Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Απάντηση στη δυσαρέσκεια για την ανάπτυξη που δεν μοιράζεται

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Απάντηση στη δυσαρέσκεια για την ανάπτυξη που δεν μοιράζεται Facebook Twitter
Το πακέτο παροχών και φοροελαφρύνσεων που θα ανακοινωθεί σήμερα, το έχουν ονομάσει ήδη «πακέτο Μητσοτάκη», με την ελπίδα να τύχει θετικής ανταπόκρισης και να αποκομίσουν άμεσα πολιτικά οφέλη. Φωτό.: Eurokinissi
0

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν τη σημερινή, δέκατη ομιλία του στη ΔΕΘ ως την πιο κρίσιμη μέχρι τώρα για εκείνον, καθώς τα αποτελέσματα και η απήχηση της θα καθορίσουν σε ένα βαθμό το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησής του. 

Οι πρώτες εμφανίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σηματοδότησαν μια ανοδική πορεία που τον οδήγησε στην εξουσία. Ακολούθησαν οι πρώτες εμφανίσεις του ως πρωθυπουργού, όταν είχε ακόμα μεγάλο και αξόδευτο πολιτικό κεφάλαιο. Μετά τα Τέμπη όμως και τις εκλογές του 2023, οι δύο προηγούμενες εμφανίσεις στη ΔΕΘ, επιχειρήθηκε να αξιοποιηθούν ως προσπάθειες επανεκκίνησης της κυβέρνησης. Περίπου το ίδιο επιχειρείται και φέτος, αλλά καθώς η κατάσταση είναι περισσότερο επιβαρυμένη, αφού η κυβέρνηση έχει απωλέσει σημαντικό κεφάλαιο εμπιστοσύνης, γίνεται μια πολύ μεγαλύτερη κινητοποίηση, προκειμένου να περιοριστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια και να αλλάξει το αρνητικό κλίμα. 

Θα αλλάξει τώρα η ζωή των πολλών με τις παροχές και τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός; Όχι, παραδέχονται πολλά κυβερνητικά στελέχη, αλλά υποστηρίζουν ότι θα φέρουν κάποια ανακούφιση σε πολλές ομάδες.

Το πακέτο παροχών και φοροελαφρύνσεων που θα ανακοινωθεί σήμερα, το έχουν ονομάσει ήδη «πακέτο Μητσοτάκη», με την ελπίδα να τύχει θετικής ανταπόκρισης και να αποκομίσουν άμεσα πολιτικά οφέλη. Η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου για την απήχηση των φετινών μέτρων είναι μεγάλη, αλλά οι αντικειμενικές συνθήκες δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές. Οι πολίτες ακούν εδώ και έξι χρόνια για οικονομική ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις και βροχή δισεκατομμυρίων που πέφτουν στην οικονομία της χώρας, αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει αγγίξει τη ζωή των περισσότερων, καθώς το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας, παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν, δεν έχει βελτιωθεί. Αντιθέτως, οι μικρές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις εξαφανίστηκαν από την μεγάλη και ανεξέλεγκτη ακρίβεια, η οποία έχει κάνει τους πολλούς ακόμα φτωχότερους. 

Θα αλλάξει τώρα η ζωή των πολλών με τις παροχές και τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός; Όχι, παραδέχονται πολλά κυβερνητικά στελέχη, αλλά υποστηρίζουν ότι θα φέρουν κάποια ανακούφιση σε πολλές ομάδες.  Το Μέγαρο Μαξίμου στοχεύει στην εκλογική βάση της και σε αυτό που αποκαλεί «μεσαία τάξη», ενώ ορισμένα μέτρα θα έχουν και ιδεολογικό-πολιτικό χρώμα, ελπίζοντας να εξευμενίσει το διαμαρτυρόμενο δεξιό κοινό.  

Τα φορολογικά μέτρα θα παρουσιαστούν ως «μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση», ενώ το σύνθημα που θα συνοδεύει τις παροχές είναι ότι «η ανάπτυξη της χώρας επιστρέφει στους πολίτες». Η μείωση της φορολογίας στους πολύτεκνους θα παρουσιαστεί ως πολιτική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που συγκινεί ιδιαίτερα το κεντροδεξιό κοινό, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις. Το πρόβλημα της δραματικής μείωσης των γεννήσεων στην Ελλάδα συμβάλλει κι αυτό σημαντικά στην ένταση της δυσαρέσκειας απέναντι στη κυβέρνηση, καθώς τα δύο τελευταία χρόνια σημειώνεται ιστορικό αρνητικό ρεκόρ, ενώ η Νέα Δημοκρατία από το 2019 υποσχόταν ότι θα το αντιμετώπιζε με γενναία μέτρα.   

Οι προσδοκίες του Μαξίμου για την επόμενη μέρα 

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού μελετούν καθημερινά τις δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν το πολιτικό κλίμα και τα χαμηλά ποσοστά που καταγράφει το κυβερνών κόμμα ασκούν ιδιαίτερη πίεση. Το κριτήριο για την επιλογή των μέτρων που θα ανακοινωθούν σε λίγες ώρες, ήταν η συμβολή τους στην αντιστροφή του κλίματος που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία ακόμα νίκη και μία νέα κυβερνητική θητεία το 2027. Γι' αυτό και είναι στοχευμένα στο εκλογικό κοινό που ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2023. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κυβέρνηση του βαδίζουν στο 7ο έτος και η φθορά είναι ορατή. Θεωρούν, εύλογα, πως αν δεν σταματήσουν την καθοδική δημοσκοπική πορεία τώρα, η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές δεν θα είναι εφικτή. Γνωρίζουν ωστόσο, ότι κι άλλοι πρωθυπουργοί στο παρελθόν είχαν εξαγγείλει αντίστοιχα «πακέτα» παροχών, με τον ίδιο σκοπό, αλλά χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γι' αυτό θα συνοδεύσουν τα μέτρα με μία επικοινωνιακή καταιγίδα και θα περιμένουν από την ερχόμενη εβδομάδα για να μετρήσουν την απήχηση. Από αυτήν θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό σημαντικές μελλοντικές πολιτικές αποφάσεις που θα λάβει ο πρωθυπουργός. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργατικά ατυχήματα: Θλιβερό ρεκόρ τριετίας το 2025

Ρεπορτάζ / Εργατικά ατυχήματα: Θλιβερό ρεκόρ τριετίας το 2025

Το τραγικό εργατικό δυστύχημα στα Τρίκαλα επαναφέρει με ένταση τη συζήτηση για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Ποιες είναι οι χρόνιες αδυναμίες πρόληψης και ελέγχου που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές και τι αναφέρει ανεξάρτητη έρευνα που καταγράφει τρομακτικό ρεκόρ θανάτων σε χώρους εργασίας το 2025.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Ρεπορτάζ / «Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Από τα «καλαμπόκια-σκιάχτρα» της Greenpeace που σφράγισαν τις εκστρατείες κατά των μεταλλαγμένων στα τέλη του ’90 η Ευρώπη περνά στη νέα γενιά γενετικά τροποποιημένων φυτών που αναπτύσσονται μέσω των «νέων γονιδιωματικών τεχνικών». 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Θα αφήσουμε τη Ροζάβα να γίνει μια «νέα Γάζα»;

Οπτική Γωνία / Θα αφήσουμε τη Ροζάβα να γίνει μια «νέα Γάζα»;

Το νέο καθεστώς της Δαμασκού επιχειρεί να αφανίσει την αυτόνομη κουρδική περιοχή στα βορειοανατολικά της χώρας, οι μαχητές της οποίας είχαν πρωτοστατήσει στον πόλεμο κατά του ISIS στη Συρία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τούρκοι στο Κολωνάκι: Πώς αλλάζουν την αγορά ακινήτων της Αθήνας

Ρεπορτάζ / Oι Τούρκοι (και οι Ισραηλινοί) αγοράζουν Κολωνάκι

Οι Ισραηλινοί και οι Τούρκοι αναδεικνύονται πρωταγωνιστές της αγοράς ακινήτων, αξιοποιώντας το πρόγραμμα Golden Visa. Η αυξημένη παρουσία τους δεν αλλάζει μόνο τις ισορροπίες της κτηματαγοράς αλλά επαναχαράσσει και την αστική γεωγραφία, επηρεάζοντας τιμές και τη φυσιογνωμία της πόλης.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα της γρίπης και πόσο μας προστατεύει το εμβόλιο;

Οπτική Γωνία / Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα της γρίπης και πόσο μας προστατεύει το εμβόλιο;

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στη φετινή έξαρση και ποια μέτρα προστασίας παραμένουν κρίσιμα για τον γενικό πληθυσμό και τις ευπαθείς ομάδες; Ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
CHECK Σπέτσες: το χρονικό ενός αμφιλεγόμενου έργου/ Σπέτσες: Οδική ασφάλεια ή αλλοίωση τοπίου;

Ρεπορτάζ / Σπέτσες: Ποιο έργο απειλεί να αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του νησιού;

Το χρονικό του αμφιλεγόμενου έργου φωτισμού της περιμετρικής οδού του νησιού, που έχει προκαλέσει την αντίδραση μέρους των πολιτών και της Αναργύρειου Κοργιαλένειου Σχολής.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ