Φωτογράφιση της ψυχής της ανθρωπότητας

Άμεση παύση των εχθροπραξιών Facebook Twitter
Ντέιβιντ Τέρνλι, «Λβιβ 2022», Συλλογή «Φωτογράφιση της ψυχής της ανθρωπότητας – Ουκρανία».
0

ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΩΝ
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, που βρίσκεται σε ευρωπαϊκή περιοδεία, ζήτησαν την Τετάρτη «άμεση παύση των εχθροπραξιών» στην Ουκρανία. «Η Γαλλία και η Ινδία εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κρίση και τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία», αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντησή τους.

Οι δύο χώρες «καταδίκασαν απερίφραστα τους θανάτους αμάχων στην Ουκρανία και ζήτησαν την άμεση παύση των εχθροπραξιών, ώστε τα μέρη να μπορέσουν να συναντηθούν για να προωθήσουν τον διάλογο και τη διπλωματία και να θέσουν άμεσο τέλος στα δεινά του λαού», γράφει το ανακοινωθέν.

Πάντως, μόνο η Γαλλία «καταδίκασε έντονα την παράνομη και απρόκλητη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων κατά της Ουκρανίας». Προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ της Ρωσίας, η οποία προμηθεύει μεγάλο μέρος των όπλων και των ενεργειακών αναγκών της, και της Δύσης, η Ινδία αποφεύγει συστηματικά να καταδικάσει ανοιχτά τη ρωσική εισβολή από την αρχή της σύγκρουσης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει «συνέπειες πολύ πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπεριλαμβανομένης της Ασίας, είχε τονίσει η γαλλική προεδρία πριν από τη συνάντηση. Μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στο Βερολίνο τη Δευτέρα, ο Μόντι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «δεν θα υπάρξουν νικητές σε αυτόν τον πόλεμο και όλοι θα χάσουν».

Πηγή: Le Monde, Hindustan Times

Macron Modi Facebook Twitter
Ο Ε. Μακρόν υποδέχεται τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι. Φωτ.: EPA

• • •

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΣΕ ΜΙΑ 20ΕΤΙΑ
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε, χθες Τετάρτη, τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της από το 2000, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό, ο οποίος σημείωσε ρεκόρ 40ετιας με 8,5% το 12μηνο έως τον Μάρτιο. 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε πως παραμένει πεπεισμένος ότι η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει τις αυξήσεις των επιτοκίων χωρίς να τείνει σε ύφεση.

Μετά από αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Μάρτιο, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ που καθορίζει την πολιτική της αύξησε το επιτόκιο αναφοράς πάνω από το 0,75%.

Σε ανακοίνωσή της, η FOMC αναγνώρισε αφενός τον «εξαιρετικά αβέβαιο» αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, οι οποίες «δημιουργούν πρόσθετες ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό και είναι πιθανό να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα», και αφετέρου ότι τα λουκέτα λόγω της covid στην Κίνα «είναι πιθανό να επιδεινώσουν τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού».

Την Τετάρτη, η εταιρεία μισθολογικών υπηρεσιών ADP ανέφερε ότι οι ιδιώτες εργοδότες προσέλαβαν λιγότερους των αναμενόμενων 247.000 εργαζόμενους τον Απρίλιο, ένδειξη ότι οι εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν διαθέσιμο εργατικό δυναμικό, ενώ τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι υπάρχουν σχεδόν δύο κενές θέσεις εργασίας για κάθε άτομο που αναζητά εργασία.

Πάντως, οι χρηματιστηριακές αγορές χαιρέτισαν την κίνηση της Fed, κλείνοντας έντονα υψηλότερα.

Πηγή: Yahoo News

• • •

ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 
Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ψήφισε χθες την Τετάρτη υπέρ της επισκευής του στρατιωτικού εξοπλισμού της Ουκρανίας από βουλγαρικά εργοστάσια και της άδειας χρήσης του λιμανιού της Βάρνας από την Ουκρανία. Ωστόσο, δεν ετέθη καν ζήτημα αποστολής όπλων στην Ουκρανία.

Τα δύο αυτά θέματα αντανακλούν τις εσωτερικές διαιρέσεις μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών και των φιλορωσικών κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας.

Ο φιλοευρωπαϊστής πρωθυπουργός, Κιρίλ Πέτκοφ, ανέβασε τους τόνους μετά τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Βουλγαρία, το δε αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με συντριπτική πλειοψηφία μπορεί να θεωρηθεί προσωπική του νίκη.

Από την άλλη μεριά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει απειλήσει να αποχωρήσει από τον συνασπισμό αν σταλούν πυρομαχικά στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ, έχει επίσης επικρίνει τις συζητήσεις για στρατιωτική βοήθεια, πρόσφατα μάλιστα έφθασε να δηλώσει: «Είναι πατριωτικό μας καθήκον να μην συμμετέχουμε σε αυτόν τον πόλεμο. Κάθε έκκληση για στρατιωτική παρέμβαση είναι έκκληση για αιματοχυσία».

Οι συγκρούσεις αυτές εντός του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν τροφοδοτήσει τις εικασίες σχετικά με το αν ο μεταρρυθμιστικός συνασπισμός θα ολοκληρώσει τη θητεία του.

Ο διχασμός διαπερνά τη βουλγαρική κοινωνία, σύμφωνα με την πρώην διαπραγματεύτρια για την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Albena Dimitrova: «Παρότι η Βουλγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεγάλο μέρος του πληθυσμού τρέφει συμπάθεια προς το Κρεμλίνο και αυξανόμενη δυσπιστία προς τη Δύση. Ακόμη και αν ο πόλεμος φοβίζει τους πάντες, η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη στα δύο, με τους φιλορώσους να συγκρούονται με τους φιλοευρωπαίους μέσα στις οικογένειες και στα κοινωνικά δίκτυα».

Πηγή: BalkanInsight, Le Club de Mediapart 

Κιρίλ Πέτκοφ Facebook Twitter
Ο φιλοευρωπαϊστής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κιρίλ Πέτκοφ.

• • •

ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ
Το 64% των εργαζομένων αναζητούν ήδη ή σκέφτονται να αναζητήσουν νέα δουλειά στην περίπτωση που η εργοδότρια εταιρεία ζητήσει την επιστροφή τους στο γραφείο για πλήρες ωράριο

Η τάση προς την υβρική εργασία — ο συνδυασμός τηλεργασίας και φυσικής παρουσίας στο γραφείο — φαίνεται πως ενισχύεται, μετά από τα δύο χρόνια τηλεργασίας στην περίοδο της πανδημίας.

Ωστόσο, τα ευρήματα μελετών αποκλίνουν όσον αφορά την αύξηση της παραγωγικότητας. Ορισμένες μελέτες συμπεραίνουν ότι οι εργαζόμενοι είναι λιγότερο παραγωγικοί όταν εργάζονται δίχως επιτήρηση, ενώ άλλες ότι η τηλεργασία τους κάνει πιο παραγωγικούς.

Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο, όταν ληφθεί υπόψη η συν-εργασία, δηλαδή η αλληλεπίδραση μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων στην εργασία.

Σε προ της πανδημίας άρθρο τους («The Truth About Open Offices», HBR, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2019), οι Ethan Bernstein και Ben Waber ήδη επισήμαναν ότι «οι διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις μειώθηκαν κατά περίπου 70% μετά τη μετάβαση των επιχειρήσεων σε ανοικτά γραφεία, ενώ οι ηλεκτρονικές αλληλεπιδράσεις αυξήθηκαν ως αντιστάθμισμα» και, «κατά ειρωνικό τρόπο», ο πολλαπλασιασμός των τρόπων αλληλεπίδρασης δυσχεραίνει παρά διευκολύνει τη συνεργασία.

Η έρευνά τους επιβεβαίωσε το πολύ παλιό και ισχυρό εύρημα της κοινωνιολογίας ότι όσο πιο μακριά βρίσκονται οι άνθρωποι, τόσο λιγότερο επικοινωνούν, με φυσική παρουσία ή ψηφιακά. Η απομακρυσμένη εργασία τείνει να εμποδίζει σημαντικά τη συνεργασία ακόμη και μέσω ψηφιακών μέσων. 

Από τη μελέτη μεγάλης εταιρείας τεχνολογίας, διαπιστώθηκε ότι οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι επικοινωνούσαν σχεδόν 80% λιγότερο για τις εργασίες τους από ό,τι τα μέλη της ομάδας που βρίσκονταν στο ίδιο μέρος, στο δε 17% των έργων δεν επικοινωνούσαν καθόλου. Σε άλλη μελέτη τους, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι της ίδιας ομάδας είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αλληλεπιδράσουν εάν βρίσκονταν στον ίδιο όροφο, ενώ οι άνθρωποι διαφορετικών ομάδων είχαν εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να αλληλεπιδράσουν εάν βρίσκονταν στον ίδιο όροφο. 

Η λογική συνέπεια των ανωτέρω είναι ότι εάν τα μέλη της ομάδας πρέπει να αλληλεπιδρούν για να πετύχουν εγκαίρως τους στόχους ενός έργου, δεν πρέπει να εργάζονται εξ αποστάσεως.

Παρά ταύτα, προειδοποιούν ότι ουδέποτε θα βρεθεί η καλύτερη φυσική ή ψηφιακή αρχιτεκτονική του χώρου εργασίας, διότι ούτε η περισσότερη ούτε η λιγότερη αλληλεπίδραση είναι απαραίτητα καλύτερη. Ο στόχος θα πρέπει να είναι να αλληλεπιδρούν οι κατάλληλοι άνθρωποι με τις κατάλληλες γνώσεις όταν πρέπει. Μόνο αν υιοθετηθεί ο πειραματισμός, ο σχεδιασμός φυσικών και εικονικών χώρων εργασίας μπορεί να μετατραπεί σε συνεχή διαδικασία, η οποία θα παράσχει μια ευτυχή συνάντηση της αρχιτεκτονικής και τη συνεργασίας.

Πηγή: Harvard Business Review

• • •

ΑΠΟΤΡΟΠΑΙO ΕΓΚΛΗΜΑ ΓΙΑΤΡΩΝ
Το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα έκθεση 500 σελίδων που εξετάζει τους δεσμούς μεταξύ της ιατρικής σχολής του στην κατεχόμενη από τους Ναζί Αλσατία και ιατρικών εγκλημάτων πολέμου — «ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα που διαπράχθηκαν ποτέ από γιατρούς», σύμφωνα με το μέλος της ανεξάρτητης επιτροπής που διερεύνησε τις δραστηριότητες της ιατρικής σχολής, καθηγητή Christian Bonah.

Το 1941, η χιτλερική Γερμανία ίδρυσε το Reichsuniversität Strassburg (Πανεπιστήμιο του Ράιχ του Στρασβούργου), το οποίο διαδέχθηκε το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου που είχε μεταφερθεί στο Κλερμόν-Φεράν το 1939.

Ογδόντα χρόνια αργότερα, ίχνη των εγκλημάτων του παρελθόντος εξακολουθούν να βρίσκονται στα αρχεία του σημερινού πανεπιστημίου. Τ κίνητρο για τη μεγάλη αυτή έρευνα, που διεξήχθη από δεκαπέντε περίπου ερευνητές επί μια εξαετία, ήταν η ανακάλυψη το 2015 στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής στο Στρασβούργο των λειψάνων ενός Εβραίου, που δολοφονήθηκε το 1943 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Struthof.

Το 1943 στο Άουσβιτς, 86 Εβραίοι επελέγησαν και μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Natzweiler-Struthof στην Αλσατία, το μοναδικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο σημερινό γαλλικό έδαφος, περίπου 50 χιλιόμετρα από το Στρασβούργο, όπου είχε στηθεί θάλαμος αερίων. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ανατομίας του Στρασβούργου, August Hirt, θέλησε να δημιουργήσει μια ανθρωπομετρική συλλογή εβραϊκών σκελετών για να παρακολουθεί αυτή τη «φυλή που ενσαρκώνει μια αποκρουστική υπανθρωπότητα».

Το στρατόπεδο εργασίας Vorbruck-Schirmeck και το στρατόπεδο συγκέντρωσης Struthof, που βρίσκονται στην Αλσατία, χρησίμευσαν ως «πηγές ανθρώπων για τουλάχιστον τρεις καθηγητές» της γερμανικής ιατρικής, «στο πλαίσιο των πειραμάτων σε ανθρώπους», σύμφωνα με την έκθεση.

Πηγή: Rapport de la Commission historique pour l’histoire de la Reichsuniversität Straßburg (RUS)

Johannes Stein Facebook Twitter
Εναρκτήριο μάθημα της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Ράιχ του Στρασβούργου από τον κοσμήτορα Johannes Stein στην αίθουσα διαλέξεων της Ιατρικής Κλινικής Β, 24 Νοεμβρίου 1941.
Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ