Ερντογανικός σκοταδισμός

turkey women Facebook Twitter
Εξοργισμένες Τουρκάλες διαδηλώνουν κατά της αναιτιολόγητης απόφασης του Ερντογάν να αποσύρει την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Πέρυσι, 300 γυναίκες δολοφονήθηκαν και 171 επιπλέον θάνατοι είναι ύποπτοι γυναικοκτονίας στην Τουρκία, ενώ το 2021 δολοφονήθηκαν ήδη 77 γυναίκες σε 80 ημέρες.
0

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ;

Η επίταξη ιδιωτών γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων είναι πλέον γεγονός, ενώ οι εντάσεις μεταξύ των γιατρών και γιατρών με την κυβέρνηση κορυφώνονται. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για «ανεπαρκή» διαχείριση, και ζήτησε άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να συζητηθούν «βιώσιμες λύσεις», ο δε Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πήρε αποστάσεις από αυτή την ανακοίνωση του ΠΙΣ. 

Πώς συμβιβάζεται η επίταξη των γιατρών με τον περιώνυμο αφορισμό της Μάργκαρετ Θάτσερ «Δεν υπάρχει αυτό που λέγεται κοινωνία. Υπάρχουν τα άτομα, άνδρες και γυναίκες, και υπάρχουν οι οικογένειες»;

Επειδή η συνήθης αντίρρηση είναι ότι η φράση αποκόπτεται από τα συμφραζόμενά της, αυτή είναι η δήλωσή της στο περιοδικό Woman's Own το 1987: «[Οι άνθρωποι] ρίχνουν τα προβλήματά τους στην κοινωνία. Και, όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχει αυτό που λέγεται κοινωνία. Υπάρχουν τα άτομα, άνδρες και γυναίκες, και υπάρχουν οι οικογένειες, και κανένα κράτος δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε παρά μόνον μέσω των ανθρώπων, και οι άνθρωποι πρέπει πρώτα να φροντίσουν τον εαυτό τους. Είναι καθήκον μας να φροντίσουμε τον εαυτό μας και μετά να φροντίσουμε τον γείτονά μας. Οι άνθρωποι σκέπτονται υπερβολικά πολύ τα δικαιώματα, χωρίς τις υποχρεώσεις. Δεν υπάρχει αυτό που λέγεται δικαίωμα, εκτός αν κάποιος πρώτα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του».

Όσοι δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα με την επίταξη των γιατρών, έχουμε την απορία πώς συμβιβάζεται ένα πλήρως συνταγματικό μέτρο με αυτές τις θατσερικές απόψεις. Με άλλα λόγια, πώς ο οποιοσδήποτε λάτρης του θατσερισμού (και δεν εννοώ την κυβέρνηση) μπορεί να επικαλείται το «δημόσιο συμφέρον», «το συμφέρον της κοινωνίας», «το καλό όλων μας», ούτως ώστε να επιβάλλει σε άτομα, που κατά πάσα πιθανότητα έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, ένα τέτοιο καταναγκαστικό μέτρο. 

Βεβαίως, το ερώτημα είναι ρητορικό. Αλλά μια απάντηση από κάποιον που το έχει κάνει σημαία θα ήταν ευπρόσδεκτη. 

Μάργκαρετ Θάτσερ Facebook Twitter
Το «δεν υπάρχει αυτό που λέγεται κοινωνία» είναι ίσως ο πιο γνωστός αφορισμός της Μάργκαρετ Θάτσερ.

• • •

ΕΛΛΑΣ – ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΤΡΑΒΑ

Το περασμένο Σάββατο 20 Μαρτίου, οι Γάλλοι δεκαέξι διαμερισμάτων, εκ των οποίων οκτώ στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, ξεκινούσαν τη μέρα τους με πονοκέφαλο. Είχε δοθεί στη δημοσιότητα η βεβαίωση για τις μετακινήσεις τους στο νέο λοκντάουν. 

Δισέλιδη, περιελάμβανε 15 λόγους μετακίνησης, που ίσχυαν σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από την κατοικία τους για ορισμένους (περίπατος, βόλτα το κατοικίδιο, επίσκεψη σε εκκλησία, κ.ά.), και σε 30 χιλιομέτρων για άλλους. Μια σημείωση, ένα «επεξηγηματικό» παράρτημα, και αστερίσκοι αύξαναν το μπέρδεμα των δύστυχων Γάλλων που έμπαιναν σε νέο λοκντάουν. Δεν άργησε να ξεκινήσουν η λοιδορία και ο χλευασμός στα κοινωνικά μέσα που διογκώνονταν όσο περνούσε η μέρα.

Τελικά, πριν συμπληρωθεί ένα 24ωρο, το υπουργείο Εσωτερικών αναγνώρισε ότι η βεβαίωση ήταν περίπλοκη, και ανάρτησε νέα στο σάιτ του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων αρκεί μια οποιαδήποτε βεβαίωση της κατοικίας και η ταυτότητα.

Τα δικά μας δεν είναι λιγότερο περίεργα. Αν για κάποιο ακατανόητο λόγο η κομμώτριά σου βρίσκεται τρεις-τέσσερις δήμους μακριά, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν έχεις την ατυχία να διαμένεις σε περιοχή δίχως αρχαιολογικό χώρο, ξέχνα την αρχαιολατρεία σου, κι αν ζεις μακριά από θάλασσα θα την απολαύσεις το καλοκαίρι.

Ελλάς – Γαλλία «συμμαχία» για μια ακόμη φορά, αλλά τώρα στα στραβά. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις δίνεται η εντύπωση ότι η διοίκηση προσπαθεί στο πόδι να βρει λύσεις ώστε να έχει και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο: να κάνει μεν πιο «σοφτ» το λοκντάουν, αλλά όχι πολύ. Το αποτέλεσμα είναι σπασμωδικά μέτρα, τα οποία εύκολα γίνονται αντικείμενο χλευασμού.

Όταν οι πολίτες λοιδορούν τα μέτρα, αρχίζει να αμφισβητείται το ίδιο το λοκντάουν. Χθες στη Μασσαλία, 6.500 νέοι, δίχως μάσκα και φυσικά δίχως άδεια από την αστυνομία, γιόρτασαν το καρναβάλι. Το ποσοστό θετικότητας των τεστ ήταν 8% στη Γαλλία και ένας νεαρός δήλωσε «Δεν βλέπετε τι κάνουν στην Ισπανία;». Ότι υπάρχει δυσφορία για το λοκντάουν είναι δεδομένο· ότι μπορεί να το χρειαστούμε για καιρό ακόμη είναι πολύ πιθανό· αλλά αν δεν υπάρξει κάποια άλλη αντιμετώπιση, μάλλον η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα.

• • •

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΜΠΕΛ 2021

Μια από τις ανώτατες τιμητικές διακρίσεις, το βραβείο Abel 2021 της Νορβηγικής Ακαδημίας Επιστημών και Γραμμάτων απενεμήθη στον Ούγγρο μαθηματικό, László Lovász, και στον Ισραηλινό επιστήμονα των υπολογιστών Avi Wigderson, «για τις θεμελιώδεις συνεισφορές τους στη θεωρητική επιστήμη των υπολογιστών και τα διακριτά μαθηματικά, και τον πρωταγωνιστικό ρόλο τους στη διαμόρφωσή τους σε κεντρικά πεδία των σύγχρονων μαθηματικών».

Πολυβραβευμένοι αμφότεροι, ξεκίνησαν την καριέρα τους τη δεκαετία του ’70, όταν αφενός τέθηκαν τα θεμέλια της υπολογιστικής πολυπλοκότητας — ένας από τους πρωτοπόρους υπήρξε ο καθηγητής στο Κολούμπια, Χρήστος Παπαδημητρίου — και αφετέρου αναγνωρίστηκε η αξία τής μέχρι τότε υποτιμημένης Θεωρίας των Γράφων (graph theory). 

Με τα λόγια τους: «Όταν ξεκίνησα τις προπτυχιακές μου σπουδές, η υπολογιστική πολυπλοκότητα αναπτύχθηκε σε ώριμο πεδίο. Μεγάλωσα μαζί της» (Avi Wigderson). «Κάποιες φορές χρησιμοποιώ την αναλογία της Ανάλυσης και της Φυσικής στον 18ο και τον 19ο αιώνα., όταν αναπτύχθηκαν χέρι-χέρι. Κάτι παρόμοιο συνέβη με τη Θεωρία των Γράφων και την επιστήμη των Υπολογιστών» (László Lovász).

Από πρακτική άποψη, το έργο αμφοτέρων είναι κεντρικής σημασίας για την κρυπτογράφηση στο Ίντερνετ.

 László Lovász-Avi Wigderson Facebook Twitter
Ο Ούγγρος μαθηματικός, László Lovász (αριστερά), και ο Ισραηλινός επιστήμονας των υπολογιστών, Avi Wigderson (δεξιά) στους οποίους απενεμήθη το βραβείο Abel 2021 της Νορβηγικής Ακαδημίας Επιστημών και Γραμμάτων.

• • •

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

Ωραίο παράδειγμα κακού επαγγελματικού προσανατολισμού, αλλά και αποφασιστικότητας.

῎Οργανα Μουσάων, τὰ πολύστονα βιβλία πωλῶ εἰς ἑτέρας τέχνης ἔργα μετερχόμενος. 

— Παλλαδάς ο Αλεξανδρεύς

• • •

150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΙΣΙΝΗ ΚΟΜΜΟΥΝΑ

Την περασμένη Πέμπτη 18 Μαρτίου, ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις στο Παρίσι για τα 150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα, για «αυτές τις εξαιρετικές 72 μέρες, που σημάδεψαν την ιστορία της πόλης». 

Στις 18 Μαρτίου 1871, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Αντόλφ Τιερ, επιχείρησε να αποσπάσει τα όπλα της Εθνοφρουράς, φοβούμενος ότι οι εργάτες θα τα έπαιρναν για να επιτεθούν στους Πρώσους. Το Παρίσι βρισκόταν υπό Πρωσική κατοχή, μετά την ήττα των Γάλλων στον Γαλλο-πρωσικό πόλεμο που είχε ξεκινήσει εντελώς επιπόλαια ο μονάρχης Ναπολέων Γ'.

Εθνοφρουρά και πολίτες ενώνονται και αποτρέπουν την αφαίρεση των κανονιών, η κυβέρνηση διατάζει την αποχώρηση του στρατού από το Παρίσι, το οποίο εγκαταλείπει επίσης και η ίδια. Η εξουσία πλέον ασκείται από το δημοτικό συμβούλιο, μέχρι το μακελειό, από τις 21 μέχρι τις 28 Μαΐου που τερματίζεται η εξέγερση των δημοκρατικών εναντίον των μοναρχικών. Άγνωστος είναι ο αριθμός της «αιματηρής βδομάδας»: οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 7.000 έως 20.000 νεκρούς. 

Όπως αναμενόταν, ο εορτασμός προκάλεσε σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στην αριστερή πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και τη δεξιά μειοψηφία. Η μεν σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, θέλει να δώσει έμφαση στον ριζοσπαστικό χαρακτήρα της Κομμούνας (κοσμικός χαρακτήρας, ισότητα αντρών – γυναικών, συμμετοχική δημοκρατία, κ.λπ.), ενώ «Οι Ρεπουμπλικανοί» την κατηγορούν ότι θέλει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Bastille Facebook Twitter
Οδόφραγμα της οδού Ροκέτ, πλατεία της Βαστίλης, 18 Μαρτίου 1871.

• • •

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Αισιοδοξία είναι η μανία να λες ότι τα πράγματα είναι καλά, όταν είσαι στην κόλαση.

— Βολταίρος, «Καντίντ ή η αισιοδοξία», 1759 



 

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ