Η νεαρή Χάνα Άρεντ

Tο βραβείο Νόμπελ «δεν είναι ασπίδα» Facebook Twitter
Ένας κομμάτι μετεωρίτη έσπασε τη στέγη και προσγειώθηκε στο κρεβάτι της Ρουθ Χάμιλτον στον Καναδά, η οποία ευτυχώς δεν έπαθε τίποτα.
0

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΠΙΔΑ»

Πριν περάσει βδομάδα από την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στους δημοσιογράφους Μαρία Ρέσα και Ντμίτρι Μουράτοφ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ήταν σαφής, χθες Τετάρτη, κατά την διάρκεια του διεθνούς φόρουμ για την ενέργεια: Αν ο Ντμίτρι Μουράτοφ «δεν παραβιάσει το ρωσικό δίκαιο, αν δεν δώσει κανέναν λόγο που θα δικαιολογεί να χαρακτηριστεί όργανο των ξένων, τότε αυτό δεν θα συμβεί».

Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον Μουράτοφ «να μη χρησιμοποιήσει το βραβείο Νόμπελ σαν ασπίδα» για να παραβιάσει τους ρωσικούς νόμους και «να τραβήξει πάνω του την προσοχή». «Όποια κι αν είναι η αξία του, πρέπει καθένας να καταλάβει τούτο: είναι αναγκαίο να υποτάσσεται στους ρωσικούς νόμους».

Με άλλα λόγια, μη διανοηθεί να ξεθαρρέψει ο Μουράτοφ, διότι το διαβόητο καταπιεστικό εργαλείο των δημοσιογράφων, ‘όργανο των ξένων’, κρέμεται πάνω από το κεφάλι του.  

Πηγή: AFP, Le Soir

Ντμίτρι Μουράτοφ Facebook Twitter
Ο Ρώσος νομπελίστας δημοσιογράφος, Ντμίτρι Μουράτοφ, για τον οποίον ο Πούτιν είπε «να μη χρησιμοποιήσει το βραβείο Νόμπελ σαν ασπίδα».

• • •

ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ

«Ποτέ, μα ποτέ δεν ζήτησα αύξηση». Γιατί; Διότι «το θεωρώ ντροπιαστικό». Και μάλιστα «δεν μπορώ να φανταστώ να εργάζομαι για κάποιον και να λέω ότι η αμοιβή μου δεν είναι αρκετή».

Αυτά είπε η CEO της PepsiCo, Ίντρα Νούγι, σε συνέντευξή της στο περιοδικό των New York Times.

Η ετήσια αμοιβή της Νούγι στο τελευταίο έτος της 12ετούς θητείας στη PepsiCo ήταν κάπου 30 εκατομμύρια δολάρια, η δε καθαρή περιουσία της εκτιμάται σε 290 εκατομμύρια δολάρια.

Είναι εξαιρετικά παρήγορο να βλέπει κανείς τέτοια ανωτερότητα προς το χρήμα. Διότι το ξέρουμε πως τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, ιδίως αν έχεις να πληρώσεις ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ και πετρέλαιο.

Ίντρα Νούγι Facebook Twitter
Η πρώην CEO της PepsiCo, Ίντρα Νούγι, θεωρεί ντροπή να ζητάς αύξηση του μισθού.

• • •

ΔΡΟΝΟΣ ΚΑΜΙΚΑΖΙ

Είναι κοινοτοπία ότι η τεχνολογία άλλαξε τη στρατηγική και τακτική του πολέμου.

Είναι, επίσης, κοινότοπη παραδοχή ότι οι δρόνοι (drones) θα επηρεάσουν βαθιά τις πολεμικές επιχειρήσεις. Το είδαμε στην πρόσφατη σύγκρουση της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν.

Τώρα, η Ισραηλινή εταιρεία SPEAR αλλάζει τα δεδομένα στις μάχες εκ του συστάδην. Μικρού μεγέθους, ελαφρύς, μεταφερόμενος στο στρατιωτικό σακίδιο, ο δρόνος της Ninox 40 sUAS εκρήγνυται με τηλεχειρισμό στον στόχο.

Έτσι όπως πάμε, σε λίγα χρόνια η «προϋπηρεσία» σε war games θα κάνει τον καλό στρατιώτη. Άλλωστε δεν θα έχει και ηθικούς ενδοιασμούς. Όπως στα πολεμικά παιχνίδια, και στον πραγματικό πόλεμο ο θάνατος θα έχει γίνει εικονικός. 

• • •

Η ΝΕΑΡΗ ΧΑΝΑ ΑΡΕΝΤ

Η Χάνα Άρεντ (14 Οκτωβρίου 1906 – 4 Δεκεμβρίου 1975), που γεννήθηκε σαν σήμερα, από τη μικρή της ηλικία αγαπούσε τα βιβλία, και πολύ νωρίς ήξερε ότι ήθελε να σπουδάσει φιλοσοφία.

Σε ένα σημειωματάριο 71 σελίδων με τίτλο «Το παιδί μας», η μητέρα της Χάνα Άρεντ, Μάρθα, κατέγραψε την πορεία τής κόρης της από το 1906 μέχρι το 1917. «Δεν φαίνεται να υπάρχει σε αυτή ούτε οποιουδήποτε είδους καλλιτεχνική ικανότητα, ούτε οποιαδήποτε χειρωνακτική δεξιότητα· φαίνεται, ωστόσο, να έχει κάποια πρόωρη διανοητική ανάπτυξη, και ίσως κάποιο πραγματικό ταλέντο... Πάνω απ’ όλα, ένα φλογερό ενδιαφέρον για τα βιβλία και τα γράμματα» (Elisabeth Young-Bruehl, Hannah Arendt, For love of the world, σ. 16). 

«Το 1964, όταν ο Günter Gaus τη ρώτησε γιατί διάλεξε να σπουδάσει, φιλοσοφία, θεολογία και ελληνικά, η Άρεντ απάντησε: ‘Μπορώ μόνο να πω ότι πάντοτε γνώριζα ότι ήθελα να σπουδάσω φιλοσοφία. Ακόμα και από τα 14 μου χρόνια’. ‘Γιατί’, επέμεινε ο Gaus. Η Άρεντ απάντησε: ‘Διάβασα Καντ. Μπορείτε να ρωτήσετε, γιατί διαβάσατε Καντ; Για μένα το ζήτημα ετίθετο κάπως έτσι: Μπορώ να σπουδάσω φιλοσοφία ή μπορώ να πνιγώ μόνη μου, ας πούμε’» (Samantha Rose Hill, Hannah Arendt, σ. 28).  

Χάνα Άρεντ Facebook Twitter
Η Χάνα Άρεντ στο Κένιγκσμπεργκ (νυν Καλίνινγκραντ), και στη βιβλιοθήκη του πατέρα της.

• • •

ΥΒ ΜΟΝΤΑΝ

Χθες ο Υβ Μοντάν (13 Οκτωβρίου 1921 – 9 Νοεμβρίου 1991) θα έκλεινε τα 100 του χρόνια.

Σπανίως καλλιτέχνης διαπρέπει συγχρόνως ως ηθοποιός και τραγουδιστής. Είτε ως ηθοποιός στο «Μεροκάματο του τρόμου», τον «Κόκκινο κύκλο» και το «Γκραν Πρι», είτε ως ερμηνευτής των τραγουδιών «Les feuilles mortes» και «La bicyclette», ο Μοντάν υπήρξε αναμφισβήτητα καλλιτεχνική προσωπικότητα και σπουδαίο ταλέντο.

Πρώην λιμενεργάτης, ο Μοντάν δεν χαμπάριζε από απειλές. Το 1952, στην αποκορύφωση του πολέμου στην Αλγερία, τραγουδάει το αντιμιλιταριστικό «Quand un soldat». Ο ντράμερ της ορχήστρας θυμάται ένα επεισόδιο στη Λυών: «Μετά τη συναυλία, οι μουσικοί έφυγαν κρυφά από πίσω. Ο Μοντάν μού ζήτησε να βγούμε από την κύρια είσοδο. Μπροστά στο θέατρο περίμεναν ομάδες παραστρατιωτικών με τα κόκκινα μπερέ τους. Υπήρχαν δύο ή τρεις αστυνομικοί. Ο Μοντάν βγήκε σαν άρχοντας, και διέσχισε τον απειλητικό όχλο. Κανένας δεν τόλμησε να αντιδράσει».  

Υβ Μοντάν Facebook Twitter
Στιβ Σαπίρο, «Ο Υβ Μοντάν στην 5η Λεωφόρο», Νέα Υόρκη, 1961.


 

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νόμπελ Ειρήνης: Στους δημοσιογράφους Μαρία Ρέσα και Ντμίτρι Μουράτοφ - «Για τον αγώνα τους υπέρ της ελευθερίας έκφρασης»

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: Στους δημοσιογράφους Μαρία Ρέσα και Ντμίτρι Μουράτοφ - «Για τον αγώνα τους υπέρ της ελευθερίας έκφρασης»

«Με τη βράβευσή τους υπογραμμίζεται η σπουδαιότητα προάσπισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων ελευθερίας έκφρασης και ελευθεροτυπίας»
THE LIFO TEAM
ΠΕΜΠΤΗ 14/10 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ- Γιώργος Σεφέρης, «Ένας Έλληνας, ο Μακρυγιάννης». Διαβάζει ο Γιώργος Μαγγίνης

Αναγνώσεις / Γιώργος Σεφέρης, «Ένας Έλληνας, ο Μακρυγιάννης». Διαβάζει ο Γιώργος Μαγγίνης

Αναγνώσεις από «Το σπίτι της μνήμης». Με αφορμή τα 50 χρόνια από την απώλεια του ποιητή, το Μουσείο Μπενάκη προγραμμάτισε μια σειρά από εκδηλώσεις που πλαισιώνουν την έκθεση έργων ζωγραφικής της Λήδας Κοντογιαννοπούλου με τίτλο «Το σπίτι της μνήμης» στην Πινακοθήκη Γκίκα.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ