Ο όρος του Ανδρουλάκη βάζει εμπόδια σε δεύτερη θητεία Μητσοτάκη και στην επιστροφή Τσίπρα στην εξουσία

tsipras androulakis mitsotakis Facebook Twitter
Ο Ανδρουλάκης δεν φαίνεται να ζηλεύει την τύχη του Πάνου Καμμένου και δεν φιλοδοξεί να παίξει έναν αντίστοιχο ρόλο. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LIFO
0


 

ΟΣΟ ΠΕΡΝΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ τόσο μοιάζει να απομακρύνεται η πιθανότητα να ξαναγίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ δεν θεωρείται πια καθόλου βέβαιη και η δεύτερη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία κάποιοι μέχρι πρότινος προεξοφλούσαν. Μάλιστα, ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός αυτός που μίλησε πρόσφατα για την πιθανότητα κυβέρνησης συνεργασίας στις επόμενες εκλογές και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αυτοδυναμία. 

Ο Ανδρουλάκης πάντως δεν μπορεί πια να κάνει πίσω, γιατί αν το κάνει, θα φανεί αναξιόπιστος και αυτό θα αποτελέσει πλήγμα για το κόμμα του πάνω που άρχισε να ανεβαίνει.

Κυβέρνηση συνεργασίας όμως με ποιον; Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προσβλέπουν. 

Για τον Τσίπρα η «προοδευτική κυβέρνηση» είναι το μόνο αφήγημα που διαθέτει και η συνεργασία με τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι η μόνη προοπτική για να ξαναβρεθεί στην εξουσία.

Ο Ανδρουλάκης, όμως, δεν φαίνεται να ζηλεύει την τύχη του Πάνου Καμμένου και δεν φιλοδοξεί να παίξει έναν αντίστοιχο ρόλο. Με μοναδικό αντάλλαγμα δηλαδή τη συμμετοχή στη νομή της εξουσίας, έστω με ένα γενναίο μερίδιο, να καταστεί κυβερνητικός εταίρος μιας χρήσης, την ώρα που κάποιοι του λένε πως αν δεν «καεί» στις επόμενες εκλογές και διατηρήσει την ανοδική του πορεία, στο τέλος της επόμενης τετραετίας θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις ακόμα και την επιστροφή του κόμματός του στην κορυφή.

Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα και όπως είναι ως τώρα (γιατί μέχρι τις εκλογές μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις), τον Νίκο Ανδρουλάκη προτιμά για κυβερνητικό εταίρο στην περίπτωση που δεν αποκτήσει αυτοδυναμία το κόμμα του. Ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει αποκλειστεί ως επιλογή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και για το πιθανό νέο κόμμα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου είναι πολύ νωρίς για να σχεδιάσει κανείς υπολογίζοντας σε αυτό. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε ρητά την κατηγορηματική άρνησή του να συναινέσει στο να ξαναγίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό δεν αποκλείει κάποια κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά αποκλείει τους αρχηγούς της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ από το να τεθούν επικεφαλής μιας τέτοιας κυβέρνησης. Άρα, μόνο αν κερδίσουν αυτοδυναμία, έχουν πιθανότητες. Κάτι που αυτή την ώρα μοιάζει δύσκολο.

Ο Ανδρουλάκης πάντως δεν μπορεί πια να κάνει πίσω, γιατί αν το κάνει, θα φανεί αναξιόπιστος και αυτό θα αποτελέσει πλήγμα για το κόμμα του πάνω που άρχισε να ανεβαίνει. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nίκος Ανδρουλάκης στη LiFO: «Δεν φιλοδοξούμε να είμαστε μόνιμα στην αντιπολίτευση»

Ελλάδα / Nίκος Ανδρουλάκης στη LiFO: «Δεν φιλοδοξούμε να είμαστε μόνιμα στην αντιπολίτευση»

Στη σημερινή συνέντευξή του στη LiFO ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. παίρνει ξεκάθαρες θέσεις για το μέλλον της Ευρώπης, την ενεργειακή κρίση, την πορεία του κόμματός του και όλα τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Περηφάνια, αλλά όχι εφησυχασμός

Athens Pride 2023 / Περηφάνια, αλλά όχι εφησυχασμός

Μια από τις μεγαλύτερες ψευδαισθήσεις στον τομέα των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, που βλέπουμε να διαλύεται διαρκώς και βιαίως στον 21ο αιώνα, είναι πως η πρόοδος είναι μια διαδικασία γραμμική. Τα κεκτημένα, όμως, δεν είναι ποτέ δεδομένα.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Φεμινισμός, Πανελλήνιες και Γαλλίδες «νεοφεμινίστριες»

Οπτική Γωνία / Φεμινισμός, Πανελλήνιες και Γαλλίδες «νεοφεμινίστριες»

Όλες οι οργισμένες αντιδράσεις σωστές, όμως το βασικό ζητούμενο, αυτό της διαρκούς επιμόρφωσης των καθηγητών, δεν θα το απαντήσει κανείς, γιατί δεν συμφέρει κανέναν να παραδεχθεί ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα σέρνεται ξυπόλητο στ’ αγκάθια. Μερικές πικρές διαπιστώσεις και ερωτήματα για τα ζητήματα φύλου στην Ελλάδα.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Κοινοβουλευτικές Εκλογές 2023: Η «ακτινογραφία» της ακροδεξιάς ψήφου

Ρεπορτάζ: Θ. Αντωνόπουλος / Η «ακτινογραφία» της ακροδεξιάς ψήφου

Πώς κινήθηκε η ακροδεξιά ψήφος σε αυτές τις εκλογές και σε ποιους πολιτικούς σχηματισμούς ανιχνεύεται; Πού κατευθύνθηκαν οι ψήφοι που κάποτε έπαιρνε η Χρυσή Αυγή και πού αυτοί του κόμματος Κασιδιάρη;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μαρία Γαβουνέλη: «Πώς η Ελλάδα θα αποκρούσει μια επίθεση φιλίας από την Τουρκία χωρίς να γίνει το κακό παιδί;»

Οπτική Γωνία / Πώς η Ελλάδα θα αποκρούσει μια επίθεση φιλίας από την Τουρκία χωρίς να γίνει το κακό παιδί

Μιλά στη LiFO η καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ Μαρία Γαβουνέλη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς το TikTok έκαψε τον Τσίπρα κι ανέβασε τον Μητσοτάκη | Τα 11 της ημέρας

Άρης Δημοκίδης / Πώς το TikTok έκαψε τον Τσίπρα κι ανέβασε τον Μητσοτάκη | Τα 11 της ημέρας

Η διαφορά των αρχηγών στο TikTok, η εξαπάτηση της ρακής απ' τον Μητσοτάκη, η υποψηφιότητα της Νένας Βενετσάνου κ.α. / Ο Άρης Δημοκίδης σταχυολογεί τα προεκλογικά μικροπράγματα
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ