ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Αντίσταση στον σκοταδισμό

Shamsia Hassani Facebook Twitter
«Εφιάλτης», της Αφγανίδας καλλιτέχνιδας και street artist, Shamsia Hassani, 9 Αυγούστου 2021.
0

ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΥΧΛΑ

Το κείμενο που υπέγραψαν 160 «εξέχοντα πρόσωπα» σχολιάστηκε ευρέως. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα στη σχετικά σύντομη απάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη,

S

και στο εκτενές κείμενο του κ. Θοδωρή Αντωνόπουλου.

Ωστόσο, η ιδεολογική μούχλα που αναδίνουν οι απόψεις των 160 δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό.

Αυτή η παρέμβαση εγγράφεται σε μια προσπάθεια να συγκροτηθεί ακροδεξιά/αντιδραστική ρητορεία ― συντηρητική θα ήταν υπερβολικά τιμητικός όρος ― που επιχειρεί να πλαγιοκοπήσει τη Νέα Δημοκρατία, και με σκοπό να εκπροσωπηθεί πολιτικά, είτε εντός της είτε μάλλον εκτός της με αυτόνομο πολιτικό σχήμα.

Για να μη μείνει η παραμικρή αμφιβολία περί τούτου, σπεύδουν να το διευκρινήσουν: «Και όλα αυτά εξαγγέλλονται σε μια πρωτόγνωρη περίοδο, όχι μόνο λόγω της πανδημίας COVID- 19 και της περαιτέρω επιδείνωσης της ήδη βεβαρυμένης από τα μνημόνια οικονομίας μας, αλλά και μιας βαθειάς και πολύπλευρης κοινωνικής κρίσεως (με την αύξηση της εγκληματικότητας, των κρουσμάτων σεξουαλικής βίας και διαστροφής, τον διαχωρισμό σε εμβολιασθέντες και ανεμβολίαστους, τις πρωτόγνωρες καταστροφικές πυρκαγιές κ.λπ.)».

Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, και μόνο προφανής δεν είναι. Παρά ταύτα, πριν κάποιος ισχυριστεί ότι πρόκειται για «αστεία» απόπειρα νομιμοποίησης απαξιωμένων απόψεων, θυμίζω ότι εξίσου αστεία φαίνονταν όσα έλεγαν οι Λεπέν, πατήρ και θυγατέρα, ο Όρμπαν, ο Τραμπ και άλλοι, με τους οποίους πολιτικά είναι συγγενείς πρώτου βαθμού.

• • •

ΜΙΑ ΘΛΙΒΕΡΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ

Με δήλωσή του, ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός διαχώρισε τη θέση του από το κείμενο των 160 κατά της Εθνικής Στρατηγικής Ισότητας μεταξύ ετεροφυλόφιλων και ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτών.

Ο συγγραφέας και Ακαδημαϊκός δηλώνει: «Δεν έχω υπογράψει κανένα τέτοιο κείμενο απ’ όσο ξέρω, τουλάχιστον, ο ίδιος». Εύλογα αναρωτιέται κανείς: Αν δεν γνωρίζει αυτός αν το υπέγραψε, ποιος το γνωρίζει; Τι τον εμποδίζει να απαντήσει ξερά «ουδέποτε υπέγραψα αυτό το κείμενο»;

Και στη δεύτερη παράγραφο της δήλωσής του δεν παραλείπει να μας υπενθυμίσει το παμπάλαιο και χιλιοειπωμένο επιχείρημα ότι η κοινωνία μας είναι «’άγουρη’, ανώριμη να δεχτεί πράγματα αντίθετα σε μια παράδοση ζωής εκατονταετιών αυτού του τόπου», δηλαδή τον πυρήνα των θέσεων των 160.

Θλιβερή δήλωση, για να το πω όσο πιο κομψά μπορώ. Διότι, αν συνδυάσουμε τα δύο αυτά σημεία, τι μας εμποδίζει να συμπεράνουμε ότι επιδιώκει να είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ;

Αντίσταση στον σκοταδισμό Facebook Twitter

• • •

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ανοίγουν σήμερα όλα τα σχολεία, από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο.

Ας ελπίσουμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και ότι τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή Ειδικών θα αποδειχθούν αποτελεσματικά.

Μόνο διεστραμμένη τεχνολαγνεία μπορεί να υποστηρίζει ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να υποκαταστήσει τον φυσικό χώρο των μαθημάτων και τη διά ζώσης εκπαίδευση. Αυτό το γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και, πάνω από όλους, οι ίδιοι οι μαθητές.

Θανάσης Βαλτινός Facebook Twitter
Ο συγγραφέας και Ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

• • •

ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΑΠΑΡΧΑΪΝΤ

Ο υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Μπακί Χακανί, ανακοίνωσε σειρά κανόνων που καθορίζουν την πρόσβαση των γυναικών στα πανεπιστήμια, και ειδικότερα τον ενδυματολογικό τους κώδικα.

Μεταξύ άλλων, ο Χακανί είπε ότι οι φοιτήτριες θα φορούν υποχρεωτικά χιτζάμπ, θα παρακολουθούν μαθήματα σε χωριστές αίθουσες, και καθηγητές τους θα είναι μόνον γυναίκες. Δεν αποσαφήνισε, πάντως, αν ο ενδυματολογικός κώδικας αφορά υποχρεωτικά τη μπούρκα, το νικάμπ ή αν επιτρέπει απλώς και τη μαντίλα.

Το περασμένο Σάββατο, περίπου 300 φιλο-Ταλιμπάν γυναίκες με τη σημαία των Ταλιμπάν ανά χείρας πραγματοποίησαν διαδήλωση προκειμένου να υποστηρίξουν την εκπαιδευτική πολιτική της νέας κυβέρνησης.

Οι διαδηλώτριες παρακολούθησαν ομιλίες σε αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της Καμπούλ, και μετά διαδήλωσαν υπό την προστασία οπλισμένων Ταλιμπάν. Μία εξ αυτών δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να ξαναδούμε μπιχιτζάμπ» (γυναίκες δίχως κάλυμμα της κεφαλής), και ότι υποστηρίζουν την κυβέρνηση με όλη τους τη δύναμη.

• • •

ΑΠΟ ΤΟΝ «ΚΑΛΟ» ΣΤΟΝ «ΚΑΚΟ» ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ

Πραξικόπημα του Πινοσέτ στη Χιλή στις 11 Σεπτεμβρίου 1973, περήφανη στάση και θάνατος του εκλεγμένου προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε. Πρώτη μέρα μιας φριχτής δικτατορίας η οποία, εκτός των άλλων, παρουσιάζει ενδιαφέρον για την ιστορία ιδεών γενικά, και για τον νεοφιλελευθερισμό ειδικά. 

Είναι ελάχιστα γνωστή η ρήξη που επήλθε στην πρόσληψη του νεοφιλελευθερισμού με τη χιλιανή δικτατορία: ενώ πριν τον Πινοσέτ ο νεοφιλελευθερισμός αντιμετωπίζεται μάλλον θετικά, έκτοτε αποκτά αρνητική φόρτιση που φθάνει μέχρι τις μέρες μας.

Στις διαμάχες της δεκαετίας του ‘60, ο «νεοφιλελευθερισμός» έχει θετική διάσταση στη Λατινική Αμερική (και στην Ελλάδα), δεδομένου ότι ταυτίζεται με το «οικονομικό θαύμα» της Δυτικής Γερμανίας. Οι φίλοι των αγορών έχουν ως πρότυπο τη σχολή του Freiberg (Eucken, Röpke, Rüstow, and Müller-Armack) ― μια σχολή πιο μετριοπαθής από τον κλασικό φιλελευθερισμό και εντελώς αντίθετη στο laissez-faire, η οποία υποστήριζε τις κρατικές πολιτικές για την απάλυνση των κοινωνικών προβλημάτων και τον περιορισμό των μονοπωλίων. Ακόμη και μαρξιστές αντιμετώπιζαν κριτικά μεν, αλλά όχι αρνητικά, τους εκπροσώπους αυτής της σχολής. Άπαντες μεταφράζουν τον γερμανικό όρο neoliberalismus απευθείας στα ισπανικά neoliberalismo.

Για πρώτη φορά, ο νεοφιλελευθερισμός αποκτά αρνητική φόρτιση σε ένα άρθρο του Καναδού καθηγητή Michel Chossudovsky το 1975, μετέπειτα διάσημου για τις θεωρίες συνωμοσίας του. Σημειωτέον, τo 1976 ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν τον χρησιμοποιεί ακόμη θετικά· και Εργατικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο και Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ (κυβέρνηση Κάλαχαν και προεδρία Κάρτερ) υιοθετούν μονεταριστική πολιτική. 

Παρά ταύτα, είναι τέτοια η απέχθεια προς τη δικτατορία του Πινοσέτ και τις οικονομικές του μεταρρυθμίσεις ώστε, στη Λατινική Αμερική αρχικά και κατόπιν στην Ευρώπη, επικρατεί ο αρνητικά φορτισμένος νεοφιλελευθερισμός, ο οποίος επιπλέον ταυτίζεται με τα οικονομικά του Σικάγου.

Η αρνητική φόρτιση πολλαπλασιάστηκε από τα εξής: Πρώτον, τις επισκέψεις των Χάγιεκ, Φρίντμαν και Μπιουκάναν στη Χιλή, οι οποίοι στήριξαν το καθεστώς Πινοσέτ και τις οικονομικές αλλαγές ― και οι τρεις νομπελίστες (1974, 1976, 1986) και διατελέσαντες πρόεδροι της Mont Pèlerin Society (MPS), της διεθνούς οργάνωσης προώθησης των νεοφιλελεύθερων ιδεών. Δεύτερον, ανάμεσα σε άλλα επιεικώς απαράδεκτα, ο Χάγιεκ έγραψε και το εξής εξωφρενικό: «Δεν μπόρεσα να βρω έστω και ένα πρόσωπο στην τόσο κακολογημένη Χιλή, το οποίο να μη συμφώνησε ότι η ατομική ελευθερία ήταν πολύ μεγαλύτερη υπό τον Πινοσέτ απ’ όσο υπήρξε υπό τον Αλιέντε». (Επιστολή στους The Times, 3 Αυγούστου 1978). Τέλος, ο στιγματισμός του νεοφιλελευθερισμού επιστεγάστηκε με την πραγματοποίηση της περιφερειακής συνάντησης της MPS του 1981 στη Viña del Mar της Χιλής. 

Παρά ταύτα, η χρήση του όρου παραμένει σχετικά περιορισμένη. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και μετά, όμως, η χρήση του αυξάνεται εκθετικά, η δε αρνητική διάστασή του θα επιβληθεί κατά κράτος.

Η αντίδραση όσων διάκειντο φιλικά στις ιδέες του νεοφιλελευθερισμού ήταν η άρνησή του: δεν υπάρχει κάτι τέτοιο σαν τον νεοφιλελευθερισμό, «πρόκειται για φαντασίωση» θα ισχυριστεί ο Μάριο Βάργκας Λιόσα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι βλέπουμε πλέον τον όρο στους Financial Times, τον Guardian, τους New York Times, το ΔΝΤ και πολλά άλλα έντυπα και φορείς. Εξίσου εντυπωσιακό, το The Adam Smith Institute ― η περιώνυμη δεξαμενή σκέψης του θατσερισμού και προπύργιο του ελευθεριασμού (libertarianism) ― αποφάσισε επισήμως, το 2016, να εγκαταλείψει τους όρους «ελευθεριασμός» και «ελευθεριακοί» (libertarian) με τους οποίους αυτοπροσδιοριζόταν εκ γενετής, και θα τους αντικαταστήσει με τους θετικής έννοιας όρους «νεοφιλελευθερισμός» και «νεοφιλελεύθεροι». Αλλά, το παιχνίδι είχε χαθεί οριστικά.

Πολιτικά, όλα αυτά είναι μικρής σημασίας. Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και κυρίως μετά τις κρατικές παρεμβάσεις λόγω της πανδημίας, μπορούμε να πούμε ότι ο νεοφιλελευθερισμός ανήκει πλέον στην ιστορία των ιδεών και όχι στη ζώσα πολιτική.

Φρανσίσκο Γκόγια, «Η Σκηνή του Σχολείου» Facebook Twitter
Φρανσίσκο Γκόγια, «Η Σκηνή του Σχολείου», Μουσείο της Σαραγόσας, 1785.

• • •

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

«Ουδέποτε λείπει η λέξη, όταν κατέχεις την ιδέα».

Γκυστάβ Φλωμπέρ

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ