Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Απάντηση στη δυσαρέσκεια για την ανάπτυξη που δεν μοιράζεται

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Απάντηση στη δυσαρέσκεια για την ανάπτυξη που δεν μοιράζεται Facebook Twitter
Το πακέτο παροχών και φοροελαφρύνσεων που θα ανακοινωθεί σήμερα, το έχουν ονομάσει ήδη «πακέτο Μητσοτάκη», με την ελπίδα να τύχει θετικής ανταπόκρισης και να αποκομίσουν άμεσα πολιτικά οφέλη. Φωτό.: Eurokinissi
0

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν τη σημερινή, δέκατη ομιλία του στη ΔΕΘ ως την πιο κρίσιμη μέχρι τώρα για εκείνον, καθώς τα αποτελέσματα και η απήχηση της θα καθορίσουν σε ένα βαθμό το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησής του. 

Οι πρώτες εμφανίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σηματοδότησαν μια ανοδική πορεία που τον οδήγησε στην εξουσία. Ακολούθησαν οι πρώτες εμφανίσεις του ως πρωθυπουργού, όταν είχε ακόμα μεγάλο και αξόδευτο πολιτικό κεφάλαιο. Μετά τα Τέμπη όμως και τις εκλογές του 2023, οι δύο προηγούμενες εμφανίσεις στη ΔΕΘ, επιχειρήθηκε να αξιοποιηθούν ως προσπάθειες επανεκκίνησης της κυβέρνησης. Περίπου το ίδιο επιχειρείται και φέτος, αλλά καθώς η κατάσταση είναι περισσότερο επιβαρυμένη, αφού η κυβέρνηση έχει απωλέσει σημαντικό κεφάλαιο εμπιστοσύνης, γίνεται μια πολύ μεγαλύτερη κινητοποίηση, προκειμένου να περιοριστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια και να αλλάξει το αρνητικό κλίμα. 

Θα αλλάξει τώρα η ζωή των πολλών με τις παροχές και τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός; Όχι, παραδέχονται πολλά κυβερνητικά στελέχη, αλλά υποστηρίζουν ότι θα φέρουν κάποια ανακούφιση σε πολλές ομάδες.

Το πακέτο παροχών και φοροελαφρύνσεων που θα ανακοινωθεί σήμερα, το έχουν ονομάσει ήδη «πακέτο Μητσοτάκη», με την ελπίδα να τύχει θετικής ανταπόκρισης και να αποκομίσουν άμεσα πολιτικά οφέλη. Η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου για την απήχηση των φετινών μέτρων είναι μεγάλη, αλλά οι αντικειμενικές συνθήκες δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές. Οι πολίτες ακούν εδώ και έξι χρόνια για οικονομική ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις και βροχή δισεκατομμυρίων που πέφτουν στην οικονομία της χώρας, αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει αγγίξει τη ζωή των περισσότερων, καθώς το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας, παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν, δεν έχει βελτιωθεί. Αντιθέτως, οι μικρές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις εξαφανίστηκαν από την μεγάλη και ανεξέλεγκτη ακρίβεια, η οποία έχει κάνει τους πολλούς ακόμα φτωχότερους. 

Θα αλλάξει τώρα η ζωή των πολλών με τις παροχές και τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός; Όχι, παραδέχονται πολλά κυβερνητικά στελέχη, αλλά υποστηρίζουν ότι θα φέρουν κάποια ανακούφιση σε πολλές ομάδες.  Το Μέγαρο Μαξίμου στοχεύει στην εκλογική βάση της και σε αυτό που αποκαλεί «μεσαία τάξη», ενώ ορισμένα μέτρα θα έχουν και ιδεολογικό-πολιτικό χρώμα, ελπίζοντας να εξευμενίσει το διαμαρτυρόμενο δεξιό κοινό.  

Τα φορολογικά μέτρα θα παρουσιαστούν ως «μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση», ενώ το σύνθημα που θα συνοδεύει τις παροχές είναι ότι «η ανάπτυξη της χώρας επιστρέφει στους πολίτες». Η μείωση της φορολογίας στους πολύτεκνους θα παρουσιαστεί ως πολιτική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που συγκινεί ιδιαίτερα το κεντροδεξιό κοινό, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις. Το πρόβλημα της δραματικής μείωσης των γεννήσεων στην Ελλάδα συμβάλλει κι αυτό σημαντικά στην ένταση της δυσαρέσκειας απέναντι στη κυβέρνηση, καθώς τα δύο τελευταία χρόνια σημειώνεται ιστορικό αρνητικό ρεκόρ, ενώ η Νέα Δημοκρατία από το 2019 υποσχόταν ότι θα το αντιμετώπιζε με γενναία μέτρα.   

Οι προσδοκίες του Μαξίμου για την επόμενη μέρα 

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού μελετούν καθημερινά τις δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν το πολιτικό κλίμα και τα χαμηλά ποσοστά που καταγράφει το κυβερνών κόμμα ασκούν ιδιαίτερη πίεση. Το κριτήριο για την επιλογή των μέτρων που θα ανακοινωθούν σε λίγες ώρες, ήταν η συμβολή τους στην αντιστροφή του κλίματος που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία ακόμα νίκη και μία νέα κυβερνητική θητεία το 2027. Γι' αυτό και είναι στοχευμένα στο εκλογικό κοινό που ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2023. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κυβέρνηση του βαδίζουν στο 7ο έτος και η φθορά είναι ορατή. Θεωρούν, εύλογα, πως αν δεν σταματήσουν την καθοδική δημοσκοπική πορεία τώρα, η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές δεν θα είναι εφικτή. Γνωρίζουν ωστόσο, ότι κι άλλοι πρωθυπουργοί στο παρελθόν είχαν εξαγγείλει αντίστοιχα «πακέτα» παροχών, με τον ίδιο σκοπό, αλλά χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γι' αυτό θα συνοδεύσουν τα μέτρα με μία επικοινωνιακή καταιγίδα και θα περιμένουν από την ερχόμενη εβδομάδα για να μετρήσουν την απήχηση. Από αυτήν θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό σημαντικές μελλοντικές πολιτικές αποφάσεις που θα λάβει ο πρωθυπουργός. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Delivery

Οπτική Γωνία / Οι αόρατοι ντελιβεράδες της Wolt και του efood:  Μια νέα «Μανωλάδα» έξω από την πόρτα σου

Πίσω από την ταχύτητα των παραδόσεων και την ευελιξία της gig economy ξεδιπλώνεται ένα αθέατο δίκτυο εκμετάλλευσης, μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας: διανομείς που δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, πίεση και απειλές. Τι ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι διανομείς και τι απαντούν οι ψηφιακές πλατφόρμες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Βασιλική Σιούτη / Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Η εμφάνιση του «Φραπέ» στη Βουλή, η αλαζονεία και η έλλειψη φόβου απέναντι σε θεσμούς που θα έπρεπε να τον ελέγχουν αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός άτυπου συστήματος ισχύος που θεωρεί ότι μπορεί να μη λογοδοτεί πουθενά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Οπτική Γωνία / «Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Ο έγκριτος διευθυντής της «Milliyet», Οζάι Σεντίρ, αποδομεί τα στερεότυπα που συντηρούν την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μιλά για την ευθύνη των ΜΜΕ και των πολιτικών και εξηγεί γιατί πιστεύει ότι οι δύο λαοί είναι έτοιμοι για ένα νέο μοντέλο κοινών συμφερόντων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Ρεπορτάζ / Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Σε πλειοδοτική δημοπρασία αποφάσισε να βγάλει ο δήμος Αθηναίων το Αναπαυτήριο Πικιώνη, εγκρίνοντας μέσω του δημοτικού συμβουλίου την εκμίσθωσή του σε ιδιώτη. Μάλιστα, στο έγγραφο της ημερήσιας διάταξης με το οποίο εισήχθη το θέμα προς συζήτηση το Αναπαυτήριο εμφανίζεται με τον χαρακτηρισμό «τουριστικό περίπτερο».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή. Η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οπτική Γωνία / Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή, η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οι ατυχείς δηλώσεις, οι δημόσιες εκρήξεις και οι άστοχες τοποθετήσεις. Την ώρα που Αντετοκούνμπο, Μανόλο και Τεντόγλου δείχνουν το πρότυπο, ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας μοιάζει να παλεύει όχι με τους αντιπάλους του αλλά με το βάρος της ίδιας του της λάμψης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Οπτική Γωνία / Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Η εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στις αμερικανικές προτάσεις, την ασφάλεια της Ευρώπης και το μέλλον της Ουκρανίας. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Οπτική Γωνία / Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Ο Μπέος έχει τον λαό του. Όχι μόνο στον Βόλο. Είναι ο ίδιος κόσμος που γελάει με emoticon κάτω από τις «λουλούδες» και τα «πουστρόνια». Ο ίδιος λαός που βλέπει τον Μπέο ως μια λιγάκι άξεστη πλην ίσως αναγκαία απάντηση στον woke κίνδυνο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Οπτική Γωνία / Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Από το Qatargate και τους δεσμούς με το περιβάλλον Τραμπ μέχρι τις δωρεές σε αμερικανικά πανεπιστήμια, το sporstwashing και τις υποθέσεις στην Ελλάδα, το Κατάρ χτίζει ένα αόρατο δίκτυο επιρροής που εκτείνεται από την Ουάσιγκτον έως τις Βρυξέλλες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Οδήγηση / Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Η αντιμετώπιση της επικίνδυνης οδήγησης στους ελληνικούς δρόμους θα ενισχυθεί με ελέγχους μέσω drugwipe test. Ποιες ναρκωτικές ουσίες θα ανιχνεύουν και πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι έλεγχοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Βασιλική Σιούτη / Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Σύννεφα πάνω από τις Βρυξέλλες: H σύλληψη της Φεντερίκα Μογκερίνι, το σκάνδαλο του Qatargate, οι γεωπολιτικές αναταράξεις σε Ε.Ε. και Ελλάδα αλλά και πώς ο Κάθετος Διάδρομος μπορεί να επηρεάσει το πολιτικό παιχνίδι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ