Η άρση των μέτρων και η συμβίωση με τον ιό ως «κανονικότητα»

ΣΑΒΒΑΤΟ Η άρση των μέτρων και η συμβίωση με τον ιό ως «κανονικότητα» Facebook Twitter
Πρώτο βήμα είναι να νιώσουν οι πολίτες ότι παίρνουν πίσω την ελευθερία τους με την άρση των περιορισμών τον Μάρτιο, μετά το «Πάσχα στο χωριό» τον Απρίλιο και την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο. Εικονογράφηση: Ατελιέ LiFO
0

ΝΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ μια κανονική άνοιξη επιδιώκει η κυβέρνηση με την άρση των περιοριστικών μέτρων, εκτός από τη χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, που σχεδιάζει για τις επόμενες μέρες.

Άλλωστε το τέλος των μέτρων είναι και η γραμμή της Ε.Ε., την οποία θα ακολουθήσουν τα περισσότερα κράτη-μέλη. Κυβερνητικοί αναφέρουν ωστόσο ότι για τους ανεμβολίαστους οι περιορισμοί θα εξακολουθήσουν να υφίστανται. 

Ο σχεδιασμός της σταδιακής άρσης των περιορισμών το επόμενο διάστημα και μέχρι την άνοιξη εντάσσεται στη στρατηγική της «θετικής ατζέντας» και δεν είναι άσχετος με την προτεραιότητα που δίνεται στην οικονομία.

Το κυβερνητικό επιτελείο, μετά το φιάσκο των χειρισμών στην κακοκαιρία, την εθουθένωση του ΕΣΥ και τις αρνητικές εντυπώσεις από τη στάση του Σπήλιου Λιβανού στη Σπάρτη, κινείται στη λογική «όσα λάθη κάναμε, κάναμε. Τώρα επουλώνουμε τα τραύματα και δημιουργούμε θετικές ειδήσεις». 

Δυστυχώς, όμως, οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας, όπως αποκαλούνται πλέον στον δημόσιο λόγο οι αριθμοί των διασωληνώσεων και των θανάτων, δεν συνηγορούν στη δημιουργία κλίματος κανονικότητας. Ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ και ο Covid-19 αποδείχτηκε ότι δεν είναι «γριπούλα».

Πρώτο βήμα είναι να νιώσουν οι πολίτες ότι παίρνουν πίσω την ελευθερία τους με την άρση των περιορισμών τον Μάρτιο, μετά το «Πάσχα στο χωριό» τον Απρίλιο και την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο.

Το κλίμα «επιστροφής στην κανονικότητα» όμως είναι απαραίτητο και για την προσέλκυση τουριστών, καθώς η κυβέρνηση φέτος έχει στόχο η τουριστική περίοδος να ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Γενικότερα, ο τουρισμός και τα έσοδά του είναι κάτι από το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά πολλά, μεταξύ των οποίων η αύξηση των εσόδων και η δημιουργία θετικού κλίματος στη χώρα. 

Δυστυχώς, όμως, οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας, όπως αποκαλούνται πλέον στον δημόσιο λόγο οι αριθμοί των διασωληνώσεων και των θανάτων, δεν συνηγορούν στη δημιουργία κλίματος κανονικότητας. Ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ και ο Covid-19 αποδείχτηκε ότι δεν είναι «γριπούλα».

Οι ιολόγοι μάς λένε ότι ο κόσμος δεν θα ξαναγίνει όπως τον ξέραμε πριν από τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά οι πολιτικοί, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού, κάνουν σαν να μην το ακούνε και σχεδιάζουν το πλήρες άνοιγμα χάριν της οικονομίας. 

Το να πούμε ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα τώρα σημαίνει ότι αποδεχόμαστε πως θα συνεχίσουν να νοσούν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο με όλες τις συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει η συμβίωση με τον ιό που οι κυβερνήσεις επιχειρούν να παρουσιάσουν ως κανονικότητα. Όπως και αν ονομάσουμε την κατάσταση αυτή όμως, δεν θα είναι η παλιά κανονικότητα, αλλά μια πολύ χειρότερη κατάσταση, όπως διαβεβαιώνουν οι επιστήμονες. 

Για να νικηθεί ο ιός πρέπει να εμβολιαστούν σχεδόν όλοι, χρειάζονται περισσότερες υποδομές στη δημόσια υγεία, στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και πολλά άλλα που οι επιστήμονες ζητάνε, αλλά οι πολιτικοί δεν θέτουν ως προτεραιότητα.

Πέρα από όλα τα άλλα, η συμβίωση με τον ιό (ανίκητο ακόμα) σημαίνει και ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι πιο ευάλωτοι, θα πρέπει να ζουν «κρυμμένοι» και απομονωμένοι από τους υπόλοιπους που θα συνεχίσουν να μολύνονται, όπως συμβαίνει με την παραλλαγή Όμικρον, ακόμα και οι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτή όμως είναι μια προοπτική ανισότητας και μια κατάσταση ζοφερότητας για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, η οποία ελάχιστα θα μοιάζει με την κανονικότητα που ευαγγελίζονται οι πολιτικοί.    

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχει όντως λόγος να επιστρέψει ο Τσίπρας;

Οπτική Γωνία / Υπάρχει όντως λόγος να επιστρέψει ο Τσίπρας;

Υπάρχει ανάγκη στην πολιτική ζωή για ένα νέο κόμμα; Υπάρχει κρίσιμος ζωτικός χώρος που δεν έχει εκπροσώπηση; Μπορεί να ξεπεραστούν ή, έστω, να αμβλυνθούν οι έντονα αρνητικές μνήμες από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι ο Αλέξης Τσίπρας το ιδανικό πρόσωπο;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Σουδάν: Ο ξεχασμένος πόλεμος και τα «παιδιά-πρόσφυγες» που κατηγορούνται ως διακινητές

Οπτική Γωνία / Σουδάν: Η μεγαλύτερη τραγωδία του αιώνα δεν γίνεται ποτέ πρωτοσέλιδο

Οι νεκροί από τις συγκρούσεις, την πείνα και τις επιδημίες υπολογίζεται συνολικά περί το 1 εκατ., και περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών είναι παιδιά. Μια εφιαλτική κατάσταση, που έχει όμως την «ατυχία» να περνά σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα, καθώς ούτε τα ΜΜΕ και τους διεθνείς οργανισμούς φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα ούτε εντάσσεται εύκολα σε κάποιο πολιτικό αφήγημα ώστε να εμπνεύσει μαζικά κινήματα αλληλεγγύης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Εύα Ιλούζ, η Γάζα και μια εκδοτική επιλογή

Οπτική Γωνία / Η Εύα Ιλούζ, η Γάζα και μια εκδοτική επιλογή

Σκέψεις πάνω στην απόφαση του Oposito, ενός μικρού εκδοτικού οίκου που έχει δώσει ενδιαφέροντα δείγματα ανήσυχης κοινωνικής και πολιτισμικής σκέψης, για την «αποδέσμευσή» του σε σχέση με το βιβλίο της κοινωνιολόγου Eύα Ιλούζ «Ψυχρή τρυφερότητα. Η άνοδος του συναισθηματικού καπιταλισμού».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ακροβατώντας / Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ένα εντυπωσιακά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είναι διατεθειμένο να δώσει «συγχωροχάρτι» για ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, αρκεί οι εμπλεκόμενοι να τηρήσουν ακροδεξιά και ρατσιστική στάση στο μεταναστευτικό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πέντε ιδρύματα πρώην πρωθυπουργών και ένα ινστιτούτο. Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Ρεπορτάζ / Τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών: Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Τυπικά, σκοπός τους είναι η διατήρηση των αρχείων και η προβολή του έργου πρώην πρωθυπουργών. Στην πράξη, όμως, λειτουργούν και ως think tanks και πολιτικά εργαλεία επιρροής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ