Οι χειμερινοί κολυμβητές επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ Facebook Twitter
Άνθρωποι άγνωστοι που τους ενώνει μια μεγάλη αγάπη και μια ακόμα μεγαλύτερη τρέλα. Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

ΕΧΩ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΜΕΝΩ δίπλα στη θάλασσα κι αυτό σου δίνει μια καλή αίσθηση της εποχικότητας. Χειμώνας με αντάρες, φουρτούνες και κύματα που καλύπτουν την παραλία, άνοιξη με βόλτες στην ακρογιαλιά και δειλές ηλιοθεραπείες και καλοκαίρι τίγκα από κόσμο, άρωμα από αντιηλιακό και φουσκωτά, πολύχρωμα ζωάκια. Και μετά ξανά χειμώνας.

Όταν φεύγουν όλοι από τις παραλίες –και εννοώ ακόμα κι εκείνους που όσο κρατάει ο καιρός κρατάνε και το μαύρισμά τους με κολύμπι του Σαββατοκύριακου–, επιστρέφουν στον τόπο τους οι «εξορισμένοι» χειμερινοί κολυμβητές. Αυτοί που κάθε καλοκαίρι εξαφανίζονται από τις πηγμένες ακρογιαλιές –ή τουλάχιστον τις απολαμβάνουν πολύ πρωί, πριν καταφθάσουν οι διψασμένοι για βουτιές και ρακέτες λουόμενοι– και ξαναγυρίζουν σε αυτό που θεωρούν δικαιωματικά ως ένα είδος πατρίδας μόλις πιάσουν τα πρώτα κρύα.

Δεν είναι μόνο άσκηση, ούτε μόνο βόλτα, ούτε καν μόνο θέμα υγείας. Είναι ένας τρόπος ζωής γεμάτος από την ελευθερία του νερού που, αν τον γνωρίσεις, υποθέτω ότι δύσκολα τον αποχωρίζεσαι.

Τότε είναι που ακόμα και οι πιο τολμηροί, οι γυμνασμένοι, με το φοβερό μαυρισμένο σώμα –άντρες και γυναίκες–, αρχίζουν να «κωλώνουν» μπροστά στο δελτίο καιρού που προειδοποιεί για το κύμα του χειμώνα που έρχεται, προτιμούν πιο στεγνά σπορ και καταχωνιάζουν μαγιό και πετσέτες μέχρι να ζεστάνει πάλι η θάλασσα και να ξαναβγούν στις παραλίες ακόμα πιο γυμνασμένοι, ακόμα πιο μαυρισμένοι, ακόμα πιο σίγουροι για την εικόνα τους.

Οι χειμερινοί κολυμβητές, από την άλλη, έχουν μια άλλη σχέση με τη θάλασσα. Δεν είναι μόνο άσκηση, ούτε μόνο βόλτα, ούτε καν μόνο θέμα υγείας. Είναι ένας τρόπος ζωής γεμάτος από την ελευθερία του νερού που, αν τον γνωρίσεις, υποθέτω ότι δύσκολα τον αποχωρίζεσαι. Είναι μεγάλοι, ίσως γιατί μετά τη σύνταξη μπορείς να κάνεις τα πρωινά σου ό,τι θέλεις εσύ κι αυτοί επιλέγουν να τα κάνουν επαφή με τη φύση και μάλιστα όχι στην πιο φιλική εκδοχή της. Τους βλέπω να περπατούν με το μπουρνούζι τους, έτοιμοι να νικήσουν το κρύο –που μάλλον δεν το νιώθουν– και να κολυμπάνε, άλλοι κανονικά και άλλοι με τον τρόπο που προσπαθούν τα μικρά παιδιά. Είναι όμως εκεί. Μέσα στο νερό. Ακόμα κι αν έχει αέρα, κύμα ή συννεφιά, τρέχουν να προλάβουν εκείνη τη βουτιά που τους δίνει ζωή. 

Δεν είναι μόνοι τους. Φτιάχνουν τις δικές τους παρέες, ανάλογα με την παραλία όπου συχνάζουν. Άνθρωποι άγνωστοι που τους ενώνει μια μεγάλη αγάπη και μια ακόμα μεγαλύτερη τρέλα. (Ή μήπως η θεραπεία από την τρέλα της καθημερινότητας;) Καταφθάνουν κάθε πρωί με το αυτοκινητάκι τους, που γίνεται το προσωπικό τους πολυτελές αποδυτήριο, και μετά το κολύμπι μπορεί να τους δεις να κάθονται σε καρέκλες κάμπινγκ και να λιάζονται κάτω από αυτό που εμείς ονομάζουμε «ήλιο με δόντια». Έχουν σώματα ζαρωμένα, αλλά εκπέμπουν μια άλλη μορφή υγείας. Αυτή που πάει χέρι-χέρι με τη χαρά της ζωής, με το νόημα που όλοι ψάχνουμε και με εκείνη την απόλυτη σιωπή που αισθάνεσαι όταν βουτάς τα αυτιά σου στη θάλασσα και ακούς μόνο την ανάσα σου. 

Τους θαυμάζω. Πάντα τους θαύμαζα – μαζί και τη μητέρα μου που έκανε κάθε μέρα τρία τέταρτα με το λεωφορείο για να ευχαριστηθεί 5 λεπτά κολύμπι. Κάθε Χριστούγεννα κάνουν μικρές μαζώξεις μετά το μπάνιο τους με τσίπουρο, ούζο και μεζέδες ρεφενέ. Σχηματίζουν με τις καρέκλες τους έναν κύκλο, δημιουργώντας χωρίς να το ξέρουν μια ιδιαίτερη ομάδα θεραπείας, εξαγνισμού, αποτοξίνωσης –όλα αυτά μαζί– και απολαμβάνουν την παρέα. Σε λίγο καιρό θα κόψουν τη δική τους βασιλόπιτα, όπως κάθε χρόνο. Φορώντας μια φόρμα, καθισμένοι στα φτηνά καρεκλάκια παραλίας, θα μοιράσουν τα κομμάτια και θα ευχηθούν καλή χρονιά δίπλα στη θάλασσα. Κι αυτό ίσως είναι το φλουρί που οι περισσότεροι ονειρευόμαστε να κερδίσουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντώνης Τσαπατάκης: Ο «ασημένιος» Παραολυμπιονίκης του Παρισιού, ο αστυνομικός, ο συγγραφέας

Αθλητισμός / Αντώνης Τσαπατάκης: «Αυτό που με έχει μάθει η ζωή είναι η σημασία του ρήματος "ζω"»

Ο «ασημένιος» Παραολυμπιονίκης του Παρισιού έχει διακριθεί για τη δύναμη, το πάθος και την αποφασιστικότητά του, στοιχεία που τον έχουν καταστήσει εμβληματική μορφή στον χώρο του αθλητισμού.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ