Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει τον κομματικό στρατό του για τις εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει τον κομματικό στρατό του για τις εκλογές Facebook Twitter
Το βασικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, σε αυτή την τελευταία πράξη του “κλεισίματος των εσωκομματικών λογαριασμών” δεν ήταν άλλο από το ότι εκείνος είναι  ο αυθεντικός εκφραστής των 172.000 εγγεγραμμένων μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά συνέπεια θα έχει και την ευθύνη για την πορεία του κόμματος, το οποίο ελέγχει απόλυτα... Εικονογράφηση: Βianca/ LIFO
0

ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ για την προετοιμασία του κόμματος με το οποίο θα πάει στις εκλογές έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με την εκλογή του γραμματέα, του αναπληρωτή γραμματέα και των 38 μελών που απαρτίζουν την Πολιτική Γραμματεία. 

Στα αρχηγικά κόμματα, όπως είναι σχεδόν όλα στην Ελλάδα, τα όργανα υπάρχουν κυρίως για να επικυρώνουν τις αποφάσεις των προέδρων τους. Οταν αυτά βρίσκονται στην εξουσία, συνήθως τα πράγματα είναι πιο απλά για τους αρχηγούς, καθώς οι διαφωνούντες σιγούν ή περιορίζονται στο παρασκήνιο. Όταν όμως τα κόμματα εξουσίας βρίσκονται στην αντιπολίτευση και ειδικά αν ο αρχηγός τους κουβαλά ήδη μία ήττα, τότε χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια εκ μέρους του για να ελέγξει απόλυτα το κόμμα. Αυτός ήταν και ο σκοπός του Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τον πέτυχε. Αλλά αυτός ήταν ο εύκολος στόχος. Ο απώτερος σκοπός είναι να μην αμφισβητηθεί την επομένη των εκλογών, σε περίπτωση που προστεθεί άλλη μία ήττα. 

Ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του την Κυριακή δεν φάνηκε να ελπίζει σε μία εκλογική νίκη που θα του δώσει τη δυνατότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης, παρότι χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως την χειρότερη της μεταπολίτευσης.

Γιατί επέλεξε την Σβίγκου

Η επιλογή της Ράνιας Σβίγκου (επίλεκτο στέλεχος των πρώην “53” και στενή συνεργάτιδα του Πάνου Σκουρλέτη) ως γραμματέα του κόμματος είχε τρεις ερμηνείες.  Η επίσημη γραμμή την ερμηνεύει ως κίνηση ενότητας και καλής θέλησης προς την μειοψηφία. Ανεπιστήμως, πολλά στελέχη, τόσο των προεδρικών, όσο και των υπολοίπων, την ερμηνεύουν ως μια κλασική τακτική κίνηση Τσίπρα για να διαλύσει την “Ομπρέλα” (την συσπείρωση των τάσεων της μειοψηφίας). Οι πιο καχύποπτοι υποστηρίζουν ότι η Ράνια Σβίγκου επιλέχθηκε ως Ιφιγένεια, για να της χρεωθεί η ήττα, στην περίπτωση που το κόμμα δεν πετύχει τον στόχο του, να έρθει πρώτο στις επόμενες εκλογές. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει τον κομματικό στρατό του για τις εκλογές Facebook Twitter
Οι πιο καχύποπτοι υποστηρίζουν ότι η Ράνια Σβίγκου επιλέχθηκε ως Ιφιγένεια, για να της χρεωθεί η ήττα, στην περίπτωση που το κόμμα δεν πετύχει τον στόχο του... ΕUROKINISSI

Αντιδράσεις ωστόσο υπήρξαν και από την πλειοψηφία και από τη μειοψηφία και αυτό εκφράστηκε στην ψηφοφορία, αφού περίπου το ένα τέταρτο των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής αποδοκίμασε  την πρόταση του προέδρου, παρότι αυτός τους προειδοποίησε ότι το «λευκό» θα συνιστούσε αποδοκιμασία και για τον ίδιο.  Τη δυσαρέσκεια που συνάντησε η πρόταση του σχολίασε και ο ίδιος, σύμφωνα με δημοσιεύματα,  λέγοντας πως αντί να βλέπει χαρούμενα πρόσωπα,  βλέπει “πρόσωπα μέσα στη θλίψη να επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια”.

Οι “προεδρικότεροι των προεδρικών” δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί ο Τσίπρας προσέφερε τη θέση αυτή στους διαφωνούντες και κάποιοι από τους διαφωνούντες της “Ομπρέλας” , που είδαν την κίνηση αυτή ως παγίδα , δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί δέχτηκε η Σβίγκου. 

Οι καχύποπτοι θεωρούν ότι η θέση της γραμματείας του κόμματος  είναι ήδη ναρκοθετημένη και ως απόδειξη αναφέρουν τις πρώτες δηλώσεις των προεδρικών που την συνδέουν με το αποτέλεσμα των εκλογών. Οπως αυτή του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκαϊ, είπε για την Ράνια Σβίγκου ότι “ θα είναι η γραμματέας που θα οδηγήσει το κόμμα στη νίκη απέναντι στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη”. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει τον κομματικό στρατό του για τις εκλογές Facebook Twitter
Ο Βασιλειάδης εμφανίστηκε ξανά στα πράγματα κατά την πορεία της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, ως συνεργάτης του Νίκου Παππά... EUROKINISSI

Ο “προεδρικός επίτροπος”

Η Ράνια Σβίγκου δεν θα είναι μόνη της στη διοίκηση του κόμματος, αφού ο Αλέξης Τσίπρας όρισε (για πρώτη φορά) και αναπληρωτή γραμματέα, στον οποίο θα ανατεθεί το ουσιαστικότερο καθήκον, αυτό του συντονισμού της οργανωτικής δουλειάς.

Ο Γιώργος Βασιλειάδης ανήκει στους προεδρικούς και στον κύκλο στελεχών του Νίκου Παππά.  Με την Ράνια Σβίγκου ήταν πάντα απέναντι. Η Σβίγκου ανήκει στην ομάδα στελεχών που προέκυψε από το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας Συνασπισμού του 2003. Ηταν πριν από σχεδόν 20 χρόνια όταν ο Τσίπρας περνώντας από τη Νεολαία στο κόμμα, ήθελε να αφήσει ως διάδοχό του τον Νίκο Παππά, αλλά η Νεολαία ξεσηκώθηκε κι επέλεξε τον Τάσο Κορωνάκη, με την πλευρά του οποίου ήταν και η Σβίγκου. Μετά από αυτό ο Νίκος Παππάς περιθωριοποιήθηκε για κάποια χρόνια (“εκδιώχθηκε” από την Νεολαία λένε οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι) ενώ παρόμοια συμπεριφορά επιφύλαξαν οι Νεολαίοι του Συνασπισμού και στον Γιώργο Βασιλειάδη που τον χαρακτήριζαν “δεξιό”.

Ο Βασιλειάδης εμφανίστηκε ξανά στα πράγματα κατά την πορεία της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, ως συνεργάτης του Νίκου Παππά, μετά από πρόταση του οποίου προς τον Τσίπρα τοποθετήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης ως γραμματέας Διαφθοράς και στη συνέχεια υφυπουργός Αθλητισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ( Ο Παππάς φέρεται να αναφέρει συχνά το όνομά του στον Ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή στην ηχογραφημένη συνομιλία που κατατέθηκε στην προανακριτική της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου). 

Οι νέοι συσχετισμοί και τα απρόοπτα

Η ψηφοφορία για τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που εκλέχθηκαν  κατέδειξε τη διαμορφωση των νέων συσχετισμών στην Κεντρική Επιτροπή, όπου κυριαρχούν απόλυτα οι προεδρικοί. Πρώτη ήρθε η , ενώ στις πρώτες θέσεις ακολούθησαν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Παρόλα αυτά, ο  Νίκος Φίλης, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας δεν συμπεριέλαβε στην πρότασή του, προτάθηκε και εξελέγη πανηγυρικά. Αντιθέτως, ο Στέφανος Τζουμάκας που ήταν στις επιλογές του Τσίπρα και είχε εκλεγεί πολύ ψηλά στην Κεντρική Επιτροπή από τα μέλη του κόμματος, μεταξύ των πιο δημοφιλών, έμεινε εκτός, λόγω και της ποσόστωσης υπέρ των γυναικών. Ακόμα δύο στελέχη, ο Πάνος Λάμπρου και η Αννέτα Καββαδία από την Ομπρέλα, εξελέγησαν με πρόταση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αφήνοντας άλλους δύο προτεινόμενους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εκτός Πολιτικής Γραμματείας.

Το μήνυμα του Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του την Κυριακή δεν φάνηκε να ελπίζει σε μία εκλογική νίκη που θα του δώσει τη δυνατότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης, παρότι χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως την χειρότερη της μεταπολίτευσης. Ορισε ως πρώτο στόχο τη νίκη στις επερχόμενες εκλογές, αλλά μίλησε για “προοδευτική διακυβέρνηση”, δηλαδή κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, παρότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θα τον στηρίξει για πρωθυπουργό. Ο Τσίπρας μίλησε σαν να μην το έχει ακούσει αυτό, ζητωντας ωστόσο μια καθαρή πρωτιά, όχι τέτοια που να καταστεί εφικτή η αυτοδυναμία, αλλά ικανή για να υποστηρίξει την απαίτηση του να είναι αυτός ο πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. 

Παραδέχθηκε δηλαδή ότι δεν ελπίζει σε αυτοδυναμία, αλλά σε μια “προοδευτική κυβέρνηση που θα βάλει τέλος στην απολυταρχία της απληστίας”, ενώ στηλίτευσε και τις εσωκομματικές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναρωτήθηκε ρητορικά: “Θα συνεχίσουμε κι από δω και στο εξής, ξανά και ξανά, να λειτουργούμε με ομάδες και τάσεις-καρικατούρες, που, ενώ εμφανίζονται ως ρεύματα ιδεών, στην πράξη λειτουργούν πολλές φορές ως ρεύματα άγονης εσωτερικής αντιπαλότητας και ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών;”

Η “κόντρα” με τον Πολάκη πάντως, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν πραγματική, αλλά συμβολική, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι είναι πρόεδρος όλου του κόμματος, άλλωστε διατηρούν και μια προσωπική φιλική σχέση, πέρα από την πολιτική. 

Το βασικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, σε αυτή την τελευταία πράξη του “κλεισίματος των εσωκομματικών λογαριασμών” δεν ήταν άλλο από το ότι εκείνος είναι  ο αυθεντικός εκφραστής των 172.000 εγγεγραμμένων μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά συνέπεια θα έχει και την ευθύνη για την πορεία του κόμματος, το οποίο ελέγχει απόλυτα. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ