LIVE!

Πρέπει να ανοίξουν τα πανεπιστήμια και οι διδάσκοντες έχουμε ευθύνη γι’ αυτό

Πρέπει ανυπερθέτως να ανοίξουν τα πανεπιστήμια: Έχουμε κι εμείς, οι διδάσκοντες, ευθύνη γι’ αυτό Facebook Twitter
Για ενάμιση χρόνο, δηλαδή τρία ολόκληρα πανεπιστημιακά εξάμηνα που το πανεπιστήμιο ήταν κλειστό, δεν έγινε τίποτε –μα τίποτε– προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διαδικασία ανοίγματός του. Φωτ.: Eurokinissi
0

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ και οι περισσότεροι φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ ακόμα δεν ξέρουν αν και πώς θα κάνουν τα μαθήματά τους. Τα περισσότερα πανεπιστήμια της Ελλάδας δεν έχουν αποφασίσει σχετικά. Εφιαλτικό. Θα τα κάνουν διά ζώσης, με τηλεδιάσκεψη –ποια διά ζώσης και ποια με τηλεδιάσκεψη– ή υβριδικά;

Το γεγονός αυτό, από μόνο του, είναι απαράδεκτο. Είναι αδιανόητο το ότι μετά από δεκαοκτώ ολόκληρους μήνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και απομόνωσης έφτασε η αρχή του χειμερινού εξαμήνου και οι περισσότεροι φοιτητές ακόμα δεν γνωρίζουν τι θα γίνει.

Κακά τα ψέματα, η ευθύνη ανήκει πρωτίστως στην κυβέρνηση. Για ενάμιση χρόνο, δηλαδή τρία ολόκληρα πανεπιστημιακά εξάμηνα που το πανεπιστήμιο ήταν κλειστό, δεν έγινε τίποτε –μα τίποτε– προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διαδικασία ανοίγματός του. 

Πραγματικά πιστεύω ότι το αναγκαίο είναι το ελληνικό πανεπιστήμιο πραγματικά να ανοίξει, χωρίς υπεκφυγές που θα το οδηγήσουν στον μαρασμό. Και μάλιστα όταν αυτός ο μαρασμός είναι πολύ βολικός για κάποιους (δυστυχώς, μεταξύ αυτών που μας κυβερνάνε) που αποστρέφονται το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, θεωρώντας το άντρο τεμπελιάς, μετριότητας και ακολασίας. 

Ή μάλλον έγινε... Το μόνο το οποίο απασχόλησε την κυβέρνηση το διάστημα κατά το οποίο τα ελληνικά ΑΕΙ ήταν κλειστά λόγω της πανδημίας ήταν να νομοθετήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία. Τα αποτελέσματα, γνωστά: μετά το εφιαλτικό καλοκαίρι του 2021 (είτε λόγω των υγειονομικών αδιεξόδων είτε λόγω των φοβερών καταστροφών που άφησαν οι φωτιές) το κλίμα είχε βαρύνει τόσο, ώστε φωνές λογικής να πρυτανεύσουν εντός της και το σχέδιο ίδρυσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας να παραπεμφθεί στις καλένδες, που λένε. Τυχόν παρουσία αστυνομίας σήμερα στα ΑΕΙ θα ήταν φουρνέλο για την ακαδημαϊκή ειρήνη και δημόσια τάξη. 

Ως προς την πραγματική λειτουργική δυνατότητα των ιδρυμάτων να μπορέσουν στοιχειωδώς να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τήρησης ενός στοιχειώδους υγειονομικού πρωτοκόλλου σαν θα έφτανε η έναρξη του χειμερινού εξαμήνου του 2021, δεν έγινε τίποτα. Το αποτέλεσμα είναι ότι τελείωσε το καλοκαίρι και εκεί που όλοι περιμέναμε ότι επιτέλους θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια, τα φθινοπωρινά σύννεφα άρχισαν να πυκνώνουν.

Οι περιορισμένες υλικοτεχνικές δυνατότητες των περισσοτέρων ιδρυμάτων να εγγυηθούν ένα στοιχειώδες υγειονομικό πρωτόκολλο ήταν γνωστές. Πάρα ταύτα, η ευθύνη μετακυλίσθηκε εξ ολοκλήρου στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Η κυβέρνηση δεν έκανε τη δουλειά της. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που διέπει την δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία εκδόθηκε μόλις προχθές στις 25 Σεπτέμβρη… Αδιανόητο.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τη δουλειά της μήπως σημαίνει ότι η δουλειά δεν θα γίνει; Μήπως από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποποιείται των ευθυνών της θα πρέπει και εμείς, οι δάσκαλοι των ελληνικών ΑΕΙ, να κάνουμε το ίδιο; Δεν έχουμε εμείς ευθύνη να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να ανοίξει επιτέλους το ελληνικό πανεπιστήμιο με διά ζώσης μαθήματα; Δεν πρέπει εμείς να αναλάβουμε το χρέος μας ώστε να βρούμε τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό λειτουργίας των ΑΕΙ με την ανάγκη τήρησης των υγειονομικών κανόνων; 

Δεν υπάρχει –είμαι σίγουρος– πανεπιστημιακός που να απαντήσει αρνητικά. Το κρίσιμο ερώτημα, λοιπόν, είναι αν υπάρχει αναγκαίο όριο κάτω από το οποίο το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει και ποιο είναι αυτό. 

Δεν βρισκόμαστε στην αρχή της πανδημίας, ούτε καλούμαστε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Ζούμε εδώ και μήνες πλέον σε μια κοινότητα που εξ αντικειμένου, αν δεν έχει αναλάβει, έχει χρεωθεί το ρίσκο του ανοίγματος. Τα πάντα δουλεύουν: οι μεταφορές, η εστίαση, τα σχολεία, τα δικαστήρια, το εμπόριο και πάει λέγοντας. Οι υγειονομικοί κανόνες κάπου τηρούνται, κάπου τηρούνται προσχηματικά, κάπου δεν τηρούνται καθόλου, όπως σε όλο τον κόσμο. Αλλά τα πάντα λειτουργούν και είναι προσβάσιμα για τον εμβολιασμένο πληθυσμό.

Πρέπει ανυπερθέτως να ανοίξουν τα πανεπιστήμια: Έχουμε κι εμείς, οι διδάσκοντες, ευθύνη γι’ αυτό Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

Όταν την άνοιξη 2021 όλα άνοιγαν και τα πανεπιστήμια ήταν κλειδαμπαρωμένα, ορθώς διαμαρτυρόμασταν ότι δεν μπορεί να ανοίγουν όλα και μόνο τα πανεπιστήμια να μένουν κλειστά. Αυτό δεν το λέγαμε διότι γνωρίζαμε ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνταν μέχρι κεραίας. Το λέγαμε διότι βλέπαμε ότι δεν γίνεται μια κοινωνία να ανοίγει εμπορικά μαγαζιά, ταβέρνες, κουρεία, γυμναστήρια και πάει λέγοντας (οι βιομηχανίες ήταν ήδη ανοιχτές) και να βαστά κλειστά τα πανεπιστήμιά της. Και ορθά φωνάζαμε τότε ότι αυτό είναι αδιανόητο.

Τώρα, λοιπόν, που τα πανεπιστήμια ανοίγουν, δεν γίνεται να ζητάμε να τηρηθούν υγειονομικοί όροι τόσο αυστηροί και απαγορευτικοί που να αναιρούν το άνοιγμα και να οδηγούν στο να γίνουν τα μαθήματα πάλι στο διαδίκτυο. Και μάλιστα την ίδια στιγμή που είμαστε όλοι μας, διδάσκοντες και φοιτητές, χρήστες όλων των υπηρεσιών μιας κοινωνίας που εκθέτει τα μέλη της στον κίνδυνο, μπαίνοντας σε σούπερ-μάρκετ, σε αεροδρόμια, σε καράβια, σε μπαρ και πάει λέγοντας. 

Υπάρχουν σχολές οι οποίες ήδη ανακοίνωσαν ότι τα μαθήματα θα γίνουν διά ζώσης και υπάρχουν, δυστυχώς, σχολές που ανακοίνωσαν ότι τα περισσότερα μαθήματα θα γίνουν διαδικτυακά. Υπάρχουν σχολές που ανακοίνωσαν ότι το πανεπιστήμιο θα ανοίξει, αλλά στην πράξη θα είναι τόσοι οι περιορισμοί, που το άνοιγμα θα είναι κενό γράμμα. Υπάρχουν, τέλος, σχολές που πραγματικά θα ανοίξουν.  

Δεν είναι στη διακριτική μας ευχέρεια το να κάνουμε μάθημα διά ζώσης. Είναι η δουλειά μας. Μόνο εφόσον εξατομικευμένα υπάρχουν ειδικοί λόγοι που τεκμηριωμένα ανάγονται στην υγεία κάποιου δασκάλου μπορεί να γίνει μάθημα διαδικτυακά, στο όνομα της έκτακτης ανάγκης. Οι λόγοι αυτοί ας μην ανακοινωθούν δημόσια, αλλά δεν γίνεται κάποιος να επικαλείται υποκείμενα νοσήματα, γενικά και αφηρημένα, ώστε να μην πηγαίνει στη δουλειά του. Αντιληφθείτε τι σημαίνει αυτό για περιφερειακά ΑΕΙ… Κόλαφος.

Πραγματικά πιστεύω ότι το αναγκαίο είναι το ελληνικό πανεπιστήμιο πραγματικά να ανοίξει, χωρίς υπεκφυγές που θα το οδηγήσουν στον μαρασμό. Και μάλιστα όταν αυτός ο μαρασμός είναι πολύ βολικός για κάποιους (δυστυχώς, μεταξύ αυτών που μας κυβερνάνε) που αποστρέφονται το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, θεωρώντας το άντρο τεμπελιάς, μετριότητας και ακολασίας. 

Το να επιστρατεύουμε επιχειρήματα προκειμένου να πούμε πόσο ανεπαρκώς έκανε η κυβέρνηση τη δουλειά της δεν μπορεί να μας οδηγεί στην απόφαση τα πανεπιστήμια να μείνουν κλειστά ή πλασματικά ανοιχτά, γιατί τότε το δίκιο μας χάνεται. Γίνεται προσχηματικό, υπονομευτικό και εν τέλει ολέθριο για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Το να στηλιτεύουμε μια κυβέρνηση που απλώς θέλει να απαξιώσει το ελληνικό πανεπιστήμιο, απαξιώνοντάς το περαιτέρω, μας καθιστά συνεργούς σε μια πρακτική που ισοδυναμεί με αυτοχειρία. 

Ευελπιστώ να το καταλάβουμε και σε λίγες μέρες να βρεθούμε όλοι στον μόνο τόπο που αρμόζει να μας βλέπουν και να βλέπουμε κι εμείς τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας. Στις πανεπιστημιακές αίθουσες.  



 

Οπτική Γωνία
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ