Κι αν είχαν αθωωθεί;

Κι αν είχαν αθωωθεί; Facebook Twitter
Μέρος υπολογίσιμο της ελληνικής κοινωνίας έχει πια ρίζες στον ακροδεξιό χώρο ακόμα και αν δεν το παραδέχεται ή δεν το καταλαβαίνει. Φωτο: Γιάννης Κολεσίδης / AP
0

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ανακοινωνόταν από την πρόεδρο του δικαστηρίου η καταδίκη των κατηγορουμένων για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή». Η ίδια απόφαση βγήκε από τη μεγάλη αίθουσα του Εφετείου, βγήκε και από τα στήθη του πλήθους με έναν λυγμό, με μια ανάσα.

Σπάνια αντιστοίχιση: η δικαιοσύνη της έδρας ως θεσμός συνάντησε τη δικαιοσύνη ως πανανθρώπινο αίτημα των πολλών. Όλα αυτά σαν σπίθα στον αέρα. Βρείτε ξανά το βίντεο από τη συγκέντρωση στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, 7 Οκτωβρίου 2020, λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι: η στιγμή που ακούγεται η φράση «Η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση». Η Δικαιοσύνη (με Δ κεφαλαίο) συναντά τη δικαιοσύνη της μάνας του Παύλου, του πατέρα του Σαχζάτ, του Αμπουζίντ Εμπάρακ.

Γνωστά όλα αυτά, αλλά ας θυμόμαστε πόσος φόβος και πόσο αίμα χρειάστηκε μέχρι να αντιδράσουν οι Αρχές και να δράσει η Δικαιοσύνη. Ας σκεφτούμε: κι αν ήταν άλλη η απόφαση; Αν το δικαστήριο καταδίκαζε τον Ρουπακιά και έριχνε μερικές «ψιλές» στους άλλους; 

Όχι, δεν έγινε αυτό. Δεν επέστρεψε η ηγεσία στο συνδικάτο του εγκλήματος. Δεν ξαναέδωσαν εντολές στα τάγματα εφόδου. Δεν κατασκήνωσαν ξανά στις τηλεοράσεις με τατουάζ μια αθωωτική απόφαση πλάι στη σβάστικα. Δεν χαριεντίστηκαν με πρόθυμους δημοσιογράφους. Δεν επιστρέψαμε στο 2013, η τότε διόγκωση της Χ.Α. δεν έγινε χείμαρρος που θα μας έπνιγε.

Αυτό θα σήμαινε η αντίθετη απόφαση: θα γινόταν η Χ.Α. ξανά ‒και με τη βούλα πια‒ η άλλη όψη του βαθέος κράτους. Νομιμοποιημένη από πάνω, θα έκλεινε το μάτι στα στρώματα εκείνα της κοινωνίας που γοητεύτηκαν από την ωμή βία, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό.

Να θυμόμαστε, λοιπόν, συνεχώς τη σημασία της απόφασης. Δεν ήταν ποτέ αυτονόητο ότι οι νεοναζί θα λογοδοτήσουν για την έκνομη δράση τους. Η καταδίκη αποτελεί ορόσημο για την ελληνική δημοκρατία και τιμά την ελληνική δικαιοσύνη.

Είναι λάθος και η αντίστροφη ανάγνωση. Χαλαρώστε, τελειώσαμε με την ακροδεξιά, είπαν κάποιοι. Αρκεί να δούμε τις έρευνες: τέσσερις στους δέκα απ’ όσους αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί θα ήθελαν μια νόμιμη Χ.Α.: «το παράκανε» με τη βία και τα εγκλήματα, χωρίς αυτά θα ήταν χρήσιμη. Δηλαδή, μέρος υπολογίσιμο της ελληνικής κοινωνίας έχει πια ρίζες στον ακροδεξιό χώρο ακόμα και αν δεν το παραδέχεται ή δεν το καταλαβαίνει.

Αυτά τα υποτιμούμε μπροστά στη διαρκή παρουσία της ακροδεξιάς στους θεσμούς και στον δημόσιο χώρο. Mε υπουργούς αντισημίτες, βουλευτές «κυνηγούς νηπίων», βουλευτές που βρίζουν γυναίκες θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, ρατσιστές δημάρχους και παπάδες που εκδηλώνουν μίσος εναντίον μιας ξύλινης κούκλας για παιδιά πρόσφυγες λογικό είναι κάποτε να ξεχνάμε τη σημασία της δίκης.

Λένε κάποιοι: μα όλοι οι ακροδεξιοί είναι εδώ, κάποιοι και στην κυβέρνηση, ξεπλυμένοι δήθεν στη δικαστική απόφαση. Λάθος σκέψη. Μπορεί καλοπροαίρετη, αλλά λάθος. Οι χρυσαυγίτες μαχαιροβγάλτες δικάστηκαν για βίαια κακουργήματα και δεν είναι όλοι οι ακροδεξιοί μαχαιροβγάλτες. Και πάντως, αυτή η ακροδεξιά που ευδοκιμεί στους θεσμούς δίνει τον τόνο στα μίντια και καταλαμβάνει υπουργικούς θώκους, θα ήταν ακόμα πιο ξεσαλωμένη και επικίνδυνη με άλλη απόφαση του δικαστηρίου.

Είναι λάθος και η αντίστροφη ανάγνωση. Χαλαρώστε, τελειώσαμε με την ακροδεξιά, είπαν κάποιοι. Αρκεί να δούμε τις έρευνες: τέσσερις στους δέκα απ’ όσους αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί θα ήθελαν μια νόμιμη Χ.Α.: «το παράκανε» με τη βία και τα εγκλήματα, χωρίς αυτά θα ήταν χρήσιμη. Δηλαδή, μέρος υπολογίσιμο της ελληνικής κοινωνίας έχει πια ρίζες στον ακροδεξιό χώρο ακόμα και αν δεν το παραδέχεται ή δεν το καταλαβαίνει.

Κι αν είχαν αθωωθεί; Facebook Twitter
Η καταδίκη αποτελεί ορόσημο για την ελληνική δημοκρατία και τιμά την ελληνική δικαιοσύνη. Φωτο: Θανάσης Σταυράκης /AP

Με τη Χ.Α. και τα όπλα της ξεμπλέξαμε. Με το ιδεολογικό της οπλοστάσιο όχι: εθνικισμός, ρατσισμός και εθνοφυλετισμός, κρατικός αυταρχισμός, κοινωνική μνησικακία και τοξική αρρενωπότητα. Πολλοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ιεράρχες, επέδειξαν τζάμπα αποτροπιασμό για την εγκληματική συμμορία μετά την καταδίκη. Μετά, business as usual: ξανά κανονικοποιούν τον ρατσισμό, την ισλαμοφοβία, τη μισαλλοδοξία, τον σεξισμό.

Εν ολίγοις: η απόφαση ήταν τομή. Ήταν και μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Δεν το έλαβαν όλοι. Έπρεπε, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η ετυμηγορία, να ξεκινήσει η διερεύνηση των σχέσεων της ναζιστικής συμμορίας με θύλακες στα σώματα ασφαλείας και γενικότερα στον κρατικό μηχανισμό. Δεν έγινε.

Αντίθετα, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το βαθύ κράτος συνεχίζει τα νταραβέρια με τους νεοναζί, ακόμα και πίσω από τα κάγκελα. Η δημοκρατία αντέδρασε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έγινε σοφότερη.

Εκτός από τους τρεις άξιους δικαστές που έστειλαν τους εγκληματίες στη φυλακή, στην έδρα καθόταν και η εισαγγελέας Οικονόμου. Της χρωστάμε ευγνωμοσύνη: φρόντιζε διαρκώς να μας θυμίζει τις διαχρονικές ευθύνες της Δικαιοσύνης για το ακαταδίωκτο του ελληνικού νεοφασισμού, από τις πρώτες ερωτήσεις της μέχρι την απαλλακτική πρόταση και ως την πρότασή της για τα ελαφρυντικά.

Ακόμα κι όταν έμπαιναν στις κλούβες για τη φυλακή, ένα χέρι ήταν έτοιμο να τους βοηθήσει. Χέρι θεσμικό, χέρι από τα σπλάχνα της πολιτείας μας. Για να μην ξεχνάμε ότι στο βάθος πολλών θεσμών κάθεται ένα πυκνό ίζημα διαρκούς ευμένειας και προστασίας, συνεννοήσεων και αλληλοκατανόησης με τμήματα του νεοφασιστικού ποινικού περιθωρίου.

#1χρόνομετά Γιορτάζουμε την καταδίκη, δεν εφησυχάζουμε.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλίας Σταύρου: Ο μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που ήταν πριν χρυσαυγίτης

Συνέντευξη: Θοδωρής Αντωνόπουλος / Ηλίας Σταύρου: Ο μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που ήταν πριν χρυσαυγίτης

Ο πρώην χρυσαυγίτης, που «έκαψε» στο δικαστήριο τους παλιούς συντρόφους του, αφηγείται όλη την πορεία του στις τάξεις της οργάνωσης και τη μετέπειτα μεταστροφή του, προειδοποιώντας τα νέα παιδιά «να μην επιτρέψουν σε κανέναν να ποτίσει τις ψυχές και τα μυαλά τους με βία, μίσος και ρατσισμό».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Golden Dawn Watch: Τα «μάτια και τα αφτιά» όλων μας στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Ελλάδα / Golden Dawn Watch: Τα «μάτια και τα αφτιά» όλων μας στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Τα μέλη της συντονιστικής ομάδας μιλούν στη LiFO για το δύσκολο στοίχημα που έβαλαν και κέρδισαν, αναδεικνύοντας το Gοlden Dawn Watch στην πλέον βασική και αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης για τη δίκη της Χ.Α. Εκθέτουν, επιπλέον, τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις τους για την υπόθεση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν ο Παύλος Φύσσας «συνάντησε» τον Ζακ Κωστόπουλο

Στήλες / Όταν ο Παύλος Φύσσας «συνάντησε» τον Ζακ Κωστόπουλο

Δύο ιστορικές δίκες με ξεχωριστό ειδικό βάρος και αρκετά κοινά σημεία στο συμβολικό, κυρίως, πεδίο, καθώς αναδεικνύουν το ζήτημα του κοινωνικού εκφασισμού και τους τρόπους που αυτός τροφοδοτεί τον άλλο, τον πολιτικό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που δεν λάμπουν στην Ευρωβουλή

Βασιλική Σιούτη / Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που δεν λάμπουν στην Ευρωβουλή

Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που έχασαν το φως τους στην Ευρωβουλή και τα παθήματα που δεν έγιναν μαθήματα. Υπάρχει ωστόσο ακόμα χρόνος για ουσιαστικό πολιτικό διάλογο, που θα διαχωρίσει την ήρα από το σιτάρι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Το Κοσσυφοπέδιο, η Ντόρα, η Ευρώπη και οι αντιδράσεις

Βασιλική Σιούτη / Το Κοσσυφοπέδιο, η Ντόρα, η Ευρώπη και οι αντιδράσεις

Τι σημαίνει η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κοσσυφοπέδιο; Τι εισηγήθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, γιατί την επαίνεσε ο Αλέξης Τσίπρας και ποιες αντιδράσεις υπάρχουν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο διευθυντής των «Financial Times» στη LiFO: «Οι επιστροφές είναι δύσκολες στην πολιτική, ιδίως για τους πρώην πρωθυπουργούς»

Οπτική Γωνία / Ο διευθυντής των «Financial Times» στη LiFO: «Οι επιστροφές είναι δύσκολες στην πολιτική, ιδίως για τους πρώην πρωθυπουργούς»

Ο Πίτερ Σπίγκελ, επικεφαλής των «Financial Times» στις ΗΠΑ και ένας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους στον κόσμο, μιλά για την τραγωδία στα Τέμπη και τον Κ. Μητσοτάκη, σχολιάζει το rebranding του Τσίπρα, την εκλογή Κασσελάκη αλλά και τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Γιατί οι συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές;

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Οι συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές

Τρεις ακαδημαϊκοί αναλύουν τις επιπτώσεις μιας γενικευμένης σύγκρουσης για τον κόσμο και την Ελλάδα και επιχειρούν μια ιστορική αναδρομή, όταν οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ, το Ιράν και την Υεμένη ήταν ασυνήθιστα θετικές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πλατείες

Ρεπορτάζ / Τέσσερις ιστορικές πλατείες της Αθήνας αλλάζουν πρόσωπο

Στην καρδιά του αθηναϊκού κέντρου τέσσερις ιστορικές πλατείες αναμορφώνονται και πρασινίζουν. Ποια θα είναι η νέα τους εικόνα και πότε θα τη δούμε; Μια πρόγευση για το τι θα συμβεί, μέσα από φωτορεαλιστικές αποτυπώσεις.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση εγκρίθηκε, οι διαφωνίες παραμένουν

Βασιλική Σιούτη / Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση εγκρίθηκε, οι διαφωνίες παραμένουν

Εγκρίθηκε χθες το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από σχεδόν δέκα χρόνια διαβουλεύσεων και διαφωνιών που υπήρχαν μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών ομάδων και των κρατών-μελών. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ