Ο Τσίπρας δεν αποκλείει να λειτουργούσε το Pegasus στην Ελλάδα όταν κυβερνούσε

Ο Τσίπρας δεν αποκλείει να λειτουργούσε το Pegasus στην Ελλάδα όταν κυβερνούσε Facebook Twitter
0
 
O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε προχθές κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Star και στην Μάρα Ζαχαρέα ότι έχει θέσει όρους στον πρωθυπουργό για “την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο πολιτικό κλίμα”, όπως είπε, “διότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αυτό το παράνομο λογισμικό, το Predator, συνεχίζει να παρακολουθεί. Και θα πάμε σε εκλογές με το Predator να συνεχίζει να είναι σε λειτουργία;” αναρωτήθηκε.

Η αγανάκτηση και η ευαισθησία για την λειτουργία του Predator στην Ελλάδα είναι αυτονόητες για κάθε δημοκρατικό πολίτη, αλλά αναρωτιέται κανείς εύλογα γιατί δεν υπήρχαν και για το εξίσου επικίνδυνο κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus, του οποίου την λειτουργία στην Ελλάδα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε το ίδιο εργαστήριο που ανίχνευσε και το Predator πριν από λίγο καιρό.  Η κατασκοπευτική λειτουργία του Pegasus στην Ελλάδα από το 2016  αναφέρεται στις εκθέσεις του καναδικού Citizen Lab, αλλά για κάποιον λόγο κανείς δεν τις δημοσίευε και δεν μιλούσε τότε για αυτό και ακόμα και σήμερα οι περισσότεροι το αποσιωπούν. 

Η δημοσιογράφος του Star πάντως προχθές έθεσε το ερώτημα στον Αλέξη Τσίπρα: “Εσείς είχατε στοιχεία για λειτουργία παράνομου λογισμικού στη χώρα μας όταν εσείς ήσασταν πρωθυπουργός; Σας το ρωτώ γιατί το Citizen Lab είπε ότι λειτουργούσε το Pegasus το 2018 (σ.σ από το 2016 αναφέρουν οι εκθέσεις του). Εσείς έτυχε ποτέ να ενημερωθείτε γι` αυτό;” του είπε.  

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείει να λειτουργούσε το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus στην Ελλάδα όταν ήταν πρωθυπουργός, όπως έχει αποκαλύψει το citizenlab από το 2018, αλλά κανείς δεν το είχε αναφέρει. "Δεν έτυχε να ενημερωθώ, αλλά δεν αποκλείω την πιθανότητα να υπήρχε" απάντησε όταν τον ρώτησε η Μάρα Ζαχαρέα.

Ο Αλέξης Τσίπρας της απάντησε ότι δεν έτυχε να ενημερωθεί, αλλά δεν το αποκλείει. Αντιγράφουμε την ακριβή απάντηση του από το σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ: “ Όχι, δεν έτυχε να ενημερωθώ, αλλά δεν αποκλείω την πιθανότητα να υπήρχε. Όμως εδώ έχουμε κάτι άλλο. Εδώ δεν έχουμε τη λειτουργία ενός παράνομου λογισμικού από έναν ιδιώτη, όπως πιθανόν να συνέβαινε και παλαιότερα, αλλά έχουμε τη λειτουργία του παράνομου λογισμικού σε συνέργεια με ένα κέντρο που είχε διασύνδεση με την ΕΥΠ και το Μέγαρο Μαξίμου. Όπου πολιτικός προϊστάμενος αυτού του κέντρου ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Άρα, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Εάν ο κ. πρωθυπουργός δεν γνώριζε όλα αυτά τα οποία συνέβαιναν, τότε πρόκειται για έναν πρωθυπουργό μειωμένου καταλογισμού. Άρα, για έναν πρωθυπουργό ανεπαρκή να κυβερνά τη χώρα. Εάν γνώριζε, πρόκειται για έναν πρωθυπουργό πραγματικά ανασφαλή, αδίστακτο και επικίνδυνο, κ. Ζαχαρέα”.

Τα περί διασυνδέσεων με την ΕΥΠ και το Μαξίμου που λέει ο Αλέξης Τσίπρας, εμείς δεν μπορούμε να τα αποκλείσουμε, αλλά για να είμαστε σωστοί πρέπει να αναφέρουμε ότι τίποτα από αυτά δεν έχει αποδειχθεί ως τώρα. Κατά τ’ άλλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνώριζε, είναι μειωμένου καταλογισμού και ανεπαρκής για να κυβερνά την χώρα. Αν γνώριζε, είναι ανασφαλής και επικίνδυνος. Αλλά κάθε πολίτης πλέον δικαιούται να αναρωτιέται και για τον Τσίπρα αν γνώριζε ότι το Pegasus παρακολουθούσε στόχους στην Ελλάδα όταν ήταν πρωθυπουργός. 

Ο Αλέξης Τσίπρα είπε και άλλα άξια επισήμανσης στην συνέντευξη αυτή όπως όταν αναρωτήθηκε αν “Υπάρχει και άλλο πολιτικό πρόσωπο από τα 31 αυτά, τα οποία ήταν υπό παρακολούθηση” μιλώντας σαν να έχει αποδειχθεί ότι τα πρόσωπα της λίστας που δημοσιεύθηκε είχαν παγιδευτεί όντως από το Predator. ‘Oποτε όμως η δημοσιογράφος τον ρωτούσε αν έχει στοιχεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντούσε ότι δεν είναι ντετέκτιβ

Οταν αναφέρθηκε στην εισαγγελέα της ΕΥΠ, την κατηγόρησε ότι “ήρθε με θράσος στο ναό της Δημοκρατίας, στη Βουλή των Ελλήνων, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και μας είπε ότι «έχω ανέλεγκτη κρίση και άμα γουστάρω μπορώ να παρακολουθώ, να υπογράφω διάταξη να παρακολουθείται και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας», αλλά αυτή σύμφωνα με τα  ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν, από την συγκεκριμένη συνεδρίαση, είναι η ερμηνεία του Αλέξη Τσίπρα και όχι η ακριβής μεταφορά όσων είπε. Η ακρίβεια δεν είναι το πιο δυνατό στοιχείο πολλών Ελλήνων πολιτικών και ο Τσίπρας σίγουρα δεν είναι ο μόνος. 

Ενδιαφέρον είχε και η απάντηση του για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα με τις οποίες οι παρακολουθήσεις έγιναν πλημμέλημα από κακούργημα. Παραθέτουμε από το σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ πάλι, χωρίς σχόλιο: 

“Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θέλω να μου απαντήσετε και σε κάτι άλλο και το συνδέετε: Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι πριν τις εκλογές του ’19 τροποποιήθηκε το άρθρο 370Α του Ποινικού Κώδικα και οι παρακολουθήσεις παγιδεύσεις κτλ.,έγιναν πλημμέλημα από κακούργημα. Θα ήθελα το σχόλιό σας σε αυτό. Και επίσης, αν μπορείτε να μου απαντήσετε, όταν έρθουν οι πιο αυστηρές διατάξεις, θα τις ψηφίσετε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και γιατί δεν το άλλαξαν λοιπόν; Αυτή η καραμέλα σε οτιδήποτε έρχεται, σε οτιδήποτε συμβαίνει στον δημόσιο βίο, για όλα φταίει ένας Ποινικός Κώδικας, τον οποίο η Νέα Δημοκρατία τον έχει αλλάξει 4 φορές από τότε που τον ψηφίσαμε εμείς.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τις πιο αυστηρές διατάξεις θα τις ψηφίσετε που λέει η κυβέρνηση ότι θα φέρει;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα δούμε τι θα φέρει η κυβέρνηση και θα δούμε τι θα ψηφίσουμε. Όμως, κ. Ζαχαρέα, ας μιλήσουμε τώρα για την ουσία του προβλήματος, διότι εδώ έχουμε έναν ελέφαντα στο δωμάτιο και εσείς μου λέτε για τις διατάξεις. Εδώ έχουμε έναν ελέφαντα. Έχουμε την κατάλυση της δημοκρατικής λειτουργίας, αυτό έχουμε…”

 

ΟΤΑΝ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ανέφερε ότι “αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αυτό το παράνομο λογισμικό, το Predator, συνεχίζει να παρακολουθεί” και ρώτησε “Αν θα πάμε σε εκλογές με το Predator να συνεχίζει να είναι σε λειτουργία” η δημοσιογράφος τον ρώτησε πως το γνωρίζει αυτό. Τότε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι το γνωρίζει “Διότι δεν υπάρχει καμία διαδικασία μέσω της οποίας να υπάρχει εξάρθρωση της συμμορίας που το έχει θέσει σε λειτουργία. Δεν υπάρχει καμία εξάρθρωση, κανένα φως δεν έχει πέσει. Άρα λοιπόν, υποθέτω ότι δεν σταμάτησε ξαφνικά από ντροπή, συνεχίζει να λειτουργεί”.

Ο Αλέξης Τσίπρας πολύ σωστά επισημαίνει διαρκώς και επίμονα ότι δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές με το Predator να συνεχίζει να είναι σε λειτουργία. Τώρα που πληροφορηθήκαμε όμως ότι παρόμοιο κατασκοπευτικό λογισμικό λειτουργούσε και το 2016 στην Ελλάδα και έχει ανιχνευθεί σε λειτουργία και το 2018, θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε αν πήγαμε στις προηγούμενες εκλογές με το Pegasus ενεργό, καθώς ούτε τότε υπήρξε εξάρθρωση της “συμμορίας που το είχε θέσει σε λειτουργία”. 

 

Δ Facebook Twitter

 

Η έκθεση του citizenlab του 2018

 

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Star 

 

Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ