«Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι σωστή, αλλά άργησε»

SmallTalk
Σε επίπεδο πραγματικών μέσων μισθών, κάναμε δεκατρία χρόνια να προσεγγίσουμε το επίπεδο του 2010 και εκτιμούμε ότι τα επόμενα δεκατρία χρόνια ο μέσος πραγματικός μισθός θα διπλασιαστεί, εάν όλα πάνε καλά. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ 
θα αυξηθεί κατά 50 ευρώ από την 1η Απριλίου και θα φθάσει τα 880 ευρώ μεικτά, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι θα λαμβάνει κάθε εργαζόμενος μετά τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού; Ένας εργαζόμενος χωρίς παιδιά θα λάβει μεικτό μισθό 880 ευρώ. Ωστόσο, ο καθαρός, με τις κρατήσεις, μειώνεται στα 743 ευρώ. Άρα, η καθαρή μηνιαία αύξηση αγγίζει τα 34 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στον χρόνο θα κερδίσει ένα ποσό που φτάνει τα 473 ευρώ και αν το δει κανείς από το 2019, συνολικά, το κέρδος του θα ξεπερνά τα 2.700 ευρώ. Την ίδια στιγμή, εργαζόμενος με ένα παιδί στο τέλος του μήνα θα έχει καθαρό μισθό 752 ευρώ, ενώ εργαζόμενος με δύο ή περισσότερα παιδιά θα έχει καθαρή μηνιαία αύξηση 43 ευρώ, δηλαδή θα λάβει 606 ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρσι. Παράλληλα, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 3% από το 4,2% το 2023, ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις για το 2025, αναμένεται να κυμανθεί στο 2,5%. Προκύπτουν δύο σημαντικά ζητήματα: το ένα αφορά το αυξημένο κόστος ενέργειας και το δεύτερο το μείζον ζήτημα του στεγαστικού. Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Πετράκης εξηγεί τι σηματοδοτεί η αύξηση του κατώτατου μισθού.

— Τι σηματοδοτεί η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ;
Το 2018, έτος που σηματοδοτεί κάποια επιστροφή στην κανονικότητα, ο κατώτατος μισθός ήταν 586 ευρώ, εντυπωσιακά χαμηλός, και σήμερα μιλάμε για 880 ευρώ, δηλαδή για αύξηση 50,17%, που είναι σημαντική. Εκτιμώ μάλιστα ότι και οι στατιστικοί δείκτες ανισότητας θα αποτυπώσουν τη μεταβολή αυτή.

«Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες συνεχίζουν σταθερά να βελτιώνουν τη θέση τους, έτσι το συγκριτικό χάσμα παραμένει. Όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία, να σημειωθεί ότι οκτώ χώρες στην Ευρώπη έχουν χαμηλότερο κατώτερο μισθό απ’ ό,τι η Ελλάδα»

— Πιστεύετε ότι ο κατώτατος μισθός, όπως θα διαμορφωθεί από την 1η Απριλίου, αποτελεί ένα επαρκές εισόδημα για έναν εργαζόμενο;
Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν σημαίνει ότι τα επίπεδα αμοιβών των μισθωτών είναι επαρκή για να ικανοποιήσουν την προσδοκία για βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης και ότι οι δείκτες ανισότητας δεν είναι αρκετά επιβαρυμένοι. Όμως η εξέλιξη είναι προς την ορθή κατεύθυνση, λαμβανομένης υπόψη της εισοδηματικής υποβάθμισης της μνημονιακής περιόδου – αυτό το βάρος θέλουμε να το ξεχνάμε. Σε επίπεδο πραγματικών μέσων μισθών, κάναμε δεκατρία χρόνια να προσεγγίσουμε το επίπεδο του 2010 και εκτιμούμε ότι τα επόμενα δεκατρία χρόνια ο μέσος πραγματικός μισθός θα διπλασιαστεί, εάν όλα πάνε καλά. Κατά συνέπεια είναι σωστή, αλλά αργή η κατεύθυνση των πραγμάτων.

— Πού κατατάσσεται η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. ως προς το ύψος του κατώτατου μισθού μετά την αύξηση που αποφασίστηκε;
Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες συνεχίζουν σταθερά να βελτιώνουν τη θέση τους, έτσι το συγκριτικό χάσμα παραμένει. Όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία, να σημειωθεί ότι οκτώ χώρες στην Ευρώπη έχουν χαμηλότερο κατώτερο μισθό απ’ ό,τι η Ελλάδα.

Παναγιώτης Πετράκης, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ
Παναγιώτης Πετράκης, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ

— Ορισμένοι επισημαίνουν ότι ο πληθωρισμός έχει αντισταθμίσει ήδη την αύξηση αυτή. Τι απαντάτε;
Την ίδια περίοδο ο σωρευτικός πληθωρισμός ανέβηκε κατά 20,5%. Συνεπώς, η βελτίωση του κατώτατου μισθού είναι περισσότερο από διπλάσια του πληθωρισμού. Προσοχή όμως: ο πληθωρισμός στα τρόφιμα την περίοδο αυτή ήταν 38,68% και στην ενέργεια 55,24%. Τα δύο τελευταία νούμερα επηρεάζουν και τον πληθωρισμό των φτωχότερων (cheap inflation), συνεπώς, η εισοδηματική τους θέση είναι περισσότερο επιβαρυμένη από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Μάλιστα, ο μέσος ονομαστικός μισθός (στο σύνολο της οικονομίας) την περίοδο 2018-2024 αυξήθηκε κατά 25,2% (στοιχεία Εργάνη), ποσοστό 5% υψηλότερο από τον πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι η κυβερνητική πολιτική ενισχύει αναλογικά περισσότερο τους χαμηλότερα αμειβόμενους, αλλά, από την άλλη μεριά, η πραγματική βελτίωση του μέσου ονομαστικού μισθού είναι μικρή, γεγονός που ερμηνεύει και την έλλειψη ικανοποίησης του πληθυσμού. Συνεπώς, κατά τη γνώμη μου, εσφαλμένα το πολιτικό σύστημα υπερτονίζει τη βελτίωση της θέσης δημοσιονομικής διαχείρισης διότι έτσι δημιουργείται η αίσθηση της δυνατότητας για γρήγορη βελτίωση της ατομικής εισοδηματικής κατάστασης, αγνοώντας τον ελέφαντα στο δωμάτιο, που είναι η μνημονιακή περίοδος συμπίεσης των εισοδημάτων. Εξάλλου, η ανάπτυξη των εισοδημάτων δεν «διατάσσεται», οι επιχειρήσεις είναι που πρέπει ν’ αποφασίσουν. Αυτό όμως έχει σχέση με την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας, ζητήματα που είναι πολύ πιο σύνθετα.

— Με τη φοροδιαφυγή πού βρισκόμαστε;
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι μειώθηκε η φοροδιαφυγή (με αυξημένο πολιτικό κόστος) και πραγματικά εδώ πρέπει να αποδοθούν εύσημα γιατί επρόκειτο για έναν πάγιο, αλλά άπιαστο μέχρι σήμερα στόχος της πολιτικής. Εάν και κατά πόσο τα συγκεκριμένα έσοδα πρέπει μηχανικά να επιστρέφονται στην κοινωνία υπό τη μορφή μισθολογικών αυξήσεων είναι θέμα διαφορετικής συζήτησης. Είναι, πάντως, βέβαιο ότι πρέπει να ενισχύονται ειδικές ομάδες πληθυσμού (π.χ. γιατροί, ένστολοι), ενώ συγχρόνως θα πρέπει να ενισχυθεί η έξοδος από τα «σπίτια» εργατικού δυναμικού, οπότε είναι απαραίτητη και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων που θα τους προσλάβει. Έτσι θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και δεν θα χειροτερεύσει το ισοζύγιο πληρωμών!

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ