Καλοκαιρινή σημειολογία 2024

Καλοκαιρινή σημειολογία 2024 Facebook Twitter
Ήταν το καλοκαίρι που σώπασε και ο τελευταίος «Ναι, αλλά δεν λέτε για το 1987 που πέθαναν τόσοι άνθρωποι από τον καύσωνα». Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


Ομπρέλα Maui, καθισματάκια και σκηνή παραλίας

Ήταν η χρονιά που ακόμα και οι πιο άσχετοι ένιωσαν στο αγύμναστο πετσί τους τι σημαίνει κρουστικό κοντάρι για ομπρέλα. Σε παραλίες πλημμυρισμένες με ξαπλώστρες, όλοι ξαφνικά έγιναν οι γονείς τους, κουβαλώντας καρεκλάκια, ψυγειάκια και σκηνούλες – μια κρίση μέσης ηλικίας πριν την ώρα της. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η ομπρέλα Μaui, αυτή που μοιάζει με γιγαντιαίο αλουμινόχαρτο, κάνοντας πολλές παραλίες να θυμίζουν μακρινές άναρχες αποικίες αλουμινόχαρτου.

Τα «μοδάτα» πανηγύρια

Στα ‘00s τα πανηγύρια ήταν για σόγια, παππούδες και ομογενείς. Τώρα φιλοξενούν τον ενθουσιώδη φασέο της γειτονιάς σας και τουρίστες που χορεύουν διονυσιασμένοι σαν χαμένα αρκουδάκια.  Όχι, δεν εννοώ το «ποιοτικό/έντεχνο» πανηγύρι της Παναγιάς της Ποδονίφτισσας (δεν υπάρχει, αλλά θα ήταν τέλειο αν υπήρχε) σε κάποιο ερημικό (λολ) κυκλαδονήσι, ούτε τα κλαρίνα στα γιοφύρια της Ηπείρου, μιλάω για σουβλάκια, γλυκό καμινάδα, κρασί με εσάνς βενζίνης και κλαρινοτράπ. Αχ, η γλυκιά μας παράδοση.

Στα '00s τα πανηγύρια ήταν για σόγια, παππούδες και ομογενείς. Τώρα φιλοξενούν τον ενθουσιώδη φασέο της γειτονιάς σας και τουρίστες που χορεύουν διονυσιασμένοι σαν χαμένα αρκουδάκια.  

«Woke» Ολυμπιακοί

Να ‘ταν η τελετή έναρξης, όπου ο αμήχανος σπίκερ της ΕΡΤ δεν ήθελε/ήξερε να πει τη λέξη drag show και μας έλεγε ξανά και ξανά ότι βλέπουμε νέους Γάλλους σχεδιαστές που δείχνουν τις δημιουργίες τους «γιατί η Γαλλία έχει παράδοση στη μόδα»; Η μανία των Ελλήνων να συγκρίνουν την τελετή του Παρισιού με αυτήν της Αθήνας (κανείς δεν κατάλαβε γιατί); Η οργή για την Ιμάνι Κελίφ που ήταν «άντρας» και τελικά ήταν γυναίκα; Κάπως βαριοί μας πέσανε οι φετινοί Ολυμπιακοί.

Σατανική ζέστη

Ήταν το καλοκαίρι που σώπασε και ο τελευταίος «Ναι, αλλά δεν λέτε για το 1987 που πέθαναν τόσοι άνθρωποι από τον καύσωνα». Ένα βράδυ, εκεί που καθόμασταν με μια φίλη στη Δεξαμενή περιμένοντας μάταια να δροσίσει, αποφασίσαμε πως η Αθήνα θύμιζε την αυλή του Σατανά, σαν κάτι βιβλικές απεικονίσεις της Κόλασης με φωτιές και ζεστό αέρα. Η δε προοπτική κάθε καλοκαίρι από δω και μπρος να είναι ακριβώς έτσι, από air condition σε air condition 24 ώρες το 24ωρο, φαντάζει εφιαλτική.

TikTok Αμερικανών που γκρινιάζουν «για την Ευρώπη»

Στο μυαλό του μέσου Αμερικανού η Ευρώπη είναι όλη ένα κράτος, τι Σλοβενία, τι Ισπανία, τι Ιρλανδία, οι Ευρωπαίοι είμαστε χαριτωμένα νανάκια στις μικρές μας πόλεις με τα γραφικά πετρόκτιστα σοκάκια, λιλιπούτεια ξενοδοχεία, αυτοκινητάκια-πορδές και ωραίες παραλίες. Το μόνιμο παράπονό τους είναι ότι τους λείπει ο πάγος. Στην Αμερική όλοι ζητάνε πάγο με τα πάντα, τα μοτέλ μπορεί να είναι στη μέση του πουθενά και να έχουν την ίδια μοκέτα από το 1980, αλλά εννοείται πως έχουν κάπου στον διάδρομο μια μηχανή πάγου. Κανείς δεν ξέρει τι τον κάνουν όλο αυτόν τον πάγο, είναι ένα μυστήριο. Το δεύτερο παράπονό τους είναι ότι δεν βρίσκουν νερό –επειδή δεν είναι δωρεάν στα εστιατόρια και δεν τους αρέσει να αγοράζουν πλαστικά μπουκάλια (ένα δίκιο το έχουν)– και το τρίτο ότι το air condition δεν είναι αρκετά χαμηλά, το θέλουν στους 19 βαθμούς, για μια πραγματικά πολική εμπειρία διακοπών.

Το αστείο με την Ψίμυθο

Ήταν αστείο για περίπου 5 λεπτά. Μετά ήρθε ο Άδωνις Γεωργιάδης και το ΑΙ και μαράθηκε σαν τον βασιλικό στη γλάστρα.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ