Μπορεί μια φεμινίστρια να ψηφίζει Λεπέν;

Μπορεί μια φεμινίστρια να ψηφίζει Λεπέν; Facebook Twitter
Άσχετα από το τι είναι η Μαρίν Λεπέν, καθεμιά μπορεί να δει πάνω της ό,τι θέλει. Φωτ.: Cyril Marcilhacy/Bloomberg via Getty Images/Ideal Images
0

ΟΤΑΝ ΕΡΩΤΑΤΑΙ ΠΛΕΟΝ, η απάντησή της είναι κάποια παράφραση του «είμαι φεμινίστρια, αλλά δεν είμαι κατά των αντρών». Το 2022, ένα poll του περιοδικού «Elle» έδειξε ότι μία στις δύο Γαλλίδες από ένα δείγμα 1.039 γυναικών πιστεύει ότι είναι φεμινίστρια. Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από εκείνο που αφορά τον Εμανουέλ Μακρόν. Παρά τα δεκάδες άρθρα με τίτλους όπως «Η ψήφος στη Μαρίν Λεπέν απλώς δεν είναι επιλογή για τις γυναίκες», στην πραγματικότητα οι Γαλλίδες την τίμησαν με αυξημένο ποσοστό σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες που την ψήφισαν είναι φεμινίστριες, αλλά ότι οι Γαλλίδες ψηφίζουν μια αρχηγό κόμματος που αυτοπροσδιορίζεται ως τέτοια.

Άσχετα από το τι είναι η Μαρίν Λεπέν, και θα φτάσω σ’ αυτό αργότερα, καθεμιά μπορεί να δει πάνω της ό,τι θέλει. Μπορείς να δεις μια περιποιημένη γυναίκα, αν αυτό ψάχνεις. Μπορείς να δεις μια μάνα με τρία παιδιά που θέλει να σώσει τη χώρα απ’ τους παραβατικούς μετανάστες. Μπορείς να δεις μια ξανθιά γαλανομάτα που «φαίνεται σωστή». Αν θες να δεις ένα ακροδεξιό κτήνος που εκθηλύνει τη φρίκη για να την καταστήσει βρώσιμη, εκεί είναι κι αυτό. Aν θες ένα αναγκαίο κακό που χρειάζεται να αποκτήσει εξουσία για να «καθαρίσει η Γαλλία και να παραδειγματιστεί η Ευρώπη», ενώ παράλληλα θεωρείς εαυτόν προοδευτικό άνθρωπο, η Λεπέν μπορεί να εκπληρώσει και αυτό τον ρόλο. 

Διάβασα το ένα ρεπορτάζ μετά το άλλο για την άνοδο της Μαρίν Λεπέν, διάβασα ακροδεξιά fora, διάβασα τις διαφωτιστικές οπτικές φεμινιστριών διανοητριών, διάβασα ό,τι βρήκα, με το βλέμμα στραμμένο στις γυναίκες ψηφοφόρους. Και κάτι μου έλειπε.

H ακροδεξιά έχει γίνει επικοινωνιακά γοητευτική και δεν αφορά τις «συντηρητικές γυναίκες που θέλουν να είναι σύζυγοι και νοικοκυρές». Αφορά και προοδευτικές γυναίκες, διαφόρων βαθμών, που δεν εμφορούνται από μίσος αλλά από φόβο ή απλή, αυθόρμητη ταύτιση. Και δεν τις αφορά μόνο ως ψηφοφόρους αλλά και ως φορείς σιωπηλής αποδοχής.

Αυτό που μου λείπει το εντοπίζω κατά κύριο λόγο στις πολιτικές αναλύσεις που σχετίζονται με το ερώτημα «ποιο είναι το προφίλ των ανθρώπων που υποστηρίζουν ακροδεξιά κόμματα». Είναι μια λεπτομέρεια για ένα φαινόμενο που παρατηρώ συχνά στην πραγματική ζωή και δεν βλέπω να συζητείται στις αναλύσεις: ότι υπάρχουν γυναίκες με προφίλ αριστερό ή φιλελεύθερο, γυναίκες υπέρ του γάμου των ομοφυλόφιλων, των ανοιχτών συνόρων και της πολιτικής ορθότητας, που μέσα τους, αυθόρμητα, νιώθουν μια ανομολόγητη, μύχια χαρά όποτε ορισμένες ακροδεξιές πολιτικοί κερδίζουν στα ευρωπαϊκά εδάφη. 

Μετά τη φαινομενική πρώτη νίκη της Μαρίν Λεπέν και πριν από τον δεύτερο γύρο, διάβασα τα εξής σχόλια σε φιλικά group chats: 

«Εντάξει, αν ήταν να διαλέξω μεταξύ Λεπέν και Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, θα διάλεγα Λεπέν».

«Τουλάχιστον φαίνεται να μπορεί να βάλει μια τάξη».

«Είναι τρομακτικό που ανεβαίνει η ακροδεξιά. Βέβαια στη Γαλλία έχει ξεφύγει το πράγμα με τους μουσουλμάνους».

«Τελευταία φορά που πήγα πάντως στη Μασσαλία, τα πράγματα είχαν αλλάξει. Δηλαδή, αρκετές φορές ένιωσα ότι δεν είμαι στη Γαλλία. Όχι ότι αυτό δικαιολογεί, αλλά ίσως εξηγεί;»

Οι γυναίκες που έκαναν αυτά τα σχόλια είναι σε απόλυτη πλειοψηφία φεμινίστριες. Και ενώ εκφράζουμε αποτροπιασμό για την άνοδο της ακροδεξιάς, αν πραγματικά ενδιαφερόμαστε για το γιατί ψηφίζουμε ό,τι ψηφίζουμε και, κυρίως, γιατί υποστηρίζουμε ό,τι υποστηρίζουμε, άσχετα από το πού τελικά το ρίχνουμε, χρειάζεται να κοιτάξουμε γύρω μας και να δούμε τι είναι αυτό στις ακροδεξιές γυναίκες πολιτικούς που προσελκύει ενδόμυχα ένα μέρος του εκλογικού σώματος το οποίο ιδεολογικά δεν έχει απολύτως καμία σχέση μαζί τους. 

Όταν μιλάμε για πολιτική, κάνουμε ότι μιλάμε για λογική και στιβαρότητα. «Ψηφίζω δεξιά γιατί θα περάσει νόμο που με συμφέρει φορολογικά». «Ψηφίζω αριστερά γιατί είμαι υπέρ του γάμου των ομοφυλόφιλων και των ανοιχτών συνόρων». Στην πραγματικότητα, όμως, η ψήφος συχνά είναι περισσότερο «εγώ δεξιά είμαι, αλλά ψήφισα Ζωή γιατί τα λέει ωραία, μ’ αρέσει που τους τα χώνει», «ψήφισα Σπαρτιάτες γιατί ήταν ευγενικό το παιδί στο εκλογικό κέντρο και λέω, ε, ας δώσουμε μια ευκαιρία», «ψηφίζω ΚΚΕ γιατί ο παππούς μου ήταν κομμουνιστής αγωνιστής», «ψήφισα Λατινοπούλου γιατί είναι ωραία γυναίκα και μετράει». Ένα εξαιρετικό που άκουσα στις ευρωεκλογές φέτος ήρθε απ’ το στόμα ενός άντρα γύρω στα 35: «Ε, ρε, ψήφισε Ηλιάδη (υποψήφια ευρωβουλεύτρια με το ΛΑΟΣ) που ’ναι κορμί». 

Mαρίν Λεπέν: Η Μπορεί μια φεμινίστρια να ψηφίζει Λεπέν;(;) γοητεία της ακροδεξιάς Facebook Twitter
Φεμινίστριες ψηφίζουν Λεπέν ή δεν ψηφίζουν Λεπέν αλλά χαίρονται με τις νίκες της και η ίδια αυτοπροσδιορίζεται έτσι. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

Τα γράφω αυτά για να δώσω πρακτικά παραδείγματα από την καθημερινότητα υπέρ της ορθότητας της ρήσης της Mάγια Αγγέλου: «Έχω μάθει ότι οι άνθρωποι θα ξεχάσουν τι είπες, θα ξεχάσουν τι έκανες, αλλά δεν θα ξεχάσουν ποτέ το πώς τους έκανες να νιώσουν». Και για να πω ότι πριν πάμε στο τι πρεσβεύει η ακροδεξιά, χρειάζεται να κοιτάξουμε πώς κάνει μια μερίδα του εκλογικού σώματος να νιώθει. Γιατί η έλξη που έχω διαπιστώσει ότι έχουν προοδευτικές γυναίκες δεν απευθύνεται στην ακροδεξιά. Απευθύνεται στο πρόσωπο της Μαρίν Λεπέν. Ή της Τζόρτζια Μελόνι. Ή της Άλις Βάιντελ, της νυμφευμένης λεσβίας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ακροδεξιού κόμματος που αντιτίθεται στον γάμο των ομοφυλόφιλων. 

Τι αποτύπωμα έχει στην κοινωνία η σιωπηλή αποδοχή; Η σιωπηλή ελπίδα; Υπάρχει κάποιο σημείο μετατροπής της παθητικής συμφωνίας σε ενεργητική ψήφο; Χρειαζόμαστε εργαλεία που μετράνε το αίσθημα. Εργαλεία που μετράνε αυτό που νιώθουμε όταν κερδίζει κάποιο κόμμα ή κάποιο πρόσωπο που είναι αντίθετο στις πολιτικές μας προτιμήσεις, κοντράρει ευθέως ό,τι μας είναι σημαντικό, αλλά για λόγους προσωπικούς, κρυφούς και άρρητους, χαιρόμαστε που τα καταφέρνει. Υπάρχει ιδεολογία, αλλά κυρίως υπάρχουν πρόσωπα. 

Μπορεί μια φεμινίστρια να ψηφίζει Λεπέν; Eίναι η Μαρίν Λεπέν φεμινίστρια;

Φεμινίστριες ψηφίζουν Λεπέν ή δεν ψηφίζουν Λεπέν αλλά χαίρονται με τις νίκες της και η ίδια αυτοπροσδιορίζεται έτσι. Στον καιρό του «ό,τι δηλώσεις είσαι», με ξεχειλωμένες λέξεις να χωράνε ό,τι θέλουμε να τους χωρέσουμε, τι όπλα διαθέτουμε πραγματικά για να αφοπλίσουμε μια ακροδεξιά ρητορική που υψώνει τη θηλυκή γροθιά της προς τον ουρανό και υπόσχεται στις γυναίκες προστασία απ’ τους μουσουλμάνους βιαστές; Χρειαζόμαστε επιτακτικά κάτι πιο relevant απ’ το «μια πραγματική φεμινίστρια δεν θα ψήφιζε ποτέ ακροδεξιά». 

H ακροδεξιά έχει γίνει επικοινωνιακά γοητευτική και δεν αφορά τις «συντηρητικές γυναίκες που θέλουν να είναι σύζυγοι και νοικοκυρές». Αφορά και προοδευτικές γυναίκες διαφόρων βαθμών που δεν εμφορούνται από μίσος αλλά από φόβο ή απλή, αυθόρμητη ταύτιση. Και δεν τις αφορά μόνο ως ψηφοφόρους αλλά και ως φορείς σιωπηλής αποδοχής. Σε μια Ευρώπη που βράζει, θα περίμενα ότι η ισχυροποίηση της σχέσης ανάμεσα στη γυναίκα και την ακροδεξιά θα προκαλούσε πιο έντονα συναισθήματα. Περιμένω επίσης να προκαλέσει έναν ουσιαστικό πολιτικό αντίλογο, με κάποια γυναίκα πολιτικό σε χώρες που αυτήν τη στιγμή έχουν ισχυρή ακροδεξιά παρουσία η οποία θα προκαλεί αντίστοιχα αισθήματα κρυφής στήριξης σε γυναίκες που προέρχονται από όλο το ιδεολογικό φάσμα. 

Σε σχέση με το τελευταίο, αξίζει να σκεφτούμε και αυτό: γιατί η γυναικεία πολιτική ηγεσία φαίνεται να εντάσσεται απρόσκοπτα σε ακροδεξιούς, μισογυνιστικούς κρυφά ή φανερά χώρους; Είναι θέμα πραγμάτωσης μητρικού/έμφυλου ρόλου, τυχαιότητας, λογικής εξέλιξης μιας αφήγησης φροντίδας; Ή η ακροδεξιά πολιτικός είναι μια γυναίκα που ξέρει να μιλά άπταιστα τη γλώσσα της απόλυτης εξουσίας και αυτή η εξουσία, τυφλή, σίγουρη και «από πάνω μας», υπόσχεται πως ό,τι και να γίνει, αν της αφιερωθούμε, θα μας επιβραβεύσει; 

Aυτήν τη στιγμή ξέρω με σιγουριά ότι υπάρχει ένας σπόρος έλξης από την ακροδεξιά σε απρόσμενα χώματα. Προβληματίζομαι για τη συλλογική μας προθυμία να δηλώσουμε πως «μια πραγματική φεμινίστρια/δικαιωματίστρια/ally των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων δεν θα ψήφιζε ή δεν θα επικροτούσε ποτέ το όποιο ακροδεξιό κόμμα» αντί να αναρωτηθούμε γιατί μια προοδευτική γυναίκα φτάνει να χαίρεται με την άνοδο ενός κόμματος ακροδεξιάς ρητορικής ή να το ψηφίζει. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εντουάρ Λουί: «Μου είναι αδύνατο να δεχτώ πως ο πατέρας μου εξακολουθεί να ψηφίζει τη Λεπέν»

Βιβλίο / Εντουάρ Λουί: «Μου είναι αδύνατο να δεχτώ πως ο πατέρας μου εξακολουθεί να ψηφίζει τη Λεπέν»

Το «τρομερό παιδί» της γαλλικής λογοτεχνίας βρίσκεται όλο και πιο συχνά στην Αθήνα που τόσο αγαπά· με αφορμή την εμφάνισή του στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, μίλησε στη LiFO για την κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα στη Γαλλία και διεθνώς.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ