Μιντιακή προσοχή και εκλογική ορατότητα

Μιντιακή προσοχή και εκλογική ορατότητα Facebook Twitter
Αυτό που κυρίως μετρά για τα κόμματα και όσους/-ες διεκδικούν την ψήφο των πολιτών είναι να κερδίσουν ορατότητα ώστε η παρουσία τους να εντυπωθεί στους εκλογείς και τα ίδια, κόμματα και υποψήφιοι, να καταστούν επιλέξιμες επιλογές όσο οι εκλογικές γνώμες θα διαμορφώνονται στον δρόμο προς την κάλπη. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥΣ, καθ’ οδόν προς τις εκλογές, επιδιώκουν να προσελκύσουν την προσοχή των ΜΜΕ. Ενδιαφέρονται και βρίσκουν τρόπους να πάρουν περισσότερο χώρο και χρόνο στα διάφορα μέσα, παραδοσιακά και νέα, έντυπα και ψηφιακά, προκειμένου να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να αναδείξουν τις θέσεις τους στο κοινό.

Αυτό που κυρίως μετρά για τα κόμματα και όσους/-ες διεκδικούν την ψήφο των πολιτών είναι να κερδίσουν ορατότητα ώστε η παρουσία τους να εντυπωθεί στους εκλογείς και τα ίδια, κόμματα και υποψήφιοι, να καταστούν επιλέξιμες επιλογές όσο οι εκλογικές γνώμες θα διαμορφώνονται στον δρόμο προς την κάλπη.

Προφανώς και υπάρχουν εκλογείς που έχουν οριστικοποιήσει τις εκλογικές τους επιλογές χωρίς τη διαμεσολάβηση των εργαλείων της πολιτικής επικοινωνίας, πριν χρειαστεί να εμφανιστούν ενώπιον της κάλπης. Αυτοί οι ψηφοφόροι, ωστόσο, γίνονται πια δυσεύρετοι, με το είδος του σταθερού εκλογέα να βαίνει ολοένα μειούμενο, αν κρίνουμε από τον μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των αναποφάσιστων αλλά και από τα υψηλά ποσοστά όσων δεν συμμετέχουν στις εκλογές.

Για μια μεγάλη γκάμα ψηφοφόρων η κυρίαρχη τάση είναι εκείνη της διεύρυνσης του αριθμού των δυνητικά επιλέξιμων κομμάτων, το γεγονός δηλαδή ότι όλο και λιγότερα κόμματα μπαίνουν σε μια «μαύρη λίστα» που ο εκλογέας εκ των προτέρων αποκλείει ότι θα τα ψήφιζε.

Ακόμη κι αν η ορατότητα δεν συνοδεύεται από θετικές συνδηλώσεις αλλά ακολουθείται από αρνητικά στερεότυπα «περί χαμένης ψήφου», «περιθωριακής επιλογής» κ.λπ., πάντα θα βρεθούν θετικοί αποδέκτες στο εκλογικό σώμα οι οποίοι ψηφίζουν με κριτήρια αρνητικά, αντισυστημικά, τιμωρητικά.

Αντίθετα, με μια διαβάθμιση πιθανοτήτων, μεγαλώνει ο αριθμός των κομμάτων στα οποία θα μπορούσε ο εκλογέας να δώσει την ψήφο του. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι οι εκλογείς που ψηφίζουν διαφορετικά κόμματα σε εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές ή που ψηφίζουν με διαφορετικά κριτήρια τον αντιπρόσωπό τους στο εθνικό Κοινοβούλιο και με διαφορετικά τον δήμαρχό τους.

Το γεγονός, λοιπόν, ότι υπό προϋποθέσεις περισσότερα από ένα κόμματα μπορεί να θεωρούνται επιλέξιμα από κάθε μεμονωμένο εκλογέα είναι ένας σημαντικός λόγος που τα κόμματα και οι υποψήφιοί τους «δίνουν μάχες» για μια θέση σε ένα τηλεοπτικό πάνελ ή σε ένα επιδραστικό podcast, επιχειρώντας να δηλώσουν το «παρών» τους στους εκλογείς.

Το να δοθεί ευρεία και θετική προβολή σε μια θέση πολιτικής ή στη δράση ενός κόμματος, του αρχηγού του ή και μεμονωμένων στελεχών και υποψηφίων του προφανώς και είναι το ζητούμενο και αυτό το οποίο επιδιώκουν τα κόμματα εξουσίας πρώτιστα αλλά και ευρύτερα εκείνα που επηρεάζουν τη διακυβέρνηση.

Τα ήδη γνωστά κόμματα που συγκεντρώνουν ευδιάκριτα εκλογικά ποσοστά και οι επικεφαλής τους όσο πυκνώνουν τη μιντιακή παρουσία τους τόσο αυξάνουν τις πιθανότητες να εδραιώσουν την εκλογική τους δεξαμενή και να επεκτείνουν την επιρροή τους στους ακόμη ταλαντευόμενους και πολλαπλώς διεκδικούμενους εκλογείς. Για τα μικρότερα κόμματα προφανώς έχει μεγάλη σημασία η με θετικό τρόπο ανάδειξή τους από τα media.

Τα ίδια, ωστόσο, πρωτίστως ενδιαφέρονται και διεκδικούν την προβολή της παρουσίας τους και την ευκαιρία να κερδίσουν ορατότητα μέσα στην κομματική αρένα. Καθώς διεκδικούν ένα μικρό μερίδιο εκλογικής υποστήριξης που θα τους φέρει, εν προκειμένω και στην περίπτωση του εκλογικού ανταγωνισμού στην Ελλάδα, έστω οριακά πάνω από το εκλογικό σκαλοπάτι του 3%, η εκλογική ορατότητα είναι εκείνη που κυρίως μετρά.

Ακόμη κι αν η ορατότητα δεν συνοδεύεται από θετικές συνδηλώσεις αλλά ακολουθείται από αρνητικά στερεότυπα «περί χαμένης ψήφου», «περιθωριακής επιλογής» κ.λπ., πάντα θα βρεθούν θετικοί αποδέκτες στο εκλογικό σώμα οι οποίοι ψηφίζουν με κριτήρια αρνητικά, αντισυστημικά, τιμωρητικά, με αποτέλεσμα μικροσκοπικά κόμματα, διαμαρτυρίας ή των άκρων, να λειτουργήσουν ως εκλογικές εναλλακτικές για ένα τμήμα των ψηφοφόρων.

Καθ’ οδόν προς τις βουλευτικές εκλογές του 2012 η αύξηση της ορατότητας της Χρυσής Αυγής, που ως έναν βαθμό ήταν αποτέλεσμα της μιντιακής ελκυστικότητας που δημιουργούσε σε ένα ισχυρά ματαιωμένο τμήμα του εκλογικού σώματος ένα μόρφωμα πρόθυμο να παράγει brutal εικόνες και να επιδεικνύει την εμπλοκή του σε βίαιες πρακτικές, βοήθησε σημαντικά στην εκλογική της ενίσχυση.

Παρότι η άνοδός της θεωρείται αποτέλεσμα της παρουσίας μεταναστών στα «κάστρα» της στο κέντρο της Αθήνας και εν συνεχεία της οικονομικής κρίσης στη χώρα, ήταν κυρίως οι πρακτικές πόρτα-πόρτα που την έκαναν γνωστή στον κόσμο και εν συνεχεία η προβολή της από τα tabloid έντυπα και τις αλά human-stories τηλεοπτικές εκπομπές που διαμόρφωσαν το πολιτικό brand Χρυσή Αυγή, για το οποίο υπήρξε εκλογική ζήτηση.

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 διαμορφώνονται συνθήκες διεύρυνσης της ορατότητας του κόμματος Κασιδιάρη. Παρότι οι λόγοι είναι διαφορετικοί από εκείνους που πυροδότησαν την άνοδο της Χρυσής Αυγής το 2012 και ο στόχος τώρα είναι να μπουν θεσμικά αναχώματα σε μορφώματα που συνδέονται με εγκληματικές οργανώσεις, η διεύρυνση της ορατότητας του κόμματος Κασιδιάρη διευκολύνει την κινητοποίηση μιας εκλογικής δεξαμενής στην οποία στοιβάζονται αυταρχικές, αντικοινοβουλευτικές και αντιδημοκρατικές αντιλήψεις, κινητοποιήσιμες πρωτίστως από την άκρα δεξιά.

Ο χώρος και η δυναμική του αγνοήθηκαν και υποτιμήθηκαν επί μακρόν τις τελευταίες δεκαετίες. Από την άλλη, ωστόσο, θα ήταν λάθος, στην παρούσα φάση, η οργανωτικά εξασθενημένη άκρα δεξιά να μπει στο επίκεντρο της κομματικής αντιπαράθεσης και να κατακτήσει ευρεία μιντιακή ορατότητα, με συνέπεια τη διεύρυνση της συμβολικής της σημασίας και με ανοιχτό το ενδεχόμενο της μεγέθυνσης της επιρροής της στους εκλογείς.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ