο τζάκι ή Παρθένος Salting» αγιοποιεί ευφυέστατα το ταπεινό: Η σεμνή Παρθένος. που βλέπει ευδιάθετο τον μικρό Χριστό καθώς τον θηλάζει, περιβάλλεται από το φωτοστέφανο που δημιουργεί το προστατευτικό του τζακιού. 

 

Salting
Ρομπέρ Καμπέν, «Η Παναγία στο τζάκι ή Παρθένος Salting», 1440, Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνο.