Η Ρομά ακτιβίστρια Σουλεϊμάν Σαμπιχά ως μήλο της Έριδας

Η Ρομά ακτιβίστρια Σουλεϊμάν Σαμπιχά ως μήλο της Έριδας Facebook Twitter
Γυναίκα, μουσουλμάνα και Ρομά η ίδια, βίωσε τριπλό ρατσισμό. Ως παιδί δεν πήγε σχολείο. Πουλούσε λουλούδια στους δρόμους και ζούσε σε άθλιες συνθήκες στο Δροσερό, που είναι ο παλιότερος οικισμός Ρομά στην Ελλάδα.
0



ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΝΕΞΗ για τον ρόλο του τουρκικού προξενείου στη Θράκη παρενέβη πριν από λίγες μέρες και ο πρώην διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι αυτό βρισκόταν πίσω από την εκτόπιση της Ρομά ακτιβίστριας Σαμπιχά το 2014 από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και την αντικατάστασή της από μειονοτικό φιλικό προς το προξενείο. Η παρέμβαση αυτή πυροδότησε άλλη μία πολιτική κόντρα, φέρνοντας στο προσκήνιο την ακτιβίστρια από το Δροσερό της Ξάνθης. Η επιλογή της Σαμπιχά να αυτοπροσδιορίζεται ως «Ελληνίδα Ρομά» και να αγωνίζεται για ελληνικά σχολεία ενοχλεί αρκετούς στη Θράκη εδώ και χρόνια και την έχει καταστήσει πολλές φορές στόχο των μηχανισμών που την κατηγορούν ως πράκτορα της Ελλάδας.

Η τελευταία φορά που μιλήσαμε με τη Σαμπιχά Σουλεϊμάν ήταν πριν από μερικούς μήνες. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η εκπαίδευση των παιδιών Ρομά και οι πρώιμοι γάμοι.

Στην κουβέντα μας υποστήριζε ότι η μόνη λύση για να σταματήσει το φαινόμενο των πρώιμων γάμων στις κοινότητες των Ρομά, στις οποίες πολλά παιδιά παντρεύονται από τα δέκα, έντεκα ή τα δεκατρία τους χρόνια, είναι η ένταξή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα, η οποία σήμερα είναι ασθενική και δύσκολη.

«Όλη η Ξάνθη έχει 3,5 χιλιάδες παιδιά. Και μόνο στο Δροσερό υπάρχουν 3.000 παιδιά και ένα σχολείο», λέει και ξαναλέει η Σαμπιχά, η οποία για αυτό προσπαθεί. Για ένα ακόμη σχολείο, για ένα κέντρο υγείας και όχι για τεμένη. «Γιατί από αυτά υπάρχουν πολλά».

Η Σαμπιχά Σουλεϊμάν πιστεύει ότι η εκπαίδευση είναι η μοναδική λύση για να μη διαιωνίζονται η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός των Ρομά. Είναι η λύση για να ξεφύγουν οι γυναίκες της φυλής της από τη μοίρα που έχει προδιαγραφεί για αυτές.

Μια ζωή δηλαδή σε συνθήκες απόλυτου κοινωνικού αποκλεισμού, «έρμαια στα χέρια των ανδρών». Όχι ότι τα αγόρια έχουν καλύτερη μοίρα. Από μικρά παιδιά φορτώνονται και αυτά το βάρος του πατέρα και διαιωνίζουν αυταρχικά πατριαρχικά πρότυπα.

Όσοι δημοσιογράφοι έχουν ασχοληθεί με το μειονοτικό γνωρίζουν ότι η Ρομά ακτιβίστρια για αυτό παλεύει τόσα χρόνια. Για τη δημιουργία σχολείων στο Δροσερό της Ξάνθης, τη γενέτειρά της. Η δράση της ξεκινάει πολύ πριν το 2014, όταν έγινε γνωστή παντού επειδή αποπέμφθηκε χωρίς εξηγήσεις από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η υποψηφιότητά της είχε εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία.

Τριπλός ρατσισμός

Η Ρομά ακτιβίστρια Σουλεϊμάν Σαμπιχά ως μήλο της Έριδας Facebook Twitter
«Αυτό είναι το κατόρθωμά μας. Η κοινότητα Ρομά του Δροσερού είναι μια συμπαγής και περήφανη κοινότητα που επιθυμεί να είναι ενταγμένη στην ελληνική κοινωνία».

Γυναίκα, μουσουλμάνα και Ρομά, η ίδια βίωσε τριπλό ρατσισμό. Ως παιδί δεν πήγε σχολείο. Πουλούσε λουλούδια στους δρόμους και ζούσε σε άθλιες συνθήκες στο Δροσερό, που είναι ο παλιότερος οικισμός Ρομά στην Ελλάδα.

Εκατό χρόνια μετράει η ιστορία του Δροσερού, που παραμένει όμως ακόμη και σήμερα ένα γκέτο στην Ξάνθη. Ποτέ δεν εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης, γι' αυτό και δεν απέκτησε οργανωμένες αστικές υποδομές ώστε να υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τις 8.224 ψυχές που ζουν εκεί.   

Μέχρι το 1994 οι μειονοτικοί δεν μπορούσαν να αγοράσουν οικόπεδα και οι Ρομά που έστησαν τον οικισμό δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, γεγονός που αποδεικνύει γιατί η μουσουλμανική μειονότητα, η οποία για χρόνια αποστερούνταν ισονομία, έβρισκε διέξοδο στην αγκαλιά του τουρκικού εθνικισμού.

Η νέα πολεοδομική μελέτη για να γίνει ρεαλιστική αποτύπωση της περιοχής έχει μετατεθεί στις καλένδες, παρόλο που επίμονα έχει ζητηθεί από τη Σαμπιχά Σουλεϊμάν, η οποία έχει απευθυνθεί σε όλους όσοι έχουν την ευθύνη για αυτό.

Στους λασπόδρομους του Δροσερού

Το 2006 η Σαμπιχά ιδρύει τον σύλλογο «Η Ελπίδα» μαζί με άλλες γυναίκες, αποτολμώντας ένα βήμα που λίγες γυναίκες με το δικό της κοινωνικοοικονομικό προφίλ θα έκαναν.

Το πρώτο της μέλημα ήταν να ψάξει τρόπους «για να φύγουν τα παιδιά από τους λασπόδρομους του συνοικισμού», όπως έλεγε, και να μπουν στις σχολικές αίθουσες. Στον παιδικό σταθμό και το σχολείο, τα οποία ο σύλλογος κατάφερε να γίνουν στο Δροσερό, η Σαμπιχά Σουλεϊμάν επιδίωξε τα παιδιά να μαθαίνουν ελληνικά και όχι τουρκικά.  

Σε εκείνη την κουβέντα, κάνοντας έναν μικρό απολογισμό για τη δράση του συλλόγου που δημιούργησε μαζί με άλλες 20 γυναίκες Ρομά, μας έλεγε ότι η συμβολή του συλλόγου υπήρξε σημαντική «ώστε να διατηρηθεί η ιδιαιτερότητα της κοινότητας του Δροσερού ως τσιγγάνικης αλλά και και ως ελληνικής γειτονιάς της Ξάνθης». Κάτι που, όπως ισχυρίζεται, «συνδέεται άμεσα με την προστασία της γλώσσας των Ρομά και της συνείδησής τους ως Ελλήνων πολιτών».

«Αυτό είναι το κατόρθωμά μας. Η κοινότητα Ρομά του Δροσερού είναι μια συμπαγής και περήφανη κοινότητα που επιθυμεί να είναι ενταγμένη στην ελληνική κοινωνία».

Στο στόχαστρο για προπαγάνδα ελληνικής συνείδησης

Η Ρομά ακτιβίστρια Σουλεϊμάν Σαμπιχά ως μήλο της Έριδας Facebook Twitter
Το πρώτο της μέλημα ήταν να ψάξει τρόπους «για να φύγουν τα παιδιά από τους λασπόδρομους του συνοικισμού», όπως έλεγε, και να μπουν  στις σχολικές αίθουσες.

Επειδή λοιπόν η Σαμπιχά Σουλεϊμάν επιδίωξε το Δροσερό να είναι μια ελληνική γειτονιά της Ξάνθης, και στον παιδικό σταθμό αλλά και στο σχολείο τα παιδιά του οικισμού να διδάσκονται ελληνικά, η δράση της πολεμήθηκε από τους μηχανισμούς του τουρκικού προξενείου, που την κατηγόρησαν στους κόλπους της μειονότητας ότι προπαγανδίζει την ελληνική συνείδηση στους Ρομά.

Οι κατηγορίες αυτές θα γίνουν γνωστές και εκτός των τειχών τις παραμονές των ευρωεκλογών του 2014. Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ δονείται από την άγνωστη μέχρι τότε αποπομπή της Τσιγγάνας ακτιβίστριας από το Δροσερό, η οποία είχε μπει στα ψηφοδέλτιά του.

Ο αριστερός πρέσβης Γιώργος Αϋφαντής, τότε διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, ήταν εκείνος που πρότεινε στον ΣΥΡΙΖΑ τη συμμετοχή της Σαμπιχά στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Η Κεντρική Επιτροπή υπερψήφισε την πρόταση, πλην των δύο μειονοτικών βουλευτών. Ωστόσο μετά από λίγα 24ωρα και μετά από έντονες παρασκηνιακές διεργασίες, ο ΣΥΡΙΖΑ με συνοπτικές διαδικασίες απέσυρε την υποψηφιότητά της χωρίς να δώσει εξηγήσεις. 

Η ανακοίνωση για την αποπομπή ήταν λιτή αλλά το παρασκήνιο μεγάλο. Εν τέλει, όπως έγινε γνωστό τότε, η Σαμπιχά αποπέμφθηκε γιατί κάποιοι, συμφωνώντας με τις κατηγορίες εναντίον της, είπαν στον Αλέξη Τσίπρα ότι η ακτιβίστρια από το Δροσερό ήταν πράκτορας του ελληνικού κράτους στη μειονότητα. Εκτός από το πρακτοριλίκι, ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης την κατηγόρησε και για άλλες δραστηριότητες, όπως συνεργασία με τον εθνικιστή Εμφιετζόγλου και το Δίκτυο 21. 

Το Δίκτυο 21 ήταν ένα think tank με υπερπατριωτικό ιδεολογικοπολιτικό προσανατολισμό, το οποίο δεν υφίσταται σήμερα. Ενεργά μέλη του ήταν πρόσωπα που υπήρξαν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, όπως ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. 

Όταν ρωτούσαμε τότε τη Σαμπιχά για το Δίκτυο 21, έλεγε ότι «το μόνο δίκτυο με το οποίο έχω σχέση είναι το Δίκτυο Γυναικών Drom Kotar Mestipe και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ρομανί που παλεύει για τα δικαιώματα της φυλής μας». Όταν την κατηγορούσαν για αυτό είχε πει ότι δεν ήξερε καν τι ήταν και πρόσφατα που ξαναρωτήθηκε, και πλέον ρώτησε και έμαθε, είπε κατηγορηματικά ότι δεν είχε ποτέ καμία σχέση και ούτε θα μπορούσε, αφού ήταν μικρό παιδί όταν αυτό λειτουργούσε. Παρομοίως είπε ότι δεν είχε καμία σχέση ούτε με τον Εμφιετζόγλου και ότι όλα αυτά τα θεωρεί συκοφαντίες. 

«Λούμπεν προλεταριάτο»

Από όλες τις κατηγορίες που της προσήψαν τότε, η μοναδική που είχε βάση ήταν η χορήγηση κονδυλίων από το υπουργείο Εξωτερικών. Για όσους γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα στην περιοχή, και τότε ήταν γνωστό ότι η Σαμπιχά Σουλεϊμάν δεν ήταν ένα κατασκεύασμα της ΕΥΠ. Ήταν ένα «αυτοφυές ατίθασο αγριόχορτο που ξεπήδησε από το τοπικό λούμπεν προλεταριάτο», είπε πρόσφατα ο πρέσβης Γιώργος Αϋφαντής, που αποκάλυψε το παρασκήνιο της αποπομπής της Σουλεϊμάν Σαμπιχά μέσα από άρθρο του και μία συνέντευξη που έδωσε πριν από μερικές μέρες. Εννιά χρόνια μετά, λοιπόν, και στη σκιά της πολιτικής σύγκρουσης για το μειονοτικό και τη χειραγώγηση μειονοτικών βουλευτών από το τουρκικό προξενείο, ο διπλωμάτης αναφέρθηκε στο παρασκήνιο εκείνων των ημερών, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Τούρκο πρέσβη να τηλεφωνεί στον Νίκο Παππά και να του λέει ότι, αν δεν την αποσύρουν, δεν θα δουν ψήφο από τη μειονότητα. Την εκδοχή των γεγονότων που παρουσιάζει ο Γιώργος Αϋφαντής επιβεβαίωσε πριν από μερικές μέρες η Σαμπιχά Σουλεϊμάν, αλλά τη διέψευσε ο ΣΥΡΙΖΑ, που μέσω διαρροών καταφέρθηκε εναντίον του πρώην διπλωματικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, παρουσιάζοντάς τον ως συνωμοσιολόγο. 

Τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ και το Δροσερό

Η Ρομά ακτιβίστρια Σουλεϊμάν Σαμπιχά ως μήλο της Έριδας Facebook Twitter
Ο αριστερός πρέσβης Γιώργος Αϋφαντής, τότε διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, ήταν εκείνος που πρότεινε στον ΣΥΡΙΖΑ τη συμμετοχή της Σαμπιχά στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Η χρηματοδότηση του συλλόγου της Σαμπιχά Σουλεϊμάν για να γίνουν στο Δροσερό σχολεία δόθηκε πράγματι και από τα περίφημα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών. Κεντρική πρωτοβουλία από την ελληνική κυβέρνηση και πρόθεση για κάτι τέτοιο δεν υπήρχε. Χάρη στην πρωτοβουλία και τη δράση ενός αριστερού διπλωμάτη, του οποίου το εγκώμιο έπλεξε πρόσφατα και ο πρέσβης Γ. Αϋφαντής, κάποια χρήματα από τα περίφημα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ, αντί να πάνε στα πρόσωπα που τα καταναλώνουν συνήθως, κατευθύνθηκαν προς την κατασκευή ενός παιδικού σταθμού και ενός σχολείου στον τσιγγάνικο οικισμό. Μάλιστα, χάρη στη στήριξη του συγκεκριμένου διπλωμάτη, όπως ανέφερε, οι γυναίκες του Δροσερού και η Σουλεϊμάν Σαμπιχά γλίτωσαν και τη φυσική τους εξόντωση καθώς, όπως υποστήριξε, κάποιοι που έπαιρναν λεφτά από το τουρκικό προξενείο την «ξυλοφόρτωσαν» επειδή έλεγε ότι είναι Ελληνίδα. «Είμαι Ρομά, είμαι μουσουλμάνα και είμαι Ελληνίδα. Όχι Τουρκάλα», επέμενε να αυτοπροσδιορίζεται η Σαμπιχά.  

«Είμαστε Έλληνες πολίτες με διαφορετική γλώσσα, κουλτούρα και πολιτισμό» 

Οι κατηγορίες ότι η Σαμπιχά παρεμποδίζει τον εκτουρκισμό στην περιοχή της συνεχίζονται και η αλήθεια είναι ότι για αυτό εργάζεται και μάλιστα συστηματικά. Και δεν το κρύβει. Ένας από τους κύριους στόχους του συλλόγου «Η Ελπίδα» «είναι να παρεμποδίσουμε τις επίμονες προσπάθειες εκτουρκισμού του οικισμού Ρομά από παράγοντες του τουρκικού προξενείου», ανέφερε τον περασμένο Μάρτιο, όταν πάλι τότε η Άγκυρα έθεσε θέμα «τουρκικής μειονότητας».

Η Σαμπιχά Σουλεϊμάν υποστηρίζει ίσως το αυτονόητο: «Είμαστε Έλληνες πολίτες με διαφορετική γλώσσα, κουλτούρα και πολιτισμό», λέει, «και αυτό που ζητάμε από το ελληνικό κράτος είναι να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ισότιμη συμμετοχή μας σε αυτό ως ξεχωριστή πολιτισμική κοινότητα».

Και η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό κράτος τούς έχει παραμελημένους: «Όλη η Ξάνθη έχει 3,5 χιλιάδες παιδιά. Και μόνο στο Δροσερό υπάρχουν 3.000 παιδιά και ένα σχολείο», λέει και ξαναλέει η Σαμπιχά, η οποία για αυτό προσπαθεί. Για ένα ακόμη σχολείο, για ένα κέντρο υγείας και όχι για τεμένη. «Γιατί από αυτά υπάρχουν πολλά».

«Η θρησκευτική και ηθική υπόσταση της κοινότητας των Ρομά κατοίκων του Δροσερού, η πρακτική και τα έθιμά της, είναι ένα αμάλγαμα από χριστιανικές, μουσουλμανικές και τσιγγάνικες δοξασίες, έθιμα και πιστεύω» σχολίαζε στην κουβέντα που κάναμε πριν από μερικούς μήνες. Για τα μουσουλμανικά τεμένη λέει ότι «υπάρχουν πάρα πολλά στην περιοχή, αν θέλει κάποιος να πάει».

«Το μόνο πρόβλημα που εγείρεται από άποψη θρησκείας», μας εξηγούσε, «είναι η προσπάθεια ορισμένων ατόμων, με αμφιβόλου σημασίας φιλοδοξίες και σκοπούς, να μετατρέψουν την κοινότητα των Τσιγγάνων κατοίκων σε "ορθόδοξα μουσουλμανική" και "τουρκική" στα πολιτιστικά και θρησκευτικά δρώμενα. Ωστόσο η πλειονότητα των κατοίκων δεν ασπάζεται τίποτα από αυτά». 

Τα φώτα της δημοσιότητας θα φύγουν σύντομα και πάλι από τη Σαμπιχά, αλλά τα προβλήματα της κοινότητάς της θα μείνουν. Οι Ρομά του οικισμού της, παραμελημένοι από το ελληνικό κράτος και περιφρονημένοι από την ελίτ της μειονότητας, θα συνεχίσουν τον αγώνα της επιβίωσης, με την επίμονη Σαμπιχά στην πρώτη γραμμή. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρομά: Πολλά τα κονδύλια - μικρή η ενσωμάτωση

Έρευνα / Έλληνες Ρομά: Πολλά τα κονδύλια, μικρή η ενσωμάτωση

Η LiFO χαρτογραφεί τους Έλληνες Ρομά: πόσοι είναι, σε ποιες περιοχές και σε τι συνθήκες ζουν, ποιες πολιτικές εφαρμόστηκαν για την ενσωμάτωσή τους και γιατί δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά και ποιες απέδωσαν καρπούς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Far.Go.Bots: Ένα ντοκιμαντέρ για τα παιδιά Ρομά που κατέκτησαν τον κόσμο από τον Δενδροπόταμο

Οθόνες / Τα παιδιά Ρομά από τον Δενδροπόταμο που κατέκτησαν τον κόσμο

Το ντοκιμαντέρ «Far.Go.Bots» του Άγγελου Τσαούση παρακολουθεί τους πρωταγωνιστές του για 7 ολόκληρα χρόνια, στο ταξίδι τους από την υποβαθμισμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης ως το Σεν Λούις στην Αμερική.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ