Η πανδημία είναι όντως «πίσω μας»; Ή απλώς οι πολιτικοί «αισιοδοξούν»;

ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ Facebook Twitter
Ένα από τα αξιοπερίεργα του Τσέρνομπιλ είναι ο αυξανόμενος αριθμός τουριστών που επισκέπτεται τη «Ζώνη Αποκλεισμού» — από 18.000 το 2013 αυξήθηκαν σε 60.000 το 2018.
0

ΠΙΣΩ ΜΑΣ;

Πριν από λίγες μέρες, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, δήλωσε «Η κατάσταση βελτιώνεται στη χώρα μας. Εδώ και δέκα μέρες, διαπιστώνουμε πραγματική πτώση της κυκλοφορίας του ιού», και εκτίμησε ότι το τρίτο κύμα της covid-19 φαίνεται πως είναι «πίσω μας».

Χθες στη Γαλλία, ξεπεράστηκε το (ψυχολογικό) όριο των 6.000 ασθενών σε ΜΕΘ. Αυτό είχε να συμβεί από τον Απρίλιο του 2020.

Χθες επίσης, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πανεθνικό ολικό lockdown έως τις 17 Μαΐου στην Τουρκία. 

Ουδείς αμφισβητεί ότι οι κυβερνώντες πρέπει να μεταδίδουν αισιοδοξία στους πολίτες. Όπως και ουδείς αμφισβητεί ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, η αισιοδοξία μπορεί να εξαχνωθεί σύντομα και πλήρως. Αυτά ισχύουν για κάθε κυβέρνηση, άρα και τη δική μας. 

• • •

ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

Στο εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό, «Valeurs actuelles», δημοσιεύτηκε, στις 21 Απριλίου, επιστολή «μιας εικοσάδας στρατηγών, μιας εκατοντάδας υψηλόβαθμων στρατιωτικών και περισσότερων από μια χιλιάδα άλλων στρατιωτικών», οι οποίοι δίχως να το πολυκρύβουν απειλούν ότι μια μέρα ο στρατός θα παρέμβει για «μια ριψοκίνδυνη αποστολή προστασίας των πολιτισμικών αξιών μας». 

Η επιστολή των συνταξιούχων στρατιωτικών στο ακροδεξιών τάσεων περιοδικό, που απευθύνεται σε όλη την ηγεσία της χώρας, επικαλείται όλα τα κλασικά θέματα και τις θεωρίες συνωμοσίας της ακροδεξιάς. Η Μαρίν Λεπέν έσπευσε να την επικροτήσει, και τους κάλεσε να προσχωρήσουν στον αγώνα της.

Από την άλλη, η υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, δήλωσε πως πρόκειται για «ευθεία προσβολή χιλιάδων στρατιωτικών» και θα «πέσουν τιμωρίες», αν μεταξύ των υπογραψάντων βρίσκονται εν ενεργεία στρατιωτικοί.

Η κίνηση αυτή των στρατιωτικών εγγράφεται στην προεκλογική εκστρατεία για την προεδρική εκλογή του 2022, που ήδη άρχισε και προβλέπεται να είναι από τις πιο σκληρές.

Παραφράζοντας ελαφρά τον Σαρλ ντε Γκωλ θα έλεγα, πάντως, ότι «Μερικές φορές, οι στρατιωτικοί, υπερβάλλοντας τη σχετική αδυναμία της ευφυίας, αποφεύγουν να τη χρησιμοποιήσουν». 

Πηγή: Valeurs Actuelles, Franceinfo

Φλοράνς Παρλί Facebook Twitter
Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

• • •

Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΩΝ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΩΝ

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είχε στις τάξεις του συντηρητικούς μεν πολιτικούς, αλλά σοβαρούς. Εδώ και χρόνια, όμως, πάει από το κακό στο χειρότερο.

Την περασμένη βδομάδα, ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε το πρόγραμμά του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μίλησε για θέσεις εργασίας καθαρής ενέργειας, για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άλλα πολλά, αλλά δεν είπε απολύτως τίποτα για την κατανάλωση κρέατος.

Πώς αντέδρασαν Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και τα δεξιά μέσα ενημέρωσης; Το μοτίβο τους ήταν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να περιορίσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος κατά 90% μέχρι το 2030 και την κατά κεφαλήν σε 4 πάουντς ετησίως.

Παράδειγμα η βουλευτής Lauren Boebert που αναρωτιέται γιατί μπερδεύεται στην κουζίνα της ο Μπάιντεν.

Αυτή η συστηματική διαστρέβλωση απόψεων και διασπορά ψευδών ειδήσεων δικαιολογεί και τη βαθμολογία, που μια άτυπη ομάδα εκλεγμένων βουλευτών και πρώην σημαντικών στελεχών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος δημοσιοποίησε πρόσφατα. Από τους 211 εκλεγμένους στη Βουλή των Αντιπροσώπων , 128 πήραν ένα F (τον κατώτερο βαθμό) και μόλις 9 ένα Α ή Α πλην. Από τους 50 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές 8 πήραν F και 7 ένα Α. Τούτων δοθέντων, είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό το αν και πώς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θα μπορούσε να βρει τον χαμένο του εαυτό. 

• • •

ΚΟΛΕΤ

Είδα την ταινία «Colette» του Αμερικανού σκηνοθέτη Anthony Giacchino και της Γαλλίδας δημοσιογράφου Alice Doyardest, που τιμήθηκε φέτος με το Όσκαρ του καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

Η 92-χρονη Κολέτ Μαρίν-Κατρίν, μέλος η ίδια και όλη η οικογένειά της τής Γαλλικής Αντίστασης κατά των Ναζί, είχε ορκιστεί να μην πατήσει το πόδι της στη Γερμανία, τη χώρα στην οποία έχασε τη ζωή του ο 17-χρονος αδελφός της Ζαν-Πιέρ. Επιπλέον, ανέκαθεν θεωρούσε «μακάβριο» τον τουρισμό στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Τελικά, πείστηκε να επισκεφθεί το γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Mittelbau-Dora, όπου πέθανε ο αδελφός της, συνοδευόμενη από τη Λούσι, μια φοιτήτρια της Ιστορίας που προετοίμαζε τη διατριβή της και ενδιαφερόταν για την πορεία του Ζαν-Πιέρ.

Το ενδιαφέρον και συγκινητικό ντοκιμαντέρ συνοψίζει η σκηνή του δακτυλιδιού. Η Κολέτ βγάζει το δακτυλίδι που είχε κατασκευάσει ο αδελφός της και το χαρίζει στη Λούσι: «Θα το κρατήσεις τα επόμενα 100 χρόνια, και θα το θυμάσαι». Όπως λέει ο Anthony Giacchino: «Η Κολέτ θέλει να ξεχάσει το παρελθόν για να επιζήσει και να προχωρήσει. Η Λούσι θέλει να θυμάται το παρελθόν για να προχωρήσει και να επιζήσει».

COLETTE Facebook Twitter
Η Κολέτ χαρίζει το δακτυλίδι στη Λούσι στο βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Colette».

• • •

Ο ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 

Το 2012, επιστήμονες της ΙΒΜ κατασκεύασαν ένα πλήρη τρισδιάστατο χάρτη του πλανήτη, διαστάσεων 22x11 μικρόμετρα. Ένα μικρόμετρο, μm, ισούται με ένα εκατομμυριοστό τού μέτρου ή με ένα χιλιοστό τού χιλιοστού. Στον χάρτη, 1.000 μέτρα υψόμετρο αντιστοιχούν χοντρικά σε 8 νανόμετρα, nm — ένα νανόμετρο ισούται με ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου.

Με αυτές τις διαστάσεις, 1.000 χάρτες χωρούν σε έναν κόκκο αλατιού.    

Πηγή: National Geographic

SMALLEST MAP Facebook Twitter
Ο μικρότερος χάρτης του κόσμου (Φωτογραφία: IBM Research – Zurich).

• • •

Η ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΠΕΙΝΟΥ

Χθες ήταν η επέτειος του θανάτου του Φλαμανδού ζωγράφου, Ρομπέρ Καμπέν (1378/9 - 26 Απριλίου 1444).

Είτε δικός του είτε κάποιου ακολούθου του (οι γνώμες διίστανται), ο πίνακας «Η Παναγία στο τζάκι ή Παρθένος Salting» αγιοποιεί ευφυέστατα το ταπεινό: Η σεμνή Παρθένος. που βλέπει ευδιάθετο τον μικρό Χριστό καθώς τον θηλάζει, περιβάλλεται από το φωτοστέφανο που δημιουργεί το προστατευτικό του τζακιού. 

Salting Facebook Twitter
Ρομπέρ Καμπέν, «Η Παναγία στο τζάκι ή Παρθένος Salting», 1440, Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνο.

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ