Τι σημαίνει η εκλογή Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ

Τι μπορεί να σημαίνει η εκλογή Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ Facebook Twitter
Το μεγάλο στοίχημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ θα είναι το πώς θα διαχειριστούν τα σοβαρά διλήμματα που θα τους τεθούν στην πορεία προς τις εκλογές. Εικονογράφηση: bianka / LiFO
0

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ (ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΓΝΩΣΤΗ) παροιμία: «Αν δεν παλέψεις με θεριό, θεριό δεν γίνεσαι». Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πλέον ο έκτος πρόεδρος στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ, παλεύοντας και νικώντας θεριά. Τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, με όνομα βαρύ σαν ιστορία, που είχε μάλιστα μαζί του την παράσταση νίκης μέχρι τον πρώτο γύρο, αλλά και στελέχη με σημαντική διαδρομή, που επί μήνες δούλευαν μεθοδικά την υποψηφιότητά τους.

 

Τους λόγους για τους οποίους κέρδισε ο Νίκος Ανδρουλάκης τους αναλύσαμε την περασμένη εβδομάδα. Πολύ περιληπτικά, θα επαναλάβουμε ότι κέρδισε γιατί έκανε μια στοχευμένη καμπάνια, με απλά και ευθύβολα μηνύματα (ανανέωση - ενότητα - πολιτική αυτονομία) που η υποψηφιότητά του μπορούσε να υποστηρίξει, αλλά και γιατί προσέδωσε σε αυτήν κάποια «ανατρεπτικά» στοιχεία. 

 

Επόμενο στοίχημά του θα είναι να «θεριέψουν» και τα ποσοστά του κόμματος, και αυτό το στοίχημα θα είναι ακόμα πιο δύσκολο. Όπλα του νέου προέδρου θα είναι σίγουρα η δυναμική που δημιουργεί η εκλογή του. Ως «καινούργιο κοσκινάκι», ο κόσμος θα τον παρατηρεί –στην αρχή τουλάχιστον– με κάποιο ενδιαφέρον. Όπλο είναι επίσης η υψηλή συμμετοχή στη διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας, η οποία έδειξε ότι υπάρχει ακόμα κόσμος που ενδιαφέρεται για τα τεκταινόμενα στο Κίνημα.

 

Πολύ σημαντικά για το ΠΑΣΟΚ είναι κάποια ιδιαίτερα δομικά στοιχεία του. Η θέση του στην πολιτική μας γεωγραφία τού επιτρέπει να διεκδικήσει ψήφους και από τη Νέα Δημοκρατία και από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης και να έχει ρυθμιστικό ρόλο σε πολλά σενάρια, κάτι που του δίνει περιθώρια πολλών τακτικών επιλογών. Η συγκυρία για να χτιστεί ένα θετικό πολιτικό μομέντουμ μοιάζει ευνοϊκή. 

 

Πολύ σημαντικά για το ΠΑΣΟΚ είναι κάποια ιδιαίτερα δομικά στοιχεία του. Η θέση του στην πολιτική μας γεωγραφία τού επιτρέπει να διεκδικήσει ψήφους και από τη Νέα Δημοκρατία και από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης και να έχει ρυθμιστικό ρόλο σε πολλά σενάρια, κάτι που του δίνει περιθώρια πολλών τακτικών επιλογών. Η συγκυρία για να χτιστεί ένα θετικό πολιτικό μομέντουμ μοιάζει ευνοϊκή. 

 

Υπάρχουν βέβαια και αρνητικά. Το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα τραυματισμένο από τις πολιτικές εξελίξεις της περασμένης δεκαετίας. Μέρος του πολιτικού προσωπικού του επιμένει να αναλύει τις εξελίξεις με ξεπερασμένους όρους προπερασμένων δεκαετιών. Η απήχησή του στις νεότερες ηλικίες είναι εξαιρετικά περιορισμένη, όπως όλων των παλαιών-συστημικών κομμάτων. Το γεγονός ότι μπορεί να αντλήσει ψήφους και από τα δεξιά και από τα αριστερά του σημαίνει και το αντίθετο. Ότι μπορεί να έχει και αμφίπλευρες απώλειες σε συνθήκες υψηλής πίεσης. 

 

Όλα αυτά βέβαια είναι εκτιμήσεις επί χάρτου. Το μεγάλο στοίχημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ θα είναι το πώς θα διαχειριστούν τα σοβαρά διλήμματα που θα τους τεθούν στην πορεία προς τις εκλογές. Αν κάτι μας έδειξαν οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, είναι ότι η δυναμική των εκλογών διαμορφώνεται από το πώς απαντάς στα μεγάλα διλήμματα που τίθενται και όχι στο πεδίο του performance ή του τακτικισμού. 

 

Κόμματα με συμπαθητική εικόνα, υπαρκτό ακροατήριο και χωρίς «σκελετούς στα ντουλάπια» τους απέτυχαν να διαχειριστούν τις πιέσεις και τα σοβαρά διλήμματα που τους τέθηκαν. Τα κόμματα πρέπει να ξέρουν πρώτα και πάνω απ’ όλα πού στοχεύουν. Όλα τα κόμματα. Και ακόμα περισσότερο τα μικρότερα, που πρέπει να αναζητούν πολύ πιο στοχευμένα τον χώρο και το κοινό στα οποία θα απευθυνθούν. Αν παρασυρθούν από λογικές μικρομεγαλισμού, είναι πιθανό να καταλήξουν να ρίχνουν τουφεκιές στον αέρα…

 

Όσο για τους υπόλοιπους παίκτες του συστήματος; Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δύναται να επηρεάσουν και την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μέχρι σήμερα υπερέχει στον χώρο που περιγράφεται ή αυτοπροσδιορίζεται ως «κέντρο», αποκτά έναν ανταγωνιστή, που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος αν ο κ. Ανδρουλάκης καταφέρει να ανανεώσει το κόμμα του και να ακολουθήσει μια καλά στοχευμένη στρατηγική.

 

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει ακόμα περισσότερο. Πρώτον, επειδή ο κ. Ανδρουλάκης είναι πιο άφθαρτος από τον κ. Τσίπρα. Και αυτό θα φανεί πιο καθαρά αν καταφέρει να ασκήσει αντιπολίτευση χωρίς κάποια «τοξικά» στοιχεία που καταλογίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, επειδή στη μετακίνηση ψηφοφόρων από ΝΔ προς ΣΥΡΙΖΑ (που είναι απολύτως αναγκαία για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλει να κερδίσει τις εκλογές) παρεμβάλλεται ένα ακόμα εμπόδιο, το ΠΑΣΟΚ. Τρίτον, επειδή ένας ενδεχόμενος επαναπατρισμός στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά πιθανό να προκαλέσει μια αντιστροφή δυναμικής στη σχέση των δύο κομμάτων, που θα μένει να αποδειχθεί αν θα είναι μόνιμη ή προσωρινή. Και, τέταρτον, γιατί αν (λόγω και της –πρόσκαιρης έστω– ανόδου του ΠΑΣΟΚ) η δημοσκοπική τάση των επόμενων μηνών δεν είναι θετική για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό ενδέχεται να λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά για το κόμμα και να ενισχύσει μια αυξανόμενη εσωστρέφεια στο εσωτερικό του. 

 

Όλα τα παραπάνω βέβαια εμπεριέχουν αρκετά «αν». Το πώς θα κινηθεί ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μένει να φανεί. Γιατί εκτός από τις δημώδεις φράσεις, υπάρχει και το διαχρονικό «αρχή άνδρα δείκνυσι».

 

 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρεις αυτοκτονίες και μια κοινωνία που τις προσπερνά τόσο εύκολα

Οπτική Γωνία / Τρεις αυτοκτονίες και μια κοινωνία που τις προσπερνά τόσο εύκολα

Ένας κτηνοτρόφος που έχασε το βιος του, ένας πατέρας που έχασε το παιδί του και ένας έφηβος που δεν πρόλαβε να μεγαλώσει. Άνθρωποι που δεν άντεξαν άλλο και δεν ζητούν τη λύπη μας αλλά την προσοχή μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ιράν: Μουλάδες τέλος;

Οπτική Γωνία / Εξέγερση στο Ιράν: Μουλάδες τέλος;

Θα γίνει ο μαζικός ξεσηκωμός που συνταράσσει για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα το Ιράν η ταφόπλακα της Ισλαμικής Δημοκρατίας; Πολλοί το επιδιώκουν, προπαντός ένα ολοένα αυξανόμενο κομμάτι του ιρανικού λαού.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γκάζι: Από εργατική συνοικία, «λούνα παρκ» της νύχτας

Αθήνα / Γκάζι: Από εργατική συνοικία, «λούνα παρκ» της νύχτας

Πώς μια περιοχή με έντονα χαρακτηριστικά γειτονιάς, με μια κοινότητα μουσουλμάνων της Θράκης και εργαστήρια καλλιτεχνών στα τέλη του ’80 με αρχές του ’90, εξελίχθηκε σε τόπο μαζικής διασκέδασης.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Gen Z και εργασία στην Ελλάδα: «Δυστυχώς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με άλλον υποψήφιο»

Οπτική Γωνία / «Δυστυχώς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με άλλον υποψήφιο»

Πώς είναι να προσπαθείς να μπεις στην αγορά εργασίας σε μια περίοδο που η αβεβαιότητα έχει γίνει κανονικότητα; Ο Βασίλης Τσούτσης, φοιτητής Οικονομικών, περιγράφει την εμπειρία της πρώτης αναζήτησης εργασίας, ενώ ο Χρήστος Γούλας, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, αναλύει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ νέων και εργοδοτών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η πολιτική δυναμική της Μαρίας Καρυστιανού, το ηθικό κεφάλαιο και το πολιτικό ρίσκο

Πολιτική / Η πολιτική δυναμική της Μαρίας Καρυστιανού, το ηθικό κεφάλαιο και το πολιτικό ρίσκο

Το 2025 ξεκίνησε με τις διαδηλώσεις για τα Τέμπη, που κατέβασαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα, και κλείνει με την προαναγγελία δημιουργίας κόμματος από τη Μαρία Καρυστιανού, την πρόεδρο του Συλλόγου Πληγέντων του Δυστυχήματος των Τεμπών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ