ΔΥΟ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Ο επονομαζόμενο «τσάρος της covid» του Ισραήλ, καθηγητής Nachman Ash, δήλωσε ότι πιστεύει πως από την προσεχή εβδομάδα θα επιτραπεί στους Ισραηλινούς να μη φορούν μάσκα στους εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, υπογράμμισε, ότι οι μάσκες θα παραμείνουν υποχρεωτικές στους εσωτερικούς χώρους σε πρώτη φάση, και θα επαναξιολογηθεί το μέτρο ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. 

 

Η εφημερίδα The Jerusalem Post αναφέρει σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ ότι η Pfizer σταμάτησε την αποστολή εμβολίων, διότι το Ισραήλ δεν πλήρωσε. Η αποστολή φορτίου 700.000 εμβολίων που επρόκειτο να φθάσει στο Ισραήλ την Κυριακή μετατέθηκε για το μέλλον.

 

Υψηλόβαθμα στελέχη της Pfizer δήλωσαν ότι ανησυχούν για την πληρωμή λόγω του σχηματισμού νέας κυβέρνησης, και ότι δεν κατανοούν πώς μπορεί αυτό να συμβαίνει σε οργανωμένη χώρα. Το Ραδιόφωνο του Στρατού ανέφερε ότι η Pfizer χαρακτήρισε το Ισραήλ «μπανανία».

 

Είναι άγνωστο αν αυτή η εμπλοκή στις παραδόσεις σχετίζεται, όπως υπαινίσσονται ορισμένοι, με το πολιτικό μέλλον του Μπένγιαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δικάζεται κατηγορούμενος για υποθέσεις διαφθοράς. 

 

Ο Νετανιάχου δήλωσε προχθές: «Τα εμβόλια που έχουμε, κανείς δεν γνωρίζει πόσο κρατούν... Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Το χειρότερο σενάριο είναι ότι πρέπει να εμβολιαζόμαστε κάθε 6 μήνες» — δήλωση που δεν χαροποίησε κανέναν.

 

Πηγή: Haaretz, The Jerusalem Post

 

Jerusalem
Toυρίστες και πιστοί στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ την περασμένη Κυριακή. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

 

• • •

 

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

Τουλάχιστον 157 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες αγνοούνται και χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ινδονησία και το Ανατολικό Τιμόρ.

 

Οι κατολισθήσεις και οι πλημμύρες είναι συνηθισμένες στην περιοχή, κυρίως την περίοδο των βροχών. Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι η αποδασοποίηση επιδεινώνει αυτά τα φαινόμενα. 

 

 

• • •

 

ΑΡΠΟΚΡΑΤΗΣ ΣΤΟ ΛΟΥΒΡΟ

Τον Μάρτιο, το μουσείο του Λούβρου πλούτισε τη συλλογή του με ένα μαρμάρινο ρωμαϊκό άγαλμα του Αρποκράτη σε «φυσικό μέγεθος» (ύψους 1,36 μέτρα), το οποίο χρονολογείται τέλη του 1ου-2ος αιώνας μ.Χ. 

 

Προστάτης των παιδιών, ο Αρποκράτης ήταν θεός του αιγυπτιακού πανθέου, γνωστός ως Ώρος, γιός της Ίσιδας και του Όσιρι.

 

Το δεξί χέρι που λείπει, υποθέτουν, ήταν στραμμένο με ένα δάκτυλο μπροστά στο στόμα, η χαρακτηριστική του χειρονομία με την οποία επιβάλλει τη σιωπή στους μυημένους.

 

Άγαλμα του Αρποκράτη
Άγαλμα του Αρποκράτη, Μουσείο του Λούβρου.
Άγαλμα του Αρποκράτη
Πλάτη του αγάλματος του Αρποκράτη που δείχνει καθαρά το κοντραπόστο, Μουσείο του Λούβρου.
 

 

Το άγαλμα βρέθηκε πρώτη φορά τον 17ο αιώνα στη συλλογή του μεγάλου συλλέκτη, καρδινάλιου Αντόνιο Μπαρμπερίνι (1607-1671), και πέρασε από πολλές ιδιωτικές συλλογές, μία από τις οποίες εκείνη της Έντιθ Ροκφέλερ, κόρης του μεγιστάνα Τζον Ντ. Ροκφέλερ.

 

Πηγή: Connaissance des Arts

 

• • •

 

«Η ΠΑΝΟΥΚΛΑ»

oran house
Το σπίτι στο Οράν όπου ο Καμύ ξεκίνησε να γράφει την «Πανούκλα».

Έτσι ξεκινάει η «Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ:

 

«Τα παράξενα περιστατικά που καταγράφονται στο χρονικό αυτό, συνέβησαν το 194... στο Οράν, και θεωρήθηκαν γενικά εκτός τόπου και έξω απ’ το συνηθισμένο. Εκ πρώτης όψεως, το Οράν είναι μια πόλη σαν όλες τις άλλες, μια γαλλική επαρχία της αλγερινής ακτής».

 

Ο Καμύ άρχισε να γράφει την «Πανούκλα» στο Οράν, και τη συνέχισε στο Le Chambon-sur-Lignon, ένα χωριό στην κεντρική Γαλλία στο οποίο πήγε να αναρρώσει από μια από τις περιοδικές κρίσεις της φυματίωσής του. Το παράτησε, όμως, καθώς μπλέχτηκε με την Αντίσταση, και το ξανάπιασε μετά τον πόλεμο. 

 

Δημοσιεύτηκε το 1947, όταν ο Καμύ ήταν 33 ετών, και υπήρξε εκδοτικός θρίαμβος. Μέσα στον πρώτο χρόνο μεταφράστηκε σε εννιά γλώσσες, ουδέποτε έλειψε από τα βιβλιοπωλεία, και ξανάγινε μπεστ σέλερ εδώ και ένα χρόνο εξαιτίας της covid-19.

 

• • •

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟΝ Α'ΠΠ

Στις 6 Απριλίου 1917, το Αμερικανικό Κογκρέσο κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία με ψήφους 373 έναντι 50.

 

«Το ερώτημα που αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ το 1917 ήταν ίδιο με εκείνο που αντιμετώπισαν οι Αμερικανοί το 1941, και ξανά μετά τον Β'ΠΠ, και τώρα πάλι καθώς ανέρχεται η Κίνα: Ποιος θα καθορίζει την παγκόσμια τάξη;» (David Frum)

 

Όπως κάθε πόλεμος, ο Α΄ΠΠ επέφερε σημαντικές αλλαγές, μία από τις οποίες υπήρξε η εισαγωγή της τζαζ στην Ευρώπη. Περιστασιακές ομάδες Αφροαμερικανών στρατιωτών —μέλη κυρίως της ορχήστρας του 369ου συντάγματος που οργάνωσε ο James Reese Europe— έπαιζαν σε γαλλικά κέντρα, φέρνοντας τους Γάλλους σε επαφή με την άγνωστη αυτή μουσική. Μετά τον πόλεμο, η Γαλλία θα γίνει η γη της επαγγελίας για τους μαύρους καλλιτέχνες που έψαχναν μια χώρα δίχως φυλετικές προκαταλήψεις.   

 

On Patrol in No Man's Land
Το εξώφυλλο του «On Patrol in No Man's Land» με τη φωτογραφία του James Reese Europe.