Ναυάγιο Sea Diamond: Ξανά στις δικαστικές αίθουσες

Ναυάγιο Sea Diamond: Νέα δικαστική συνέχεια από τον δήμο Θήρας Facebook Twitter
H Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond προσπαθεί εδώ και 18 χρόνια να αναδείξει τα σοβαρά ζητήματα που έχουν ανακύψει από το ναυάγιο. Φωτ.: Archipelagos Institute of Marine Conservation
0


ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ το Αστικό Εφετείο Πειραιά θα δικάσει ξανά την προσφυγή του δήμου Θήρας έναντι της πλοιοκτήτριας, της οικονομικής διαχειρίστριας και της ασφαλιστικής της εταιρείας με αίτημα την ανέλκυση του ναυαγίου, το οποίο «συνεχίζει να ρυπαίνει την περιοχή», όπως ισχυρίζεται η Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, μια συλλογικότητα που 18 χρόνια τώρα προσπαθεί να αναδείξει τα σοβαρά ζητήματα που έχουν ανακύψει από το ναυάγιο.  

Η υπόθεση εκδικάζεται μετά από την αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε ο δήμος Θήρας στον Άρειο Πάγο κατά της απόφασης (350/2021) που απέρριψε την αγωγή του για ανέλκυση του ναυαγίου και αποζημίωση. Ο Άρειος Πάγος είχε αποφανθεί ότι ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα να ζητήσει κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια ο δήμος Θήρας κατέθεσε αίτηση αναίρεσης κατά της παραπάνω απόφασης. Τον Απρίλιο του 2024 ο Άρειος Πάγος έκρινε πως υπάρχει έννομο συμφέρον του δήμου Θήρας και αναιρώντας την απόφαση του 2021 αποφάσισε την επανεκδίκαση της υπόθεσης.

Το 2014 ο δήμος Θήρας κέρδισε την αγωγή κατά των εμπλεκόμενων εταιρειών και το δικαστήριο διέταξε την ανέλκυση του ναυαγίου, η οποία θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί με έξοδα της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Η ιστορία που φτάνει ξανά στη δικαστική αίθουσα ξεκίνησε το 2012, όταν ο δήμος Θήρας διεκδίκησε δικαστικά την ανέλκυση του ναυαγίου. Το 2014 ο δήμος Θήρας κέρδισε την αγωγή κατά των εμπλεκόμενων εταιρειών και το δικαστήριο διέταξε την ανέλκυση του ναυαγίου, η οποία θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί με έξοδα της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Η ίδια απόφαση προέβλεπε επίσης χρηματική αποζημίωση οκτώ εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος της εταιρείας για ηθική βλάβη λόγω υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Στη συνέχεια η εταιρεία άσκησε έφεση.

Ναυάγιο Sea Diamond: Νέα δικαστική συνέχεια από τον δήμο Θήρας Facebook Twitter
Οι πολίτες που αγωνίζονται για την ανέλκυση του ναυαγίου υποστηρίζουν ότι «εδώ και 18 χρόνια η εκτελεστική εξουσία αποτυγχάνει να κάνει το αυτονόητο: να καλέσει και να υποχρεώσει τον πλοιοκτήτη και τον ασφαλιστικό του οργανισμό να πληρώσει για την ανέλκυση του ναυαγίου, όπως προστάζει ο νόμος 2881/2001 και το άρθρο 24 του Ελληνικού Συντάγματος». Φωτ.: EUROKINISSI

Μετά από έξι χρόνια και πολλές αναβολές της δίκης, τον Ιούλιο του 2020 το Εφετείο απέρριψε με απόφασή του το αίτημα του δήμου για ανέλκυση του ναυαγίου και αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης, γιατί κρίθηκε ότι ο δήμος ήταν αναρμόδιος να ζητήσει κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια ακολούθησε η αγωγή του δήμου στον Άρειο Πάγο, η απόρριψή της, η αναίρεση της απόφασης μετά τη νέα αίτηση του δήμου. Και έτσι, έντεκα χρόνια μετά, θα διεξαχθεί νέα δίκη για την πολύκροτη υπόθεση.

Νίκος Ζώρζος
Νίκος Ζώρζος

Ο Νίκος Ζώρζος δήμαρχος Θήρας λέει στη Lifo πως πιστεύει ότι «υπάρχει δυνατότητα ανέλκυσης του ναυαγίου. Αυτό μας δείχνει η έρευνα που έχουμε κάνει. Χρειάζεται όμως και  η συνδρομή της πολιτείας που διαχρονικά δεν έχει υπάρξει» Για την αυριανή δική  θεωρεί ότι« θα υπάρξει ένα αίσιο αποτέλεσμα, καθώς τα αιτήματα του δήμου είναι δίκαια».

Η πρωτοβουλία να διεκδικηθεί από το δήμο Θήρας η ανέλκυση και η αποζημίωση είχε αναληφεί το 2012 όταν στη διοίκηση του δήμου ήταν και πάλι ο Νίκος Ζώρζος:

Στην πραγματικότητα όπως εξηγεί αύριο «σε επίπεδο Εφετείου θα εκδικαστούν δύο αγωγές. Η μία αφορά την ανέλκυση του ναυαγίου και η άλλη την αποζημίωση του δήμου για τη ζημιά που έχει γίνει στο Περιβάλλον και τη φήμη του τόπου»

Δύο αντίθετες θέσεις

Ο Λουκάς Λυγνός, καθηγητής και μέλος της δραστήριας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών, υποστηρίζει ότι στην υπόθεση επικρατούν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις: «Από τη μία πλευρά η πλοιοκτήτρια υποστηρίζει ότι η ανέλκυση είναι ανέφικτη και ότι το ναυάγιο δεν ρυπαίνει, και από την άλλη ο δήμος Θήρας υποστηρίζει το αντίθετο, καθώς έχει πραγματογνωμοσύνες από επιστήμονες που όρισε το Αστικό Εφετείο Πειραιώς με την απόφαση 51/2017, που αποδεικνύουν ότι το ναυάγιο ρυπαίνει και θα συνεχίσει να ρυπαίνει για 420 χρόνια ακόμη, καθώς επίσης ότι η ανέλκυση είναι εφικτή με τις σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές».

cover
Λουκάς Λυγνός,
καθηγητής και μέλος της δραστήριας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών

Τόσο ο δήμος Θήρας όσο και οι πολίτες που βγήκαν μπροστά στην υπόθεση αυτή, φτάνοντας μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας, επικαλούνται τις δύο εκθέσεις των πραγματογνωμόνων οι οποίες συντάχθηκαν με διαταγή του Εφετείου Πειραιά, αλλά και μία μελέτη με μετρήσεις στην επίμαχη περιοχή του ναυαγίου που εκπονήθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης. 

Στην πρώτη έκθεση εξετάστηκε αν είναι δυνατή η ανέλκυση του ναυαγίου. Στην άλλη έκθεση καταγράφεται κατά πόσο το ναυάγιο στην καλντέρα της Σαντορίνης μπορεί να αποτελεί πηγή έκλυσης ρυπογόνων ουσιών, οι οποίες μπορεί να είναι επιβλαβείς για το οικοσύστημα της περιοχής αλλά και για τους ανθρώπους. Στις εκθέσεις καταγράφονται, αφενός ότι «η ανέλκυση του ναυαγίου είναι δυνατή», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «πρόκειται για μια επιχείρηση που απαιτεί ενδελεχή μελέτη με τη συνεργασία διαφορετικών φορέων και πολύπλοκη εργασία, που ενέχει περιβαλλοντικό και ανθρώπινο ρίσκο και υψηλό κόστος». Αφετέρου ότι το ναυάγιο «αποτελεί εστία εκπομπής ρυπογόνων και επιβλαβών ουσιών τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το φυσικό περιβάλλον».

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η θέση της εταιρείας, την οποία η LiFO είχε καταγράψει σε εκτενές ρεπορτάζ. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία ισχυρίζεται ότι δεν «υφίσταται περιβαλλοντική ρύπανση», επικαλούμενη μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, όπως η ITORF (International Tanker Owners Pollution Federation).

Υποστηρίζει επίσης ότι η ανέλκυση είναι ανέφικτη, με βάση τη γνώμη αυτών που είχαν ανελκύσει το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Κουρσκ, στους οποίους, όπως υποστήριξε, είχε απευθυνθεί.

Ποιος θα πληρώσει;

Με αφορμή την επικείμενη εκδίκαση της υπόθεσης, η Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών σημειώνει ότι «για άλλη μια φορά η ελληνική Δικαιοσύνη καλείται να ορίσει ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα του ναυαγίου που προκλήθηκε με ευθύνη του πλοιάρχου του μοιραίου κρουαζιερόπλοιου και του διευθυντή επιχειρήσεων της συνδιαχειρίστριας εταιρείας της πλοιοκτήτριας, σύμφωνα και με την τελεσίδικη απόφαση 515/2016 του Αρείου Πάγου».

«Αλλά με έναν πολύ περίεργο τρόπο», όπως αναφέρει, «όταν τα ποσά που διακυβεύονται είναι μεγάλα, όλα φαίνονται να κυλούν πολύ αργά και πολύ δύσκολα. Η ισχύς των νόμων του κράτους και των άρθρων του Συντάγματος μοιάζει να μην είναι και τόσο ξεκάθαρη ή αυτονόητη και παρά το προφανές της υποθέσεως πρέπει να γίνουν πολλές διαβουλεύσεις για να αποφασιστεί το προφανές».

Ναυάγιο Sea Diamond: Νέα δικαστική συνέχεια από τον δήμο Θήρας Facebook Twitter
Φωτ.: Wikipedia
Ναυάγιο Sea Diamond: Νέα δικαστική συνέχεια από τον δήμο Θήρας Facebook Twitter
Στις εκθέσεις καταγράφονται αυτά που αναφέρει ο Λ. Λυγνός, ότι «η ανέλκυση του ναυαγίου είναι δυνατή». Φωτ.: EUROKINISSI

«Το αυτονόητο παραμένει ζητούμενο»

Οι πολίτες που αγωνίζονται για την ανέλκυση του ναυαγίου υποστηρίζουν ότι «εδώ και 18 χρόνια η εκτελεστική εξουσία αποτυγχάνει να κάνει το αυτονόητο: να καλέσει και να υποχρεώσει τον πλοιοκτήτη και τον ασφαλιστικό του οργανισμό να πληρώσει για την ανέλκυση του ναυαγίου, όπως προστάζει ο νόμος 2881/2001 και το άρθρο 24 του Ελληνικού Συντάγματος». Το ίδιο προστάζει, όπως εξηγούν, και η απόφαση 1820/2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκδόθηκε μετά την προσφυγή πολιτών. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, «το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει άμεση και αυτοτελή υποχρέωση να κινήσει τις διαδικασίες ανέλκυσης του Sea Diamond καθώς “το βυθισμένο ναυάγιο αποτελεί αυτοτελώς πηγή ρύπανσης για το θαλάσσιο περιβάλλον λόγω της έκλυσης τοξικών και επικίνδυνων ουσιών και απειλείται μεγαλύτερη οικολογική υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο μέλλον λόγω της προϊούσας διάβρωσής του”».

Πολίτες: «Ο ρυπαίνων πληρώνει»

Η Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών μάς υπενθυμίζει τι είχε συμβεί στη γειτονική Ιταλία το 2014: «Οι αρχές υποχρέωσαν την πλοιοκτήτρια του Costa Concordia να ανελκύσει το ναυάγιο από το Giglio της Τοσκάνης με κόστος που έφτασε το 1,2 δισ. ευρώ. Οι δικαστικές διαδικασίες ακολούθησαν στη συνέχεια και απέδωσαν τις ευθύνες σε εκείνους που τις είχαν».

Ναυάγιο Sea Diamond: Νέα δικαστική συνέχεια από τον δήμο Θήρας Facebook Twitter
Το ναυάγιο του Costa Concordia στο Giglio της Τοσκάνης. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

Το φυσικό περιβάλλον, όπως ισχυρίζονται, δεν μπορεί να περιμένει: «Οι νόμοι της φύσης είναι γνωστοί και δεν μπορούμε να τους παραβλέψουμε, όπως πολλές φορές παραβλέπουμε τους δικούς μας νόμους. Όποτε το κάναμε υποστήκαμε τις συνέπειες. Η φύση απαιτεί τον σεβασμό μας και το φυσικό περιβάλλον που μας φιλοξενεί έχει ανάγκη την προστασία μας. Και πάλι για το δικό μας καλό, γιατί και εμείς είμαστε κομμάτι του», λένε.

«Πλησιάζει η μαύρη επέτειος»

Η δίκη της Πέμπτης στο Αστικό Εφετείο Πειραιά θα πραγματοποιηθεί λίγες μέρες πριν από τη «μαύρη επέτειο», λέει η Συντονιστική Επιτροπή: «Έχουμε εμπιστοσύνη απέναντι στη ελληνική Δικαιοσύνη, πως θα επιτελέσει το χρέος της στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής. Έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά μας να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον που θα τους παραδώσουμε για να ζήσουν, όπως μας το παρέδωσαν και οι πρόγονοί μας σε εμάς».

Διεκδικούν, όπως λένε, την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου, την εξάλειψη κάθε περιβαλλοντικού κινδύνου για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της περιοχής του ναυαγίου και την αποκατάσταση κάθε περιβαλλοντικής ζημίας που προκλήθηκε από το ναυάγιο και την παραμονή του στον βυθό. Και δηλώνουν «τη συνέχιση του αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση όλων μας, όπως αρμόζει σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ