Η εντολή που επιστράφηκε πριν παραληφθεί

Η εντολή που επιστράφηκε πριν παραληφθεί Facebook Twitter
Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται να κάνει αυτοκριτική και κατηγορεί τα άλλα κόμματα για τη βαριά ήττα του. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LiFO
0


ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,
από τη Μεταπολίτευση και μετά, δεν υπήρξε αποτέλεσμα εθνικών εκλογών που να αποδοκιμάζει τόσο έντονα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό είναι ένα ρεκόρ που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχασε με διαφορά πάνω από 20 μονάδες από μια κυβέρνηση που κατηγορούσε ως τη χειρότερη όλων των εποχών. Η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος ωστόσο την επιδοκίμασε, ενώ ενισχύθηκαν σημαντικά και τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, που επιχειρεί τώρα να αξιοποιήσει την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ για να επανέλθει. Στους κερδισμένους ανήκει και το ΚΚΕ και ίσως είναι ενδεικτικό ότι τα κόμματα που βγήκαν επίσης κερδισμένα ήταν αυτά που είχαν τις πιο ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις και ακολούθησαν μια σταθερή εκλογική στρατηγική χωρίς ταλαντεύσεις.

Όταν τον Ιούλιο του 2016 ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε το εκλογικό σύστημα με το οποίο πήρε την εξουσία και έφερε την απλή αναλογική επιδίωκε να κατοχυρώσει τη θέση του στο πολιτικό σύστημα, καθώς από το δημοψήφισμα και μετά είχε ξεκινήσει η καθοδική πορεία. Όπως ο ίδιος υπενθύμισε πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη, είχε προσπαθήσει τότε να πείσει τόσο εκείνον όσο και τη Φώφη Γεννηματά να στηρίξουν κι εκείνοι την απλή αναλογική, ώστε να βρεθούν οι 180 ψήφοι που χρειαζόταν για να εφαρμοστεί από τις εκλογές του 2019, προκειμένου να εμποδίσουν μια πιθανή νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Γεννηματά και Θεοδωράκης, όμως, δεν συμφώνησαν κι έτσι η απλή αναλογική εφαρμόστηκε στις επόμενες εκλογές, δηλαδή σε αυτές που έγιναν την περασμένη Κυριακή.

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται να κάνει αυτοκριτική και κατηγορεί τα άλλα κόμματα για τη βαριά ήττα του. Η κατηγορία είναι ότι αρνήθηκαν την πρότασή του για κυβέρνηση συνεργασίας και έτσι αναγκάστηκε να πάει τελικά στις εκλογές χωρίς αφήγημα και πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Όταν έφερε τον νόμο για την απλή αναλογική στη Βουλή προς ψήφιση, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου υπαγορευόταν από την ανάγκη να μπούμε σε μια νέα εποχή συνεργασιών και συμμαχικών κυβερνήσεων. «Κλείνει ένας μεγάλος πολιτικός κύκλος που είχε τα στοιχεία του δικομματισμού» είχε πει τότε. Ο νόμος της απλής αναλογικής ψηφίστηκε τελικά με 179 ναι από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ. και το κόμμα Λεβέντη, 86 όχι από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι και 16 «παρών» από το ΚΚΕ. Με την απλή αναλογική δεν θα είχε σημασία ποιο θα ήταν το πρώτο κόμμα, αρκεί να τα έβρισκαν με κάποιο τρόπο οι υπόλοιποι. 

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή. Δεν υπάρχουν κόμματα του 40% σήμερα» έλεγε τον Ιούλιο του 2016, αλλά οι εκτιμήσεις αυτές δεν επαληθεύτηκαν. Στην ομιλία εκείνη, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, του είχε πει ότι δεν θα γινόταν ποτέ πρωθυπουργός. Το παράξενο ήταν ότι, ενώ μιλούσε για την ανάγκη κυβερνήσεων συνεργασίας, έκανε επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι, κατηγορώντας τους ως «συμπληρώματα της δεξιάς», ίσως επειδή ήταν πεπεισμένος ότι θα αναγκάζονταν να συμπράξουν μαζί του. Το ίδιο πίστευε και σε αυτές τις εκλογές, ότι μετά από τέσσερα χρόνια ΝΔ είχε έρθει ξανά η σειρά τους και οι πολίτες θα αναγκάζονταν να τους ψηφίσουν, μη έχοντας άλλη επιλογή. Αυτή ήταν η ανάλυση στον πρωινό καφέ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξίσου δεδομένο θεωρούσαν το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν θα στηρίξει μια κυβέρνηση ούτε με Μητσοτάκη ούτε με Τσίπρα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη θέση αυτή (σε συνέντευξή του στο Star και τη Μάρα Ζαχαρέα), είχε πει ότι αυτά ήταν «λόγια του αέρα» και ότι μετά τις εκλογές ο Ανδρουλάκης θα έλεγε άλλα. Και σε αυτό έπεσε έξω όμως, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέμεινε συνεπής στο «διμέτωπο», αποκρούοντας κάθε παρασκηνιακή απόπειρα προσέγγισης. Μια τακτική που απέδωσε, καθώς το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι μεταξύ των κερδισμένων.  

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται να κάνει αυτοκριτική και κατηγορεί τα άλλα κόμματα για τη βαριά ήττα του. Η κατηγορία είναι ότι αρνήθηκαν την πρότασή του για κυβέρνηση συνεργασίας και έτσι αναγκάστηκε να πάει τελικά στις εκλογές χωρίς αφήγημα και πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ότι πανηγύρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα πιο πολύ και από τη Νέα Δημοκρατία, ξεχνώντας πως και τα δύο αυτά κόμματα βγήκαν από την κάλπη κερδισμένα και είχαν κάθε λόγο να χαίρονται γι’ αυτό. Αποτελεί, ωστόσο, ένα είδος τραγικής ειρωνείας ότι όλη η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα από το 2016 και μετά στηριζόταν στην απλή αναλογική που έφερε κόντρα σε όλους και όταν ήρθε η ώρα αυτή να εφαρμοστεί και πήρε τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που τόσο περίμενε, την παρέδωσε αμέσως, καθώς δεν μπορούσε να κάνει τίποτα με αυτήν.  

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.






 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ