«Είναι η ελευθερία, εντιμότατε»

YARA BIRKELAND Facebook Twitter
Το νορβηγικό 100% αυτόνομο και ηλεκτρικό, και μηδενικών εκπομπών πρώτο φορτηγό πλοίο, Yara Birkeland, έκανε το παρθενικό-δοκιμαστικό του ταξίδι. Μεταφέροντας 120 κοντέινερ με λίπασμα από το εργοστάσιο προς ένα λιμάνι σε απόσταση 10 χιλιομέτρων, θα εξοικονομεί ετησίως 40.000 ρυπαντικά ταξίδια οχημάτων.
0

ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΗΤΑΝ;

Η αντιπολίτευση πρέπει να αντιπολιτεύεται. Αυτός είναι ο ρόλος της.

Η αντιπολίτευση πρέπει, επίσης, να ξεχωρίζει ποια είναι κρίσιμης σημασίας ζητήματα και ποια όχι.

Το αριστερό Die Linke στη Γερμανία υποστήριξε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ενηλίκων ως μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών και το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Αντίθετα προς το Die Linke, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάλαβε την κρισιμότητα των στιγμών που περνάει και ενδεχομένως θα περάσει η χώρα. Τόσο δύσκολο ήταν;

Πάντως, αν θεωρεί ότι αυτή η στάση του τον κάνει πιο «αριστερό», μάλλον θα πρέπει να πρέπει να το ξαναδεί πριν πλησιάσουν επικίνδυνα οι εκλογές. 

• • •

ΤΡΙΠΛΑΣΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΠΑΝΑΜΟΛΥΝΣΗΣ

Τρία είναι τα πρώτα συμπεράσματα των νοτιοαφρικανικών αρχών σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον.

Η παραλλαγή διαδίδεται με ταχύτητα και έχει επικρατήσει στη χώρα εκτοπίζοντας τη Δέλτα. 

Τα συμπτώματά της είναι ήπια.

Η Όμικρον παρουσιάζει 3 φορές υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης σε σχέση με τη Δέλτα και τη Βήτα, σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις του Κέντρου Επιδημιολογικής Μοντελοποίησης και Ανάλυσης της Νότιας Αφρικής (SACEMA) και του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων (NICD). 

Αύξηση στις επαναμολύνσεις παρά σε νέες μολύνσεις, πρόσθεσαν, θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι η νέα παραλλαγή ανέπτυξε την ικανότητα να αποφεύγει τη φυσική ανοσία από προηγούμενη μόλυνση.

Η πανδημία στη Ν. Αφρική είναι σε έξαρση. Χθες Πέμπτη καταγράφηκαν 11.535 κρούσματα, ενώ την Τετάρτη 8.561, και πριν από δέκα μέρες 312. 

Πηγή:  Reuters, BBC 

COVID VARIANTS Facebook Twitter
Διάγραμμα των νοτιοαφρικανικών υγειονομικών αρχών που δείχνει την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στη Νότια Αφρική.

• • •

ΩΣΜΩΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ

Στις χθεσινές προκριματικές εκλογές του πρώτου γύρου για τον υποψήφιο του κόμματος «Οι Ρεπουμπλικάνοι» της γαλλικής δεξιάς υπήρξαν δύο εκπλήξεις. 

Αποκλείστηκε το φαβορί των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, Ξαβιέ Μπερτράντ, και κυρίως πρώτος με 25,59% των ψήφων αναδείχθηκε ο υπερσυντηρητικός, Ερίκ Σιοτί, που θα ανταγωνιστεί τη δεύτερη, Βαλερί Πεκρές, που έλαβε το 25%. 

Ο Ερίκ Σιοτί είναι μια εκδοχή του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ. Έχει δηλώσει ότι είναι φίλος του και ότι θα τον ψήφιζε σε περίπτωση που θα ήταν αντίπαλος του Ε. Μακρόν στον δεύτερο γύρο, τον οποίο δεν ψήφισε το 2017: «Ουδέποτε συμμαχία χθες, σήμερα και αύριο με τον μακρονισμό». Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ζεμούρ χαιρέτησε αμέσως την πρωτιά του.

Ο Σιοτί έχει υιοθετήσει τις ακραίες θέσεις του Ζεμούρ και της Λεπέν για το μεταναστευτικό, ζητώντας δημοψήφισμα για να «σταματήσει η μαζική μετανάστευση», και υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα «γαλλικό Γκουαντάναμο».   

Οι τρεις υποψήφιοι που αποκλείστηκαν — Μισέλ Μπαρνιέ (23,93%), Ξαβιέ Μπερτράντ (22,36%) και Φιλίπ Ζυβέν (3,13%) — δήλωσαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ότι θα υποστηρίξουν την Πεκρές, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως μείγμα της Μέρκελ και της Θάτσερ.

Η πρωτιά του Σιοτί δείχνει ότι η ώσμωση μεταξύ δεξιάς και ακροδεξιάς στη Γαλλία είναι ισχυρή, και συμβαδίζει με τις διεθνείς τάσεις, αποκορύφωση των οποίων αποτελεί το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις ΗΠΑ.

Πηγή: Le Monde, Poltitico, Euronews

Οι Ρεπουμπλικάνοι Facebook Twitter
Οι δύο υποψήφιοι, Βαλερί Πεκρές και Ερίκ Σιοτί, που πρώτευσαν στον πρώτο γύρο του κόμματος «Οι Ρεπουμπλικάνοι» για το υποψήφιο στις προσεχείς προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. 

• • •

ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά για τις αμβλώσεις που συζητούνται στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Ο φόβος είναι μεγάλος ότι θα ακυρωθούν κατακτήσεις δεκαετιών.

Προς το παρόν, κρατάμε μια ερώτηση και μια απάντηση, όπως τις μεταφέρουν οι New York Times. 

Ο συντηρητικός δικαστής Κλάρενς Τόμας ρωτάει: «Αν σας ρωτούσα ποιο συνταγματικό δικαίωμα προστατεύει την άμβλωση. Είναι η ιδιωτικότητα, είναι η αυτονομία, ποιο θα ήταν;».

«Είναι η ελευθερία, εντιμότατε», απάντησε η Τζούλι Ρίκελμαν, ενάγουσα διευθύντρια του Κέντρου Δικαιωμάτων Αναπαραγωγής. 

• • •

ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΝΗΜΗΣ 

Κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του Γάλλου φωτογράφου, Patrick Zachmann, και χθες εγκαινιάστηκε η ομότιτλη έκθεση, «Ταξίδια μνήμης», στο Μουσείο της Τέχνης και της Ιστορίας του Ιουδαϊσμού (MAHJ) στο Παρίσι.

Μεγάλο μέρος της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Μαρτίου, αφορά τον εβραϊσμό και την ταυτότητά του στη Γαλλία, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες κοινότητες και ταυτότητες, δήλωσε: «Βρήκα πολλά κοινά σημεία και/ή τις ίδιες έγνοιες με μετανάστες, όπως εγώ».

Πηγή: Magnum Photos

«Είναι η ελευθερία, εντιμότατε» Facebook Twitter
Πάρκο Buttes-Chaumont, 1983: Στα δεξιά, ο Jacques και η Hélène Grabstock © Patrick Zachmann / Magnum Photos

• • •

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Τυπικό παράδειγμα οφθαλμαπάτης, η μύγα στο κάτω μέρος του πίνακα του Φλαμανδού ζωγράφου Πέτρους Κρίστους (περ. 1410/1420 - 1475/1476) διχάζει τους μελετητές όσον αφορά το συμβολικό της νόημα μέχρι τις μέρες μας.

Πέτρους Κρίστους, «Πορτραίτο Καρτουσιανού Μοναχού» Facebook Twitter
Πέτρους Κρίστους, «Πορτραίτο Καρτουσιανού Μοναχού», 1446, Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, Νέα Υόρκη.
Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσίπρας: Έχετε χάσει τα αβγά και τα πασχάλια στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας

Πολιτική / Τσίπρας: Έχετε χάσει τα αβγά και τα πασχάλια στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας

Έκανε λόγο για «κυβέρνηση σε πανικό» και χαρακτήρισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό «οικονομικό εκβιασμό για τους αδύναμους και δυνατότητα εξαγοράς του δικαιώματος άρνησης για τους ευκατάστατους»
THE LIFO TEAM
Μια επιτροπή χωρίς ρόλο και τα μηνύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Β. Σιούτη / Μια επιτροπή χωρίς ρόλο και τα μηνύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόσφατη παρουσίαση της νέας ομάδας συμβούλων του Τσίπρα, που κάθε άλλο παρά νέα είναι, δέχθηκε αρκετά σχόλια, τα περισσότερα σκωπτικά, καθώς πρόκειται κυρίως για ανακύκλωση παλιών συνεργατών σε νέα επικοινωνιακή συσκευασία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ