Μια τόσο μακρινή απουσία

ΕΠΕΞ Μια τόσο μακρινή απουσία Facebook Twitter
Έχουν γραφτεί και ειπωθεί σχεδόν τα πάντα για τον Μάη του '68 και τη βαθύτερη λογική εκείνων των γεγονότων. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ στον χρόνο η στιγμή που ονομάστηκε «Μάης του ‘68», μπορούμε να ξανασκεφτούμε ακριβοδίκαια τη σημασία της. Μάλλον να παραδεχτούμε πως το νόημα αυτής της πολύμορφης εξέγερσης δεν ήταν ποτέ ένα. Στις δεκαετίες που πέρασαν αποδείχτηκε άλλωστε πως η στιγμή «Μάης του ’68» είχε διαφορετικά στρώματα σημασιών, φιλοξενώντας διαφορετικές προσδοκίες και ποικίλα όνειρα.

Συνέβη απλώς να ταξινομηθεί μέσα στη φαντασία των επόμενων γενιών (ή όσων τον ανέφεραν) ως το κατεξοχήν νεανικό συμβάν των boomers, κάτι ανάμεσα σε μεγαλειώδη ελευθεριακή γιορτή και πρόβα τζενεράλε για όλα τα κινήματα δικαιωμάτων που θα αναπτυχθούν στη συνέχεια.  

Η έρευνα όμως στα «αρχεία» του Μάη (στα επίσημα και ανεπίσημα) επιβεβαίωσε κάποιες αδιάψευστες διαστάσεις: πέρα από μια άσκηση κοινωνικής φαντασίας για εκατομμύρια ανθρώπους, η συγκεκριμένη στιγμή φανέρωσε τη μετατόπιση της πολιτικής πέρα από την παραδοσιακή της επικράτεια. Από εκεί αντλήθηκε ένας σημαντικός προβληματισμός για το νόημα της εργασίας, τα όρια και τις δυνατότητες της τεχνολογικής κοινωνίας, τα νέα καταναλωτικά παραδείγματα.

Αν σταθεί πάντως κανείς στα πλούσια κοιτάσματα του Μάη, θα αισθανθεί αμέσως ότι οι ανησυχίες εκείνης της γενιάς, παρά τα προνόμια και τις ευκαιρίες που είχε πάνω στην ορμή του μεταπολεμικού καπιταλισμού, έχουν να πουν πολλά και σήμερα.

Φυσικά, μέσα στα ήθη του γαλλικού Μάη υπάρχουν και μαραμένα άνθη. Ας πούμε, η αλαζονική παντογνωσία των μικρών ομάδων, ο φανατισμός που θάβει το παρελθόν με περιφρόνηση και άλλες τάσεις που έγιναν όμως μόδα περισσότερο στη δεκαετία του '70 – περισσότερο σαν ήττα και στείρωση του πνεύματος του '60 παρά ως επιβεβαίωσή του.

Μια τόσο μακρινή απουσία Facebook Twitter
Φοιτητές και εργάτες διαδηλώνουν στο Παρίσι, 1968.

Αν σταθεί πάντως κανείς στα πλούσια κοιτάσματα του Μάη, θα αισθανθεί αμέσως ότι οι ανησυχίες εκείνης της γενιάς, παρά τα προνόμια και τις ευκαιρίες που είχε πάνω στην ορμή του μεταπολεμικού καπιταλισμού, έχουν να πουν πολλά και σήμερα. Για παράδειγμα, οι προειδοποιήσεις τους για το τίμημα της τεχνοκρατίας, για τους κινδύνους που έχει η υπερβολική συγκέντρωση εξουσίας και πλούτου, για τις ευτέλειες μιας πολιτικής αποκομμένης από τα ουσιώδη ερωτήματα του βίου.

Έχουν γραφτεί και ειπωθεί σχεδόν τα πάντα για τον Μάη του '68 και τη βαθύτερη λογική εκείνων των γεγονότων. Με τα χρόνια έγινε πιο ισχυρή η απορριπτική στάση. Ο «Μάης» παρουσιάστηκε σαν ηδονιστικό πανηγύρι το οποίο προετοίμασε το έδαφος για την εποχή των διαφημιστών και του ποπ καπιταλισμού. Ό,τι συνέβη με κάποιους επώνυμους και διάσημους της εξέγερσης –η μετέπειτα επιτυχημένη εδραίωσή τους στις επιχειρήσεις, τα media και την πολιτική– θεωρήθηκε κι εδώ ατράνταχτη απόδειξη μιας απάτης ή μιας αυταπάτης.

Περίσσεψαν έτσι οι σκληρές κρίσεις που θα μαστιγώσουν το «πνεύμα του ‘68», σαν να έφερε αυτό στον κόσμο μας την αποδυνάμωση των θεσμών, τις κρίσεις του σχολείου, τη φθορά των δημόσιων αξιών. Ό,τι περίπου έπεσε πάνω στους ώμους της δικής μας γενιάς του Πολυτεχνείου (ως αφοριστική απαξίωση) θα πετροβολήσει και τη «γενιά του Μάη» – και μάλιστα από ανθρώπους της ίδιας γενιάς, εκ των υστέρων αρνητές.

Αν δούμε όμως πόσο ισχνή είναι η σημερινή πολιτική κουλτούρα, θα αντιληφθούμε το άδικο των κατηγοριών. Πλησιάζουμε, για παράδειγμα, στις ευρωεκλογές και στις περισσότερες χώρες η συζήτηση είναι αναιμική. Αν μάλιστα δεν υπήρχε το σούσουρο και οι προγνώσεις για την «άνοδο της ακροδεξιάς», το σκηνικό παντού θα ήταν τελείως υπναλέο.

Η κυρίαρχη πολιτική κουλτούρα απωθεί τα επείγοντα ερωτήματα για τη μοίρα της εργασίας, τη δραματική κατάσταση του περιβάλλοντος, τις νέες μορφές αυθαίρετης κυριαρχίας. Κυρίως, δεν αναρωτιέται στα σοβαρά για τα συναισθήματα δυσφορίας και τις τάσεις αποσύνδεσης μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Δεν κατανοεί το βάθος της απόσχισης που απειλεί τον κοινωνικό ιστό – είτε απόσχιση των νεότερων και των φτωχότερων είτε αποστασία και οχύρωση των υπερπρονομιούχων.

Ο «Μάης του '68» μπορεί να μην έδωσε τις «ορθές απαντήσεις» σε προβλήματα πολιτικής και πολιτισμού. Οι άνθρωποι, ωστόσο, που τον επωμίστηκαν, οι συντελεστές του και πάνω από όλα η μεγάλη, αφανής του περίμετρος, όχι οι στενές ηγεσίες του, έψαξαν με πάθος να απαντήσουν στα μεγάλα και στα καίρια. Έριξαν γέφυρες από το προσωπικό στο πολιτικό, από το καθημερινό στο ανοίκειο, κολυμπώντας σε ένα ρεύμα μετασχηματισμού της ζωής. Το έπραξαν με τρόπους που φάνηκαν εκ των υστέρων «γραφικοί» ή και επικίνδυνοι – ωστόσο σημασία έχει ότι ενδιαφέρθηκαν για μια πιο ζωντανή και πλούσια σχέση ανάμεσα στην ατομική ευαισθησία και στη συλλογική συνθήκη.

Τώρα, Μάιο του 2024, βλέποντας κρύα βίντεο στο TikTok περιμένουμε αν θα επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, αν στο Μέγαρο Μαξίμου θα αντηχήσει κάποτε το γάβγισμα της Φάρλι και θα πάρει πόδι ο αλαζών Πίνατ ή αν στην Ευρώπη ο κόσμος της Φον Ντερ Λάιεν θα έρθει ακόμα κοντύτερα στον κόσμο της Τζόρτζια Μελόνι. Μπορεί οι διαστάσεις των ουτοπικών σχεδιασμάτων ενός Μάη να είχαν όλα τα ελαττώματα που επισήμανε η κριτική – δεν επιβράβευαν όμως το ασήμαντο ούτε την αφόρητη κοινοτοπία. Πάνω από μισό αιώνα μετά, γι’ αυτό τουλάχιστον μπορούμε να είμαστε βέβαιοι.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Οπτική Γωνία / Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Πήραν τη θάλασσα στα χέρια τους, πριν να είναι πολύ αργά και την χάσουν. Το «Αμοργόραμα» δεν είναι απλώς μια ιδέα, αλλά στοίχημα ζωής – και πρότυπο για την αλιεία όλης της χώρας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Ρεπορτάζ / Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Είκοσι τρένα που εκτελούν δρομολόγια στην μπλε και την κόκκινη γραμμή δεν έχουν κλιματισμό, ενώ το air condition στους παλιούς συρμούς της πράσινης γραμμής θυμίζει λοταρία: ποτέ δεν ξέρεις αν θα πετύχεις δροσιά ή ζέστη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Dr. Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι ένα μέλλον όπου τη ζωή των παιδιών μας δεν θα την ορίζει το γεγονός ότι υποφέρουν αλλά ότι ευημερούν»

Οπτική Γωνία / Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι έναν ουρανό χωρίς πυραύλους και drones»

Η διευθύντρια του Κέντρου Μελετών Παλαιστινιακής Γης και καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού μιλά στη LiFO για την αποτυχία του διεθνούς δικαίου και το «sumud» ως καθημερινή εξέγερση απέναντι στην εξόντωση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ