Τα συμφέροντα της Γερμανίας απέναντι σε αυτά των φτωχότερων χωρών

Τα συμφέροντα της Γερμανίας απέναντι σε αυτά των φτωχότερων χωρών Facebook Twitter
Όσον αφορά το θέμα του πλαφόν, η Γερμανία διαφωνεί επειδή η ίδια χρειάζεται τεράστιες ποσότητες και είναι αρκετά πλούσια ώστε να τις αγοράσει όσο-όσο. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LIFO
0

ΔYO ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ για τη χώρα μας αυτή την εβδομάδα προήλθαν από την ΕΛΣΤΑΤ. Η μία αφορά την εξέλιξη του ελληνικού πληθυσμού και τη «χειρότερη επίδοση των τελευταίων 90 χρόνων» που καταγράφηκε το 2021, καθώς την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, οι θάνατοι ξεπέρασαν κατά 58.573 τις γεννήσεις και, όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, μέσα σε έναν χρόνο χάθηκε ο πληθυσμός μίας περιφερειακής πόλης. Η άλλη είδηση αφορά το πρόβλημα της ανεπαρκούς σίτισης που, πάλι σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, αντιμετωπίζει το 6% των Ελλήνων, λόγω φτώχειας.

Οι αποκαλύψεις για τις συμμορίες που δρούσαν για χρόνια ανενόχλητες στη φοιτητική εστία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σκορπώντας τον τρόμο στους φοιτητές που έμεναν εκεί και στερώντας δωμάτια από παιδιά φτωχών οικογενειών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης, κατέδειξαν τη διαχρονική και διακομματική αδιαφορία και υποκρισία απέναντι στο καυτό πρόβλημα της φοιτητικής στέγης. Και, φυσικά, για άλλη μια φορά κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη, καθώς οι υπεύθυνοι έδειχναν ο ένας τον άλλον. 

Οι φτωχότερες χώρες του Νότου δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές τιμές που θέλει και αντέχει η Γερμανία. Ούτε οι κυβερνήσεις όπως της Ελλάδας έχουν να διαθέσουν τόσα χρήματα για να καλύψουν με επιδοτήσεις τόσο υψηλές τιμές.

Ο πόλεμος της ενέργειας

Κατά τ’ άλλα, η καρδιά της Ευρώπης αυτές τις μέρες χτυπά στην Πράγα, όπου πραγματοποιήθηκε και η πρώτη Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή σαράντα τριών ηγετών, αφού, εκτός από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., θα συμμετέχουν και οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων μαζί με τις πρώην σοβιετικές χώρες της Ευρώπης. Άλλο ένα πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, που είχε συμφωνηθεί από πριν, όσο στο παρασκήνιο μαίνονταν διάφορες συγκρούσεις και με ελληνικό ενδιαφέρον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει να υπάρξει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στηλιτεύοντας έμμεσα τη γερμανική στάση που βάζει εμπόδια γι’ αυτό. Την ίδια θέση με τον Έλληνα πρωθυπουργό έχει και ο Μάριο Ντράγκι και συνολικά δεκαπέντε χώρες. Δηλαδή η πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ε.Ε. ζητά κοινή πολιτική, αλληλεγγύη και πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Απέναντί τους, όμως, συναντούν τη Γερμανία (μαζί με τις χώρες που επηρεάζει), η οποία διαφωνεί.

«Η Ρωσία έχει εργαλειοποιήσει την ενέργεια με στόχο την αποσταθεροποίηση των κοινωνιών μας. Δεκαπέντε κράτη-μέλη έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές. Η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς φυσικού αερίου», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βγήκε μπροστά σε αυτό, προκαλώντας τη γερμανική δυσαρέσκεια.

Η γερμανική πλευρά φρόντισε πάντως να αφήσει και η ίδια τις αιχμές της στο παρασκήνιο και να στείλει μηνύματα, υπενθυμίζοντας τον ρόλο του ελληνικού εμπορικού στόλου που μεταφέρει μεγάλο μέρος των εξαγωγών της Ρωσίας. Τον ελληνικό εμπορικό στόλο τον έχει «βάλει στο μάτι» εδώ και χρόνια η Γερμανία. Από την περίοδο των μνημονίων πίεζε τις ελληνικές κυβερνήσεις για να στριμώξει τους Έλληνες εφοπλιστές, αλλά καμία δεν την άκουσε. 

Όσον αφορά το θέμα του πλαφόν, η Γερμανία διαφωνεί επειδή η ίδια χρειάζεται τεράστιες ποσότητες και είναι αρκετά πλούσια ώστε να τις αγοράσει όσο-όσο ‒ αυτήν τη στιγμή ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει μεγάλες ποσότητες και όχι χαμηλή τιμή. Και επειδή έχει τη δυνατότητα, καλύπτει τη διαφορά με το πρόγραμμα των 200 δισεκατομμυρίων που έχει ανακοινώσει ο καγκελάριος Σολτς.

Οι φτωχότερες χώρες του Νότου όμως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές τιμές που θέλει και αντέχει η Γερμανία. Ούτε οι κυβερνήσεις όπως της Ελλάδας έχουν να διαθέσουν τόσα χρήματα για να καλύψουν με επιδοτήσεις τόσο υψηλές τιμές. Γι’ αυτό και η Ελλάδα ζητά από τη Γερμανία να μπει φρένο στις τιμές, αλλά εκείνη δεν θέλει. Τα συμφέροντα της Γερμανίας έρχονται για άλλη μια φορά σε αντίθεση με τα συμφέροντα των φτωχότερων χωρών, ειδικά του Νότου. 

Η Τουρκία στο επίκεντρο

Η Τουρκία βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο, καθώς μπορεί να απειλεί την Ελλάδα καθημερινά, αλλά προβλήματα δημιουργεί σε όλη τη Δύση. Δεν σταματά να παζαρεύει χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, με τελευταίο χαρτί το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο με την προσωρινή και όχι καθολικά αποδεκτή κυβέρνησης της Λιβύης, το οποίο παραβιάζει ξανά το διεθνές δίκαιο.

Άμεση και ξεκάθαρη όμως ήταν η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο αποδοκίμασε αυτό το μνημόνιο και επισήμανε ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που δεσμεύουν τη χώρα και βλάπτουν τις διπλωματικές της σχέσεις.

Ακόμα και το προσφυγικό ζήτημα επαναφέρει ο Ερντογάν και το χρησιμοποιεί κάθε φορά που θέλει να ζητήσει περισσότερα από την Ε.Ε. και να αυξήσει την πίεση στην Ελλάδα. Καθόλου τυχαία δεν θεωρείται ούτε η αύξηση των ροών πριν από τη Σύνοδο της Πράγας ούτε η ακραία ρητορική και οι κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας και του Λιμενικού. 

Η ελληνική κυβέρνηση για την ώρα ρίχνει το διπλωματικό της βάρος στην αποτροπή του ενδεχόμενου ερευνών από την Τουρκία στις περιοχές της Κρήτης που περιλαμβάνονται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ ανήκουν στην ελληνική ΑΟΖ. Οι ΗΠΑ, οι οποίες παίζουν τον πιο ενεργό ρόλο στην προσπάθεια της Δύσης να ηρεμήσει τον Ερντογάν, του ασκούν πιέσεις τόσο για να μην μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, όπως απειλεί, όσο και για να μην προκαλέσει επεισόδιο με την Ελλάδα. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σουφλέ ζυμαρικών, σκαλοπίνια αλά κρεμ, κρέπες σπανάκι στον φούρνο

Οπτική Γωνία / Γαρίδες κοκτέιλ, σκαλοπίνια αλά κρεμ: Τι τρώγαμε αλήθεια στα ’80ς;

Τα ελληνικά βιβλία συνταγών του παρελθόντος σχεδόν δυσφήμιζαν το φαγητό: μπόμπες, βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση, σφολιάτες που ξεχείλιζαν τυριά. Πολλές φορές νομίζω πως ξεχνάμε πώς έμοιαζε η «καλή μαγειρική» τη δεκαετία του ’80.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Ακροβατώντας / Δύσκολο πια να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Η διακυβέρνηση Τραμπ αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού καθεστώτος, κι αυτό δεν αφορά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται στη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πανεπιστήμια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ