Ξανά κατώτερη των περιστάσεων η ΕΛΑΣ

Ξανά κατώτερη των περιστάσεων η ΕΛΑΣ Facebook Twitter
Η αστυνομία ήταν πράγματι εκεί αλλά κανέναν διαδηλωτή δεν προστάτευσε. Φωτ.: Hilary Swift/Getty Images/Ideal Image
0



ΜΠΟΡΕΙ Η ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ
 –αν και η λέξη είναι «μικρή»− συγκέντρωση της 28ης Φεβρουαρίου στην Αθήνα για το έγκλημα στα Τέμπη, η οποία ήδη αποτελεί ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, όπως και οι εκατοντάδες ανάλογες συγκεντρώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό την ίδια αποφράδα μέρα, να είναι πια παρελθόν, όμως οι συζητήσεις που πυροδότησε η πρωτοφανής αυτή κινητοποίηση δεν έχουν κοπάσει και ούτε πρόκειται όσο οι ευθύνες «αρνούνται» να αποδοθούν. Μια από αυτές σίγουρα αφορά τα επεισόδια που ξέσπασαν στο Σύνταγμα και το ευρύτερο αθηναϊκό κέντρο κατά τη διάρκειά της και την ακόλουθη αντίδραση της ΕΛΑΣ η οποία, όπως και ο «ισόβιος» πολιτικός της προϊστάμενος, αποδείχθηκε και πάλι κατώτερη των περιστάσεων, παρότι κατέβασε μέχρι και τα «τσικό» των αστυνομικών σχολών στους δρόμους. Έλα, όμως, που η αποτελεσματικότητα δεν είναι μόνο θέμα αριθμών, κι ας μιλάμε για ένα από τα, αναλογικά, πολυπληθέστερα σώματα ασφαλείας στην Ευρώπη.

Δεν θα επεκταθώ εδώ στο αν τα εν λόγω επεισόδια ήταν οργανωμένα ή αυθόρμητα, αν καπηλεύτηκαν ή απλώς «χρωμάτισαν», δίχως, φυσικά, να την ακυρώνουν, την παλλαϊκή συγκέντρωση για την ασύλληπτη εκείνη τραγωδία, ούτε θα ξοδευτώ στην ακατάσχετη προβοκατορολογία που ακολούθησε – όπως όλα δείχνουν, η σύνθεση του νεαρόκοσμου που ξεκίνησε τα επεισόδια ήταν «πολυσυλλεκτική», δεν κατευθυνόταν από κάποιο ενιαίο «κέντρο», ούτε ήταν «βαλτοί» της κυβέρνησης, η οποία, ούσα στην εξουσία, έχει αυτοδίκαια το μονοπώλιο της νόμιμης βίας, κάτι που έχει επανειλημμένα ασκήσει στον υπερθετικό, χωρίς να λογοδοτεί πουθενά. Δεν της χρειάζεται, οπότε, να επιστρατεύσει προβοκάτορες, που άλλωστε μέσα σε ένα τέτοιο πλήθος εύκολα θα ρίσκαραν να εντοπιστούν και να απομονωθούν, κάτι που μάλλον δεν θα ήθελαν καθόλου. Παρότι δηλαδή αστυνομικοί των ΜΑΤ έχουν επανειλημμένα «συλληφθεί» να προβαίνουν σε προβοκατόρικες ενέργειες, όπως απρόκλητες επιθέσεις σε διαδηλωτές, ζημιές σε κτίρια ή σταθμευμένα αυτοκίνητα κ.λπ., δεν φαίνεται, στη συγκεκριμένη τουλάχιστον περίπτωση, να υπήρξε κάποιο οργανωμένο σχέδιο, άσχετα με τις προθέσεις διαφόρων «θερμοκέφαλων» με ή χωρίς στολή που, ναι, δεν αποκλείεται καθόλου να προσπάθησαν φιλότιμα να ρίξουν λάδι στη φωτιά.

H ΕΛΑΣ αρνήθηκε κατηγορηματικά τη σχέση της με προβοκάτσιες, καταγγέλλοντας επιπλέον διασπορά «fake news» που, ναι, μπορεί να έπαιξαν, ωστόσο οι ευθύνες της δεν είναι καθόλου «fake», όσο κι αν προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο.

Εκείνο που ήταν εξαρχής βέβαιο ήταν ότι επεισόδια θα ξεσπούσαν οπωσδήποτε κάποια στιγμή, παρά τις εκκλήσεις των συγγενών των θυμάτων: επειδή ο θυμός και η οργή περισσεύουν σε κάποιον κόσμο και όχι μόνο εξαιτίας των Τεμπών, επειδή η αδρεναλίνη είναι πολύ ανεβασμένη σε κάποιον άλλο, επειδή ορισμένοι βρίσκουν ευκαιρία να λύσουν άλλου είδους λογαριασμούς, επειδή αυτό υπαγορεύει το «έθιμο» όταν έχουμε μεγάλες διαδηλώσεις στην Ελλάδα, αν θέλετε, ή απλώς «γιατί έτσι», καθώς υπάρχει κι αυτός ο παράγοντας, συν η σχετική «φιγούρα» στα σόσιαλ. Και εκείνο που ήξερε μέχρι και η γάτα μου δεν μπορεί να μην το είχαν ψυχανεμιστεί στη ΓΑΔΑ, η οποία ποιο ακριβώς επιχειρησιακό σχέδιο είχε, πέρα από το «πάμε κι όπου βγει» στη δική της εκδοχή;

greek police brutality Facebook Twitter
Φωτ.: Socrates Baltagiannis/picture alliance via Getty Images/Ideal Image

Όπως ήταν αναμενόμενο, τη σχέση της με προβοκάτσιες αρνήθηκε κατηγορηματικά και η ΕΛΑΣ σε δική της ανακοίνωση, καταγγέλλοντας επιπλέον διασπορά «fake news» που, ναι, μπορεί να έπαιξαν, ωστόσο οι ευθύνες της δεν είναι καθόλου «fake», όσο κι αν προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο. Διότι, ok, άντε να δεχτούμε ότι μια τέτοια ανεπανάληπτη μάζωξη κόσμου αιφνιδίασε και τους ίδιους, ότι η παρουσία τόσων ανθρώπων, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά, ήταν ανασταλτικός παράγοντας επιχειρησιακά, πώς γίνεται όμως «γνωστοί-άγνωστοι» στόχοι όπως το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία να μένουν εντελώς εκτεθειμένοι ή να παρακολουθούμε live επί πόση ώρα μια ντουζίνα άτομα να σπάνε τα λουλουδάδικα στο Σύνταγμα, με τους αστυνομικούς ακριβώς από πάνω, στο προαύλιο της Βουλής, να σφυρίζουν αδιάφορα; Πώς γίνεται, έπειτα, να στέλνουν, έστω κατόπιν εορτής, τις αύρες, κι αυτές να εκτοξεύουν νερό στον κόσμο που επιχειρούσε να ξανασυγκεντρωθεί στο Σύνταγμα, δείχνοντας με κάθε τρόπο τις ειρηνικές του προθέσεις; Και όχι, δεν είναι δικαιολογία ότι ανάμεσά τους βρίσκονταν «ταραξίες»∙ αφενός αυτό δεν έστεκε, αφετέρου αλίμονο αν για δέκα «ξερά» κόβεις για πλάκα και πεντακόσια «χλωρά». Δεν έχει δυστυχώς καθόλου άδικο η εγκληματολόγος Νατάσα Τσουκαλά όταν λέει ότι «τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται (διαχρονικά) σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών», ούτε ο πρόεδρος της ΕλΕΔΑ, Ανδρέας Τάκης, όταν αναφέρει πως «δεν χρειάζεται ένας αστυνομικός να έχει προοδευτικές ιδέες, αρκεί να είναι επαγγελματίας».

Για ποιον λόγο, έπειτα, είδαμε και πάλι σε βίντεο –και όχι, αυτά δεν ήταν καθόλου «fake»− αστυνομικούς να ψεκάζουν με χημικά, να χτυπάνε απρόκλητα και να συλλαμβάνουν ανθρώπους «στον σωρό»; Ανάμεσα στους τραυματίες βρέθηκε μάλιστα ένας ακόμα φωτορεπόρτερ, ο Ορέστης Παναγιώτου (ΑΠΕ-ΜΠΕ), από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης κι αυτός. «Η αστυνομία αντέδρασε ψύχραιμα και με επαγγελματισμό, αποτρέποντας την κλιμάκωση των επιθέσεων, με πρωταρχικό μέλημα την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των διαδηλωτών», απεφάνθη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που βρισκόταν φαίνεται σε άλλη πόλη/χώρα εκείνη τη μέρα. Ας μας εξηγήσει τουλάχιστον γιατί τα 25 μέλη του Ρουβίκωνα που συνελήφθησαν για την επίσης ειρηνική διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν στα γραφεία της Hellenic Train την ίδια μέρα κρατήθηκαν παράνομα επί οκτώ ολόκληρες ώρες ώσπου να δεήσει η διοίκηση της εταιρείας να υποβάλει μήνυση (σ.σ. αφέθηκαν ελεύθερα πέντε ολόκληρες μέρες μετά). Διότι άσχετα με το τι πιστεύει κανείς για τη συγκεκριμένη οργάνωση, αν κάποιος παραβίασε τον νόμο εδώ, είναι καταρχάς αυτός που τάχθηκε να τον υπηρετεί. 

«Η πολιτεία έχει χρέος να μεριμνήσει ώστε όποιος επιθυμεί, να ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση. Και η αστυνομία θα είναι εκεί για να προστατεύσει τους συμμετέχοντες και το συνταγματικό δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης», δήλωνε στο υπουργικό συμβούλιο ένας φανερά αμήχανος μπροστά σε αυτό που ερχόταν πρωθυπουργός λίγες μόλις μέρες πριν. Η αστυνομία ήταν πράγματι εκεί αλλά κανέναν διαδηλωτή δεν προστάτευσε, δεν είναι καν στις θεμελιώδεις αρχές της λειτουργίας της για να το προσπαθήσει – η ΕΛΑΣ είθισται να αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές στην καλύτερη ως περιττή ενόχληση και στη χειρότερη ως εχθρούς, και οι ευθύνες γι’ αυτό είναι καταρχάς πολιτικές. Πώς, άραγε, σκοπεύει να κινηθεί εν όψει του επόμενου καλέσματος για τα Τέμπη στις 5/3, αλλά και όσων άλλων κινητοποιήσεων ακολουθήσουν σε ένα πολιτικοκοινωνικό σκηνικό που βρίσκεται πάλι κοντά σε «σημείο βρασμού», με «συνταγές» Δεκεμβριανών του ’08 ή συλλαλητηρίων του ’12; 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ