Η μάχη του 3% και τα μικρά κόμματα που διεκδικούν είσοδο στη Βουλή

Η μάχη του 3% και  τα μικρά κόμματα που  διεκδικούν είσοδο στη Βουλή Facebook Twitter
0

Στα ραντάρ αρκετών δημοσκοπήσεων ανιχνεύονται κάποια μικρά κόμματα. Στις τελευταίες τέσσερις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες,  διαφάνηκε η ορατότητα μικρών κομματικών σχηματισμών οποία διεκδικούν το ποσοστό του 3% για να επιτύχουν την είσοδο τους στη Βουλή.

Η τελική έκβαση της μάχης των μικρών κομμάτων είναι αρκούντως σημαντική γιατί καθορίζουν το όριο αυτοδυναμίας βάσει του οποίου θα υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της 21ης Μαϊου, απαραίτητη προϋπόθεση για να μπεί ένα κόμμα στη Βουλή είναι να λάβει ποσοστό τουλάχιστον 3%.  

Κι αυτό γιατί όσο υψηλότερο είναι το άθροισμα των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, τόσο χαμηλότερο είναι το απαραίτητο όριο που απαιτείται για να συγκροτηθεί κυβερνητική πλειοψηφία, είτε από ένα κόμμα, είτε από μία συνεργασία δύο ή περισσότερων κομμάτων.

Παρόλο που η δυναμική των μικρών κομμάτων πολύ συχνά είναι δυσδιάκριτη στις δημοσκοπήσεις, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές των ερευνών κοινής γνώμης, κάποια από αυτά διαφαίνεται να έχουν μεγαλύτερη ορατότητα.

Ποιά κόμματα έχουν τη μεγαλύτερη ορατότητα

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων τεσσάρων δημοσκοπήσεων που δημοσιοποιήθηκαν  χθες Παρασκευή, τα κόμματα που έχουν τη μεγαλύτερη ορατότητα και τα δημοσκοπικά ευρήματα τους δίνουν κάποιες πιθανότητες να πιάσουν το 3%, είναι η «Πλεύση Ελευθερίας» με επικεφαλής τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το κόμμα «Νίκη» με αρχηγό τον Δημήτρη Νατσιό.

Ειδικότερα οι μετρήσεις των προαναφερθεισών δημοσκοπήσεων, δείχνουν ότι τα ποσοστά για την «Πλεύση Ελευθερίας»  που κυμαίνονται από 1,5 έως 2,3%. Στην πρόθεση  της Metron, της MRB και της Pulse  συγκεντρώνει αντίστοιχα ποσοστό 1,5%, ενώ η Marc τη μετράει στο 2,3%.

Η «Νίκη», η οποία  επίσης ανιχνεύεται στις μετρήσεις, βάσει πάντα των δημοσκοπικών ευρημάτων των παραπάνω εταιρειών, διαμορφώνει ποσοστά που κυμαίνονται από 1,2 έως 2,3 %. Ειδικότερα και όσον αφορά την πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση της Metron εμφανίζει 1,2% στην Pulse και τη Marc 2% και την MRB 2,3%.

    

Ο γρίφος της  νεοναζιστικής ψήφου

Θολό παραμένει το τοπίο για το που θα κατευθυνθεί η νεοναζιστική ψήφος του απαγορευμένου κόμματος Κασιδιάρη. Ο ίδιος πάντως έδωσε γραμμή μέσω twitter να καταψηφίσουν τη ΝΔ ενώ  ζήτησε από τους ακολούθους του να είναι «ιδιαιτέρως καχύποπτοι» με κόμματα όπως η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, το «ΕΑΝ» του Τάσου Κανελλόπουλου, την Εθνική Δημιουργία των Τζήμερου - Κρανιδιώτη και τη «ΝΙΚΗ». 

Τα τρία τελευταία κόμματα φαινόταν ότι θα ήταν οι σχηματισμοί στους οποίους θα διοχετεύονταν οι ψήφοι του νεοναζιστικού μορφώματος που αποκλείστηκε από τις εκλογές. Ωστόσο, τα δεδομένα αλλάζουν τώρα και δεν αποκλείεται να κατευθυνθούν αλλού οι ψήφοι. Ο πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής Κώστας Μπαρμπαρούσης προέτρεψε με ανάρτησή του στο Facebook, οι ψήφοι να κατευθυνθούν στο ΣΥΡΙΖΑ: «Ακούστε, το έγραψα ξεκάθαρα. Αν το ρίξουμε σε ψαράδες, σε κυνηγούς, σε 21, σε 31, σε μπλακ τζακ, άκυρο, αποχή και ούτω καθεξής, πας στην ΝΔ από το παράθυρο και όχι από την πόρτα. Το μόνο που τιμωρεί τη ΝΔ είναι να το ρίξουμε ΣΥΡΙΖΑ. Οι νεοδημοκράτες γνώριζαν ότι δύσκολα κάποιος δικός μας θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό μας έκλεισαν στη φυλακή και μας απαγόρευσαν και την κάθοδο στις εκλογές. Και η αλήθεια είναι ότι τον σκοπό τους σε μεγάλο βαθμό θα τον πετύχουν», έγραψε.

Ο πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής Κώστας Μπαρμπαρούσης προέτρεψε με ανάρτησή του στο Facebook, οι ψήφοι να κατευθυνθούν στο ΣΥΡΙΖΑ

Τα μικρά κόμματα που κυβέρνησαν και εξαϋλώθηκαν

 Οσον αφορά τα κόμματα που οι δημοσκοπήσεις τους τοποθετούν πάνω από το όριο το 3%, δηλαδή το «ΜέΡΑ 25-Συμμαχία για τη Ρίξη» του Γιάνη Βαρουφάκη και την «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, μία ενδεχόμενη συμμετοχή τους σε κυβερνητικό σχήμα, ενέχει πάντα τον κίνδυνο της μετέπειτα εξαφάνισης τους από τον πολιτικό χάρτη της χώρας, βάσει τουλάχιστον της πρόσφατης ιστορίας. Από τα μνημόνια και μετά όσα κόμματα συμμετείχαν σε κυβερνήσεις συνεργασίας, κανένα από αυτά δεν υφίσταται σήμερα. 

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑΟΣ) με επικεφαλής τον Γιώργο Καρατζαφέρη μπήκε στη Βουλή το 2009 με ποσοστό 5,63%. Το 2011  συμμετείχε ως εταίρος στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Το 2012 ήρε την υποστήριξή του στην κυβέρνηση αυτή, κίνηση που την πλήρωσε με την μετακίνηση βουλευτών του που προσχώρησαν στη Ν.Δ ανάμεσα τους οι Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης.
Στις εκλογές του 2012 έμεινε εκτός βουλής αφού συγκέντρωσε 2,90% και ακόμη μικρότερο στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Η τελευταία φορά που πήρε μέρος στις εκλογές ήταν το 2015  στις οποίες πήρε ποσοστό 1,03%.

Δεν είχε όμως καλύτερη τύχη και η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) που κατέβηκε για πρώτη φορά στις εκλογές του 2012 με επικεφαλής τον Φώτη Κουβέλη. Εξέλεξε 17 βουλευτές και συμμετείχε στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έως τον Ιούνιο του 2013 και μετά αποχώρησε. Στις εκλογές του 2015 η ΔΗΜΑΡ συνεργάστηκε με τους Πράσινους του Νίκου Χρυσόγελου. Το σχήμα «Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά» δεν κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή, αφού συγκέντρωσε ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό, δηλαδή 0,48%, 

Στη συνέχεια ο Φώτης Κουβέλης παραιτήθηκε και μετά τη διεξαγωγή συνεδρίου, νέος πρόεδρος αναδείχθηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Μετά η ΔΗΜΑΡ πραγματοποίησε κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. 

Κατάφεραν  να πάρουν 17 έδρες με ποσοστό  6,28%. Τον Ιανουάριο του 2019, ο βουλευτής Επικρατείας Θανάσης Θεοχαρόπουλος διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα , εξαιτίας της πρόθεσής του να υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και στη συνέχεια η ΔΗΜΑΡ από το ΠΑΣΟΚ. Τον ίδιο χρόνο ο Θ. Θεοχαρόπουλος προσχώρησε στο ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη διάλυση μετά τη συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα δεν γλίτωσε ούτε το κόμμα του Πάνου Καμμένου το οποίος ιδρύθηκε το 2012. Στις εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου του 2012 οι ΑΝΕΛ. πέτυχαν ποσοστό 10,6% , εκλέγοντας 33 βουλευτές. 

Στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου το ποσοστό του έπεσε στο 7,5% και εξέλεξε 20 βουλευτές. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μπήκαν στη Βουλή με 13 βουλευτές με ποσοστό 4,75%. Συμμετείχαν σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεχίστηκε και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. 

Τον Ιανουάριο του 2019 ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση Τσίπρα ενόψει της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στις εκλογές του 2019 το κόμμα πήρε μόλις 0,80% των ψήφων και έμεινε εκτός Βουλής.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Οπτική Γωνία /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σουφλέ ζυμαρικών, σκαλοπίνια αλά κρεμ, κρέπες σπανάκι στον φούρνο

Οπτική Γωνία / Γαρίδες κοκτέιλ, σκαλοπίνια αλά κρεμ: Τι τρώγαμε αλήθεια στα ’80ς;

Τα ελληνικά βιβλία συνταγών του παρελθόντος σχεδόν δυσφήμιζαν το φαγητό: μπόμπες, βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση, σφολιάτες που ξεχείλιζαν τυριά. Πολλές φορές νομίζω πως ξεχνάμε πώς έμοιαζε η «καλή μαγειρική» τη δεκαετία του ’80.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Ακροβατώντας / Δύσκολο πια να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Η διακυβέρνηση Τραμπ αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού καθεστώτος, κι αυτό δεν αφορά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται στη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πανεπιστήμια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Οπτική Γωνία / Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Ενώ η παραπομπή ή μη του Κώστα Αχ. Καραμανλή παραμένει αγκάθι για την κυβέρνηση, η σχέση του ελληνικού δημοσίου με την Hellenic Train επανεξετάζεται, και ο πρωθυπουργός προβληματίζεται για τις συνέπειες από την αυστηροποίηση της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Σαλί Μπερίσα / «Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας και νυν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά στη LiFO για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τη συμφωνία για την ΑΟΖ που δεν ευοδώθηκε και ασκεί δριμεία κριτική στον Έντι Ράμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ