Τασούλας for President

Τασούλας for President Facebook Twitter
H επιλογή Τασούλα εκ μέρους του Μητσοτάκη ήθελε να ικανοποιήσει, αυτούς που σιγά, αλλά σταθερά φεύγουν από το μαντρί της ΝΔ, αναζητώντας λύσεις ακόμα πιο δεξιά από αυτήν.
0

ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ προηγήθηκαν και πολλές από αυτές που θα ακολουθήσουν ξοδεύτηκαν και θα ξοδευτούν ακόμα χιλιάδες λέξεις από δημοσιογράφους, πολιτικούς και από διάφορους άλλους που έχουν δημόσιο λόγο με αντικείμενο τον διάδοχο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο, και θετικά τουλάχιστον απρόοπτα συμβαίνουν σπάνια σε αυτήν τη χώρα, επόμενος ένοικος του προεδρικού μεγάρου θα είναι ο έως πρόσφατα πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ένας κλασικός συντηρητικός πολιτικός που μοιάζει με εκατοντάδες άλλους αυτής της κατηγορίας.

Πολιτικό παιδί του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα (για όσους αγνοούν το όνομα, ήταν ένας βαθιά δεξιός πολιτικός που μάλιστα το 1981 εκλέχτηκε πρόεδρος της ΝΔ, η θητεία του ήταν σύντομη και έληξε το 1984, ωστόσο παρέμεινε στην αξιωματική αντιπολίτευση), αν και οι πολιτικοί του εχθροί μέσα στο κόμμα λένε ότι ο Τασούλας δεν ήταν πολιτικός συνεχιστής του Αβέρωφ αλλά απλώς ένας γραμματέας του. Οι ίδιοι εχθροί του Τασούλα λένε πως ο γνήσιος εκφραστής του Αβέρωφ ήταν ο Αντώνης Σαμαράς.

Στην αμήχανη πολιτικά εποχή που ζούμε ακόμα και τα δύο άλλα ονόματα που θα διεκδικήσουν, ανεπιτυχώς φυσικά, την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν συμβολίζουν ιδιαίτερα πράγματα για μια τέτοια θέση που κυρίως έχει συμβολικό και ελάχιστα ουσιαστικό χαρακτήρα. 

Δεν γνωρίζω ποιους ενδιαφέρουν όλα αυτά, εικάζω ελάχιστους, και το πιο πιθανό είναι πως και όσοι διαβάζουν αυτές τις γραμμές περί Αβέρωφ, Τασούλα και Σαμαρά να το κάνουν με σχετική βαριεστημάρα. Τo ίδιo ή κάτι αντίστοιχο θα νιώθουν, φαντάζομαι, όταν διαβάζουν ή ακούνε ανάλογα δημοσιεύματα και αναφορές που είτε καλλωπίζουν το προφίλ του σχετικά πολιτικά αδιάφορου κ. Τασούλα για να τον συστήσουν με θετικό πρόσημο στους ψηφοφόρους, είτε τον κατακεραυνώνουν για το παρελθόν του, το οποίο συνδέουν με τη στάση του στο θέμα των Τεμπών ως προέδρου της Βουλής, όπου ακολούθησε τη γραμμή της συγκάλυψης που είχε δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, για τον αντικομμουνισμό του ή για μια ιστορία με σκιές από την περίοδο που ήταν δήμαρχος Κηφισιάς.

Αυτά και άλλα πολλά διαβάσαμε αυτόν τον καιρό, αλλά με την απάθεια που διακρίνει την ελληνική κοινωνία (τουλάχιστον ενός μεγάλου τμήματός της) δεν νομίζω ότι σκοτείνιασαν το άστρο του κ. Τασούλα. Αν υποθέσουμε ότι έχει άστρο, που φυσικά που δεν έχει.

Ο κ. Τασούλας, λοιπόν, θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναρωτιέμαι αν, εκτός από τους φανατικούς δεξιούς, που είδαν ότι την προεδρία θα καταλάβει μετά την κ. Σακελλαροπούλου –η οποία, αν μη τι άλλο, ενόχλησε πολλούς από αυτούς επειδή ασχολήθηκε λίγο περισσότερο με κάποιες ομάδες απόκληρων ή τάχθηκε υπερ του γάμου ομοφυλόφιλων– ένας δικός τους, υπάρχει κάποιος άλλος που θα «συγκινηθεί» πολιτικά από αυτή την εξέλιξη.

Άλλωστε, η επιλογή Τασούλα εκ μέρους του Μητσοτάκη αυτούς ήθελε να ικανοποιήσει, αυτούς που σιγά, αλλά σταθερά φεύγουν από το μαντρί της ΝΔ, αναζητώντας λύσεις ακόμα πιο δεξιά από αυτήν. Σε αυτούς στόχευε και η επιλογή του Νικήτα Κακλαμάνη για τη θέση του προέδρου της Βουλής – οι σημαντικές θεσμικές θέσεις στους δικούς μας. Βέβαια, η επιλογή Τασούλα απογοήτευσε τους κεντρώους και πρώην αριστερούς ψηφοφόρους του κ. Μητσοτάκη, αλλά μάλλον το κακό είναι μικρό, δεν έχουν πού αλλού να πάνε.

Στην αμήχανη πολιτικά εποχή που ζούμε ακόμα και τα δύο άλλα ονόματα που θα διεκδικήσουν, ανεπιτυχώς φυσικά, την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν συμβολίζουν ιδιαίτερα πράγματα για μια τέτοια θέση που κυρίως έχει συμβολικό και ελάχιστα ουσιαστικό χαρακτήρα. Ο Τάσος Γιαννίτσης είναι ένας παλιός υπουργός, ταυτισμένος κυρίως με την περίοδο Σημίτη και τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που πρότεινε και τελικά αποσύρθηκαν, και η Λούκα Κατσέλη ένα προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ πρόσωπο που υιοθετήθηκε πολιτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, γνωστή περισσότερο για τον νόμο που φέρει το όνομά της και αφορά τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.

Κάπου εκεί τελειώνει και η δική τους λάμψη και αυτό δεν αφορά κάποια αξιολογική κρίση αλλά μια ευρύτερη αποδοχή από την κοινωνία και, γιατί όχι, από το εξωτερικό ως πρόσωπα που θα έστελναν ένα μήνυμα ευρύτερης αισιοδοξίας την οποία σίγουρα χρειαζόμαστε, πρόσωπα με ουσιαστικό περιεχόμενο που θα σηματοδοτούν κάτι. Ο κ. Τασούλας δεν σηματοδοτεί τίποτε άλλο από την παρακμή ενός πολιτικού συστήματος που προσπαθεί να επιβιώσει.

Σε μια εποχή που διεθνώς, όχι μόνο στη χώρα μας, κυριαρχούν σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών είτε η ακραία μετριότητα είτε ακροδεξιά πρόσωπα που ισοπεδώνουν κατακτήσεις πολιτικές και πολιτισμικές πολλών χρόνων, απειλώντας ακόμα και την ανθρωπότητα με νέους πολέμους, έναν νέο ρατσισμό και διεύρυνση της φτώχειας, πόσο ωραίο θα ήταν η χώρα να έστελνε στην Προεδρία της Δημοκρατίας ένα φωτισμένο πρόσωπο που θα συμβόλιζε ακριβώς την αντίθεση σε αυτό τον νέο, βάρβαρο κόσμο που βιώνουμε…

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας: Από συνεργάτης του Αβέρωφ και πρόεδρος της Βουλής, υποψήφιος για ΠτΔ

Πολιτική / Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας: Από συνεργάτης του Αβέρωφ και πρόεδρος της Βουλής, υποψήφιος για ΠτΔ

«Η ευρεία αποδοχή του προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
LIFO NEWSROOM
Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Οπτική Γωνία / Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Άραγε, πώς θα αιτιολογήσουν τη θετική τους ψήφο βουλευτές της ΝΔ που τάχθηκαν απέναντι στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξαιτίας της στάσης της υπέρ του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια; 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ